زنجبیل یک گیاه خوراکی و دارویی است که از گذشته تا امروز به عنوان یک داروی تاثیرگذار و شفابخش از آن استفاده میشود. همچنین زنجبیل یک ادویه برای پخت و پز در بسیاری از ملتها به کار میرود. این گیاه سرشار از ویتامین A، ویتامین گروه B، ویتامین C، پتاسیم و منیزیم، کلسیم، سدیم، روی، فسفر، سیلیکون، آهن و بتاکاروتن است. اگر از خواص زنجبیل در درمان و سلامت بدن هنوز مطلع نیستید؛ بهتر است تا انتهای این مطلب همراه ما باشید. شاید شما هم این گیاه بینظیر را به رژیم غذایی خود اضافه نمایید.
زنجبیل چیست؟
زنجبیل شامل انواع مختلفی از ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز بدن است. به علاوه این گیاه حاوی gingerol، ترکیبی با ویژگیهای آنتی اکسیدان و ضدالتهابی قوی است که مزایای منحصر به فردی برای سلامتی دارد. همچنین زنجبیل سرشار از روی، پانتوتنیک اسید، ریبوفلاوین، تیامین و مقدار کمی کلسیم بوده و با این وجود اغلب افراد میزان کمی از زنجبیل را مصرف میکنند، پس بهتر است با انواع مواد مغذی دیگر ترکیب شود تا نیازهای بدن را تامین نماید.
13 مورد از فواید بینظیر زنجبیل که بهتر است بدانید!
زنجبیل خواص بیشماری دارد و به همین دلیل، مدتهاست از آن به عنوان یک داروی شفابخش استفاده میشود. در ادامه به چند مورد از فواید زنجبیل اشاره خواهیم کرد:
درمان دیابت
زنجبیل میزان قند خون را پایین میآورد و مصرف مداوم آن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و چاقی را تا حد چشمگیری کاهش میدهد. همچنین مصرف این گیاه، از ابتلا به نفروپاتی دیابتی (آسیب ناشی از قند خون بالا) را کم خواهد کرد و میتواند حساسیت انسولین را افزایش دهد و قابلیت تعادل و حفظ میزان مناسب قند خون نیز موثر باشد.
طبق تحقیقات انجام شده، ترکیب عسل و زنجبیل برای کنترل قند خون بسیار موثر است؛ زیرا باعث افزایش جذب گلوکز به سلولهای ماهیچهای خواهد شد. در نتیجه مصرف زنجبیل و عسل موجب جلوگیری از دیابت و کاهش سطح قند خون و LDL کلسترول میشود.
اگر از خواص بینظیر سیب زمینی اطلاع ندارید، مقاله سیب زمینی، یک ماده غذایی همه کاره را از دست ندهید.
بهبود سردردهای میگرنی
زنجبیل به دلیل کاهش میزان التهاب و درد در رگهای خونی موجب تسکین میگرن خواهد شد. همچنین استفاده موضعی از زنجبیل رقیق شده بر روی پیشانی، دردهای ناشی از این سردرد را بهبود میبخشد.
ضد قارچ
از دیگر خواص زنجبیل ، میتوان به خاصیت ضدقارچ آن نیز اشاره کرد. این گیاه مانع در رشد کاندیدا آلبیکانس که نوعی قارچ است، موثر خواهد بود.
درمان کبد چرب
خاصیت آنتی اکسیدانی زنجبیل و کاهش تری گلیسرید آن، به درمان کبد چرب کمک خواهد کرد و همچنین مصرف این گیاه با کاهش التهاب، رشد و نمو سلولهای سرطانی، از بروز این بیماری جلوگیری میکند.
پیشگیری از سکتهی مغزی
مصرف منظم مقدار کمی از زنجبیل، به از بین بردن ذخایر چربی درون شریانها و بهبود جریان خون از بروز سکتهی مغزی کمک میکند و همچنین باعث تقویت سیستم ایمنی بدن خواهد شد. این هم یکی دیگر از خواص زنحبیل محسوب میشود.
ضد سرطان
سرطان یک بیماری جدی و خطرناک است که در اثر رشد کنترل نشدهی سلولهای غیرطبیعی رخ خواهد داد. عصاره زنجبیل یکی دیگر از خواص بینظیر این گیاه است که میتواند در درمان بیماری سرطان موثر باشد. این تاثیرات عبارتند از:
- میتواند مانع رشد سلول سرطانی شود.
- مانع انتقال سرطان خواهد شد.
- از متاستاز (مهاجرت سلولی) سلولهای سرطانی سینه پیشگیری میکند.
- توانایی حساس کردن سلولهای سرطانی در برابر تشعشع را دارد.
- مانع از رشد سلولهای سرطانی استخوان (استئوسارکوما) و کبد (هپاتاما) میشود.
- سلولهای سرطانی توانایی رشد رگهای خونی جدیدی به نام رگ زایی را دارند و مانع از رگ زایی در سرطان پوست خواهد شد.
- رگهای خونی جدید را که امکان رشد سلولهای سرطانی را فراهم میکند، متوقف خواهد کرد.
درمان سنگ کلیه
یکی دیگر از خواص زنجبیل در درمان سنگهای کلیه است. اگر دچار سنگ کلیه هستید، بهتر است از چای زنجبیل به طور منظم استفاده نمایید. این درمان خانگی بسیار موثر از عملهای جراحی با عوارض جلوگیری خواهد کرد. برای مصرف این گیاه بهتر است با پزشک مربوطه مشورت کنید.
درباره ویتامین کولین و تاثیرات آن چه میدانید؟
درمان درد کمر
خمیر زنجبیل خاصیت ضدالتهابی دارد و برای درمان روماتیسم و آرتروز بسیار موثر است. برای این ترکیب 1 قاشق غذاخوی پودر زنجبیل تازه، 5 قطره اسانس اوکالیپتوس و 2 قاشق چای خوری روغن زیتون یا کنجد استفاده نمایید و بروی ناحیه درد ماساژ دهید و با یک پارچه ببندید تا گرم شود، سپس با آب گرم بشویید. درمان کمردرد یکی دیگر از خواص زنجبیل است که میتوان ازآن بهره برد.
ضد لک و از بین برندهی جای زخم
آنتی اکسیدان موجود در زنجبیل به از بین بردن جای زخم، آسیبهای پوستی و لکههای ناشی از افزایش سن کمک خواهد کرد. در این روش مقداری از زنجبیل تازه را با یخ خرد شده مخلوط نمایید و آن را یک بار در هفته بر روی پوست قرار دهید.
تقویت کننده مو
زنجبیل در پوست سر موجب افزایش گردش خون و در نهایت تحریک رشد موهای سر خواهد شد. این گیاه سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و اسیدهای چرب است که به تقویت و رشد مو کمک میکند. به منظور تقویت موی سر بهتر است زنجبیل رنده شده را با روغن جوجوبا مخلوط کنید و بر روی پوست سر خود ماساژ دهید و بعد از 30 دقیقه موهایتان را با شامپو بشویید.
درمان شورهی سر
خواص زنجبیل در درمان قارچی که موجب شورهی سر میشود نیز موثر است. برای این کار کمی زنجبیل تازه را رنده کنید و با آب مخلوط نمایید، سپس بر روی پوست سر اسپری کنید.
آیا مصرف زنجبیل عوارض هم دارد؟
- زنان باردار و شیرده قبل از مصرف زنجبیل با پزشک خود مشورت کنند.
- افراد مبتلا به سنگ صفرا، دیابت و اختلال لخته شدن خون، حتما این مسئله را با پزشک خود در میان بگذارند.
- ممکن است در برخی افراد موجب سوزش خفیف یا ناراحتی معده، رفلاکس اسید و اسهال شود.
- در صورت مصرف موضعی، ممکن است سبب بروز حساسیتهای پوستی شود. پس قبل از مصرف بر روی بخش کوچکی از پوست امتحان نمایید.
- در موارد نادر ممکن است سبب بروز سوزش دهان، کهیر، تنگی نفس یا ورم شود.
- زنجبیل ممکن است با آسپرین و داروهای رقیق کننده خون، دیابت و فشار خون تداخل ایجاد کند.
نتیجه گیری
زنجبیل یک گیاه بسیار مفید در سلامت بدن محسوب میشود که خواص آن بسیار چشمگیر است. مصرف این گیاه نیاز به نسخه ندارد اما بهتر است مقدار مصرف روزانه از زنجبیل بیش از 4 گرم نباشد. اگر تاکنون از خواص زنجبیل استفاده نمیکردید؛ همین حالا مصرف آن را شروع کنید و به اطرافیانتان نیز معرفی نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید