تاریخ امروز13 اردیبهشت 1403
درمان زانو درد

بهترین روش های درمان زانو درد

این‌که پا، قلب دوم بدن محسوب می‌شود؛ یک موضوع کاملا جدی و اثبات شده است. زانو بزرگترین مفصل بدن است که مسئولیت خم و راست شدن و تحمل وزن بدن را به کمک مچ پا و لگن برعهده دارد. به یاد داشته باشید اگر در به کارگیری زانو سهل انگاری کنید؛ ممکن است آسیب‌های حاد و شکستگی را برای شما به همراه داشته باشد. عوامل بسیاری در بروز انواع این بیماری‌ها موثر هستند که در صورت درمان نشدن، مشکلات رنج آوری را برای افراد ایجاد خواهد کرد. همچنین شیوع زانو درد ممکن است در هر سنی به دلایل مختلف بروز پیدا کند و موجب نگرانی در فرد شود. برای آشنایی بیشتر با انواع درد و روش‌های درمان زانو درد، توصیه می‌شود این مطلب را مطالعه کنید تا در صورت مبتلا نبودن به درد زانو، از بروز آن جلوگیری نمایید.

علائم و نشانه‌های درد زانو

درد زانو ممکن است فقط بخشی  از آن را درگیر کند. با عفونت زانو، کل زانو متورم شده و دردناک می‌شود، در حالی که پارگی مینیسک یک استخوان، تنها در محلی خاص علائم و نشانه‌هایی را برای فرد به همراه دارد. شدت درد از خفیف تا شدید و حتی ناتوان کننده می‌تواند تغییر کند. بعضی از علائم و نشانه‌های دیگر که با زانو درد ظاهر می‌شود؛ عبارتند از:

  • خشکی مفصل پا
  • لنگیدن به دلیل ناراحتی در زانو
  • محدودیت حرکتی
  • درد در جلوی زانو
  • حساسیت به لمس
  • ناتوانی در صاف کردن
  • تورم، قرمزی و آب آوردن زانو
  • ناپایداری یا خالی کردن زانو
  • مشکل در راه رفتن به دلیل بی‌ثباتی
  • سوزش زانو
  • صدا دادن زانو
  • تغییر شکل زانو

اگر با بیماری کبد چرب دست و پنجه نرم می‌کنید، مقاله کبد چرب و راه های درمان آن را مطالعه نمائید.

علت زانو درد به سه دسته‌ی کلی تقسیم می‌شوند

درد زانو ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشد. همچنین علل ایجاد این درد ممکن است به عوامل متفاوتی مربوط باشد که باید به آن رسیدگی شود:

  • نقرس: نقرس نوعی بیماری است که عموما در انگشتان بروز پیدا می‌کند، این در حالی است می‌تواند زانو را تحت تاثیر قرار دهد و موجب درد در این ناحیه شود.
  • آتریت روماتوئید: یک بیماری خود ایمنی بدن است و تمامی مفاصل بدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد که درد و ناتوانی را برای فرد به همراه دارد.
  • ازگود اشلاتر: این بیماری در کودکان می‌تواند باعث استخوان سازی بیش از مقدار طبیعی در ناحیه‌ی برجستگی استخوان درشت نی شده و منجر به درد و مشکلات دیگر می‌شود.

سایر عوامل بیماری‌زا که ممکن است علت درد زانو باشند، شامل موارد زیر هستند:

  • سندرم پلیکا
  • بیماری بورسیت
  • سندرم استرس پتلافمورال
  • پای پرانتزی و پای ضربدری
  • کوتاهی عضلات پشت ران و ساق
  • کیست بیکر( درد در ناحیه‌ی پشت زانو)
  • بیماری غیر عفونی زانو

درمان زانو درد

بیماری‌های ناشی از استفاده‌ی بیش از حد

 

  • آرتروز: فرسایش غضروف مفصل به دلیل افزایش سن و استفاده‌ی زیاد از زانو بروز می‌یابد.
  • التهاب تاندون کشکک زانو: اغلب افرادی که نوعی از حرکت را مداوم تکرار می‌کنند، در تاندون‌های متصل کننده‌ کشکک زانو به استخوان ساق و پا دچار التهاب می‌شوند. برای مثال: در بین دوچرخه سواران و دوندگان این التهاب بیشتر است.

 

آسیب دیدگی‌های حاد زانو

 

  • آسیب دیدگی‌ رباط: شایع‌ترین آسیب دیدگی رباط، آسیب به رباط متقاطع قدامی (ACL) زانو است. این نوع آسیب دیدگی اکثر مواقع، در افراد ورزشکار و یا در اثر توقف و تغییر مسیر ناگهانی رخ خواهد داد. همچنین پارگی رباط منجر به زانو درد، بی‌ثباتی زانو و خمیدگی در فرد خواهد شد. تعیین این نوع آسیب دیدگی به کمک مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات قابل تشخیص است.
  • دررفتگی یا کشیدگی زانو: دررفتگی یا کشیدگی زانو اغلب در اثر تصادف با وسایل نقلیه‌ی موتوری و یا برخورد زانو به داشبورد اتفاق می‌افتد که باید سریعا رسیدگی شود.
  • پارگی مینیسک: پارگی مینیسک زانو میانی یا جانبی به علت پیچ خوردگی زانو رخ می‌دهد که با درد زانو در هنگام صاف کردن پا، صدا دادن، خالی کردن، قفل کردن زانو و یا تورم در این ناحیه همراه است. برای تشخیص این آسیب دیدگی از آزمایشات ام آر ای یا آرتروسکوپی استفاده می‌شود.

درمان زانو درد

درمان زانو درد

درمان زانو درد تا حدی به علت ایجاد آن بستگی دارد اما راهکارهایی ساده، برای بسیاری از دردها در این ناحیه کمک می‌کند:

ورزش و فعالیت بدنی

تقویت عضلات پا به خصوص زانوها بسیار مهم است. ورزش کردن مداوم می‌تواند خطر بروز آرتروز را در افراد کاهش دهد. به طور کلی فعالیت‌های بدنی، سلامت بافت غضروف را افزایش می‌دهد و همچنین راه‌های حمایت بدن از مفصل را تقویت می‌کند.

افراد مبتلا به درد مفاصل می‌توانند از فعالیت‌های هوازی یا ایروبیک در آب را انجام دهند تا فشار کمتری به زانوهایشان وارد شود.


به کمک مقاله ورود آلزایمر را ممنوع کنید، از بروز این بیماری جلوگیری نمائید.

رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن

با داشتن یک رژیم غذایی مفید و مناسب، خطر ابتلا به دردهای زانو را کاهش دهید. سعی کنید در رژیم خود از مواد غذایی مثل: میوه‌ها، سبزیجات، گوشت، لبنیات و چربی حیوانی و سایر چربی‌ها به میزان کم استفاده نمایید. رژیم غذایی مدیترانه‌ای یک پیشنهاد مناسب برای کاهش وزن و درمان زانو درد است که افراد می‌توانند با پیروی از این رژیم، وزن خود را کاهش دهند و از ویتامین‌ها و مواد مغذی مورد نیز بدن نیز استفاده نمایند. توصیه می‌شود قبل از شروع هر رژیم با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید برای شما بی‌خطر و مناسب است.

 

انجام حرکات تای چی

ورزش تای چی، نوعی ورزش مدیتیشن است که برای درمان زانو درد از آن استفاده می‌شود. تجربه نشان داده است، افراد مسنی که برای کاهش درد زانو از روش تای چی استفاده کرده‌اند، تا حد زیادی درد را در خود کاهش داده‌اند. به علاوه روحیه‌ی خود را با این ورزش بالاتر برده‌اند.

درمان زانو درد

کمپرس آب سرد و گرم

گرم کردن و سرد کردن زانو برای دردهای ناشی از آرتریت نیز توصیه می‌شود. گرم کردن زانو، عضلات آن را شل و حرکت را روان می‌کند. همچنین سفتی عضلات را کاهش خواهد داد.

کمپرس سرد درد، التهاب و تورم را در ناحیه‌ی زانو کاهش خواهد داد. در این روش می‌توانید از کیسه‌های آب سرد استفاده نمایید.

برخی از افراد ممکن است در هنگام صبح، از کمپرس گرم برای بهبود حرکت خود استفاده کنند تا تورم در طول روز کاهش دهند.

 

درمان به کمک طب سوزنی

تحقیقات انجام شده ثابت کرده‌اند، افرادی که به منظور بهبود و درمان زانو درد از روش طب سوزنی واقعی دریافت کرده بودند، در مقایسه با سایرین زودتر به نتیجه رسیده‌اند. در نهایت طب سوزنی واقعی به عنوان درمان کمکی برای استئوآرتریت زانو می‌تواند مناسب باشد. بهتر است برای استفاده از این روش حتما با پزشک مشورت کنید.

 

5 توصیه‌ی مهم در هنگام زانو درد

به کمک توصیه‌های زیر درد را در ناحیه‌ی زانو کاهش دهید:

 

  1. کفش مناسب بپوشید

کفش مناسب فشار وارد شده به زانو را کاهش خواهد داد. همچنین گاهی پزشکان به افرادی که دچار آرتروز شده‌اند، کفی مخصوص توصیه می‌کند تا درد را در این ناحیه کاهش دهد.

درمان زانو درد

  1. بیش از حد استراحت نکنید

استراحت بیش از حد می‌تواند عضلات شما را تضعیف کند و ممکن است درد را در مفاصل زانو افزایش دهد. سعی داشته باشید از یک برنامه‌ی ورزشی مناسب و بی‌خطر به طور پیوسته استفاده نمایید. اگر اطلاعات کافی در این باره ندارید؛ بهتر است از یک پزشک فیزیوتراپیست کمک بگیرید.

 

  1. وزن خود را کنترل کنید

اگر دچار چاقی هستید، سعی کنید وزن خود را کاهش دهید تا از فشار وزن بدن بر روی زانوها بکاهید. لازم نیست حتما به وزن ایده آل برسید؛ همین تغییرات کوچک می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند. پس بهتر است از این راه به درمان زانو درد در خود کمک کنید.

 

  1. مفصل زانوهایتان را خم نکنید

انجام حرکات سنگین ورزشی ممکن است درد را در زانو بیشتر کند. در این زمان از انجام فعالیت‌هایی مثل: پریدن، دویدن، کیک بوکسینگ و اسکات عمیق که به زانو فشار زیادی را وارد می‌کند نیز جدا بپرهیزید.

 

  1. مراقب سقوط در مکان‌های پرخطر باشید

زانو دردناک یا ناپایدار، ممکن است سبب سقوط شما شود و آسیب بیشتری را به زانوهایتان وارد کند. در خانه نکات ایمنی را رعایت کنید. از عصا یا چوب زیر بغل، برای کاهش فشار به زانو استفاده نمایید. پوشیدن انواع زانوبند، پایدار ماندن شما را بیشتر خواهد کرد. این موارد می‌تواند در درمان زانو درد به شما کمک کند.

رعایت نکردن موارد فوق درد را در ناحیه‌ی زانو افزایش می‌دهد و اگر به آن‌ها توجه نشود؛ ممکن است مشکلات جدی‌تری را برای افراد ایجاد کند.

درمان زانو درد

نبایدهای زانو…

  • درست بنشینید؛ بدون اینکه متمایل یا خمیده به اطرافین باشید.
  • از صندلی‌ها و نیمکت‌های کوتاه که هنگام نشستن در آنها فرو می‌روید، استفاده نکنید.
  • از نشستن به مدت طولانی و متوالی پرهیز کنید. زیرا در این حالت مفاصل شما سفت و دردناک خواهد بود.
  • در صورت لزوم بر روی یک بالشت بنشینید تا سطح نشستن خود را بالاتر ببرید.
  • کفش‌هایی که کف صاف دارند و از پا پشتیبانی نمی‌کنند استفاده نکنید، چون فشار را به زانوها انتقال می‌دهد.

درمان زانو درد

نتیجه گیری

زانو یک عضو اصلی بدن به منظور تحرک به حساب می‌آید. ممکن است در اثر رعایت نکردن اصول، دچار بیماری و یا آسیب دیدگی شود. توجه نکردن به دردهای زانو می‌تواند عواقبی را به همراه داشته باشد. در این مقاله، ما با معرفی انواع مختلف آسیب دیدگی‌ها و راه‌های درمان زانو درد، شما را با این بیماری بیشتر آشنا کردیم. اگر شما هم از زانو درد رنج می‌برید و روش‌های درمانی هیچ کمکی به شما نکرده، بهتر است به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا با انجام آزمایشات لازم، علت را بیابید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.