تاریخ امروز12 اردیبهشت 1403
درمان اگزما

روش های درمان اگزما

تا به حال دچار اگزما شده‌اید و می‌دانید راه درمان اگزما چیست؟ اگزما یه نوع التهاب پوست است که می‌تواند منجر به خارش، قرمزی، تورم، پوسته‌ریزی و دیگر نشانه‌ها شود. اطلاعات اولیه درباره این بیماری پوستی و راه درمان اگزما و کاهش خارش را نیز در ادامه مطلب به شما عزیزان خواهیم گفت.

 

اگزما چیست؟

اگزما بیماری مزمن پوستی است که به آن درماتیت اتوپیک نیز می‌گویند. در این بیماری پوست دچار التهاب و خارش و تحریک می‌شود. به نظر می‌رسد که اغلب روی صورت، دست‌ها و پاها به وجود می‌آید. اما می‌تواند روی هر نقطه‌ای از بدن ایجاد شود. اگزما در کودکان بسیار رایج است و به طور متوسط ۲۰ درصد از نوزادان و یا کودکان خردسال به آن مبتلا هستند.

 

علائم اگزما چیست؟

موارد زیر از نشانه‌های اگزما هستند:

  • خارش شدید
  • قرمزی پوست
  • جوش‌های ریز
  • پوسته پوسته شدن پوست
  • خشکی پوست

نشانه‌های اگزما بیشتر در پنج سال نخست زندگی مشاهده می‌شود. اما، اگزما فقط مختص این دوره نیست و افراد در دوره‌های سنی مختلف ممکن است دچار آن شوند. جالب است بدانید نشانه‌های اگزما در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. در ادامه این تفاوت‌ها را شرح داده‌ایم.


بهترین شیوه برای برداشتن خال کدام است؟

کودکان

نشانه‌ها و علائم اگزما در کودکان در مراحل اولیه بسیار متفاوت است. اگر فرزند شما به تازگی به دنیا آمده و کمتر از ۶ ماه دارد باید توجه داشته باشید که بین دو تا ۶ ماهگی (و تقریبا پیش از پنج سالگی)، کودکان مبتلا به اگزما علائمی مانند خارش، خشکی، قرمزی و برآمدگی‌های کوچک در پوست گونه، پیشانی یا سر خود دارند.

با بزرگتر شدن کودک، معمولا بثورات از حالتی که در ابتدا به وجود آمدند فلسی شکل‌تر می‌شوند و پوست به شدت خشک شده و خارش دارد. با گذشت زمان، این علائم شدیدتر شده و افزایش می‌یابند در حالی که ممکن است با عودهایی همراه شوند که به صورت دوره‌ای رخ می‌دهد.

درمان اگزما

نوجوانان و بزرگسالان

اگزما در این افراد، بیشتر در اطراف گردن، برآمدگی آرنج و پشت زانوها دیده می‌شود. گاهی مچ دست، دست‌ها (مچ تا انگشتان)، ساعد و صورت نوجوانان و بزرگسالان نیز ممکن است درگیر شود.

اگزما ممکن است پوست نوجوانان و بزرگسالان را ضخیم و تیره کند. همچنین، گاهی این بیماری باعث خارش شدید پوست افراد می‌شود و به همین خاطر زخم‌هایی را بر پوستشان ایجاد می‌کند.

 

دلایل ابتلا به اگزما

یافتن علت اگزما یک مشکل بزرگ است و پزشکان هنوز علت دقیق آن را برای شروع سریع‌تر درمان اگزما نمی‌دانند. برخی معتقدند که ناشی از فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن در پاسخ به عوامل ناشناخته و محرک‌های محیط‌ زیست است. اگزما اغلب در خانواده‌هایی شایع است که سابقه آلرژی و یا آسم دارند.

در اینجا به برخی از دلایل احتمالی ابتلا به اگزما اشاره خواهیم کرد:  تماس با مواد خشن و یا خارش‌زا همچون پشم، آب و هوا و دمای بیش از حد گرم و یا بیش از حد سرد، حیوانات، استرس،  دود سیگار، غذاهایی که باعث واکنش‌های حساسیتی می‌شوند. مثل گندم، لبنیات، آجیل، شکلات، مواد شیمیایی موجود در صابون و یا مواد شوینده، عطرها و اسانس‌ها و مواد شیمیایی موجود در محصولات مراقبت از پوست ، لوازم آرایشی ،  مواد شیمیایی خانگی و سموم و …

 

تشخیص این بیماری برای درمان اگزما

هیچ آزمایشی برای شناسایی درماتیت آتوپیک (اگزما) لازم نیست. پزشک شما با بررسی پوست شما و بررسی تاریخچه پزشکی، احتمالاً تشخیص خواهد داد و روند درمان اگزما را شروع خواهد کرد. او همچنین ممکن است از پچ تست یا آزمایشات دیگر برای رد بیماری‌های پوستی یا شناسایی شرایط همراه با اگزما استفاده کند.

 

داروهای درمان اگزما

کرم‌های درمان اگزما

کرم‌هایی هستند که خارش را کنترل می‌کنند و به ترمیم پوست کمک می‌کنند. پزشک شما ممکن است کرم یا پماد کورتیکواستروئید تجویز کند. بعد از مرطوب کردن، آن را طبق دستور استفاده کنید. استفاده بیش از حد از این دارو ممکن است عوارض جانبی از جمله نازک شدن پوست ایجاد کند.

سایر کرم‌های حاوی داروهایی به نام مهارکننده‌های کلسیمینورین – مانند تاکرولیموس (پروتوپیک) و پیمکلرولیموس (ایدل) – بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر می‌گذارند. آن‌ها جهت درمان اگزما در افراد بالاتر از 2 سال استفاده می‌شوند تا به کنترل واکنش پوست کمک کنند. بعد از مرطوب کردن، آن را طبق دستور استفاده کنید. در هنگام استفاده از این محصولات از نور شدید خورشید خودداری کنید.

کرم‌های درمان اگزما

داروهای مبارزه با عفونت جهت درمان اگزما

پزشک ممکن است در صورت داشتن عفونت باکتریایی، زخم باز یا ترک یک کرم آنتی بیوتیک تجویز کند. او ممکن است برای مدت کوتاهی از درمان آنتی بیوتیک خوراکی برای درمان عفونت استفاده کند.

 

داروهای خوراکی که التهاب را کنترل می‌کنند

در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است برای درمان اگزما کورتیکواستروئیدهای خوراکی را تجویز کند. داروهایی مانند پردنیزون. این داروها به دلیل عوارض جانبی جدی احتمالاً در طولانی مدت قابل استفاده نیستند.

 

داروی دوپیلوماب

از این دارو برای درمان اگزما در مبتلایان به بیماری شدید استفاده می‌شود که به خوبی به گزینه‌های درمانی پاسخ نمی‌دهند.

 

روش‌های درمان اگزما

پانسمان مرطوب

یک درمان موثر و فشرده برای درماتیت شدید آتوپیک شامل پیچیدن قسمت آسیب دیده با کورتیکواستروئیدهای موضعی و باندهای خیس است. بعضی اوقات این کار در بیمارستان برای افراد مبتلا به ضایعات گسترده انجام می‌شود. زیرا این کار سخت است و به تخصص پرستاری احتیاج دارد. یا از پزشک خود در مورد یادگیری نحوه انجام این روش در خانه سؤال کنید.


جوانسازی پوست با کربوکسی

نور درمانی

این روش درمان اگزما برای افرادی استفاده می‌شود که یا با درمان‌های موضعی بهتر نمی‌شوند یا بعد از مداوا سریعاً عود می‌کند. ساده‌ترین شکل نور درمانی (فوتوتراپی) شامل قرار گرفتن پوست در برابر مقادیر کنترل شده از نور طبیعی خورشید است. اشکال دیگر از ماوراء بنفش مصنوعی (UVA) و ماوراء بنفش باند باریک (UVB) به صورت تنهایی یا با داروها استفاده می‌کنند.

اگرچه کارآمد است اما در طولانی مدت دارای اثرات مضر از جمله پیری زودرس پوست و افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست است. به همین دلایل، فوتوتراپی در کودکان کم‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای نوزادان انجام نمی‌شود. در مورد جوانب مثبت و منفی در مورد نور درمانی با پزشک خود صحبت کنید.

نور درمانی

چند توصیه…

  • برای درمان اگزما لباس‌های خنک و نرم بپوشید. با اجتناب از پوشیدن لباس‌های زبر و تنگ، تحریک را کاهش دهید. همچنین در هوای گرم یا هنگام ورزش لباس مناسب بپوشید تا از تعریق زیاد جلوگیری شود.

 

  • قبل از درمان اگزما سعی کنید استرس و اضطراب را درمان کنید. استرس و سایر اختلالات عاطفی می‌توانند درماتیت آتوپیک را بدتر کنند. شناخت این افراد و تلاش برای بهبود سلامت عاطفی شما می‌تواند کمک کند.

 

  • حداقل دو بار در روز پوست خود را با کرم مرطوب کننده مرطوب کنید. محصولی یا ترکیبی از محصولاتی را پیدا کنید که برای شما مفید باشد. ممکن است روغن حمام، کرم، پماد یا اسپری را امتحان کنید.

 

  • بدن خود را نخارانید. به جای خاراندن هنگام خارش، سعی کنید پوست را فشار دهید. اگر نمی‌توانید از خراشیدگی آن جلوگیری کنید، ناحیه خارش‌دار را بپوشانید. برای کودکان، کوتاه کردن ناخن‌های آن‌ها ممکن است کمک کند و در شب از دستکش استفاده کنند.

 

نتیجه گیری

اگزما دو نوع حاد و مزمن دارد. دور دهان (به ویژه در نوزادان و کودکان)، دور چشم و کف سر از نقاطی هستند که بیشتر از بقیه دچار اگزما می‏شوند. بر خلاف عارضه‌های پوستی مثل زگیل که با ویروس منتقل می‎شوند، اگزما به هیچ عنوان مسری نیست. حتی اگر علائم را به صورت فعال روی پوستتان دارید نمی‏توانید آن را به اشخاص دیگر منتقل کنید. درمان اگزما معمولا با کرم‌های مربوطه به راحتی پیش می‌رود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.