تزریق واکسن های مهم نوزادان یکی از مهمترین مسائل در حفظ سلامت فرزندانتان است که نباید پشت گوش انداخته شوند. واکسن نوزاد همیشه برای مادران نگران کننده است. اما هر کودک از زمان تولد برای مراقبت در مقابل برخی بیماریها، باید واکسناسیون شود. این واکسناسیون در چند مرحله و در دورههای خاص تزریق شده و هر کدام برای منظور خاصی در نظر گرفته شدهاند. از جمله این واکسنها میتوان به واکسن 2 ماهگی، واکسن 6 ماهگی، واکسن 1 سالگی و واکسن 18 ماهگی اشاره کرد که در این باره بیشتر توضیح خواهیم داد.
واکسن چیست؟
فراوردههای میکروبی یا ویروسهای ضعیف شده، مولد بیماری یا میکروب ضعیف شده را واکسن مینامند. پس از تزریق واکسن، بدن مادهای به نام پادتن میسازد که کودک را در برابر آن بیماری ایمن خواهد کرد.
نوزادانی که تازه به دنیا آمدهاند به علت بیماریهای گوناگون، باکتریها و ویروسهایی که هر روز شکل جدیدی بخود میگیرند باید واکسینه شوند. اما احتمال دارد که مادران از زمان دقیق تزریق این واکسنها که در چه سنی انجام میشود تا سلامت بدن فرزندشان را حفظ کنند، آگاهی نداشته باشند. در ادامه واکسن های مهم نوزادان را به شما معرفی خواهیم کرد.
معرفی واکسن های مهم نوزادان
واکسنهایی که والدین باید به خاطر بسپارند تا تزریق آن را به موقعه انجام دهند:
هپاتیت بی(HEP B ) یکی از واکسن های مهم نوزادان
واکسن هپاتیت B از بیماریهای مزمن یا خفیف کبد که به از کار اقتادن کبد و سرطان کبد منجر میشود. اولین دز این دارو باید قبل از ترخیص از بیمارستان به هنگام تولد تزریق شود. دومین دز بین 1 تا 2 ماهگی تزریق میشود. اگر به هر دلیلی کودک شما اولین دز واکسن را در بدو تولد دریافت نکرد باید 3 دز در ماه 0، 1 و 6 دریافت کند. آخرین دز نباید زودتر از 24 هفتگی او تزریق شود. تگر مادر اثراتی از هپاتیت B داشته باشد، کودک باید کمتر از 12 ساعت بعد از تولد واکسن را دریافت نماید و 3 واحد دز دیگر را در 9 تا 18 ماهگی دریافت نموده و برای سطح پادزهر هپاتیت B آزمایشات لازم را 1 تا 2 ماه بعد از دریافت آخرین دز واکسن انجام دهد. یکی از عوارض و اثرات جانبی آن، این است که درد کوتاه مدت و بیقراری کودک را به همراه دارد.
روتاویروس (RV) یکی از واکسن های مهم نوزادان
روتاویروس متداولترین دلیل اسهال و استفراغ در نوزادان و کودکان است که میتواند به از دست رفتن آب بدن نوزادان منجر شود. این واکسن به صورت تزریقی نبوده و خوراکی است. بین 2 تا 4 ماهگی در 2 الی 3 دز بسته به مارک واکسن دریافتی از سوی کودک. همچنین ممکن است یک دز نیز در 6 ماهگی نیاز باشد. با تزریق این واکسن ممکن است کودک بیقرار و در برخی از کودکان با اسهال و استفراغ خفیف همراه باشد.
واکسن سه گانه دیفتری و کزاز و سیاه سرفه
این واکسن ترکیبی از دیفتری، کزاز و سیاه سرفه است که کودک را در برابر این بیماریها در امان نگه میدارد. در گذشته، دیفتری یکی از اصلیترین علل بیماری و مرگ در کودکان بوده است. امروزه به کمک این واکسن، تنها چند مورد سالانه اتفاق میافتد. کزاز یک بیماری جدی است که منجر به منقبض شدن ماهیچههای فکر میشود. سیاه سرفه نیز یک بیماری عفونی مسری تنفسی است. این واکسن سه گانه در 2 ماهگی، 4 ماهگی، 6 ماهگی، 18-15 ماهگی، 4-6 ماهگی تزریق میشود. تورم، قرمزی، تب و از دست دادن اشتها در 2 روز بعد از واکسن از تاثیرات جانبی آن است.
واکسن دوگانه HIB نوع 2
بیماری Hib که حتماً نام آن را نشنیدهاید. بسیار مخرب و مضر است. قبل از اختراع واکسن، Hib یکی از عواملی است که باعث مننژیت باکتریایی میشد. کودکان مبتلا به Hib از آسیب دائمی مغزی رنج نمیبرند و یا دچار مشکلات جدی مثل ذات الریه میشوند. این واکسن در 2، 4، 6 ماهگی و 15-12 ماهگی تزریق میشود. قرمزی، تورم و حساس شدن از اثرات جانبی آن است.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترواکسن دوگانه ذات الریه
این واکسن در برابر بیماری ذات الریه مقاومت ایجاد میکند. این واکسن باید در چهار دز تزریق شود. این بیماری باعث مننژیت، ذات الریه و برخی عفونتهای گوش میشود. ذات الریه اولین بیماری کشنده در دنیا است و سالانه بیش از یک میلیون کودک زیر 5 سال را به کام مرگ میکشاند. ذات الریه نوعی التهاب ریه بوده که ممکن است ناشی از میکروب، ویروس و یا بیماری خود ایمن رخ دهد. این واکسن در 2، 4، 6 ماهگی و یک تقویت کننده بین 12 تا 15 ماهگی تزریق میشود. اثرات آن عبارتند از: تب خفیف، قرمزی و حساس شدن محل تزریق است.
فلج اطفال یکی از واکسن های مهم نوزادان
IPV در برابر فلج اطفال محافظت میکند و در چهار دز تجویز میشود. فلج اطفال نوعی بیماری حاد ویروسی است که دستگاه گوارش و دستگاه اعصاب مرکزی را درگیر خواهد کرد. میکروب این بیماری معمولاً از طریق دهان وارد بدن میشود، و ماهیچههای بدن و غالباً ماهیچههای پا را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری ممکن است، کشنده نیز باشد.
این واکسن در 2 ماهگی، 4 ماهگی، 6 تا 18 ماهگی و 6-4 سالگی تزریق میشود که موجب درد و قرمزی در محل و موارد نادر حساسیت و آلرژی میشود.
واکسن آنفولانزا
واکسن آنفولانزا فصلی است، که به صورت سالانه تزریق میشود. این واکسن را میتوان هر ساله بعد از سن 6 ماهگی تزریق کرد. واکسن آنفولانزا حاوی آنتی ژنهای سطحی ویروس آنفولانزا است و ایمنی بعد از تزریق بین 6 الی 12 ماه است. واکسن استنشاقی آنفلوآنزا بعد از2 سال برای کودکان قابل استفاده خواهد بود. از عوارض این واکسن میتوانیم به سردرد، تعریق، درد عضله و مفاصل، تب، ضعف،لرز، واکنشهای موضعی شامل سرخی، ورم، درد و سخت شدن محل تزریق اشاره نمود. البته این عوارض در طی دو روز بدون درمان برطرف میشود.
واکسن سرخجه، اوریون (MMR)
MMR در برابر سرخک، اوریون و سرخجه محافظت ایجاد میکند. MMR در دو دز تجویز میشود. اولین دز برای نوزادان بین 12 تا 15 ماه توصیه میشود. دز دوم معمولاً بین4 تا 6 سال تجویز میشود.
میکروب سرخک از طریق تنفس وارد بدن میشود، از علائم سرخک میتوانیم به تب، آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و ظهور دانههای سرخ رنگ روی پوست اشاره کنیم. سرخک بیماری خطرناکی است که احتمال مرگ را نیز در پی دارد.
آبله مرغان یکی از واکسن های مهم نوزادان
تزریق دو دز از این واکسن برای همه کودکان توصیه میشود. واکسن آبله مرغان را از ویروس ضعیف شده میسازند. مصرف یک دز از این واکسن مانع از بروز 95% از بیماری متوسط آبله مرغان میشود. اما تزریق دو دز از آن تاثیری بیشتری خواهد داشت. این واکسن بسیار امن است و عوارض جانبی آن ممکن است شامل درد در محل تزریق و تب و جوش باشد. این واکسن یا به تنهایی یا همراه با واکسن MMR موجود است. دز اول این واکنس در 12 تا 15 ماهگی و دز دوم در 4 تا 6 سالگی تزریق میشود.
نتیجه گیری
شاید در ابتدا تزریق واکسن برای کودکان کمی ناراحت کننده باشد. اما والدین باید دقت داشته باشند که تزریق واکسن های مهم نوزادان بسیار ضروری و حائز اهمیت است. چرا که بدن آنان را از ابتلا به انواع بیماریها و مشکلات حفظ میکند.
دیدگاهتان را بنویسید