تاریخ امروز15 اردیبهشت 1403
بیماری کم خونی

همه چیز در رابطه با آنمی یا کم خونی

امروز می خواهیم در این مقاله به بررسی بیماری کم خونی و یا آنمی بپردازیم. بنابراین اگر خود شما و یا یکی از اعضای خانوادتان دچار این مشکل شده است و اطلاعات کافی در این زمینه ندارید به شما پیشنهاد می کنیم تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا هر آنچه که نیاز است در رابطه با این بیماری بدانید دریافت نماید.

 

بیماری آنمی یا کم خونی چه نوع بیماری است؟

اصولا بیماری کم خونی را با کم شدن تعداد گلبول های قرمز و کم شدن ظرفیت گلبول قرمز برای رساندن اکسیژن کافی به سلوبل ها می شناسند. افرادی که به کم خونی دچار هستند معمولا همیشه احساس ضعف و خستگی دارند. کم خونی می تواند مدل های مختلف را داشته باشد که هر کدام علائم و مشخصات مخصوص به خود را دارد. حتی ممکن است کم خونی به صورت دوره ای بوده و یا اینکه تا آخر عمر با فرد همراه باشد. البته باید این نکته را در نظر داشت که آنمی می تواند در برخی افراد شدید تر بروز کند؛ اما در سایر افراد به صورت خفیف باشد.

اگر بخواهیم در رابطه با کارهایی که برای بهبود کم خونی صورت می گیرد سخن بگوییم. در وهله اول استفاده از مکمل ها را می توان نام برد و در درجات بعدی کارهای پزشکی دیگری صورت می گیرد. گاهی اوقات در برخی از افراد دیده شده است که با داشتن یک برنامه تغذیه مناسب و سالم از انواع مختلفی از کم خونی ها جلوگیری به عمل آمده است.


فشار خون ثانویه چیست؟


 

علائم و نشانه هایی که در پی کم خونی برای فرد ایجاد می شود به چه صورت است؟

طبق آمار به دست آمده نشان می دهد که نشانه و مشخصاتی که بیماری کم خونی دارد ارتباط مستقیمی با علت آن دارد. به طور مثال می توان گفت اگر شخص کم خونی که به آن دچار شده است؛ در ارتباط با یک بیماری خطرناک باشد که توسط بیماری قابل تشخیص نباشد. زمانی که در رابطه با یک بیماری دیگر آزمایش داده شود کم خونی را نیز تشخیص دهند. بنابراین می توان گفت کم خونی ممکن است هیچ گونه علائم و مشخصاتی را از خود بروز ندهد. اما مهم ترین نشانه هایی که به وسیله آن می توان کم خونی را تشخیص دارد به شرح زیر است:

  • احساس خستگی و داشتن ضعف
  • رنگ پریده بودن و پوستی زرد رنگ
  • تپش های قلب نامنظم
  • احساس تنگی نفس و سخت نفس کشیدن
  • احساس داشتن سرگیجه شدید
  • احساس درد در محل قفسه سینه
  • یخ و سرد بودن نوک انگشتان دست و پا
  • داشتن سردرد در ناحیه پس سری و شقیقه ها

نکته ای که لازم است به آن توجه داشته باشید این است که ممکن بیماری کم خونی آن قدر خفیف باشد که متوجه آن نشوید؛ اما با شدت یافتن بیماری علائم نیز آشکار شود.

بیماری کم خونی

بهترین زمان برای مراجعه به پزشک چه زمانی است؟

با بروز اولین نشانه ها بهتر است به پزشک مراجعه شود؛ اگر احساس خستگی و ضعف دارید، پیشنهاد می شود در اولین فرصت حتما به پزشک مراجعه شود. البته باید توجه داشت که خستگی به تنهایی مربوط به بیماری کم خونی نمی شود؛ بلکه ممکن است خستگی ناشی از چیزهای دیگری باشد. گاهی اوقات دیده شده است تا زمانی که فرد اقدام به اهدای خون ننماید از کم خونی خود اطلاعی ندارد. زیرا در زمان انجام اهدا گلبول های خون فرد نیز اندازه گیری می شود که با کاهش تعداد آن تشخیص داده می شود که فرد به کم خونی دچار شده است.

بنابراین اگه به شما گفته شد به دلیل پایین بودن سطح گلبول های قرمز خون قادر به اهدای خون نیستید؛ بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه نموده تا مراحل درمان را در اسرع وقت شروع نمایید.

 

دلایلی که بیماری کم خونی می تواند داشته باشد؟

زمانی به فرد گفته می شود که کم خون است که خون فرد آن نتواند به مقدار کافی گلبول های قرمز داشته باشد. بنابراین می توان گفت کم خونی به دلایل زیر رخ می دهد:

  • هنگامی که بدن شخص قادر نباشد به میزان کافی و لازم گلبول قرمز تولید نمایید.
  • هنگامی که فرد دچار خون ریزی شدید می شود و به دلیل از دست دادن حجم بالای خون تعداد گلبول های قرمز نیز به سرعت از دست می روند.
  • هنگامی که بدن فرد به عنوان مهاجم عمل کرده و گلبول های قرمز بدن را از بین می برد.

خوراکی های افزایش دهنده گردش خون را بشناسید


 

کارهایی که توسط گلبول های قرمز برای بدن صورت می گیرد

به طور معمول بدن هر شخص در طول حیات سه نوع گلبول خون می سازد:

  1. گلبول های سفید خون که وظیفه دفاع و مقابله با عفونت ها و عوامل بیماری زا دارند.
  2. ساخت پلاکت های خون که وظیفه کمک کردن به لخته شدن خون در زمان بریدگی و یا هر رخ داد دیگر را برعهده دارند.
  3. گلبول های قرمز خون که وظیفه تامین اکسیژن لازم برای انجام فعالیت بدن و انتقال آن به بافت ها را برعهده دارند.

تمامی سلول های خونی که در بدن قرار دارند دارای هموگلوبین هستند. هموگلوبین سرشار از پروتئین های غنی شده از آهن است و به خون رنگ قرمز می دهد. وظیفه اصلی هموگلبین که در سلول های خونی وجود دارد این است که اکسیژن لازم را از طریقه ریه ها به تمام قسمت های بدن بفرستد و در مقابل دی اکسید کربن را از تمامی اندام ها دریافت نماید و به ریه بدهد. اکثر سلول های خونی که گلبول های قرمز نیز جزو آن ها محسوب می شوند؛ همیشه در بخش مغز استخوان ساخته می شوند. برای ساخت این گلبول های قرمز و سلول های خونی به بافت اسفنجی که در اکثر استخوان های بزرگ وجود دارد نیازمند است.

بیماری کم خونی

چه عواملی می تواند فرد را در معرض خطر کم خونی قرار دهد؟

  • استفاده از برنامه غذایی که هیچ گونه ویتامین و مواد مغذی نداشته باشد.
  • ابتلا به اختلالات روده ای که جذب مواد غذایی را در روده کوچک دچار مشکل می نماید.
  • قاعدگی یکی از عوامل تاثیر گذار کم خونی است؛ چرا که باعث از دست رفتن گلبول های قرمز می شود.
  • خانم های بارداری که در زمان بارداری از مولتی ویتامین ها و اسیدفولیک همراه آهن استفاده نکنند به بیماری کم خونی مبتلا می شوند.

 

نتیجه گیری

از این مقاله نتیجه می گیریم که داشتن یک برنامه تغذیه سالم و درست تا حدود زیادی می تواند در پیشگیری از بیماری کم خونی موثر باشد و اینکه بیماری کم خونی در اکثر مواقع نشانه ندارد و شخص باید با حس کردن خفیف ترین علائم نظیر خستگی و ضعف به پزشک مراجعه نماید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.