تاریخ امروز15 اردیبهشت 1403

همه چیز در رابطه با هورمون کورتیزول یا استرس

بدن به طور کلی هورمون های مختلفی دارد که برخی از آن ها به طور روزانه ترشح شده؛ اما برخی دیگر در مواقع مختلف ترشح می شوند. هر یک از این ویژگی های پس از ترشح شدن، پیامد خاصی را در بدن خواهند داشت. یکی از آن ها هورمون کورتیزول است. اگر دوست دارید در خصوص این هورمون بیشتر بدانید پس پیشنهاد می کنیم مطالعه ی مطالب گفته شده را از دست ندهید.

 

کورتیزول چیست؟

به نوعی هورمون که باعث به وجود آمدن استرس در بدن می شود کورتیزول می گویند. یکی از مهم ترین عللی که باعث ترشح آن می شود بی خوابی است. این هورمون که در غده فوق کلیه یا همان آدرنال قرار دارد، زمانی ترشح خواهد شد که شما دچار استرس شده باشید. در واقع زمانی که در بدن ترشح می شود اشخاص به شکلی هوشیارتر خواهند شد و به استرس به وجود آمده واکنش نشان می دهند. افزایش ضربان قلب، عرق کردن، تند شدن تنفس و… از پیامدهای ترشح آن است.

 

کورتیزول بالا چه علائمی به همراه دارد؟

زمانی که هورمون کورتیزول در بدن ترشح می شود شخص دچار یکسری حالات و علائم خاص می شود. از جمله علائمی که هنگام بالا بودن کوتیزول مشاهده می شود به شرح زیر است:

  • فشار خون بالا می رود.
  • چربی های اطراف شکم بیشتر می شوند.
  • تراکم استخوان کاهش می یابد.
  • در عملکرد شناختی اختلال به وجود می آید.
  • از میزان بافت های عضلانی کاسته می شود.
  • تیروئید عملکرد دقیقی نخواهد داشت.
  • قند خون بدن تعادل خود را از دست می دهد. به شکلی حتی ممکن است شخص به قند خون مبتلا شود.
  • ایمنی بدن ضعیف می شود. در نتیجه پاسخ های التهابی در بدن کاهش می یابند.
  • بهبودی زخم های بدن به زمان نیاز دارد.

در صورتی که این هورمون بیش از حد مجاز و برای طولانی مدت در بدن ترشح شود می تواند منجر به نوعی سندرم به نام سندرم کوشینگ شود. این سندرم پوکی استخوان، افسردگی و عفونت های مکرر را به همراه دارد.


خودتان را به آرامش دعوت کنید


 

استرس چگونه باعث بالا رفتن هورمون کورتیزول می شود؟

این هورمون در طول روز و به طور طبیعی در بدن ترشح می شود. اما در هر ساعات از شبانه روز میزان آن تغییر می کند. به طور مثال بیشترین میزان ترشح آن در صبح است. در حالی که در شب کمترین میزان ترشح را به همراه دارد. به همین خاطر است که شب ها آرامش بیشتری داریم. درست است که ترشح این هورمون، تنها به استرس ارتباط ندارد. اما استرس می تواند ترشح آن را دو چندان کند. زمانی که شخص دچار اضطراب می شود، دچار تغییر حالاتی نظیر موارد زیر می شود:

  • باعث بالا رفتن هوشیاری بدن می شود.
  • توانایی بدن را در رابطه با سیستم ایمنی افزایش می دهد.
  • هموستاز بدن را حفظ می کند؛ به بیان دیگر این که بدن را متعادل خواهد کرد.

در صورتی که شما هم دچار استرس می شوید و حالات خاصی را تجربه خواهید کرد؛ بهتر است برای رهایی از آن ها راهکارهایی را در پیش بگیرید تا بتوانید از شدت ترشح این هورمون بکاهید.

هورمون کورتیزول

چگونه می توان ترشح هورمون کورتیزول را کاهش داد یا کنترل کرد؟

بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شد که می توان میزان ترشح کورتیزول را کنترل کرد. بهترین راهکارهایی که در این زمینه می تواند به انسان کمک کند به شرح زیر است:

 

تمرینات یوگا انجام دهید

یوگا و مدیتیشن یکی از بهترین راه هایی است که می تواند به کاهش میزان ترشح کورتیزول منجر شود. مطالعاتی که در این زمینه روی افراد انجام شد، مشخص شد که به طرز چشم گیری از میزان ترشح این هورمون در بدن کاسته شد. توصیه می شود به مدت 4 ماه و به طور روزانه از تمرینات مدیتیشن انجام دهید تا بتوانید کورتیزول و استرس خود را کاهش دهید.

 

موسیقی گوش دهید

پزشکان در مرکز اوساکای ژاپن در این زمینه به مطالعه پرداختند. آن ها برای برخی از بیماران که عمل کونولوسکوپی داشتند؛ پیش از شروع آن موسیقی پخش کردند. سپس با اندازه گیری میزان کورتیزول آن ها فهمیدند که موسیقی با کاهش میزان ترشح این هورمون ارتباط مستقیم دارد. پس زمانی که استرس دارید موسیقی گوش دهید. خواهید دید که مغز را تا چه حد آرام می کند. زمانی که بر اثر استرس نمی توانید بخوابید به جای تماشای تلویزیون و پرداختن به کارهای دیگر موسیقی گوش دهید.

 

برای کاهش هورمون کورتیزول خوابتان را تنظیم کنید

خوابیدن در شب تاثیر بسزایی در میزان ترشح هورمون کورتیزول دارد. کسانی که شبانه خواب کمتری دارند، از کسانی که خواب منظم و طولانی تری دارند، استرسی تر هستند. چرا که کورتیزول آن ها بیشتر ترشح می شود. توصیه می شود حتما 8 ساعت در شب بخوابید و تاثیر آن را در زندگی خود ببینید. چنانچه نتوانستید در شب به درستی بخوابید سعی کنید در روز چرت کوتاهی داشته باشید.

 

با دوستان خود بیشتر معاشرت کنید

دوستانی که شاداب هستند و انرژی مثبتی به همراه دارند؛ می توانند گزینه ی بسیار خوبی برای کاهش سطح کورتیزول باشند. اگر چنین دوست یا دوستانی دارید بیشتر با آن ها وقت گذرانی کنید. زیرا می توانند شما را برای ساعاتی هم که شده از استرس هایی که دارید دور کنند. جالب است بدانید خندیدن تا 50 درصد از میزان هورمون کورتیزول را کاهش می دهد.

 

هورمون کورتیزول

از ماساژ درمانی استفاده کنید

ماساژ درمانی هم به اندازه سایر موارد ذکر شده می تواند به کاهش سطح کورتیزول کمک کند، اثبات این موضوع را محققان دانشکده ای در دانشگاه میامی انجام دادند. آن ها متوجه شدند که ماساژ درمانی می تواند همان تاثیری را به همراه داشته باشد که معاشرت با دوستان دارد.


گام هایی برای اصلاح سبک زندگی


 

برای کاهش هورمون کورتیزول آدامس بجوید

شاید تا به حال این موضوع را نشنیده باشید. اما جویدن آدامس می تواند چیزی حدود 12 تا 15 درصد از میزان استرس شما را کاهش دهد. با جویدن آدامس در واقع جریان خون را افزایش می دهید. با افزایش جریان خون اکسیژن بیشتری به مغز می رسد؛ در نتیجه از سطح ترشح کورتیزول نیز کاسته می شود.

 

نتیجه گیری

کورتیزول به نوعی هورمون گفته می شود که هنگام استرس میزان ترشح آن بیشتر می شود. به شکلی که آن را با نام هورمون استرس می شناسند. میزان هورمون کورتیزول در طول شبانه روز تغییر می کند. بیشترین میزان آن در صبح و کمترین آن در شب است. زمانی که میزان آن در بدن بسیار افزایش داشته باشد، شخص را با مشکلاتی روبه رو خواهد کرد. پس بهتر است یک بار دیگر با دقت مقاله را مطالعه کرده و از راهکارهایی که در جهت کاش هورمون کورتیزول گفته شده است استفاده کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.