تاریخ امروز15 اردیبهشت 1403
رژیم یویو

با رژیم یویو و عوارض آن آشنا شوید

رژیم یویو یکی از روش‌هایی است که به کاهش وزن افراد کمک می‌کند. اما بهتر است بدانید که پیروی از رژیم غذایی یویو می‌تواند وزن شما را مجدداً بازگرداند. بنابراین وزن شما مدام در حال نوسان است. این رژیم شاید شما را به سرعت به نتیجه برساند، اما عوارضی که در سلامت بدن ایجاد می‌کند، می‌تواند بسیار خطرناک باشد. توصیه می‌شود قبل از پیروی از یک رژیم غذایی خاص به منظور کاهش وزن، حتماً اطلاعات لازم از آن را به دست آورید و یا تحت نظر پزشک قرار بگیرید. در ادامه می‌خواهیم شما را بیشتر با رژیم یویو آشنا کنیم.

 

رژیم یویو

به طور کلی، دو نوع رژیم یویو وجود دارد. یک نوع آن زمانی اتفاق خواهد بود که در گذشته، به کمک غذا خوردن هوشمندانه و سالم و همچنین ورزش، وزن کم کرده‌اید. اما متاسفانه از مسیرتان منحرف شده و دوباره وزن کم شده را بازگردانده‌اید. این چرخه برای بعضی‌ها همچنان ادامه دارد.

در چنین شرایطی چرخه یویو هیچ مشکلی برایتان به وجود نمی‌آورد. هر دقیقه‌ای که در وزن مناسب هستید، برایتان مفید است. چرا که فشار کمتری روی قلب و شریان‌هایتان خواهد بود، خطر مبتلا شدن به بیماری‌ها کمتر می‌شود و همچنین طول عمرتان افزایش می‌‌یابد.

در دومین نوع رژیم غذایی یویو، ناگهان با خود تصمیم می‌گیرید رژیمی سفت و سخت در پیش بگیرید و دیگر در کنار کلم و بادام زندگی کنید. پس یک برنامه غذایی 1000 کالری یا یکی از این رژیم‌های عجیب و غریب با نام رژیم شیر و خرما، رژیم سوپ و … را در پیش می‌گیرید. این وضعیت هرگز پایدار نخواهد بود و به ناچار باید مثل قبل غذا بخورید. پس وقتی دوباره به حالت عادی برمی‌گردید، هرآنچه که کم کردید دوباره باز خواهد گشت.

رژیم یویو

رژیم یویو چه عوارضی دارد؟

همانطور که گفته شد، این رژیم می‌تواند علاوه بر کاهش وزن در کوتاه‌ترین زمان، عوارض و مشکلاتی را برای سلامتی بدن شما ایجاد کند:

 

سوخت و ساز بدن

وقتی مقدار کالری خود را کاهش می‌دهید، سوخت و سازتان کند می‌شود. سپس به غذا خوردن عادی باز می‌گردید. اما این بار، با سوخت و سازی کند شده که باعث می‌شود چربی اضافه کنید؛ نترسید. کندی سوخت و ساز دائمی نیست. به مرور زمان موتورهای سوزاندن کالری به حالت عادی باز خواهند گشت. اما تا این زمان ممکن است 5 تا 6 کیلو سنگین‌تر از قبل شده باشید. همچنین امکان دارد، باز هم وسوسه شوید چنین برنامه‌ای را در پیش بگیرید. چرا که فکر می‌کنید، زمانی که به تنهایی رژیم می‌گرفتید، اوضاع خیلی بهتر بوده است. غافل از اینکه، همان رژیم این بلا را سرتان آورده و این چرخه ادامه خواهد داشت. مشاهده خواهید کرد که گاهی همین رژیم گرفتن‌های ناآگاهانه، باعث می‌شود افراد بیشتر وزن اضافه پیدا کنند.

 

عضله‌ها

به شدت کالری دریافتی‌تان را محدود کردید و چربی و عضله سوزانده‌اید. زمانی که دوباره به غذا خوردن عادی باز می‌گردید؛ بیشتر این وزن از دست داده را به صورت چربی اضافه می‌کنید. پس ترکیب بدنی‌تان در واقع بدتر خواهد شد. رفع این مشکل با کاهش اندک اندک کالری و اضافه کردن ورزش به برنامه روزانه است. با این روش بدون اینکه به بافت عضلانی خود آسیب برسانید چربی‌ها را آب می‌کنید.

 

کاهش وزن

هنگامی که احساس گرسنگی دارید و مواد مغذی کافی به بدنتان نمی‌رسد تا بتواند به خوبی عمل کند، در این زمان استرس فعال می‌شود. وقتی استرس بالا می‌رود مقدار کورتیزول ( هورمون استرس ) نیز افزایش پیدا می‌کند. بالا رفتن سطح هورمون استرس، ذخیره چربی بدن را افزایش داده و از کاهش وزن جلوگیری خواهد کرد.

کاهش وزن

قلب

اگر بیشتر وزنی که اضافه می‌کنید چربی باشد، ممکن است قلبتان با مشکل رو به رو شود. شاید به همین دلیل است که کاهش و افزایش وزن‌های رژیم یویو نشان می‌دهد که می‌تواند روی مقدار کلسترول و تری گلیسرید تاثیر بگذارد. و همچنین منجر به افزایش خطر بیماری‌های قلبی شود. این نوع رژیم گرفتن حتی می‌تواند برای مقدار آب بدن و تعادل الکترولیت‌ها نیز مشکل ایجاد کند.

 

فیزیک بدن

محدود کردن شدید کالری می‌تواند باعث بهم ریختگی هورمون‌هایی شود که تیروئید را آزاد می‌کنند. این روند حتی میزان تولید کورتیزول را نیز افزایش خواهد داد که تاثیر منفی روی خلق و خو دارد و باعث فشار آوردن به اشتها می‌شود. متاسفانه بسیاری از ما اولین کاری که پس از استرس، خستگی یا ناراحتی می‌کنیم غذا خوردن است.

 

راهکارهایی به منظور متوقف کردن رژیم یویو

اگر درگیر مشکل کاهش وزن یویو هستید. باید ابتدا درک کنید کاری که قبلا انجام می‌دادید بی فایده بوده است. پس به روشی جدیدتر نیاز دارید. سعی کنید تنها به ترازو فکر نکنید و فاکتورهای سلامت را نیز در نظر بگیرید. به مواردی مثل اینکه چقدر راحت‌تر می‌توانید حرکت کنید و بهتر می‌توانید بخوابید، اهمیت دهید. همچنین باید عوامل پنهانی که باعث مشکل در غذا خوردنتان می‌شود؛ نظیر پرخوری احساسی را نیز کشف کنید.

برخی از راهکارهای که می‌توانند به شما در این زمینه کمک کنند. عبارتند از:

  • به جای تهیه غذای آماده و فست فود، غذا پختن را آغاز کنید. طبق تحقیقات انجام شده، افرادی که این کار را انجام می‌دهند به طور طبیعی، به سمت غذاهایی می‌روند که توسط رژیم غذایی مدیترانه‌ای یا DASH پشتیبانی می‌شوند.
  • از مصرف غذاهای فرآوری شده و قندهای تصفیه شده خودداری کنید. زیرا آنها با BMI بالاتر مرتبط هستند.
  • قبل از غذا یک لیوان بزرگ آب بنوشید و از خوردن نوشابه دوری کنید.
  • میزان سبزیجات مصرفی خود را افزایش دهید و آنها را در ابتدای غذا میل کنید تا اشتهایتان کاهش یابد. در این صورت احتمالا میل‌تان به خوردن غذاهایی مانند گوشت و مواد نشاسته‌ای، بسیار کمتر خواهد شد.

به یاد داشته باشید که این شما هستید که سعی می‌کنید، در طی 2 ماه، وزنی را که طی 2 سال به دست آورده‌اید را کاهش دهید. اما حقیقت این است که بدن، اصلاحات سریع را دوست ندارد.

تغذیه سالم

یک نکته مهم

نکته اصلی این است که با کاهش وزن سوخت و ساز بدن شما کند می‌شود. با این حال، ممکن است هورمون‌هایی که اشتهای شما را تنظیم می‌کنند به سرعت وزن‌تان، تغییر نکنند. به همین دلیل حفظ کردن وزنی پایدار، ممکن است کمی دشوار باشد.

 

رژیم یویو با اختلالات پرخوری در ارتباط است!

رژیم یویو با اختلالات پرخوری مرتبط است. یعنی وضعیتی که، افراد در یک زمان، مقدار زیادی غذا می‌خورند و احساس می‌کنند قادر به کنترل رفتار خود نیستند.

در حقیقت، یک مطالعه انجام شده در سال 2013 نشان داده است، افرادی که از طریق چندین برنامه رژیم غذایی پیش می‌روند؛ به احتمال زیاد از اختلال پرخوری رنج می‌‌برند. با این حال، مشخص نیست که رژیم غذایی شما واقعا باعث رفتارهای پرخوری می‌شود یا خیر.

اگر با اختلال پرخوری یا یک اختلال غذایی دیگر مانند بی‌اشتهایی دست و پنجه نرم می‌کنید و می‌خواهید دنبال کردن رژیم غذایی یو یو را متوقف کنید. باید روش دیگری متفاوت از این رژیم را در پیش بگیرید.

کریستا کاسازا، متخصص تغذیه و استاد دانشگاه آلاباما در بیرمنگام می‌گوید: هر اختلال غذایی، لزوماً مربوط به غذا نیست. بلکه زمینه ساز نگرانی‌های بهداشت روان است.

 

توصیه آخر

رژیم‌های متعددی وجود دارند که می‌توانند به شما در کاهش وزن کمک کنند. اما برخی از این رژیم‌های غذایی در کنار کاهش وزن شما، سلامت بدن را تهدید می‌کنند. ممکن است در ابتدا پیروی از بعضی رژیم‌های پرخطر، مطلوب به نظر برسند. اما به مرور مشکلات و عوارض آن نمایان شود. توصیه ما به شما این است که، تا حد امکان اگر از رژیم غذایی خاصی، آگاهی کافی را ندارید؛ هرگز به سراغ آن نروید. همچنین بهتر است به منظور کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام، حتماً تحت نظر پزشک مربوطه این کار را انجام دهید. فراموش نکنید که سلامت بدن شما، همیشه در اولویت است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.