تاریخ امروز2 آذر 1403
عدم تعادل هورمون بدن

چطور به تعادل هورمون های بدن کمک کنیم؟

در این مقاله می خواهیم درباره تعادل هورمون در بدن اطلاعاتی را با شما خوانندگان محترم به اشتراک بگذاریم. هورمون ها، پیام رسان های شیمیایی بسیار مهمی در بدن هستند و تنظیم و عملکرد کلی بدن به شدت تحت تاثیر آن ها قرار دارد. هورمون ها توسط غدد مختلف بدن از جمله: تیروئید، آدرنال، هیپوفیز، تخمدان‌ها، بیضه‌ها و لوزالمعده ترشح می‌شوند. تمام این قسمت ها با هم در ارتباط هستند و سیستم درون ریز را تشکیل می دهند. دقت عمل غدد سیستم درون ریز بسیار بالا است و کوچکترین مشکلی در آن ها باعث نامتعادل شدن بدن و ایجاد مشکلاتی می شود. در صورت ایجاد عدم تعادل هورمون بدن روش هایی دارویی و روش هایی با مواد غذایی وجود دارد که به تنظیم آن ها کمک می کند.

 

درمان های دارویی برای عدم تعادل هورمون بدن

درمان های دارویی برای عدم تعادل هورمون بدن شامل روش های جایگزین است و انواع داروها و قرص ها مانند قرص های تیرویید، ضد بارداری، داروی های دیابت و تزریق انسولین و بسیاری داروهای دیگر هستند. افراد بیمار با مصرف این داروها و درمان های مصنوعی اختلال بدن خود را به این صورت درمان می کنند:

  • افراد باید به صورت مداوم از این داروها استفاده کنند و به عبارتی به آن ها وابسته می شوند.
  • سادگی علائم مربوط به اختلالات هورمونی و روند آهسته و پنهان بیماری باعث می شود که اختلال همچنان پیشرفت کند و علاوه بر آن در سایر قسمت های بدن نیز مشکلاتی بروز کند.
  • ادامه این روند باعث ایجاد خطرات بیشتری در بدن می شود و مشکلاتی مانند سکته مغزی، پوکی استخوان، اضطراب، مشکلات تولید مثل، سرطان و … را بروز می دهد.

 

درمان های غیردارویی برای عدم تعادل هورمون بدن

برای درمان مشکل عدم تعادل هورمون در بدن روش های غیردارویی و طبیعی وجود دارد که نه تنها موجب حل اختلال و جلوگیری از مشکلات بیشتر می شوند که برای عملکرد سایر بخش های بدن مفید هستند. در ادامه این روش های طبیعی را که بیشتر شامل یکسری خوراکی ها  مواد مغذی هستند نام می بریم و توضیحی مختصر برای هر کدام بیان خواهیم کرد.

 

روغن نارگیل

از بهترین مواد خوراکی برای تعادل هورمون در بدن، روغن نارگیل است که حاوی مقدار زیادی لوریک اسید است و این ماده به بهبود وضعیت هورمون ها کمک می کند. روغن نارگیل به عنوان یک ضد باکتری و ویروس در بدن عمل خواهد کرد. این ماده هضم بسیار راحتی دارد و متابولیسم بدن را افزایش می دهد و این باعث افزایش انرژی بدن می شود.

عدم تعادل هورمون بدن

آووکادو

میوه آووکادو سرشار از مواد مغذی و مفید است. مانند : اسیدهای چرب سالم، پتاسیم، فیبر، منیزیم، فولیک اسید، ویتامین E و ویتامین‌های گروه B و همه این ها با هم باعث تعادل هورمون بدن و عملکرد صحیح سیستم بدن می شوند.


عملکرد هورمون استروژن در بدن زنان

 

دانه کتان

دانه کتان را می توان شبیه یک قرص استروژن دانست. زیرا حاوی مقدار زیادی از این هورمون ضروری بدن است و برای مردان و زنان لازم است.  در دانه کتان، فیبر هم به مقدار زیاد وجود دارد و این باعث ایجاد حس سیری می شود و برای رژیم های غذایی بسیار مفید است. علاوه بر این، پایین بودن سطح کلسترول خون در آن برای کاهش وزن و تعادل هورمون بدن تاثیرگذار خواهد شد.

 

زردچوبه

مواد گیاهی و ادویه جات علاوه بر طعم و رنگی که در غذا ایجاد می کنند؛ خواص زیادی از جمله تعادل هورمون بدن را به همراه دارند. ادویه جاتی مانند سیر، رزماری، آویشن، ‏زردچوبه، زنجبیل، زیره‌ی سبز، کاری و فلفل هندی همگی بسیار مفیدند. اما زردچوبه جایگاه ویژه ای دارد و باعث تنظیم سیستم غدد درون ریز و کاهش التهاب در بدن می شود.

در اکثر غذاهای ایرانی از زردچوبه به عنوان چاشنی اصلی استفاده می شود و مصرف آن به صورت روزانه مانعی ندارد.

 

دانه های کنجد

دانه کنجد که در انواع سالادها و برخی شیرینی ها و روی نان بربری استفاده می شود، به طور طبیعی به تعادل هورمون های بدن کمک می کند. در این ماده غذایی فیبر و مواد معدنی هم وجود دارد و مصرف مرتب آن سودمند است.

 

درمان عدم تعادل هورمون بدن با انار

یکی از قوی‌ ترین استروژن های بدن ‏به نام استرودیول، نقش بسیار مهمی در گسترش سلول های سرطانی سینه دارد. میوه خوش رنگ و خوش طعم انار از تبدیل استروژن های ضعیف به استرادیول ها جلوگیری می کند و در تنظیم هورون های بدن بسیار موثر است.

همچنین انار دارای خواصی است که برای سلامت بدن و ایجاد سلول های سرطانی در سایر قسمت های بدن؛ مانند پوست و روده جلوگیری می کنند، این خواص عبارتند از : خواص ضد التهابی، ضد سرطانی و آنتی اکسیدانی.

عدم تعادل هورمون بدن

سبوس

سبوس دارای خواصی است که باعث تعادل هورمون بدن می شود و به خصوص با کمبود هورمون استروژن در بدن مبارزه می کند. به علاوه فیبری که در این ماده به میزان زیاد وجود دارد برای کسانی که رژیم غذایی دارند مفید است. همچنین سبوس برای سلامت پوست و مو و کمک به درمان یبوست موثر است.

 

هویج

هویج خام برای زنان و مردانی که از کمبود استروژن در بدن دارای مشکلاتی هستند، توصیه می شود. فیبر زیادی که در این خوراکی وجود دارد استروژن های اضافی را از بدن حذف می کند. ویتامین های موجود در هویج به خصوص ویتامین A برای حفظ سلامت بدن مفید و موثر هستند.

 

ماکا

هورمون های جنسی نیز در مواردی دچار اختلال می شوند و مشکلاتی را در پی دارد. ماکا از اعضای خانواده تربچه است که ریشه آن برای افزایش میل جنسی مفید است. این گیاه باعث افزایش باروری و تقویت تولید اسپرم در مردان می شود. همچنین دردها و مشکلات ناشی از سندرم پیش از قاعدگی نیز با مصرف ماکا و تعادل هورمون بدن بهبود می یابد.

 

درمان عدم تعادل هورمون بدن با ماست

ماست پروبیوتیک برای عملکرد سیستم گوارش و باکتری های ضروری روده مفید هستند و موجب تعادل آن ها و همچنین هورمون استروژن می شود. یافته های مطالعات محققین نشان می دهد که اگر روزانه نصف فنجان ماست مصرف کنید، هورمون های بدن تنظیم می شوند.

 

اسفناج

اسفناج را به عنوان ماده مغذی و مفید برای بدن قطعا همه می شناسند. در این قسمت می خواهیم درباره فواید اسفناج برای تعادل هورمون بدن توضیح دهیم. اسفناج به دلیل وجود استروییدهای گیاهی متابولیسم گلوکز را بالا می برد. در نتیجه سطح قند خون بدن کاهش می یابد و نیاز به تزریق هورمون انسولین کاهش پیدا می کند.

 

کلم بروکلی

کلم بروکلی هم مانند اسفناج عمل می کند و تنظیم هورمون، متابولیسم بدن، سطح آهن، زینک و منیزیم را در بدن بهبود می بخشد.

عدم تعادل هورمون بدن

درمان عدم تعادل هورمون بدن با دانه چیا یا تخم شربتی

تخم شربتی برای افراد دیابتی به شدن توصیه می شود. زیرا هم کالری کمی دارد و قند خون را تنظیم می کند و هم حساسیت به انسولین را کاهش می دهد. علاوه بر دیابت برای تنظیم سایر هورمون های بدن و کاهش التهاب نیز موثر و مفید است.


در دوران پریودی به راحتی بخوابید!

 

خواب کافی

هورمون ها طبق برنامه و نظم کار می کنند. از مهم ترین عوامل اثر گذار بر این نظم خواب کافی و رعایت ریتم شبانه روزی است. افرادی که در طول روز کمتر از میزان طبیعی یعنی 7-8 ساعت می خوابند و یا به جای خواب شب در روز می خوابند و یا شب ها خیلی دیر به خواب می روند؛ معمولا همیشه دچار استرس هستند. زیرا هورمون استرس یا کورتیزول در نیمه شب تنظیم می شود، زمانی که باید فرد در خواب باشد. بنابراین برای تعادل همه هورمون های بدن و تنظیم آن ها باید به صورت مرتب و به مقدار کافی خواب آرام داشته باشید.

 

علائم عدم تعادل هورمون در بدن

زمانی که هر یک از هورمون های بدن از حالت تعادل خارج می شوند و سیستم غدد درون ریز اختلال پیدا می کند. شایع ترین علائمی که بروز می کند عبارتند از:

  • ناباروری و پریودی های نامنظم
  • افزایش وزن و یا کاهش وزن غیر طبیعی
  • استرس و افسردگی
  • خستگی و بی حالی بدن
  • اختلالات خواب
  • کاهش میل جنسی
  • تغییر در اشتها و میل به خوردن
  • هضم ناقص و مشکلاتی در این زمینه
  • ریزش مو و نازک شدن موها
  • ایجاد جوش و آکنه در پوست

هر یک از علائم مربوط به عدم تعادل هورمونی بسته به نوع مشکل و شدت و ضعف آن در افراد مختلف بسیار متفاوت ظاهر می شوند. به عنوان مثال، استروژن زیاد می‌تواند در بروز مشکلاتی از جمله آندومتریوز و مشکلات تولید مثل موثر باشد. در حالی که علائم دیابت اغلب شامل افزایش وزن، تغییر در اشتها، آسیب عصبی و مشکلات بینایی است.

 

علل اختلالات هورمونی 

عدم تعادل هورمون بدن موضوعی چند فاکتوری است و معنی این عبارت این است که چند عامل مختلف مانند رژیم غذایی، ارثی بودن برخی مشکلات، استرس و مشکلات روحی و برخی سموم و داروها موجب ایجاد این عدم تعادل می شوند.

 

نکته

تمام اختلالات هورمونی بدون دارو و با مصرف خوراکی های طبیعی و خواب کافی قابل تنظیم نیستند و باید طبق نظر پزشک از دارو استفاده شود و ممکن است قطع خودسرانه برخی داروها باعث ایجاد مشکلات بیشتر و خطر برای بدن بشود. اما باید توجه داشت که موارد گفته شده برای اختلالات کم و یا جلوگیری از آن ها و حتی همراه با مصرف دارو بسیار موثر هستند.

توجه داشته باشید که تغییر سبک زندگی و به خصوص رژیم غذایی برای سلامت بدن و تعادل هورمون بدن جایگاه ویژه ای دارد.

 

نتیجه گیری

تعادل در بین هورمون های بدن موضوعی بسیار مهم است که باید به آن توجه شود. روش های دارویی و غیردارویی بسیاری وجود دارند که می توانند به شما به حفظ این تعادل کمک کنند. حفظ تعادل هورمون می تواند در بروز علائم آزاردهنده و یا همان بروز مشکلات و بیماری های مختلف تاثیرگذار باشد؛ بنابراین باید توجه لازم را به خرج دهید. موارد نام برده شده می توانند شما را در این زمینه راهنمایی کند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.