طرز تهیه ماست در خانه به شما کمک خواهد کرد تا خودتان به راحتی ماست خانگی درست کنید. امروزه برندهای متفاوتی در تولید انواع لبنیات از جمله ماست فعالیت دارند. اما تمام محصولات کارخانهای از مواد نگهدارنده به منظور جلوگیری از فاسد شدن ماست استفاده میکنند. به همین دلیل، در مقاله امروز سعی داریم طرز تهیه ماست در خانه را به شما آموزش میدهیم تا بتوانید به صورت ارگانیک، آن را تهیه و از فواید بینظیر آن استفاده کنید.
ماست
ماست یکی از گونههای لبنیات است که طرفداران زیادی دارد. از تخمیر شیر توسط یک باکتری به نام لاکتوباسیلوس، ماست حاصل میشود. از هر نوع شیر به منظور طرز تهیه ماست در خانه، میتوانید استفاده کنید. اما ماستهای امروزی اغلب از شیر گاو و گوسفند تهیه میشوند. همچنین ماست از تخمیر قند شیر به نام لاکتوز به دست میآید و باکتری موجود در تهیه ماست، لاکتوز را به اسید لاکتیک تبدیل میکند و به علاوه به ماست، بافت ژلهای میدهد. همچنین مزه تند و ترش آن، به دلیل اسید لاکتیک موجود در ماست است.
خواص ماست
خوردن ماست به صورت روزانه میتواند مزایای بسیاری برای سلامتی بدن انسان داشته باشد. مصرف ماست خواصی، مانند دفع سموم، رفع یبوست، اشتهاآوری، خاصیت ضد میکروبی، چاقکنندگی، خاصیت ضد سرطانی، خاصیت کاهنده چربی خون و همچنین زیبایی را به همراه خواهد داشت. به علاوه کلسیم موجود در ماست، در حفظ سلامت سلولهای رودهای نیز مفید است. جالب است بدانید، مواد غذایی پروبیوتیک به افزایش سطح ایمنی بدن نیز کمک خواهد کرد.
مراحل تهیه ماست در خانه
به طور کلی برای تهیه ماست، 3 مرحله وجود دارد که اگر آنها را به درستی انجام دهید، میتوانید به راحتی در خانه، ماست بزنید:
مرحله اول طرز تهیه ماست در خانه
ابتدا شیر را بجوشانید. پس از به جوش آمدن شیر، حرارت آن را کم کنید و اجازه دهید شیر به مدت 15 دقیقه به آرامی بجوشد تا آب اضافی آن تبخیر شود. سپس شیر را داخل ظرفی بریزید که برای ماست در نظر گرفتهاید و اجازه دهید شیر کمی خنک شود. حالا نوبت اضافه کردن مایه ماست است. به یاد داشته باشید در زمان اضافه کردن ماست، شیر باید به اندازهای گرم باشد که انگشتتان گرما را حس کند، اما نسوزد.
مرحله دوم طرز تهیه ماست در خانه
مقداری از شیر را داخل کاسهای بریزید و با مقداری ماست مخلوط کنید. سپس آن را به بقیه شیر اضافه کنید و با قاشق به آرامی هم بزنید تا خوب ترکیب شود. توجه داشته باشید که این روش برای حل شدن بهتر ماست استفاده میشود.
مرحله سوم طرز تهیه ماست در خانه
در ظرف را ببندید. سپس ظرف ماست را با پارچهای تمیز، خوب بپوشانید و در جای گرم بگذارید. بسته به گرمای محیط، 8 تا 12 ساعت زمان برای بستن ماست کافی است. در نهایت، ظرف را درون یخچال قرار دهید تا سرد شود.
یک نکته کاربردی
ظروف لعابی و سفالی برای تهیه ماست بسیار گزنیهی مناسبتری هستند. چرا که این ظروف آب ماست را به خود جذب خواهد کرد. بنابراین اگر ظروف سفالی و لعابی دارید، پیشنهاد میشود، از آن استفاده کنید.
طرز تهیه ماست با نشاسته به چه صورت است؟
مراحل تهیه ماست با نشاسته، دقیقا همانند روش معمول ماست زدن است. اما برای استفاده از این روش، باید با مایه ماست،1 قاشق مرباخوری نشاسته و 3 قاشق غذاخوری خامه، نیز به شیر اضافه کنید تا یک ماست سفت و پرچرب داشته باشید.
چرا ماست ترش میشود؟
ممکن است به دلایل زیر، ماست شما ترش شود:
- اگر دمای شیر مایه زده شده، بیش از 50 درجه سانتیگراد
- مایه ماست تازه نباشد یا میزان آن زیاد باشد
- دمای محیطی که ماست در آنجا قرار دارد بالا باشد
- زمان تخمیر طولانی شود
- ماست پس از خروج از گرمخانه به کندی سرد شود
در صورت وجود هر یک از موارد فوق، بدون شک ماست ترش خواهد شد. اما جالب است بدانید، ترشی ماست از نظر تغذیهای به جذب کلسیم بیشتر کمک میکند.
چرا ماست شیرین میشود؟
ممکن است در اثر عوامل زیر، مزه ماست شیرین شود:
- دمای شیر مایه زده شده و گرمخانه، کمتر از دمای بدنه باشد
- مایه ماست تازه باشد
- زمان تخمیر یعنی گرمخانه گذاری کوتاه باشد
در صورت رعایت نشدن هر یک از موارد فوق، احتمال این که مزه ماست شیرین شود، زیاد است. چرا که مواد مولد شیر مایه زده شده، برای ایجاد عطر و طعم خوشایند، فرصت چندانی نخواهند داشت. بنابراین ماست بیمزه میشود.
اگر شیر به ماست تبدیل نشد؛ چه کاری انجام دهیم؟
اگر پس از مدت زمان مشخص شده، ماست نگرفت و همچون شیر آبکی بود. کمی آن را حرارت دهید. سپس یک فنجان سرکه و نمک داخل به آن اضافه کنید. در نهایت آن را در درون صافی یا پارچه قرار دهید تا پنیر شود. پنیر آن بسیار خوشمزه خواهد شد.
مواردی که باید در تهیه ماست به آن دقت کنید
- اگر ماست آب انداخت و تکه تکه شد. یعنی شیر به حد کافی سرد نشده یا ماست خیلی سرد بوده و یا مایه ماست، کمتر از مقدار لازم بوده است.
- هرچه چربی شیر بیشتر باشد؛ ماست خانگی شما سفتتر خواهد شد.
- توصیه میشود از شیری استفاده کنید که مواد نگهدارنده نداشته باشد.
- برای تهیه ماست شیرین مخصوص دسر، میتوانید همزمان با اضافه کردن ماست به شیر، مقداری شکر نیز به آن اضافه کنید.
- قبل از این که از مایه ماست استفاده کنید، مطمئن شوید که مایه شیرین باشد. در غیر این صورت ماستی که به دست میآید. ممکن است ترش شود.
- زمانی که مایه را اضافه میکنید؛ دمای شیر حدود 40 درجه باید باشد.
- اگر ظروف لعابی یا سفالی در دسترس نداشتید؛ از ظروف شیشهای یا رویی استفاده کنید.
- به این نکته توجه داشته باشید که معمولا ماستی که در خانه تهیه میکنید؛ ماندگاری نسبتا کمتری از ماستهای بازاری دارد.
- اگر ماست آب انداخت، آن را دور نریزید. سعی کنید با کمی هم زدن آب را در داخل ماست جذب کنید.
- ترش شدن ماست به دلیل دمای بالای شیر، تازه نبودن مایه، زیاد بودن مایه ماست و زمان تخمیر طولانی است.
- بیمزگی ماست به علت کمتربودن دمای شیر، تازه و یا شیرین بودن مایه ماست است.
نتیجه گیری
اگر شما هم به دنبال مواد غذایی ارگانیک هستید و ترجیح میدهید به جای محصولات کارخانهای، خودتان در خانه مواد غذایی مورد نیاز خود را تهیه و تولید کنید. پیشنهاد میکنیم همین حالا دست به کار شوید و با موارد ذکر شده، به راحتی در خانه ماست تهیه کنید. امیدواریم مطالب گفته شده به شما در این زمینه کمک کرده باشد.
مطالب عالی و مفید بود جایی ندیده بودم اینقدر کامل نوشته باشن کاش طرز تهیه ماست با گیاه رو هم بنویسید دنبال این مطلب بودم شنیدم با گیاه علف ماست یا یوغورت اوتی خیلی ماست مفیدی میشه تهیه کرد اما طرز تهیه اینماست رو جایی ندیدم