تاریخ امروز29 اردیبهشت 1403

رژیم روزه داری متناوب چیست؟

رژیم روزه داری متناوب ، یکی از روش‌های سالم و کارآمد به منظور کاهش وزن افراد محسوب می‌شود. حتما برای شما پیش آمده که دوره‌ای را به منظور کاهش وزن خود، غذا نخورید و سخت ورزش کنید تا وزنتان را پایین بیاورید. بهتر است بدانید این رژیم‌های غذایی که قرار است شما وعده‌های مهم را در طول روز حذف کنید و نیاز بدن را تامین نکنید، نه نتها به کاهش وزن به شما کمک نخواهد نکرد؛ بلکه بسیار برای سلامت بدن، آسیب زننده و خطرناک هستند. در این مقاله سعی داریم رژیم روزه داری متناوب یا فستینگ را به شما معرفی کنیم. به یاد داشته باشید اگر بتوانید به درستی از این رژیم غذایی پیروی کنید، به راحتی به وزن ایده آل خود خواهید رسید.

 

رژیم غذایی روزه داری را بیشتر بشناسید

روزه متناوب، به عنوان یک روزه دوره‌ای شناخته شده است که در سال‌های اخیر محبوبیت زیادی را در بین افرادی که به دنبال تناسب اندام هستند؛ به دست آورده است. اخیراً محققین به مزیت‌های بیشتری از این رژیم غذایی متناوب رسیده‌اند. شواهد به دست آمده نشان می‌دهد که روزه داری متناوب ، باعث کاهش مصرف گلوگز و کاهش مانده چربی اضافی در بدن خواهد شد که در نهایت موجب سلامتی کامل بدن می‌شود و از اغلب بیماری‌ها پیشگیری می‌کند.

حتی رژیم‌های نادرستی که به اصطلاح فستینگ نامیده می‌شوند. هرچند که به درستی اصول آن انجام نمی‌شود. اما می‌تواند تغییرات مفیدی را در بدن ایجاد نماید. در گذشته، زمانی که مواد غذایی کمیاب بودند. مردم روزه می‌گرفتند. حتی در بسیاری از ادیان بزرگ، روزه داری نیز نقش مفیدی را ایفا می‌کند. در حقیقت، مسلمانان یک بار در سال به مدت یک ماه روزه می‌گیرند و از طلوع تا غروب، نوشیدنی و غذا نمی‌خورند.

انواع مختلفی از این رژیم وجود دارد که در سراسر جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر یک از آنها الگوی غذایی متفاوتی دارند که به منظور هدف فیزیکی یا حتی معنوی انجام می‌شود.

رژیم روزه داری متناوب

رایج‌ترین روش‌های رژیم فستینگ

رژیم روزه داری متناوب به 4 روش انجام می‌شود:

 

  • رژیم جنگجو:

در این نوع رژیم، فرد از انواع سبزیجات و میوه‌ها در طول روز استفاده می‌کند. سپس یک وعده غذایی حجیم را در شب میل می‌کند.

 

  • رژیم 8/16

در این روش، فرد هر روز برای 16 ساعت روزه می‌گیرد و خوردن غذا را تا هشت ساعت محدود می‌کند. یعنی دو تا 8 ساعت هیچ غذایی نمی‌خورید.

 

  • رژیم 5-2

در این رژیم، فرد پنج روز هفته را به طور طبیعی غذا می‌خورد. و در دو روز باقی مانده، روزه می‌گیرد یا فقط 25 درصد کالری مصرف می‌کند. در این روش، تنها باید مقدار کالری مصرفی خود را بین 500 تا 600 کالری در هر روز محدود کنید.

 

  • رژیم 23/1

در این روش روزه گرفتن، شما باید فقط یک ساعت در روز غذا بخورید و 23 ساعت دیگر، مصرف غذای خود را محدود کنید.

رژیم فستینگ

عملکرد رژیم فستینگ به چه صورت است؟

تحقیق بسیاری درباره مفهوم این نوع از رژیم غذایی انجام شده است. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که روزه داری به دو روش باعث بهبود و سلامتی بدن می‌شود:

 

  1. روزه داری متناوب؛ باعث کاهش سطح استرس اکسیداتیو می‌شود.
  2. رژیم فستینگ؛ توانایی بدن را برای مقابله با استرس در سطح سلولی بهبود می‌بخشد. این عمل باعث می‌شود که از پیری سلول‌ها و پیشرفت انواع بیماری‌ها جلوگیری شود.

 

مزایای رژیم روزه داری متناوب

پیروی درست و صحیح از رژیم غذایی فستینگ، مزایایی را علاوه بر تناسب اندام، برای افراد به همراه دارد. از جمله:

 

با رژیم فستینگ، سطح قند خون خود را کنترل کنید

هنگامی که شما غذا می‌خورید. کربوهیدرات‌ها در رگ‌های خونی شما به گلوکز یا همان قند تبدیل می‌شوند. هورمونی به نام انسولین وظیفه انتقال گلوکز به جریان خون را برعهده دارد. از آنجا گلوکز به سلول‌هایی که از آن برای تولید انرژی استفاده می‌کنند، می‌رسد. در افراد مبتلا به دیابت، انسولین به طور موثر وظیفه خود را انجام نمی‌دهد و این موضوع موجب افزایش سطح قند خون و علائمی مانند خستگی، تشنگی و ادرار مکرر در فرد می‌شود.

برخی مطالعات نشان داده است که این رژیم می تواند قند خون را تنظیم نماید. به علاوه شواهد دیگری هستند که نشانگر تاثیر این رژیم در کاهش قند خون، به میزان 12 درصد و همچنین کاهش سطح انسولین به میزان 53 درصد است. جلوگیری از رشد انسولین به شما این امکان را می‌دهد؛ تا بدن شما کارآیی بیشتری داشته باشد.

کنترل قند خون با رژیم

اگر به دنبال کاهش وزن هستید؛ رژیم روزه داری متناوب بگیرید

یکی از بهترین مزایای روزه داری متناوب، تاثیرگذاری آن در افزایش سوخت و ساز بدن و کمک به کاهش وزن است. در واقع، بسیاری از افراد رژیم فستینگ را به رژیم سنتی ترجیح می دهند. چرا که نیازی به اندازه‌ گیری و دقت کالری و گِرم غذاهای خود ندارند. این رژیم با سوزاندن چربی‌های بدن موجب کاهش وزن و تناسب اندام در افراد می‎‌شود. در برخی مواقع هنگامی که غذا می‌خورید؛ ممکن است گلوگزهایی که وارد بدن شما می‌شوند، سوزانده نشده و در کبد تجمع کنند و به چربی تبدیل شوند. اما زمانی که غذا وارد بدن نشود، گلوگزهای ذخیره شده‌ای که در بدن وجود دارند، سوزانده خواهند شد. در حقیقت در طی این فرایند رژیم روزه داری متناوب اتفاق می‌افتد.

 

رژیم فستینگ؛ التهاب را کاهش می‌دهد

التهاب نوعی پاسخ ایمنی بدن به آسیب‌ها محسوب می‌شود. از طرفی، التهاب مزمن می‌تواند منجر به بروز انواع بیماری‌ها در فرد شود. برخی تحقیقات نشان داده است که، التهاب به بیماری‌هایی همچون مشکلات قلبی، دیابت، چاقی و سرطان مربوط است. بنابراین، روزه داری متناوب باعث کاهش التهاب بدن می‌شود.

 

اگر می‌خواهید قلب سالمی داشته باشید؛ رژیم روزه داری متناوب بگیرید

یکی از تاثیرگذارترین مزیت‌های رژیم فستینگ، اثرات مثبت آن بر روی حفظ سلامت و عملکرد قلب است. مطالعات انجام شده، نشان می‌دهد که روزه داری با کاهش برخی از خطرات بیماری قلبی، سلامت قلب شما را بهبود می‌بخشد. روزه داری با افزایش کلسترول خوب HDL ، کاهش کلسترول بد LDL و کاهش سطوح تری گلیسیرید موجب بهبود وضعیت و عملکرد قلب شما خواهد شد.

رژیم روزه داری متناوب

رژیم فستینگ؛ یک محافظ مغز به حساب می‌آید

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که رژیم فستینگ؛ علاوه بر حفظ قلب و جلوگیری از بیماری، از سلامت مغز هم محافظت خواهد کرد. این رژیم با تاثیرات ضد التهابی که دارد، می‌تواند به کاهش سرعت پیشرفت اختلالات نوروژنراتیو؛ مانند بیماری آلزایمر کمک کند.

 

با پیروی از رژیم روزه داری متناوب ؛ حس گرسنگی را در خود کاهش دهید

لپتین به عنوان هورمون سیری شناخته شده است که توسط سلول‌های چربی تولید می‌شود و برای متوقف کردن عمل خوردن، سیگنال‌هایی را تولید می‌کند. میزان لپتین شما وقتی گرسنه هستید، کاهش می‌یابد و زمانی که احساس سیری می‌کنید، افزایش خواهد یافت. از آنجا که لپتین در سلول‌های چربی تولید می‌شود، کسانی که اضافه وزن دارند، دارای مقادیر بالاتری از لپتین در بدن هستند.

با این تفاسیر، اگر سطح لپتین در بدن بیش از حد افزایش یابد، ممکن است به خوبی عمل نکند و افراد چاق نتوانند سیگنال‌های سیری را دریافت کنند. در نهایت، غذای بیشتری را مصرف می‌کنند. روزه متناوب می‌تواند به کم شدن سطح لپتین کمک نماید. کاهش سطح این هورمون می‌تواند به مقاومت کمتر لپتین، گرسنگی و حتی کاهش وزن در فرد کمک کند.

 

افرادی که با پیروی از رژیم روزه داری متناوب ، سلامت خود را به خطر می‌اندازند!

اگر چه این رژیم مزایای بسیاری در حفظ سلامتی بدن به همراه دارد. اما ممکن است برای همه‌ی افراد گزینه‌ی مناسبی نباشد. اگر سطح قند خون پایینی دارید و عدم مصرف غذا در تمام طول روز، ممکن است خطراتی برای شما ایجاد کند یا اگر دچار دیابت هستید، بهتر است که قبل از پیروی از این رژیم، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا ناخواسته، سلامت خود را به خطر نیندازید.

همچنین خانم‌های باردار و شیرده نیز، باید از روزه داری دوری کنند و در عوض بر روی یک رژیم غذایی مغذی حاوی انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی تمرکز نمایند.

به علاوه این رژیم مناسب کودکان یا نوجوانان نیست؛ چرا که آنها در حال رشد هستند. بنابراین رژیم فستینگ؛ هرگز برای این گروه سنی مناسب نخواهد بود.

اگر بیماری سنگ صفراوی دارید. روزه داری ممکن است خطر ابتلا به مشکلات کیسه صفرا را در بدن افزایش دهد؛ بنابراین باید از آن اجتناب کرد.

روزه داری متناوب می‌تواند سطح هورمون‌های تیروئید شما را تغییر دهد. اگر از هر نوع مسائل تیروئیدی رنج می برید، این رژیم برای شما هرگز توصیه نمی‌شود.

رژیم غذایی

نتیجه گیری

رژیم غذایی فستیگ یکی از روش‌های غذایی به منظور کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام محسوب می‌شود. همانطور که گفته شد، پیروی از این رژیم، از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری خواهد کرد و همچنین، سلامت بدن شما را حفظ می‌کند. روزه داری متناوب تاثیرات بسیاری بر روی مغز، قلب ، کلسترول و … می‌گذارد. اما با این وجود، این رژیم برای تمام افراد در هر رده سنی مناسب نیست. توصیه ما به شما این است که در کنار تصمیم به کاهش وزن، به سلامت جسمی خود اهمیت دهید و قبل از شروع هرگونه رژیم غذایی به پزشک مراجعه نمایید تا سلامت بدن شما به خطر نیفتد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.