تاریخ امروز2 آذر 1403

اگر کودکتان مشکل بی خوابی دارد بخوانید

مشکل کم خوابی یا بی خوابی در کودک ، یکی از معضلاتی‌ست که بیشتر والدین از آن گِله دارند. بی خوابی در کودک ربطی به سن و طفولیت نداشته و بچه‌ها در هر سنی، دچار اختلال خواب می‌‍‌شوند.

امتناع از رفتن به رخت‌‌خواب یا مشکل بی‌خوابی، می‌تواند یک مشکل بسیار شایع برای کودکان در سنین مدرسه نیز باشد. رسیدگی به این مسائل و مشکلات در اسرع وقت حائز اهمیت است؛ زیرا خواب کافی و استراحت کافی برای بچه‌ها در سنین مدرسه بسیار مهم است. اگر کودکان در این دوره خواب کافی نداشته باشند، ممکن است در تمرکز، توجه و یادگیری دچار مشکل شوند. هم‌چنین کمبود خواب، می‌تواند بر خلق‌وخوی کودکان، رشد جسمی و حتی توانایی آن‌ها در مبارزه با بیماری‌ها و عفونت‌ها تاثیر بگذارد. علت بی خوابی کودک می‌تواند به دلیل درگیری کودک با یک بیماری یا شرایط محیطی محل خواب کودک باشد. به هرحال در این مقاله سعی می‌کنیم به عوامل بدخوابی در کودک و روش‌های تنظیم خواب کودک بپردازیم و به والدین در بر طرف کردن این مشکل کمک کنیم.

علائم بی خوابی کودک چیست؟

- ناتوانی کودک در به خواب رفتن در ساعت خواب همیشگی

- بیدار شدن‌های مکرر در نیمه‌های شب و ناتوانی در به خواب رفتن مجدد بدون حضور والدین

- بیدار شدن زودتر از ساعت مقرر در صبح‌ها  و ناتوانی در به خواب رفتن دوباره

علت بی خوابی کودک در شب چه چیزی می‌تواند باشد؟

 

1- تغذیه‌ی نامناسب

نوشابه، شکلات، نوشیدنی‌های انرژی زا و شکر باید از وعده غذایی شبانه کودک حذف شود. حتی برخی از کودکان به مواد غذایی خاصی آلرژی دارند و ممکن است در خواب آن‌ها اختلال ایجاد کند. سعی کنید شام را زودتر بخورید و از مواد غذایی سالم مثل لبنیات و میوه استفاده کنید. هم‌چنین از غذاهای پرکالری بپرهیزید تا کودکان خواب راحت و به موقعی داشته باشند. درباره‌ی تغذیه‌ی سالم کودکان در بخش مادر و کودک همین مجله، مفصل صحبت کردیم؛ اگر به اطلاعات بیشتری احتیاج دارید مطالعه‌ی آن کمک بیشتری خواهد کرد.

بی خوابی در کودک

2- آزادی عمل و احساس رهایی غلط

یکی از علل بی خوابی در کودک تجربه‌ی رها شدن در موقعیت اشتباه است. مثلا اگر به کودک شما گفته شود که وقت خواب است؛ اما بقیه اعضای خانواده و به ویژه خواهر و برادر بزرگ‌تر هنوز بیدار باشند و با تماشای فیلم یا صحبت کردن از آن لذت می‌برند، ممکن است فرزند شما احساس کند کنار گذاشته شده یا رها شده است و از خوابیدن امتناع می‌کند.


بازی هایی برای افزایش تمرکز کودکان را در روژه مگ بخوانید.

3- تغییرات رشدی

یکی از دلایل طبیعی بی خوابی در کودک ، تغییرات رشدی آن‌هاست، که اختلال خواب در این دوره کاملا طبیعی و مقطعی است. تصور کنید یک اتفاقی در لثه شما در حال افتادن است، چیزی می‌ریزد و چیز دیگری جایگزین آن می‌شود، انگار با یک جراحی شبانه مواجهیم، سعی کنید در این مواقع برای آرام کردن کودکان از پودرهای التیام‌بخش، برای رشد دندان کودک استفاده کنید و با کج خلقی کودک در طی این دوره مدارا کنید.

بی خوابی در کودک

4- استرس یا اضطراب

ممکن است دلیل بی خوابی کودک در شب، افکاری باشد که ذهن او را مشغول نموده یا به نوعی برای کودک دغدغه شده است. بچه‌ها ممکن است نگران چیزی در مدرسه مانند مشق شب، امتحان، مورد قبول بودن یا حتی زورگویی باشند. آن‌ها ممکن است نگران تغییر یا تحولی در زندگی خود مانند رفتن به مدرسه جدید، دوست پیدا کردن یا نداشتن وقت کافی با والدینی باشند که ساعات بیشتری را صرف کار کردن خود می‌کنند. یک فیلم یا کتاب که آن‌ها را می‌ترساند یا باعث افکار اضطراب‌آور می‌شود، چه یک داستان ترسناک باشد یا نه! به هرحال می‌تواند در خواب اختلال ایجاد کند.

اضطراب و نگرانی می‌تواند خواب بچه‌ها را مختل کند، همان‌طور که می‌تواند از استراحت شبانه بزرگ‌سالان جلوگیری کند، بنابراین این درگیری‌های ذهنی کودکان را درک نمایید و با آن‌ها همدردی کنید.

بی خوابی در کودک

5- کودک هنوز خسته نشده

اگر کودک شما بعد از مدرسه تا بعد از ظهر و تا دیروقت یا قبل و بعد از ناهار چرت می‌زند، ممکن است در زمان خواب او اختلال ایجاد شود و همین دلیل بی خوابی در کودک باشد. شما نباید اجازه دهید فرزندتان چرت بزند، او را وادار کنید که کارهای مدرسه  و تکالیفش را زود انجام دهد و شام را زودتر بکشید تا بتوانید او را زودتر برای خوابیدن آماده کنید. در آخر هفته‌ها یا در تابستان مطمئن شوید که کودک شما به قدر کافی فعال باشد و یک روز شلوغ داشته باشد تا او قبل از خواب به قدر کافی خسته باشد و راحت‌تر به خواب برود.

بی خوابی در کودک

6- خستگی بیش‌ازحد

ممکن است خستگی در کودکان نتیجه‌ی عکس هم داشته باشد؛ شاید کودکان در سن مدرسه، در بین تکالیف، زمان‌های بازی و فعالیت‌های بعد از مدرسه، خیلی دیر به خواب روند. خستگی بیش‌ازحد در بعضی مواقع می‌تواند در بسیاری از بچه‌ها منجر به بیش فعالی شود؛ که در این حالت خوابیدن را حتی دشوارتر خواهد کرد.

اگر مرتبا از ساعت خواب کودک شما گذشته و او هنوز در حال انجام تکالیف باشد، روش‌هایی برای مدیریت سایر فعالیت‌های بعد از مدرسه پیدا کنید تا وقت بیشتری برای انجام تکالیف اختصاص دهید یا با معلمان در مورد چگونگی کمک به حجم کارهای مدرسه صحبت کنید. هم‌چنین می‌توانید بلافاصله بعد از مدرسه تکالیف را برنامه‌ریزی کنید تا بچه‌ها قبل از اینکه فعالیت فوق‌برنامه‌ای داشته باشند، کارهای مدرسه را به پایان برسانند.

بی خوابی در کودک

7- عوارض دارویی

برخی داروها برای درمان بیش فعالی و کمبود توجه، داروهای ضد افسردگی، کورتیکواستروئیدها و داروهای ضد انعقاد خون می‌تواند باعث ایجاد اختلال و بی خوابی در کودک شود.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

8- عوامل محیطی

بسیاری از دلایل بی خوابی کودکان، ناشی از الگوهای رفتاری و سبک زندگی ناسالم والدین است. سر و صدا، جای خواب ناراحت، نور و دمای اتاق و عواملی از این قبیل، به شدت در به خواب رفتن کودک موثر است. هم‌چنین باید توجه کنید که استفاده از وسایل الکترونیکی در محل خواب ممنوع باشد. استفاده تا دیروقت از وسایل الکترونیکی، وعده‌های غذایی ناسالم، شب زنده داری و ... چیزهایی نیست که کودک از بدو تولد در ژنتیکش وجود داشته باشد. بنابراین والدین نباید فقط فرزند را مقصر جلوه بدهند، لازم است از یک زاویه دیگر به زندگی خود نگاه کنند و برخی الگوهای رفتاری خود را اصلاح نمایند.

9- انواع بیماری‌ها

آسم شبانه‌ی غیر قابل کنترل، گرفتگی بینی، خارش پوست و برخی از واکنش‌های آلرژیک می‌تواند باعث اختلال خواب شود. گرفتگی عضلانی، دردهای رشدی، سوزش سر دل و تیروئید نیز برخی دیگر از مشکلات است. آپنه خواب، سندروم پاهای بی قرار، اختلالات عصبی رشدی مثل اوتیسم، سندروم آسپرگر، عقب ماندگی ذهنی، افسردگی، ترس و ... همگی نیز می‌تواند باعث بی خوابی درکودک شوند.

چه میزان خواب برای کودک طبیعی و مناسب است؟

به طور میانگین یک نوزاد، در ۲۴ ساعت، بین ۱۹ تا ۲۰ ساعت می‌خوابد.

یک کودک یک ساله به طور معمول در شبانه روز، بین ۱۴ تا ۱۵ ساعت در خواب است.

برای یک کودک سه ساله در ۲۴ ساعت، به طور میانگین ۱۲ ساعت خواب، زمان مناسبی است.

یک کودک ۵ ساله معمولا در شبانه روز ۱۱ ساعت می‌خوابد و هم‌چنین یک کودک هفت ساله در طول ۲۴ ساعت، به طور میانگین ۹ تا ۱۰ ساعت می‌خوابد.

درمان بی خوابی در کودکان

 

توافق با کودک

برای درمان بی خوابی در کودک ، درباره ساعت خواب با کودک خود صحبت کرده و به توافق برسید. کودک باید لزوم خوابیدن در ساعت مقرر را درک کند و سر همان ساعت به تخت خواب برود. به هیچ وجه به کودک اجازه بیشتر بیدار ماندن برای تلویزیون دیدن، شام خوردن و حتی انجام تکلیف را ندهید. زمان خواب فقط برای خواب باید باشد، با محبت‌ها و اجازه‌های نا به جا، فقط کودکتان را بد عادت بار می‌آورید.

تنظیم زمان بیدار شدن از خواب

زمان بیدار شدن را بر اساس میزان خواب کودکتان و زمان خوابیدن او تعیین کنید. پزشکان توصیه می‌کنند برای کمک به جلوگیری از استرس والدین در این راه، از اوایل سال‌های پیش از دبستان یک برنامه روتین را برای بیدار کردن کودک در پیش بگیرند و یادتان باشد که مطابق این برنامه پیش بروید. اینکه به کودک اجاره دهید که آخر هفته‌ها را می‌تواند تا دیروقت بیدار بماند، کاری سخاوتمندانه است، اما در طولانی مدت نتیجه معکوس خواهد داشت.

بیشتر شدن ساعات خواب باعث می‌شود که بدن قبل از خواب احساس خستگی نکند؛ اما اگر سعی کنید هر روز در عرض یک ساعت یا زمان خواب و بیدار بودن را یکسان کنید، زندگی همه را خیلی راحت‌تر خواهید کرد.

بی خوابی در کودک

مهیا کردن یک محیط خواب‌آور

برای برطرف کردن مشکل بی خوابی در کودک ملحفه‌های نرم، تاریک کردن اتاق و آرامش نسبی می‌تواند به کودک شما کمک کند تا بین شب و روز تمایز ایجاد کند و خوابیدن او را آسان‌تر کند.

ایجاد یک محیط القا کننده‌ی خواب بسیار مهم است زیرا با کاهش حواس‌پرتی به چیزهای دیگر، زمینه را برای خواب فراهم می‌کند. وقتی آرام باشید حواس شما پرت نمی‌شود و می‌توانید راحت‌تر و سریع‌تر بخوابید.

ترس را از کودک بگیرید

ترس از تنهایی و ترس از چیزی، مهم‌ترین دلیل بدخوابی و بی خوابی در کودک به شمار می‌رود. اشباح و سایر موجودات ترسناک ممکن است واقعا در شب دورمان پرسه نزنند، اما به‌جای اینکه ترس از خواب را برطرف کنید، در مورد آن‌ها با کودک خود صحبت کنید. اگر یک اطمینان دادن ساده به کودک جواب نداد، سعی کنید از یک اسباب بازی مخصوص برای محافظت در شب استفاده کنید و از این‌ که اتاق کودک فقط مکانی برای استراحت و خواب او باشد پرهیز کنید؛ اتاق او باید مکانی شاد و فارغ از احساسات منفی باشد.


آیا شب ادراری کودکان قابل درمان است؟

پزشکان توصیه می‌کنند برای رفع هرگونه ترس، ساعاتی از روز را برای صحبت در مورد آن‌ها وقت بگذارید و در هنگام خواب از این نوع مکالمات خودداری کنید. کودکان بسیار باهوش هستند و اگر از وقت خود برای بیان ترس از خواب استفاده کنند، به سرعت می‌فهمند که می‌توانند زمان خوابشان را متوقف کنند پس عمل به این توصیه برای رفع بی خوابی در کودک به نفع خودتان است.

بی خوابی در کودک

عوارض نداشتن خواب کافی برای کودکان

- خواب‌آلودگی در طول روز

- مسائل مربوط به درس خواندن و معاشرت و روابط اجتماعی

- زودرنجی و بدخلقی

- دامنه توجه کوتاه‌تر

- عدم تمرکز و توجه

- افزایش مشکل فراموشی

- کاهش عملکرد تحصیلی

- عدم علاقه و انگیزه

- مشکل در یادگیری اطلاعات جدید

- مشکل در نظم دادن و کنترل احساسات

- افزایش مشکلات عاطفی

- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن

- ضعیف‌تر شدن حافظه

- افزایش تکانش گری

- خطر بالاتر بروز حوادث برای فرد

- افزایش استرس

- بالاتر رفتن احتمال و میزان چاقی

- ضعف در سلامت روان

نتیجه گیری

به طور کلی بی‌ خوابی در کودک ممکن است در اثر یک اختلال فیزیکی و یا روانی به وجود بیاید، والدین باید سعی کنند، عصبانیت خود را از کم خوابی فرزندشان بروز ندهند و به جای آن عادات غلط خود و کودکشان را با حوصله اصلاح کنند؛ چرا که تنظیم خواب بچه و روی روال نرمال افتادن این موضوع یک شبه ممکن نیست و نیازمند صبر و حوصله است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.