تاریخ امروز17 اردیبهشت 1403
زردی نوزادان

زردی در نوزادان و روش‌های درمان آن

زردی نوزادان هنگام تولد به دلیل انباشته شدن بیلی روبین (رنگدانه زرد) در پوست به وجود می‌آید. هنگامی که سلول‌های خونی چرخه خود را برای کامل شدن شروع می‌کنند، شکسته می‌شوند. با شکسته شدن سلول‌های خونی، بیلی روبین از این سلول‌ها آزاد خواهد شد. به طور معمول، این بلی روبین‌ها توسط کبد فیلتر شده و از بدن خارج می‌شوند و از آنجایی که کبد نوزادان هنوز به تکامل کامل نرسیده است، این فیلتراسیون به خوبی صورت نمی‌گیرد. در نهایت، بیلی روبین که زرد رنگ خواهد بود، در پوست تجمع کرده و باعث تغییر رنگ پوست نوزادتان می‌شود؛ که به اصطلاح آن را زردی می‌نامند.

تقریبا تمام نوزادان تازه متولد شده دارای سطحی از زردی پوست هستند. این میزان زردی در نوزادان متفاوت خواهد بود؛ البته به مرور زمان با رشد کبد در نوزادان چرخه فیلتر کردن بیلی روبین کامل‌تر ‌شده، در نتیجه زردی نیز از درمان می‌شود. البته زمانی میزان زردی در نوزاد از حد مجاز بیشتر باشد، می‌تواند مشکلات و بیماری‌های جدی را در فرزند به وجود آورد.
با توجه به شیوع بالای زردی در نوزادان، در این مقاله قصد داریم به بررسی علت زردی نوزاد، علائم و نشانه‌های آن، تشخیص و در نهایت درمان زردی بپردازیم.

 

زردی نوزادان

در این عارضه، تغییر رنگ پوست و چشم نوزاد به رنگ زرد خواهد بود. زردی نوزاد به دلیل بالا بودن بیلی ‌روبین، که یک رنگدانه زرد مربوط به تجزیه گلبول‌های قرمز است، ایجاد می‌شود.

زردی خصوصاً در نوزادانی که قبل از 38 هفتگی متولد می‌شوند (نوزادان نارس) و برخی از نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، یک اختلال کاملا شایع محسوب می‌شود. زردی نوزاد، معمولاً به این دلیل رخ می‌دهد که کبد کودک، به اندازه کافی بالغ نشده تا بتواند بیلی ‌روبین اضافی خون را پاکسازی نماید. در برخی از نوزادان، یک بیماری اساسی، ممکن است عامل زردی باشد.

زردی در بیشتر نوزادانی که بعد از هفته 35 بارداری، به دنیا می‌آیند؛ نیاز به درمان ندارد. به ندرت، بیلی‌ روبین بالای خون می‌تواند یک نوزاد را در معرض آسیب مغزی قرار دهد، خصوصاً در حالتی که با برخی از عوامل خطر خاص برای زردی شدید همراه باشد.

علائم زردی

علائم زردی نوزادان

زرد شدن پوست و سفیدی چشم‌ها از اصلی‌ترین نشانه زردی نوزاد، مخصوصاً بین روز دوم و چهارم، پس از تولد ظاهر می‌شود. برای بررسی زردی نوزاد، به آرامی روی پیشانی یا بینی کودک خود فشار دهید. اگر در جایی که فشار داده‌اید، پوست زرد رنگ به نظر برسد، احتمالاً کودک شما دچار زردی خفیفی است. اما اگر کودک شما زردی ندارد، باید رنگ پوست برای لحظه‌ای کمی روشن‌تر از رنگ طبیعی نقاط دیگر به نظر برسد.

برای این روش، کودک خود را در شرایط نور مناسب و ترجیحاً در نور طبیعی روز قرار دهید.

 

علائمی که خبر از وجود زردی شدید در نوزاد را می‌دهد!

  • پوست کودک شما زردتر می‌شود.
  • پوست روی شکم، بازوها یا پاهای کودک شما زرد رنگ به نظر می‌رسد.
  • سفیدی‌های چشم کودک شما به رنگ زرد است.
  • به نظر می‌رسد کودک شما بی‌حال یا بیمار است و تمایلی به بیدار شدن ندارد.
  • کودک شما وزنگیری مناسبی ندارد و یا به خوبی شیر نمی‌خورد.
  • نوزاد شما گریه‌های بلندی دارد.
  • کودک شما علائم نگران کننده دیگری دارد.

 

علت زردی‌های شدید در نوزادان تازه متولد شده

بیلی‌روبین بالای خون (هایپربیلی ‌روبینمی)، عامل اصلی این عارضه است. بیلی‌روبین، که عامل رنگ زرد پوست و چشم است، رنگدانه‌ای است که از تجزیه گلبول‌های قرمز آزاد می‌شود.

نوزادان به دلیل تولید بیشتر و تجزیه سریعتر گلبول‌های قرمز در چند روز اول زندگی، بیلی ‌روبین بیشتری نسبت به بزرگسالان تولید خواهند کرد. به طور کلی، کبد بیلی ‌روبین را از جریان خون فیلتر کرده و آن را در مجاری روده رها می‌کند. کبد نابالغ یک نوزاد، معمولاً نمی‌تواند به سرعت بیلی‌ روبین را تصفیه کند، و باعث بالا رفتن میزان بیلی ‌روبین خون خواهد شد. این نوع زردی در نوزادان، زردی فیزیولوژیک نامیده می‌شود و به طور معمول در روز 2 یا 3 زندگی ظاهر می‌شود.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

علل‌های دیگر

یک اختلال اساسی ممکن است باعث زردی نوزاد شود. در این موارد، زردی اغلب زودتر یا خیلی دیرتر از زمان معمول و مورد انتظار ظاهر خواهد شد. بیماری‌ها یا شرایطی که می‌تواند باعث زردی شوند شامل:

  • خونریزی داخلی
  • عفونت در خون نوزاد (سپسیس)
  • انواع عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی
  • ناسازگاری بین خون مادر و خون فرزند
  • نقص کبد
  • آترزی صفراوی، شرایطی که مجاری صفراوی کودک، مسدود یا زخم است.
  • کمبود آنزیم
  • ناهنجاری گلبول‌های قرمز که باعث می‌شود سریع‌تر تجزیه شوند.

یرقان

عوارض بیماری زردی در نوزاد تازه متولد شده

مقادیر بسیار بالای بیلی‌ روبین که موجب زردی شدید می‌شود؛ در صورت عدم درمان، عوارض جدی را برای فرزندتان به همراه خواهد داشت:

 

انسفالوپاتی حاد بیلی ‌روبین

بیلی ‌روبین برای سلول‌های مغز، سمی خواهد بود. اگر کودک زردی شدید داشته باشد، احتمال انتقال بیلی ‌روبین به مغز افزایش می‌یابد. درمان سریع ممکن است از عوارض پایدار و قابل توجه جلوگیری کند. علائم انسفالوپاتی حاد بیلی ‌روبین در کودک مبتلا به زردی، عبارتند از:

  • بی‌حالی
  • خواب‌آلودگی
  • گریه بلند
  • مکیدن یا تغذیه ضعیف
  • قوس به عقب گردن و بدن (گردن و بدن کودک به عقب خم می‌شود)
  • تب

 

کرن ایکتروس

کرن ایکتروس سندرومی است که در آن، آنسفالوپاتی حاد بیلی ‌روبین موجب آسیب دائمی و پایدار در مغز خواهد شد. این عارضه ممکن است به تنهایی منجر به عوارض زیر شود:

  • حرکات غیرارادی و کنترل نشده (فلج مغزی آتتوئید)
  • نگاه خیره به سمت بالا
  • از دست دادن شنوایی
  • رشد نامناسب مینای دندان

 

روش‌های پیشگیری

بهترین راه پیشگیری از زردی، تغذیه مناسب نوزاد است. برای نوزادانی که با شیر مادرتغذیه می‌شوند؛ در چند روز اول زندگی باید 8 تا 12 نوبت تغذیه داشته باشند. همچنی نوزادانی که با شیر خشک تغذیه می‌شوند؛ معمولاً باید در هفته اول زندگی، هر 2 تا 3 ساعت، 1 تا 2 اونس (حدود 30 تا 60 میلی لیتر) شیر خشک دریافت کنند.

 

راه‌های درمان

زردی خفیف نوزادان، معمولاً طی 2 یا 3 هفته به خودی خود برطرف خواهد شد. در مورد زردی متوسط ​​یا شدید، ممکن است کودک شما نیاز به ماندن بیشتر در بخش داشته باشد یا ترجیحاً در بیمارستان بستری شود. برخی از روش‌های درمان که می‌توانند به والدین در این زمینه کمک کنند، عبارتند از:

 

درمان زردی نوزادان با نوردرمانی یا فتوتراپی

معمولا از روش نوردرمانی برای درمان زردی نوزاد استفاده می‌شود. ممکن است کودک شما در زیر لامپ مخصوصی از طیف آبی یا سبز قرار بگیرد. نور شکل و ساختار مولکول‌های بیلی ‌روبین را تغییر خواهد داد. به گونه‌ای که می‌توانند از ادرار و مدفوع دفع شوند. در طول درمان، کودک شما فقط محافظ چشم خواهد پوشید. درمان با نور ممکن است با استفاده از یک پد تابش یا تشک تکمیل شود.

زردی نوزادان

درمان زردی نوزادان با ایمونوگلوبولین داخل وریدی (IVIG)

زردی ممکن است به تفاوت بین گروه خون مادر و نوزاد مربوط باشد. این وضعیت موجب می‌شود کودک آنتی بادی مادری را از طریق جفت دریافت کند. به همین ترتیب تجزیه گلبول‌های قرمز نوزاد تسریع می‌شود. تزریق داخل وریدی ایمونوگلوبولین (پروتئین خونی که می‌تواند باعث کاهش سطح آنتی بادی‌ها شود) ممکن است زردی را پایین آورده و نیاز به تعویض خون را کاهش دهد؛ اگرچه نتایج آن قطعی نخواهد بود.

 

درمان زردی نوزادان با تعویض خون

به ندرت، هنگامی که یرقان شدید به هیچ یک از درمان‌های دیگر پاسخ نمی‌دهد، ممکن است کودک به تعویض خون نیاز داشته باشد. در این روش، به طور مکرر، مقادیر کمی از خون نوزاد از بدنش خارج می‌شود و با خون اهدایی جایگزین می‌گردد. به این ترتیب غلظت بیلی ‌روبین و آنتی‌بادی‌های مادر پایین می‌آید. این روش درمان زردی نوزاد، در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان (NICU) صورت می‌گیرد.

 

درمان نوزادان با تغییر سبک زندگی و روش‌های خانگی 

هنگامی که زردی نوزاد شدید نیست، پزشک ممکن است تغییر در عادات غذایی را توصیه کند که می‌تواند سطح بیلی ‌روبین را کاهش دهد. به علاوه موارد زیر ممکن است زردی را کاهش دهد:

 

تغذیه مکرر کودک با شیر مادر

تغذیه مکرر، شیر بیشتری به نوزاد می‌رساند و باعث تحرک بیشتر روده می‌شود. به این ترتیب میزان بیلی ‌روبین دفع شده از مدفوع کودک را افزایش می‌یابد.

 

تغذیه کمکی

اگر کودک شما در شیرخوردن دچار مشکل شده است، یا دچار کاهش وزن یا کمبود آب بدن است. امکان دارد پزشک تغذیه با شیر خشک یا فرمولا را توصیه کند. در بعضی موارد، پزشک ممکن است از شما بخواهد به مدت چند روز، شیر دادن را قطع و از شیر خشک استفاده کنید. سپس بعد از چند روز، مجدداً تغذیه با شیر مادر را از سر بگیرید.

درمان زردی

چه زمانی والدین باید فرزندشان را نزد پزشک ببرند؟

به طور طبیعی، درمان‌های خانگی می‌توانند موثر باشند و زردی کودک را برطرف کنند. اما هنگامی که با موارد زیر مواجه شدید، درنگ نکنید و حتما به پزشک مراجعه نمایید تا با تجویزهای مناسب، پیشگیری‌های لازم انجام شود:

  • مشاهده کردن هر گونه علائم زردی در نوزاد در 24 ساعت اول تولد.
  • عدم کاهش علائم زردی و یا بدتر شدن این بیماری.
  • اگر دمای رکتال کودک بیش از 100 درجه فارنهایت یا 8/37 درجه سانتیگراد باشد.
  • اگر کودک بی‌قرار شده و رفتاری شبیه به بیماران داشته باشد.
  • اگر کودک رنگ زردی پوستش افزایش یابد و یا تغذیه مناسب نداشته و بیش از حد می‌خوابد به پزشک مراجعه کنید.

 

نتیجه گیری

زردی در نوزادان یکی از اتفاقات شایع است که موجب تغییر رنگ پوست و چشم نوزاد به رنگ زرد می‌شود. زردی نوزاد به دلیل بالا بودن بیلی ‌روبین، که یک رنگدانه زرد مربوط به تجزیه گلبول‌های قرمز است، ایجاد می‌شود. اغلب این اتفاق به کمک برخی روش‌های خانگی قابل درمان خواهد بود. اما در صورت بروز علائم جدی‌تر والدین باید فرزند خود را نزد پزشک ببرند تا از بروز مشکلات حادتر جلوگیری نمایند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.