شما هم به اینکه با بررسی کردن افراد، به شخصیت واقعی آنها برسید، علاقه دارید؟ دوست دارید با روانشناسی شخصیت ، نیمهی پنهان خودتان را بشناسید؟
روانشناسی شخصیت ، موضوعی گسترده است که تقریبا به همه ویژگیهایی که باعث میشود افراد به کسی که اکنون هستند، تبدیل شوند را در برمیگیرد . روشهای مختلفی برای فکر کردن در مورد شخصیت وجود دارد، از جمله تمرکز روی صفات فردی یا نگاه کردن به مراحل مختلف رشدی، که با ظهور شخصیت اتفاق میافتد و یا گاهی با گذشت زمان تغییر میکند.
روانشناسی شخصیت چیست؟
در رشته روانشناسی شخصیت ، ابعاد مختلف شخصیت، جنبههای ادراکی، هیجانی، ارادی و بدنی افراد و چگونگی سازگاری فرد با محیط، مورد مطالعه قرار میگیرد. روانشناسی شخصیت این امکان را به متخصصان میدهد تا با گرفتن آزمونهای شخصیت، اطلاعات دیگری را از راه آزمودن بدست بیاورند و با کنار هم گذاشتن این تستها و مصاحبه بالینی، درک بهتری از فرد داشته باشند. این تستها در زمینههای تشخیصی اختلالات و در زمینه زوج درمانی استفاده میشوند.
شخصیت چیست؟
شخصیت مجموعهای از بینش، باورها و اعتقادات هر فرد است؛ که با صفات و ویژگیهای رفتاری همراه میشود که نسبتا پایدار و آموخته شده باشد. منظور از آموخته شدن نیز، مجموعهای از رفتارهایی است که باید در طول زندگی و مخصوصا در سالهای اولیه زندگی به انسان آموخته شود. بنابراین ویژگیهای وراثتی و ژنتیکی و آنچه که به صورت خودکار مانند ضریب هوشی و … در وجود یک انسان شکل میگیرد، به شخصیت انسان مرتبط نیست و یا به عبارت دیگر در تعریف آن قرار نمیگیرند.
ابعاد شخصیت
شخصیت انسانها، عموما دارای دو بعد درونگرایی و برونگرایی است، یا بهتر است بگوییم هیچ کدام از ابعاد شخصیت، به اندازه این دو بعد، مورد توجه نیستند.
درونگرا
شخصیت درونگرا، کسی است که به دنیای درونیاش و افکار و احساسات خود، علاقه دارد و دوست دارد بیشتر در خودش باشد. بیشتر به گذشته فکر میکند، اهل تخیل است و قبل از تصمیمگیری تردید میکند.
برونگرا
شخصیت برونگرا به کسی میگویند که بیشتر دنیای بیرون را دوست دارد و تلاش میکند که روابط میان فردیاش را گسترش بدهد. فرد برونگرا به زمان حال توجه میکند به آینده میاندیشد. برونگرایان اهل عمل هستند و به آسانی تصمیم میگیرند.
اختلال شخصیت چیست؟
تا کنون ده نوع اختلال شخصیتی مورد قبول روانشناسان قرار گرفته است. با توجه به پژوهشهایی که در این زمینه انجام شده، این اختلالات، زندگی شخصی و حتی اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار میدهند و موجب مختل شدن روابط میان فردی در زندگی آنها میشود. این ده اختلال عبارتند از:
- اختلال شخصیت وابسته
- اختلال شخصیت مرزی
- اختلال شخصیت ضد اجتماع
- اختلال شخصیت خودشیفته
- اختلال شخصیت وسواسی
- اختلال شخصیت اجتنابی
- اختلال شخصیت اسکیزوئید
- اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
- اختلال شخصیت پارانوئید
- اختلال شخصیت نمایشی
انواع تست روانشناسی شخصیت
تستهای شخصیتی زیادی وجود دارند، که برای بررسی و مطالعه افراد، مورد استفاده هستند. ادامهی مطلب چند نمونه از پرکاربردترین آنها را معرفی میکنیم.
MBTI
این تست، مسیر شغلی مناسب افراد را با توجه به تیپ شخصیتیشان تعیین مینماید و کمک میکند افراد، ارتباط موثری با اطرافیانشان داشته باشند و اهداف خودشان را به نحوی شناسایی کنند که متناسب با نیازها و استعدادهای ذاتی آنها باشد. بعد از شرکت در این آزمون، نتیجه بدست آمده، شامل یک کلمه چهار حرفی است و بر اساس آن تیپ شخصیتی افراد، طبق یکی از شانزده تیپ شخصیتی MBTI خواهد بود.
MMPI
این تست مخصوص کسانی که است که حداقل 16 سال سن دارند و یا کلاس هشتم را گذراندهاند. این تست جزء تستهایی است که به صورت گروهی هم انجام میشود. در تعیین مشکلات اجتماعی، شخصی و رفتاری بیماران، نقش مهمی دارد و اطلاعات گستردهای در این زمینه به متخصص میدهد.
NEO FFI
از معتبرترین و پرکاربردترین تستهای روانشناسی شخصیت که بر اساس مدل پنج عاملی شخصیت تنظیم شده است، به شمار میرود. تست نئو، کاربرد زیادی در زمینههای فردی، شغلی، سازمانی و تحلیل رفتار گروههای انسانی دارد. مهمترین مزیت تست نئو، اعتبار و دقت بالای نتایج است. انجام تست نئو و تحلیل نتایج آن، زمان زیادی از شما میگیرد؛ اما به خاطر دقت و پایایی بالایی که دارد، مورد استفاده است و اطلاعاتی به متخصصان میدهد که شاید در هر تستی نمیتوان به آنها دست پیدا کرد.
HARTMAN
تست شخصیتی هارتمن، تستی است که آدمها را در 4 رنگ قرمز، آبی، سفید و زرد، دسته بندی میکند. این آزمون، طبق پرسشهای معین، محورهای ارزشی شما را کشف کرده و شما را جزو یکی از رنگها، دسته بندی میکند. در این تست، رنگ قرمز به معنای قدرت طلب، آبی به معنای صمیمی، سفید به معنای صلح طلب و زرد به معنای تفریح طلب است.
روانشناسی شخصیت از روی چند نشانه
روانشناسی شخصیت از روی چهره
روانشناسی شخصیت میگوید، ظاهر و چهره افراد نیز میتواند معرف شخصیت آنها باشد. مثلا اشخاصی که خودخوری میکنند، اغلب لاغر بوده و افرادی که خوش مشرب و اجتماعی هستند، به طور معمول چاقند.
روانشناسی شخصیت از روی رنگ چشم
چشمهای هر فرد، میتواند گویای ویژگیهای درونی او باشد. چشمها، نشان دهنده افکار و احساسات هرکس هستند. طبق تحقیقات صورت گرفته، افرادی با چشمان آبی، در مقایسه با اشخاصی که چشمان تیرهتر دارند، کمتر به دل مردم مینشینند.
افرادی که در هنگام رویارویی با شما کمتر تماس چشمی برقرار میکنند، کمبود اعتماد بنفس داشته و اراده آنها نسبت به دیگران ضعیف است.
روانشناسی شخصیت از روی نحوه لباس پوشیدن
لباس پوشیدن شما امکان روانشناسی شخصیت شما توسط اطرافیان را فراهم میکند، به طور مثال فردی که در جامعه شلوار پاره میپوشد، میتواند نشاندهنده شخصیت هنجارشکن خود باشد.
روانشناسی شخصیت از روی کفش
بنا به گفته اِمری گلیس، از دانشگاه کانزاس، تنها با ارزیابی رنگ، سبک، قیمت و شرایط کفش فرد قادر است تا ۹۰ درصد به جنبههای شخصیتی صاحب آن پی ببرد، کفشها میتوانند نشان دهنده وابستگی سیاسی، جنسیت (منظور روحیه افراد است مانند زنی که روحیه مردانه دارد) یا حتی سن فرد باشند.
روانشناسی شخصیت از روی مدل آرایش
در روانشناسی شخصیت میگویند، برخی از افراد که روی لب یا دندان خود نگین میگذارند، با این کار سعی در جلب توجه دیگران دارند. این گونه اشخاص اغلب دارای شخصیت نمایشی هستند و اشخاصی که دارای شخصیت خودشیفته هستند، به طور معمول آرایش ملایمتری نسبت به سایرین دارند.
روانشناسی شخصیت از روی نحوهی دست دادن
آن دسته از افرادی که قوی و محکم دست میدهند، دارای اعتماد به نفس و شخصیتی قوی و مطمئن هستند. از سوی دیگر این گونه اشخاص برونگرا هستند و به راحتی احساساتشان را نشان میدهند. همچنین تمایلی به آرام بودن ندارند. دست دادن به تنهایی میتواند نشان دهد که شخص، فردی سرد و کنارهگیر است یا این که قصد دارد با شما دوستی صمیمانه برقرار کند.
افرادی که در هنگام دست دادن ضعیف دست میدهند و سریع دست خود را میکشند، اعتماد به نفس ضعیفی داشته و در تمام امور زندگی تمایل دارند که، راهی آسان را پیدا کنند.
روانشناسی شخصیت از روی رنگها
از منظر روانشناسی شخصیت ، افرادی که بیشتر لباسهایی به رنگ سیاه انتخاب میکنند، اغلب حساس، هنرمند و انسانهایی دقیق به جزئیات هستند. طرفداران رنگ قرمز اشخاصی کمال گرا و سخت کوش به شمار میآیند. علاقهمندان به رنگ سبز، مهربان و وفادار هستند. اشخاصی که بیشتر رنگ سفید را بر میگزینند، افرادی منطقی بوده و بیشتر کارهایشان را به صورت سازمان یافته و منظم انجام میدهند. طرفداران رنگ آبی نیز افرادی حساس، ثابت قدم و نسبت به دیگران باملاحظه هستند.
روانشناسی شخصیت از روی نحوه غذا خوردن
در روانشناسی شخصیت ادعا میشود اشخاصی که هنگام خوردن خورشتی مانند قورمه سبزی تمایل به خوردن گوشت دارند، نسبت به دیگران افرادی هیجان مدارتر هستند. همچنین آنهایی که سبزی خورشت را برای خوردن انتخاب میکنند، انسانهایی آرامترند.
روانشناسی شخصیت از روی وقت شناسی
اینکه چقدر دیر یا زود به قرار ملاقات یا جلسه کاری میرویم، برداشت منفی یا مثبت از شخصیت فرد در ذهن دیگران باقی میگذارد. دیر آماده شدن برای یک قرار مهم از شما یک برداشت منفی به جا میگذارد، در حالیکه زود حاضر شدن سر قرار ملاقات، شما را فردی با ملاحظه نسبت به وقت دیگران و از نظر ذهنی، شخصی منظم و خود انگیخته معرفی میکند.
روانشناسی شخصیت از روی جویدن ناخنها
حالات اضطرابی مثل ناخن جویدن یا رفتارهای تکراری متمرکز بر بدن مسائل زیادی را درباره شخصیت شما بازگو میکند. واکنش شما نسبت به موقعیتها، با کشیدن موها، جویدن ناخنها یا خاراندن پوست، میتواند نشان دهنده بی صبری، ناامیدی، خستگی یا نارضایتی باشد.
در تحقیقی ثابت شده است که افرادی که ناخن خود را میجوند، دارای شخصیتی کمال گرا، عصبی و هیجانزده هستند.
روانشناسی شخصیت از روی دست خط
طبق تحقیقات National Pen Company افرادی که دست خط ریزی دارند اغلب دقیق، درسخوان و خجالتی هستند، در حالیکه اشخاصی که درشت مینویسند بیشتر برونگرا و اجتماعی هستند یا سعی در جلب توجه دیگران دارند.
در روانشناسی شخصیت ، افرادی که موقع نوشتن فشار بیشتری بر قلم خود میآورند، اشخاصی جدی بوده و آنهایی که به طور معمول، تمایل به همدلی داشته و در مقایسه با دیگران حساستر هستند، فشار کمتری هنگام نوشتن بر روی قلم خود وارد میکنند.
کسانی که نام و فامیلی خود را در امضای خود مینویسند یا از خطوط منحنی استفاده میکنند، دارای انعطافپذیری بیشتری در مقایسه با اشخاصی که خطوط شکسته را به کار میبرند، هستند.
نتیجه گیری
زبان بدن، نوع لباس پوشیدن و سایر موارد ذکر شده تنها تا ۷۰ درصد میتواند گویای شخصیت فرد باشد؛ بنابراین روانشناسی شخصیت ، برای شناخت کامل شخصیت و ویژگیهای فردیاش، ملزم به انجام مصاحبه بالینی و گرفتن شرح حال از شخص است.
دیدگاهتان را بنویسید