یادگیری همراه با خلاقیت از موضوعات مهم برای کودکان است. کودکان مدام در حال یادگیری هستند و جدای از درس و مباحثی که همیشه آموزش داده می شوند، بقیه موارد را نیز یاد می گیرند. حال برخی از کودکان دارای ذهن خلاقی هستند و در خلال یادگیری خلاقیت هایی به خرج می دهند. برخی دیگر از کودکان نیز اینگونه نیستند، برای این دسته باید خلاقیت را چاشنی یادگیری کنیم.
بدون شک تمام انسان ها دارای استعدادهایی نهفته هستند و در صورت یافتن و پرورش آن، خلاقیتشان شکوفا می شود. البته محیط در یادگیری همراه با خلاقیت برای کودکان بسیار موثر است. در بسیاری از خانوداه ها و حتی مهدکودک و مدارس جلوی خلاقیت کودکان به تندی گرفته می شود و مانعی برای شکوفای آن وجود دارد.
معمولا کنجکاوی و کشفیات توسط کودکان با رفتارهایی غیر معمول و گاها ناهنجار همراه است و این واکنش منفی والدین و مربیان را بر می انگیزد. اینکه کودک در شرایطی تکراری و بدون آزمون و خطا و بررسی های خودش چیزهایی را یاد بگیرد؛ مانع از شکوفایی خلاقیت و ذهن کاوشگر او می شود. در این مقاله قصد داریم یادگیری همراه با خلاقیت در کودکان را بیشتر بررسی کنیم تا زمینه برای آن فراهم کنیم.
خلاقیت چیست؟
در ابتدا شاید بهتر باشد، تعریفی از خلاقیت داشته باشیم تا شاید بهتر با مفهوم آن برای کودکان آشنا بشویم. ریشه این اصطلاح در نوع روش فکری انسان نهفته است.
فرد خلاق به کسی گفته می شود که دارای ذهنیتی است که توانایی آفرینش های جدید و جستجوگری را دارد. تعریف های متفاوتی از خلاقیت وجود دارد که هر کدام جنبه های مختلفی را مورد توجه قرار داده اند. برخی آن را جز ویژگی های شخصیتی افراد، برخی به فرآیند و برخی به نتیجه فرآیند توجه می کنند.
بر طبق یکی از تعاریفی که وجود دارد، خلاقیت توانایی مرز شکنی های شغلی، اجتماعی، علمی و غیره را دارد و استانداردی برای آن وجود ندارد. شاید خاصیت اصلی خلاقیت هم همین نوآوری آن باشد. می توان گفت که خلاقیت هم الگوهای قوانین قبلی را می پذیرد و هم الگوهای جدیدی ابداع می کند.
چه ویتامین هایی برای کودکان ضروری است؟
تاریخچه تحقیقاتی در رابطه با خلاقیت
از اواخر دهه 1950 در ایالت متحده آمریکا به طور گسترده و علمی تحقیقاتی برای پی بردن به مفهوم خلاقیت و در کل مسائل مربوط به آن استارت زده شد. البته قبل از این زمان هم تحقیقاتی کوچک توسط گالتون، والاس، پاتریک، راس من در این زمینه انجام شد بود. اما دارای نواقص و محدودیت هایی بودند و خلاقیت را به عنوان موهبتی که به افراد بسیار کمی از جامعه اعطا شده در نظر می گرفتند.
در ادامه افرادی مانند گروه گیلفورد و پل تورنس تحقیقاتی گسترده و پرباری درباره پرورش خلاقیت در کودکان و نوجوانان انجام دادند. پس از آن تایلور و همکارانش در طی تحقیقاتی به جمع آوری سرگذشت افرادی که از لحاظ علمی سرآمد بودند و دارای خلاقیت زیادی بودند پرداختند. تحقیق در زمینه این موضوع همچنان ادامه دارد و روز به روز بر گستردگی آن افزوده می شود.
نقش خانواده در خلاقیت کودکان
خانواده ها نقش بسیار مهمی در یادگیری همراه با خلاقیت کودکان دارند. خانواده ها همواره باید فرصت و شرایط لازم برای آزمایش و کاوشگری کودک را فراهم کنند و به تنها به صورت نامحسوس مراقب باشند تا کودک به سلامتی خود آسیب نرساند. نباید کودک را به خاطر خلاقیت هایش تنبیه و یا سرزنش کنید، زیرا اینکار آفت خلاقیت ذهن است و در همان مراحل ابتدایی جلوی پیشرفت کودک را می گیرد. ترسی که در کودک بر اثر تندی والدین ایجاد می شود، خلاقیت را سرکوب می کند.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترچهار کارکرد عمده از یک ذهن خلاق
محققین برای ذهن خلاق چهار کارکرد تعریف کرده اند که عبارتند از :
- پدید آوردن و خلق یک محصول و یا خدمتی نوین
- پدید آوردن و خلق کابردی جدید از یک محصول یا خدمتی نوین
- حل یک مسئله
- حل یک منازعه
دو نکته مهم در مسئله یادگیری همراه با خلاقیت باید به آن توجه کرد این است که خلاقیت ممکن است تصویری جدید از ایده های قدیمی و کهنه باشد و آنچه در گذشته بوده اساس ایده نو امروز شود. دوم اینکه خلاقیت امری است انحصاری و حاصل تلاش فردی است. این بدان معناست که ممکن است فرد چیزی را خلق کند که قبلا هیچ سابقه ذهنی از آن نداشته باشد. بر اساس همین است که می گوییم در یادگیری باید کودک به روش هایی آزاد گذاشته شود تا آنچه در ذهن اوست، نمود بیرونی پیدا کند و اعتماد به نفس عملی کردن آن را داشته باشد.
همچنین باید بدانیم که همه کودکان در روند یادگیری و خلق آثار جدید مثل هم نیستند و همانطور که گفته شد این موضوع امری کاملا انحصاری است. پس نباید معلم و والدین انتظار خلاقیت یکسان در همه کودکان را داشته باشند.
مهم ترین فواید مهد کودک برای کودکان
مدرسه و خلاقیت در کودکان
فرآیند آموزش و مدرسه در شکوفایی خلاقیت کودکان نقش بسزایی دارند. سنی که کودکان وارد مدرسه می شوند دقیقا سنی است که خلاقیت در اوج خودش است. عواملی مانند تکالیف تکراری درسی، تاکید بر حفظ کردن مطالب بدون توجه به محتوا، اجرای برنامه های آموزشی و پژوهشی به صورت یکسان و انتظار رفتارهای یکسان از کودکان، عدم توجه به ویژگی ها و تفاوت های هر دانش آموز و غیره باعث می شود که به تدریج خلاقیت ذهنی در کودکان کم رنگ شود.
برای حل این مشکل روانشناسان پیشنهاد می کنند تا فضاهای آموزشی به گونه ای طراحی شوند تا کودکان بتوانند آزادانه ایده های خود را خلق کنند. انجام آزمایش های عملی در مدارس و مهدکودک ها هم گزینه ای مناسب برای یادگیری همراه با خلاقیت هستند.
معلم ها و مربیان باید با زیرکی جرقه هایی در ذهن کودکان ایجاد کنند و در واقع آن ها به کاوش وا دارند و به جای اینکه کودکان تکرار کنند، نیرو محرکه ای برای آن ها باشند.
نتیجه گیری
آموزش در کودکان موضوعی مهم است و تمام افرادی که در این فرآیند فعالیت دارند و والدین باید همواره تلاش کنند تا به بهترین نحو ممکن انجام شود.
یادگیری همراه با خلاقیت فرآیندی است که می تواند کودکانی که دارای ذهن و تفکری خلاق هستند را به افرادی کاوشگر، آفریننده، مشکل گشا و نوآور تبدیل کند. نتیجه آن پیشرفت و جلو رفتن کیفیت زندگی بشر خواهد شد. زیرا همانطور که می دانیم ما هر پیشرفت و نوآوری را از آغاز تا کنون مدیون انسان های خلاقی هستیم که در مواردی بر خلاف بقیه مردم عمل کرده اند و اثری جاودان از خود جای گذاشته اند.
امیدوارم مطالب گفته شده برای شما خوانندگان محترم، به خصوص والدین و مربیان یاری دهنده و مفید بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید