تاریخ امروز3 آذر 1403
دیس لکسی

با دیس لکسی آشنا شوید

دیس لکسی (Ddyslexia)، خوانش پریشی یا نارساخوانی، بیماری ناشناخته و مبهمی است که متاسفانه به طور میانگین 30 درصد از مبتلایان به آن، ترک تحصیل خواهند کرد و انگیزه خودکشی در این افراد 6 برابر دیگران است. در واقع، این عارضه ناشی از اشکال در قسمتی از مغز است که وظیفه پردازش زبان را به عهده دارد و توانایی کودک برای خواندن را دچار اختلال می‌کند.
علائم دیس لکسی شامل مشکلات در درک جملات ساده، اشکال در درک قافیه‌ها و شناخت کلمات است. همچنین این اختلال موجب اشکال در شناخت کلمات نوشته شده با صداهای مشابه می‌شود. در نهایت کودک مبتلا به این عارضه، در خواندن و نوشته‌ها کند عمل خواهد کرد. برای آشنایی بیشتر با این اختلال پیشنهاد می‌کنیم، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

 

دیس لکسی

دیسلکسی نوعی اختلال در یادگیری است که بر توانایی خواندن و نوشتن کودک تاثیرگذار خواهد بود که نشانه‌های آن در دوران دبستان آشکار می‌شود. کودک مبتلا به این عارضه، اگرچه باهوش به نظر می‌رسد و هیچ مشکلی از نظر بینایی و شنوایی ندارد. اما با این حال، نمی‌تواند روش‌هایی را که در جهت خواندن، نوشتن و تلفظ کلمات به او آموزش داده شده است، به کار بگیرد. نارساخوانی برخلاف تمام باورها، شکلی از عقب ماندگی ذهنی نیست و رابطه مستقیمی با معلولیت جسمی، وضعیت اقتصادی، مشکلات فرهنگی و اجتماعی پایین یا آسیب‌های مادرزادی مغزی ندارد.

کودکی که مبتلا به دیسلکسی است؛ معمولا تا قبل از ورود به مدرسه مشکلی ندارد. کودک با شروع آموزش‌ها تازه متوجه می‌شود که نمی‌تواند قدم به قدم با دیگران پیش برود و این امر، او را پریشان خواهد کرد. در این صورت یا کلاس را به هم می‌ریزد یا گوشه گیر می‌شود. اما توجه داشته باشید، دیسلکسی را نباید با اختلالات توجه، ناتوانایی‌های یادگیری ناشی از کمبود فرصت‌ها و امکانات آموزشی، مانند تعویض مکرر مدرسه، حضور نامنظم در کلاس یا فقدان آموزش در مهارت‌های اصلی، اختلال در خود فروماندگی، عقب ماندگی ذهنی، ناتوانی‌های فیزیکی، نقایص شنوایی و بینایی، اختلالات هیجانی یا مشکلات رایج در فرآیند یادگیری زبان دوم، اشتباه گرفت.

دیس لکسی

علائم نارساخوانی به چه شکل است؟

اغلب والدین از اختلال خواندن کودک خود، تا قبل از ورود او به مدرسه باخبر نیستند. اما با شروع مدارس، ممکن است علائم زیر در کودک مشاهده شود:

  • اشکال در خواندن و یا عدم تمایل به خواندن
  • اشکال در درک مطلب و مفهوم موضوع
  • بدخطی و ضعف در نوشتن
  • اشکال در حافظه
  • اشکال در درس ریاضی
  • کندی در نوشتن
  • اشکال در زبان (در دروس شفاهی و یا به خاطر آوردن لغات)

 

انواع دیس لکسی در کودکان

طبقه بندی مختلفی از این عارضه معرفی شده است؛ که " مایکل باست " افرادی را که دچار اختلال خواندن هستند، به سه دسته تقسیم می‌کند:

 

  • دیس لکسی اول:

گروهی که اختلال خواندن آوایی دارند. این افراد مجموعه لغات نسبتاً زیاد و قابل توجهی را در ذهنشان ذخیره کرده‌اند. اما در هجی کردن کلمات ضعیف هستند.

 

  • دیس لکسی دوم:

این دسته افرادی هستند که اختلال خواندن ایده‌ای دارند. این گروه می‌خوانند و هجی می‌کنند؛ اما در ساختار بینایی لغت، اشکال دارند.

 

  • دیس لکسی سوم:

افرادی که مشکل هر دو گرو ه را با هم دارند.

بعضی متخصصان هم اختلال خواندن را شامل اختصاصی خواندن، عقب ماندگی، وارونه خوانی و دیسلکسی رشدی می‌دانند. در این اختلال، پیشرفت خواندن نسبت به سن و هوش نارسایی دارد. بیشتر افرادی که اختلال خواندن دارند از هوش متوسط یا بالاتری برخوردار هستند. در حقیقت، اختلال خواندن با نارساخوانی، مترادف است. اما استفاده‌ی نامناسب از اصطلاح نارساخوانی، موجب شده که مردم، آن را به معانی گوناگونی در نظر بگیرند. از آن جهت که خواندن و املا، بسیار به هم مرتبط هستند؛ کودکانی که اختلال خواندن دارند در املا نیز دچار مشکل می‌شوند.

نارساخوانی

یک نکته مهم برای والدین!

والدین باید به این نکته توجه داشته باشند که کودکان مبتلا به اختلالات نارساخوانی، ممکن است به تدریج دچار مشکلات رفتاری و شخصیتی شوند. همچنین اختلال خواندن باعث خواهد شد تا علاقه آنها، نسبت به انجام تکالیف مدرسه کاهش یابد و در نهایت از کارهای دشوار دوری کنند. همچنین ابتلا به این عارضه، ممکن است باعث افسردگی، اضطراب، پرخاشگری و گوشه گیری کودک شود.

 

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

آیا دیس لکسی با اختلال در بینایی مرتبط است؟

بسیاری از والدین، معلمان و اولیای مدرسه ممکن است ناتوانی‌های درسی کودک را ناشی از اختلال بینایی و چشمی او بدانند. در حالی که این اختلال ناشی از روند پردازش اطلاعات در مغز است و چشم‌های این کودکان با سایر کودکان طبیعی هیچ تفاوتی ندارد.

در واقع، چشم مانند یک دوربین عکاسی عمل خواهد کرد. زمانی که تصویری از محیط دریافت می‌کند، از طریق عصب بینایی اطلاعات را به مغز ارسال خواهد کرد. چشم‌ها ادراکی نسبت به آنچه می بینند، ندارند. دوربین عکاسی نیز همین طور است. اما ذکر چند نکته در این باره بسیار مهم به نظر می‌رسد:

  • بسیاری از کودکان به علت ناتوانایی‌های درسی، ممکن است به اپتومتریست و یا چشم پزشک ارجاع داده شوند. ممکن است فرزندتان همانند دیگر کودکان، دچار اختلال بینایی و چشمی باشد و برای آنها عینک تجویز شود. اما انتظار بهبود درس آنها با تجویز عینک و یا موارد مشابه آن وجود نخواهد داشت.
  • همچنین ممکن است برخی از چشم پزشکان و یا اپتومتریست‌ها، فیلتر و یا تمرینات بینایی ویژه‌ای برای این کودکان تجویز کنند. انجام این تمرینات و یا تجویز عینک در جهت تغییر روند ادراک بینایی کودک است که در شرایط انکساری و تیزبینی کودک تاثیری نخواهد داشت.

خوانش پریشی

راه‌های درمان

درمان اختلال خواندن به تنهایی و توسط یک فرد امکان پذیر نخواهد بود. برای بهبود شرایط خواندن و نوشتن و ادراک کودک، همکاری نزدیک والدین و معلمان، اپتومتریست، شنوایی سنج (ادیولوژیست) و گفتار درمان (کلیدی ترین فرد) ضروری است.

 

نتیجه گیری

دیس لکسی یک اختلال مغزی در خواندن و نوشتن است که معمولا به مشکلات بینایی مربوط نمی‌شود. کودکان مبتلا به این عارضه باهوش هستند و هیچ تفاوتی با هم سن و سالان خود از نظر ذهنی ندارد. بهتر است والدین نگران نباشند. چرا که با همکاری و هماهنگی آنها با معلمان و اپتومتریست و ادیولوژیست، به راحتی این عارضه بهبود خواهد یافت. فراموش نکنیم، عدم توجه به این کودکان باهوش، مسیر زندگی آنها را در آینده تغییر خواهد داد. این موضوع شاید تاکنون کمتر مورد توجه کسی قرار گرفته باشد. اما با یک بررسی دقیق و اقدامات درمانی مناسب، می‌توان از مشکلات جدی این کودکان در آینده جلوگیری کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.