تاریخ امروز8 اردیبهشت 1403
سلامت روان

جسم و روح زبان یکدیگرند

شما مجموعه ای از ویژگی های احساسی و فیزیکی هستید که به شدت بر هم تاثیرگذارند.

بر کسی پوشیده نیست که سلامت روانی و عاطفی نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی ما ایفا می کند، اما حفظ یک دیدگاه شاد و مثبت کار ساده ای نیست و ممکن است در مواجهه با هر نا به سامانی در زندگی از دست برود.

در کنار سبک زندگی متعادل، مطالعات علمی احساس شادی را با قلب های سالم تر، سیستم ایمنی قوی تر و سطوح پایین تر استرس مرتبط دانسته اند. تحقیقات همچنین نشان می دهد که شادی می تواند به بهره وری، خلاقیت و روابط ما با دیگران کمک کند.

البته، غیرممکن است که همیشه احساس نشاط داشته باشید و این کاملاً طبیعی است که احساسات منفی هر از گاهی ظاهر شوند. اما شادی می‌تواند به ما در زمان‌ مقابله با سختی ها و مشکلات کمک کند، و ایجاد فضایی برای چیزهایی که باعث شادی می‌شود، می‌تواند در بهبود خلق و خو و عزت نفس ما مفید باشد.

بنابراین، وقتی نوبت به اولویت دادن به شادی و یافتن زمانی برای شاد بودن می رسد، از کجا باید شروع کرد؟ در ادامه راهنمایی های مفیدی برای تقویت سلامت توأمان جسم و روح دریافت کنید و از پیوند ناگسستنی این دو بیشتر بدانید.

پیوند نزدیک جسم و روان

سلامت روان و جسم اساساً به هم مرتبط هستند. ارتباط های متعددی بین سلامت روان و شرایط فیزیکی خاص وجود دارد که به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد، میزان تقاضا برای مراقبت های بهداشتی و وضعیت روحی عمومی جامعه تأثیر می گذارد و پیامدهایی را برای جامعه ایجاد می کند. سازمان جهانی بهداشت (WHO) سلامتی را اینگونه تعریف می‌ کند: سلامتی حالتی از رفاه کامل جسمی، روانی و اجتماعی است و نه صرفاً عدم وجود بیماری یا ناتوانی. این سازمان معتقد است که “سلامتی جسم بدون سلامت روان وجود ندارد.”

رابطه ی بین سلامت روانی و جسمی در هیچ کجا به اندازه ی بیماری های مزمن مشهود نیست. ارتباط بین سلامت روان و جسم یک ارتباط دوطرفه و متقابل به این شکل است:

  • عدم سلامت روان یک عامل خطر برای بیماری های فیزیکی مزمن است.
  • افراد مبتلا به بیماری های روانی جدی در معرض ریسک بالای تجربه ی بیماری های فیزیکی مزمن هستند.
  • افراد مبتلا به بیماری های فیزیکی مزمن در معرض ریسک ابتلا به بیماری های روانی هستند.

سلامت مغز

عوامل اجتماعی تعیین کننده ی سلامت بر بیماری های فیزیکی مزمن و سلامت روان تأثیر می گذارند. عوامل کلیدی پیشگیری از بیماری های جسمی شامل افزایش فعالیت بدنی، دسترسی به غذاهای مفید و سالم، امنیت شغلی و تضمین درآمد کافی و حمایت اجتماعی هستند. برخورداری از این شرایط باعث تقویت عوامل محافظتی و کاهش ریسک ابتلا به مشکلات جسمی و روانی خواهند شد.

درک ارتباط بین ذهن و بدن اولین گام در توسعه ی راهبردهایی برای کاهش بروز مشکلات هم ‌زمان و حمایت از کسانی است که قبلاً با بیماری ‌های روانی و جسمی مزمن روبرو شده اند.

سلامت جسم چگونه بر سلامت روان تأثیر می گذارد؟

یک تعامل پیچیده بین تغییرات فیزیکی و سلامت روان وجود دارد که از تعامل استروژن و دوپامین نشأت می گیرد. دوپامین، که گاهی اوقات به عنوان “هورمون شادی” شناخته می شود، با انگیزه و پاداش در میان عملکردهای متعدد دیگر در مغز مرتبط است. استروژن انتقال دوپامین را کاهش می دهد و اثرات برخی داروهای ضد روان پریشی را تقلید می کند. به عنوان مثال پس از زایمان، زمانی که سطح استروژن به طور چشمگیری کاهش می یابد، در برخی افراد آسیب پذیری بیشتری نسبت به روان پریشی وجود دارد. برای افراد مبتلا به ADHD یا اختلال عدم تمرکز نیز، این موضوع می تواند علائم را حتی بدتر کند.

نمونه ی دیگری از تغییرات هورمونی که بر سلامت روان تأثیر می گذارد شامل استروژن و سروتونین است، در برخی از زنان افت استروژن در پایان چرخه ی قاعدگی آن ها منجر به افت سروتونین و هورمون های شادی بخش در مغز می شود که می تواند به علائم افسردگی کمک کند.

هورمون های جنسی تنها هورمون هایی نیستند که با سلامت روان مرتبط هستند. مشخص شده است که هورمون های متابولیک مانند انسولین، کورتیزول، لپتین و غیره نیز بر طیف گسترده ای از بیماری های روانی، از ADHD تا اسکیزوفرنی و اختلالات خوردن تأثیر می گذارند.

تحقیقات نشان می دهد که تعامل سلامت روان و جسم یک خیابان دو طرفه است. مشکلات متابولیک مانند دیابت، فشار خون بالا یا حتی دوره های طولانی رژیم غذایی نامناسب می تواند باعث تغییرات ناشی از استرس در مغز شود که منجر به اختلالات خلقی و مشکلات عصبی می شود. به همین ترتیب، برخی از اختلالات سلامت روان نیز می تواند باعث ایجاد استرس شود که باعث تغییرات متابولیکی می شود و در طول زمان می تواند به همان بیماری های متابولیک تبدیل شود.

جسم و روان

چگونه سلامت روان بر سلامت جسم تأثیر می گذارد؟

تعدادی از مطالعات نشان داده اند که بیماری روانی ممکن است پیری بیولوژیکی را تسریع کند و به شکل افزایش نرخ بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های مرتبط با افزایش سن ظاهر شود. یکی از بیماری های روانپزشکی، اسکیزوفرنی با 10 تا 20 سال کاهش امید به زندگی و پیری زودرس مرتبط است.

البته مهم است بدانید این یافته ‌ها برای همه ی افراد صحت ندارد و در مورد صد درصد کسانی که آن را تجربه می کنند صدق نمی کند، بنابراین مثلا تشخیص افسردگی، لزوماً به معنای کوتاه‌ تر شدن عمر و کاهش امید به زندگی نیست.

آنچه تحقیقات به دقت نشان می‌دهد این است که بیماری ‌های روانی ممکن است به روش‌ های مختلف با پیری زودرس مرتبط باشند. به مثال های زیر توجه کنید:

  • مشکلات روانی می توانند منجر به رفتارهای ناسالم مانند رژیم غذایی نامناسب، ورزش نکردن و مصرف مواد شوند که برای سلامت جسمی مضر هستند.
  • بسیاری از مشکلات سلامت روان و استرس ناشی از آن ها می تواند خواب را مختل کند، و به مرور زمان به سلامت جسمی آسیب برساند.
  • استرس می تواند باعث افزایش مزمن سطوح کورتیزول شود که می تواند تقریباً هر عملکرد بدن از جمله عملکرد سیستم گوارشی، سیستم ایمنی، سیستم قلبی عروقی و حتی سیستم تولید مثل را مختل کند.

برای افراد مبتلا به مشکلات روانی، این موضوع می تواند آن ها را در معرض خطر طیفی از بیماری های جسمی قرار دهد، مهم ترین و رایج ترین بیماری های جسمی که در پی مشکلات روحی روانی ظاهر می شوند عبارتند از:

  • فشار خون بالا
  • بیماری قلبی
  • دیابت
  • سکته
  • سرطان

نکاتی برای حفظ سلامت روان و جسم

در نتیجه ی تمام تحقیقات در مورد تعاملات بین سلامت جسم و روان یک حقیقت وجود دارد: بدن و مغز هر دو به شدت به تغییرات واکنش نشان می دهند.

این سازگاری و ارتباط تا حدی بالاست که می تواند منجر به بروز بیماری های جدی جسمی و روحی بشود. در عین حال، قسمت خوب ماجرا این است که از این سازگاری و ارتباط می توانید در مسیر سلامت و بهبود شرایط نیز استفاده کنید. همانطور که مشلات روانی و استرس می تواند سلامت جسمی شما را تهدید کند، آرامش و شادی می تواند محرکی برای بهبود مشلات جسمی شما باشد!

ورزش کنید، رژیم غذایی مفید و سالم داشته باشید، خود را در معرض اخبار و حوادث ناگوار قرار ندهید و با تهیه ی فهرستی از کارهایی که شما را شاد می کند و احساسات مثبت در شما ایجاد می کند بخشی از روز خود را به شاد بودن اختصاص دهید.

سلامت جسم

تقویت ذهن و بدن

تمرکز بر سلامت روان می تواند به شما کمک کند تا مهارت های مقابله ای مورد نیاز خود را برای رهایی از چالش ها توسعه دهید. سلامت روان قوی همچنین می تواند در حفظ سلامت جسمانی به شما کمک کند. اگر افسردگی شما آنقدر شدید است که نمی توانید خود را از رختخواب بیرون بیاورید، احتمالاً قند خون خود را چک نمی کنید، به درستی غذا می خورید، مصرف نمک خود را محدود نمی کنید یا هیچ کار دیگری برای حفظ سلامت جسمانی خود انجام نمی دهید.

در مقابل، مراقبت از سلامت جسمانی سلامت روان شما را بهبود می بخشد. داشتن مقدار کافی خواب همیشه برای حفظ سلامت روانی شما مفید خواهد بود.

وقتی چالش ها و مشکلات جسمی یا روانی به وجود می ‌آیند، مطمئن شوید که هر دو جنبه ی سلامت خود را ارزیابی کرده اید. شما از دو بخش جسم و روان تشکیل شده اید که با هم پیوند عمیقی دارند، پس روی “تمام” خودتان که شامل این دو بخش در کنار هم است تمرکز داشته باشید.

جسم و روح، زبان یکدیگرند

بدن انسان راه‌ هایی را برای بیان تروما یا سایر دردهای عاطفی حل‌ نشده پیدا می‌کند، بیماران اگر سعی در انکار یک مشکل روانی نداشته باشند، بهتر عمل می‌کنند. هر چه کسی بیشتر از ابزارهای ناسالم برای مقابله با رنج های عاطفی استفاده کند تا درد خود را بی‌حس کند یا از بین ببرد، مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا به سلامت روانی و جسمی بازگردد.

تقریباً از هر سه نفری که مشکل سلامت جسمانی مزمن دارند، یک نفر دارای مشکلات سلامت روانی مانند افسردگی یا اضطراب است، و با توجه به آنچه تا اینجا مطالعه کردید، شما می توانید سلامت روحی و جسمی خود را به طور همزمان بهبود بخشید و برای رسیدن به تعادل و سلامت عمومی ایده آل می بایست به هر دو توجه یکسان داشته باشید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.