تاریخ امروز3 آذر 1403
مقایسه کردن خود با دیگران

از مقایسه کردن خود با دیگران دست بردارید

مقایسه کردن خود با دیگران به نوعی آفت انسان به شمار می آید. در طول تاریخ بشریت مقایسه کردن همواره وجود داشته است و انسان ها بسته به شرایطی که در آن قرار دارند، خود را با دیگران مقایسه می کنند. این تفکر و مقایسه هیچ سودی برای انسان ندارد و باعث سرخوردگی و عدم پیشرفت او خواهد شد. از طرفی آرامش درونی را به هم می ریزد و اجازه نمی دهد از داشته ها و زندگی خود لذت ببریم. این ویژگی اخلاقی ریشه هایی در زندگی ما دارد که می توانیم آن ها را بشناسیم. همچنین راهکارهایی برای کاهش آن وجود دارد که در این مقاله به تمامی این موارد اشاره خواهیم کرد.

 

چرا خودمان را با دیگران مقایسه می کنیم؟

همانطور که اشاره شد مقایسه کردن همواره در ذات انسان وجود دارد. اما گاهی اوقات از حد طبیعی خود بیشتر می شود و این نابودکننده است. برخی علل مقایسه کردن خود با دیگران به شرح زیر خواهند بود:

 

عدم اعتماد به نفس کافی

نداشتن اعتماد به نفس باعث ایجاد مشکلات زیادی در زندگی انسان می شود که مقایسه خود با دیگران یکی از آن ها است. دلیل این امر آن است که انسان خود را پایین می بیند و احساس می کند دیگران کامل و بی نقص هستند و مرتبا به دنبال دلیل این امر می گردد.

اینکه شخص خود را از دیگران کمتر می بیند، به علت شکست و یا عدم توانایی های او نیست. بلکه به علت ذهنیت اشتباه او نسبت به خودش است. برای حل این مشکل راه های بسیاری وجود دارد که شرکت در جلسات روان درمانی و کمک گرفتن از یک مشاور از جمله آن ها به شمار می آید.


چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟


 

کمال گرایی افراطی

کمال گرایی در واقع یک ویژگی شخصیتی در افراد است که باعث می شود انسان بخواهد در همه جنبه ها و در همه چیز بهترین باشد. بنابراین، مدام خود را با دیگران مقایسه می کند که آیا من از آن ها بهتر هستم یا خیر. این ویژگی اخلاقی جنبه های منفی بسیاری برای فرد دارد. از جمله:

  • حس نارضایتی از داشته های خود
  • عدم لذت بردن از زندگی
  • دوست نداشتن خود
  • تغییرات شخصیتی در فرد

مقایسه کردن خود با دیگران

نداشتن روحیه انعطاف پذیر

برخی افراد دارای روحیه انعطاف پذیر نیستند و این باعث می شود برای رسیدن به خواسته های خود توانایی های خود را در نظر نگیرند و از راه های کلی که از دیگران می بینند تقلید کنند. این موضوع باعث مقایسه کردن خود با دیگران و ایجاد نارضایتی در خود می شود. درست این است فرد توانایی و ویژگی های خود را در نظر بگیرد و راه منحصر به فرد خود را پیدا کند و کاری به دیگران و روش آن ها نداشته باشد.

البته این موضوع به معنای عدم الهام گرفتن و الگو برداری درست نیست.

 

راهکارهایی برای رهایی از مقایسه کردن خود با دیگران

با توجه به اثرات منفی که مقایسه خود با دیگران بر زندگی ما می گذارد، لازم است تا دست از مقایسه خود با دیگران برداریم. این کار باعث ایجاد حس رضایت در فرد و آرامش درونی خواهد شد. در ادامه تعدادی راهکار برای حل این مشکل بیان خواهیم کرد.

 

نگاهتان را از دنیای بیرون به درون خود تغییر دهید

بهترین کار برای ترک مقایسه کردن خود با دیگران این است که تمام نگاه و انرژی را که صرف دیگران و دنیای بیرون می کنید، روی خود متمرکز کنید. این کار شاید در ابتدا سخت به نظر برسد. اما به مرور زمان و با تمرین حاصل خواهد شد. برای اینکار می توان با مدیتیشن و یا هر روش دیگری بیشتر روی خود و توانایی های خود تمرکز کنیم. با خود خلوت کنید و به این فکر کنید که مهم ترین شخص در دنیا خود شما هستید و باید از آنچه دارید نهایت لذت را ببرید و مقایسه خود با دیگران را ترک کنید.

 

میزان استفاده از رسانه های اجتماعی را محدود کنید

استفاده از رسانه های اجتماعی در زندگی امروز جایگاه ویژه ای پیدا کرده است و زمان زیادی از زندگی افراد مختلف به این صرف، گشتن در این فضا می شود. این موضوع کم کم روی ذهن انسان اثر می کند و با دیدن صحنه های زیبا و به اصطلاح لاکچری آن ها در ذهن فرد زمینه های مقایسه شکل می گیرد.

باید دقت کرد که علاوه بر اینکه هر انسانی مسیر زندگی و داشته های خود را دارد و مقایسه به هیچ وجه جایز نیست؛ بلکه این تصاویر حقیقت زندگی افراد را بازگو نمی کند و تا حدودی کذب هستند. در فضای مجازی لحظه های زیبا و بی عیب به اشتراک گذاشته می شود و فردی از مشکلات و تنش های زندگی خود تصویری به نمایش نمی گذارد.

تحقیقات نشان می دهد که زوج هایی که مدام از زندگی خود عکس هایی زیبا و در اوج  خوشبختی به اشتراک می گذارند، دارای زندگی زناشویی مشکل داری هستند.

بنابراین باید زمان و محتوای فضای مجازی خود را کنترل کنیم و بیشتر به سمت مطالبی برویم که باعث می شود خودمان را بیشتر دوست داشته باشیم. این کار برای کمک به ترک مقایسه خود با دیگران موثر است.

مقایسه کردن خود با دیگران

افرادی برای الهام گرفتن را پیدا کنید

مقایسه و یا تقلید کاری نادرست است. اما الگوبرداری در برخی موارد و الهام گرفتن از شخصی که مسیری شبیه شما دارد، می تواند راهکاری درست باشد. این فرد می تواند یک دوست، همکار یا مربی باشد و شما را از انرژی مثبت خود بهره مند کند. در زمان هایی که دچار ناامیدی و استرس هستید؛ به جای مقایسه کردن خود با دیگران، به مسیر شخصی که از او الهام می گیرید توجه کنید.


باورهای غلط در رابطه با سلامت روان


 

شکر گزار باشید

قطعا هر فردی در زندگی خود چیزهای زیادی برای شکرگزاری دارد که باید به آن ها توجه کند. اگر هر روز به خود یادآوری کنیم که چه چیزهایی داریم و چقد با ارزش هستند، کم کم به داشته های خود باور پیدا می کنیم و مقایسه خود با دیگران در وجودتان کمرنگ خواهد شد.

باید تمرین کنیم که موفقیت دیگران موجب بدبختی ما نمی شود و در این دنیا کسی جای کسی را نمی گیرد. اینکه بتوانیم از موفقیت دیگران خوشحال شویم نشان دهنده روح بلند و شخصیت والای ما است.

 

سخن پایانی

مقایسه کردن در جنبه های مختلف زندگی، از ویژگی های انسان ها است. باید دقت شود که این مقایسه باعث ایجاد سرخوردگی و نارضایتی ما نشود و باید کنترل شود. راهکارهای برای جلوگیری و با ترک این حالت وجود دارد که در مقاله به آن ها اشاره شد. با دوست داشتن خود و توانایی هایمان می توانیم روی زندگی خود تمرکز کنیم و هر روز در جهت پیشرفت گام برداریم.

باید این جمله را در ذهن خود مرتبا مرور کنیم که انسان ها متفاوت آفریده شده اند و مسیرهای متفاوتی دارند. این تفاوت ها، دنیا را زیبا کرده است و نیازی نیست که همه شبیه به هم باشند. خودتان را دوست بدارید و از زندگی خود نهایت لذت را ببرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.