انواع روشهای جلوگیری از بارداری در نهایت یک نتیجه مشترک دارند، که همان عدم تشکیل جنین است اما این هدف، عوارضی در پی دارد. گاهی اوقات زوجین به قدری روی این هدف تمرکز میکنند که از عوارض پیشگیری از بارداری غافل میشوند. این روشها، از زمانهای قدیم و در بسیاری از فرهنگها، وجود داشته است. روشهای جلوگیری، از مصرف تامپون گرفته تا اسپرمکشهای گیاهی، در مصر در 1550 سال قبل از میلاد تا مصرف کاندومهایی از جنس پوست حیوانات، در قرن هجدهم ادامه داشته است. اولین بار در سال 1960میلادی، قرصهای ضدبارداری روشی آسانتر و موثرتر از روشهای پیشین بود.
بسیاری از پزشکان پیشنهاد میکنند که زوجها در میانسالی، از روشهای جلوگیری از بارداری روشی مطمئن را انتخاب کنند. زیرا خطرات جلوگیری از بارداری میتواند بسیار بیشتر از آنچه که فکر میکنید، باشد.
انواع روشها به همراه عوارض پیشگیری از بارداری
روشهای پیشگیری از بارداری، به چند دسته کلی تقسیم میشوند.
1- پیشگیری از بارداری با روشهای انسداد کردن
روشهای انسداد کردن، روشهایی هستند که مانع رسیدن اسپرم به تخمک میشوند. این روشها خود شامل موارد زیر هستند:
کاندوم مردانه: کاندومهای مردانه که عموما از لاتکس ساخته میشوند؛ بیشتر از 80 درصد در پیشگیری از بارداری موثر هستند. علاوه بر این مانع انتقال عفونتهای جنسی هم میشوند.
کاندوم زنانه: کاندوم زنانه مشابه کاندومهای مردانه هستند و تقریبا 79 درصد قدرت پیشگیری دارند.
دیافراگم: دیافراگم یک ابزار انسداد ورود اسپرم است که داخل واژن قرار میگیرد و هر بار قبل استفاده از اسپرم کش روی آن استفاده میشود.
کلاهک رحم: کلاهک رحم یک کاپ سلیکونی است، که در انتهای واژن قرار میگیرد. در واقع، این کلاهک، دهانه رحم را میپوشاند تا اسپرم به تخمکها نرسد.
همه چیز درباره حاملگی خارج از رحم، بهترین راهنما برای خانمهایی که قصد انجام چنین کاری دارند.
اسفنج ضد بارداری: اسفنج ضد بارداری که حاوی اسپرم کش است، مانند کلاهک انتهای واژن جای داده میشود تا مانع رسیدن اسپرم به رحم بشود.
اسپرم کش: اسپرم کش یک ماده شیمایی است، که اسپرم را غیرفعال میکند.
2- روشهای پیشگیری از بارداری با هورمون
روشهای هورمونی، روشهایی هستند که باروری زنان را متوقف میکنند. باروری، در واقع آزاد شدن تخمک، از تخمدان است. این شکل از پیشگیری تاثیری در پیشگیری از عفونتهای جنسی ندارد.
قرصهای ضد بارداری
این قرصها، یکی از روشهای رایج در میان مردم برای پیشگیری به شمار میروند. قرصهای ضد بارداری، انواع مختلفی دارند و تا حدود 95 درصد قدرت پیشگیری از بارداری دارند؛ اما عوارض پیشگیری از بارداری در این روش هم بسیار زیاد است.
برخی قرصهای ضد بارداری شامل استروژن و پروژستین هستند. این قرصها به شکل روزانه و مطابق با راهنمای داخل جعبه مصرف میشوند. برخی از قرصهای داخل پک، بدون هورمون هستند که باعث میشوند سیکل ماهیانه ادامه پیدا کند.
بعضی از افراد، عوارض پیشگیری از بارداری به این روش را، اینگونه گزارش کردهاند:
- کاهش میل جنسی
- تغییرات در خونریزی قاعدگی و لک بینی
- سردرد
- حالت تهوع
- سوزش سینه
- تغییر حالات و روحیه
- استفراغ
- اسهال
- نفخ
- تغییرات ناگهانی وزن
- تغییر چرخه قاعدگی
- ترشحات واژن
انواع دیگر قرصهای ضد بارداری، قرصهایی است که فقط حاوی پروژستین بوده و فرد باید هرروز راس ساعت مشخصی آن را مصرف کند. از عوارض پیشگیری از بارداری در چنین حالتی این است سیکل ماهیانه از نظم و حالت عادیاش خارج میشود.
عوارض پیشگیری از بارداری به واسطهی این قرصها، بدین شکل است:
- آکنه
- تغییر روحیه
- میگرن یا سردرد
- حالت تهوع
- کیستهای کوچک تخمدان
پچهای پوستی (چسب)
این روش از پیشگیری اگر صحیح انجام شود تا 99 درصد قدرت پیشگیری از بارداری را به دنبال دارد. چسبهای پیشگیری، در قسمتهای مختلف بدن کار گذاشته میشوند. هر پچ برای 3 هفته در یک قسمت قرار میگیرد و سپس برای یک هفته برداشته میشود تا در آن زمان پریود اتفاق افتد.
تزریق: این روش پیشگیری توسط پزشک تجویز شده و هر 12 هفته یک بار استفاده میشود.
نکته: زوجهایی که از روش ترزیق استفاده کردهاند، از عوارض پیشگیری از بارداری باید بدانند که بعد از مدتی اگر مایل به بارداری باشند، حدودا 10 ماه طول میکشد تا باروری به حالت نرمال باز گردد و قبل از آن بارداری نیز با عوارض بدی همراه خواهد بود.
این داروهای تزریقی، ممکن است با عوارض جانبی زیر همراه باشند:
- سردرد
- ریزش مو
- تغییر در خونریزیهای قاعدگی (یا توقف کامل این خونریزیها)
- کاهش میل جنسی
- افزایش وزن
- تغییر حالات و روحیه
- افزایش اشتها
- ورم
- افسردگی
- آکنه
- درد مفصلی
- کاهش سایز سینه
حلقههای واژنی
در این روش، حلقه کوچک پلاستیکی برای 3 هفته داخل واژن قرار داده میشود؛ تا هورمونهایی به داخل بدن آزاد کند و برای 1 هفته خارج میشود تا پریود اتفاق بیفتد.
عوارض پیشگیری از بارداری با حلقه، شامل موارد زیر است:
- سردرد
- سوزش سینه
- لکه بینی و تغییر خونریزیهای قاعدگی
- کاهش میل جنسی
- عفونت و سوزش واژن یا افزایش ترشحات واژنی
3- ابزارهای داخل رحمی
این روشهای پیشگیری از بارداری روشهای طولانی مدت پیشگیری محسوب میشوند. آنها بالای 99 درصد قدرت پیشگیری از بارداری دارند. این روشها هم، مانند روشهای هورمونی، قدرت پیشگیری نسبت به بیماریهای عفونی ندارند و عوارض پیشگیری از بارداری شامل این روشها هم خواهند شد.
آی یو دی (IUD)
آی یو دی، ابزار کوچکی است که توسط پزشک داخل رحم قرار داده میشود و دو نوع هورمونی و مسی دارد. نوع هورمونی آن میتواند تا 5 سال داخل رحم باقی بماند. آی یو دی هورمونی به شکل کامل سیکل قاعدگی را از بین نمیبرد بلکه از طریق زخیمتر کردن مخاط دهانه رحم مانع ورود اسپرم به رحم میشود. نوع مسی آن با تخریب اسپرمی که میخواهد وارد رحم شود جلوی بارداری را میگیرد و تا 10 سال داخل رحم باقی میماند.
IUD نیز یک جسم شبیه به شکل T است، که عوارض جانبی آن موارد زیر را شامل میشود:
- درد و ناراحتی هنگام عمل
- کمردرد بعد عمل
- لکه بینی بین پریودها
- پریودهای طولانیتر و شدیدتر
- احساس انقباضات شدید
- پریودهای نامنظم
ایمپلنتها
پزشک یا پرستار یک ایمپلنت به شکل میله را در بازوی فرد متقاضی قرار میدهد تا از بارداری جلوگیری کند. این ایمپلنت هورمون پروژستین را داخل بدن آزاد میکند که از تخمک گذاری جلوگیری میکند. این ایمپلنتها هر سه سال یکبار تعویض میشوند.
4- روشهای دیگر پیشگیری از بارداری
روشهای دیگری هم برای پیشگیری، غیر از سه دسته گفته شده وجود دارد، که شامل موارد زیر هستند:
برنامه ریزی خانگی طبیعی بر اساس روزهای تخمک گذاری
در این روش با محاسبه چرخه قاعدگی زن، در دوره تخمک گذاری که احتمال بارداری هست، از رابطه جنسی اجتناب میشود. چنین روشی تا 76 درصد کارایی دارد. در این دوران ترشح واژن بیشتر از مواقع دیگر است. از آن جایی که قرصهای ضد بارداری و اورژانسی شامل خطرات جلوگیری از بارداری هستند بهتر است تنها در موارد محدود از آنها استفاده کنید و به طور طبیعی از برقراری رابطه جنسی در دوران تخمک گذاری بپرهیزید تا مجبور به استفاده از قرصها نباشید.
پیشگیری اورژانسی
این روش که به آن قرص اورژانسی میگویند، در صورتیکه رابطه جنسی پر خطر رخ دهد و هیچ روش پیشگیری استفاده نشود، مورد استفاده قرار میگیرد. این قرص، شامل هورمون پروژسترون مصنوعی است و با تغییر هورمونهای بدن، فرآیند تخمک گذاری را مختل کرده یا آن را به تعویق میاندازد.
فراموش نکنید که عوارض پیشگیری از بارداری به این روش، لزوم مصرف آن را محدود میکند. از جمله عوارض آن ایجاد حالت تهوع، افزایش حساسیت سینهها، تشدید علائم سندروم ملال پیش از قاعدگی است.
واریس و دوران بارداری، یک مقاله کاربردی در مجله زیبایی روژه
جلوگیری طبیعی از بارداری یعنی چه؟
جلوگیری از بارداری به روش طبیعی، یعنی بدون قرص، تزریق و استفاده از کاندوم و IUD، از بارداری ناخواسته، پیشگیری کرد. به گفته متخصصان، روش جلوگیری طبیعی تا ۹۳ درصد میتواند جلوی بارداری را بگیرد اما در همه به یک شکل جواب نمیدهد.
روشهای جلوگیری طبیعی از بارداری
تعیین روز تخمک گذاری و خروج آلت قبل از انزال ،دو روش اصلی جلوگیری طبیعی هستند.
نتیجه گیری
اگر به فکر استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری هستید، گزینههای زیادی پیش رو دارید؛ از برنامهریزی طبیعی خانوادگی و محصولات داروخانهای پیشگیری از بارداری گرفته تا داروهایی که به تجویز پزشک زنان ارائه میشود یا عقیمسازی؛ نکتهای که قابل توجه است اهمیت دادن به عوارض پیشگیری از بارداری علاوه بر موضوع جلوگیری است و عواقب آن هم در نظر داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید