تاریخ امروز2 آذر 1403

شایع‌ترین سندرم‌های پزشکی

از انواع سندرم چند نمونه را می‌شناسید؟  حتما می‌دانید که سندرم بیماری نیست؛ بلکه مجموعه‌ای از نشانه یا نشانه‌هایی است که بیماری خاصی را مشخص می‌کنند و نشان می‌دهند. اما مطمئنم نمی‌دانید که اعتیاد به الکل یکی از انواع سندرم شمرده می‌شود؟ می‌پرسید چگونه؟ ما را تا انتهای مطلب همراهی کنید تا بگوییم.

انواع سندرم

سندرم چیست؟

انواع سندرم بر طبق زیر تعریف می شود:

در واقع برای پاسخ بهتر به سوال سندرم چیست و چه علائمی دارد باید بگوییم؛ مجموعه‌ای از علائم و نشانه‌ها که برای توصیف بیماری خاصی به کار برده می‌شوند. بنابراین خود کلمه سندرم یک بیماری خاص نیست بلکه انواع سندرم ، بیماری تلقی می‌شود.

انواع سندرم های پزشکی می‌توانند ناشی از جهش‌های ژنتیکی یا عوامل دیگر باشند.

برخی از انواع سندرم

شناخته شده‌ترین انواع سندرم ، سندرم داون

یکی از انواع سندرم های شناخته شده، سندرم داون است. سندرم داون یک ناهنجاری کروموزومی شایع است که از تکثیر اضافی ژن‌های موجود در کروموزوم 21 ناشی می‌شود. از هر 800 تا 1000 نوزاد، یک نوزاد به این سندرم مبتلا می‌شود؛ که می‌توان در آزمایش‌های پیش از زایمان، آن را تشخیص داد. هم‌چنین برخی از مشخصه‌های ظاهری این بیماری هم‌چون تغییر در شکل صورت، کاهش انعطاف عضلات و نارسایی سیستم گوارشی و قلب بلافاصله پس از تولد ظاهر می‌شوند. احتمال ابتلا به این سندرم در تمام نوزادان وجود دارد؛ اما در نوزادانی که مادران‌شان در سن بالا آن‌ها را باردار شده‌اند این احتمال بیشتر است.

سندرم داون

سندرم ادواردز

نشانگان ادواردز (Edwards Syndrome) که با نام تریزومی ۱۸ نیز شناخته می‌شود، نوعی ناهنجاری کروموزومی است که به دلیل سه‌ تایی شدن کروموزم هجدهم رخ می‌دهد. کروموزوم اضافی ممکن است کاملاً جدا یا چسبیده به کروموزوم دیگر باشد. این تریزومی معمولاً در اثر اشتباه در مرحله‌ی جداشدن کروموزوم‌های هومولوگ در میوز پدر یا مادر اتفاق می‌افتد.


راه‌های درمان میگرن‌های آزاردهنده را در روژه مگ بخوانید

کم‌خونی داسی شکل یکی از انواع سندرم است

کم‌خونی داسی شکل یک بیماری ژنتیکی و یک اختلال خونی و یکی از انواع سندرم است که با هموگلوبین معیوب (Hbss) شناخته می‌شود. برخلاف هموگلوبین طبیعی که صاف و گرد است و به سلول اجازه عبور آسان از مویرگ‌های خونی را می‌دهد، هموگلوبین داسی شکل سفت و به شکل داس می‌باشند. این مولکول‌های هموگلوبین تمایل دارند به شکل خوشه‌ای و در کنار یکدیگر قرار گیرند، بنابراین به راحتی از مویرگ‌های خونی عبور نمی‌کنند.

 

سندرم آنجلمن

این انواع سندرم اختلالی است که با ویژگی‌هایی هم‌چون بروز مشکل در سیستم عصبی یا تاخیر در تکامل شناخته می‌شود. علائم این بیماری معمولا در اولین ماه‌های تولد ظاهر می‌شوند. افراد مبتلا به این سندرم، معمولا برای خوردن غذا دچار مشکل می‌شوند. حدود سن دو سالگی فرد دچار تشنج شده و قادر به صحبت کردن نیست. با بزرگ‌تر شدنِ کودک مبتلا به سندرم آنجلمن، مشکلاتی در مهارت‌های حرکتی، بیش فعالی، اختلال خواب و کوچک شدن سر مشاهده می‌شوند. این بیماری ارثی کشنده نیست، هر چند که درمانی برای آن کشف نشده است. هم‌چنین افراد مبتلا به این سندرم، بی‌اختیار می‌خندند و همیشه لبخند می‌زنند که دلیل آن مشخص نیست.

 

سندرم ایکس شکننده

سندرم ایکس شکننده با شایع‌ترین انواع سندرم عقب‌افتادگی ذهنی و اختلال ارثی تاخیر در رشد مرتبط است. این اختلال رشدی و مشکلات ذهنی می‌تواند از نوع خفیف تا شدید متفاوت باشد و گاهی اوقات نیز با اوتیسم همراه می‌شود. آمار نشان می‌دهد که از هر 1500 مرد و 2500 زن یک نفر به این سندرم مبتلا می‌شود. به طور معمول مردان یک کروموزوم X و زنان از این کروموزوم دو عدد دارند. اما در مبتلایان به سندرم ایکس شکننده، بخشی از کروموزوم X از هم جدا می‌شود. این قسمت شکنندگی روی کروموزوم X اگر در نقاط دیگر همین کوروموزوم تکرار شود، بیماری وخیم‌تر می‌شود.

 

از جمله انواع سندرم های شایع، تالاسمی

بیماری‌های تالاسمی گروهی از اختلال‌های ارثی خونی را شامل می‌شوند، که به موجب آن گلبول‌های قرمز به درستی هموگلوبین تولید نمی‌کنند. در اثر ابتلا به این بیماری کم‌خونی ظاهر می‌شود. شایع‌ترین علائم آن شامل خستگی، شکستگی استخوان، درد استخوانی، تنگی نفس و بزرگ شدن طحال است. هم‌چنین بروز عفونت‌ها در مبتلایان به این بیماری شایع است.

تالاسمی

پرکاری تیروئید یا Hyperthyroidism

در این بیماری غده تیروئید مقدار زیادی هورمون تیروکسین ترشح می‌نماید. پرکاری تیروئید می‌تواند شدیدا باعث افزایش سوخت و ساز بدن، کاهش وزن، افزایش ضربان قلب، تعریق، عصبانیت و کج خلقی شود. برای درمان پرکاری تیروئید می‌توان از داروهای ضدتیروئید و ید رادیواکتیو استفاده کرد. بعضی اوقات، درمان پرکاری تیروئید شامل جراحی و برداشتن بخش‌هایی از غده تیروئید می‌شود.

 

کم کاری تیروئید یا Hypothyroidism

در این بیماری، غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید ترشح نمی‌کند. خانم‌ها به خصوص آن‌هایی که بیشتر از 60 سال سن دارند، بیشتر از بقیه در خطر ابتلا به انواع سندرم کم کاری تیروئید قرار دارند. در گذر زمان کم کاری تیروئید می‌تواند باعث ابتلا به سایر بیماری‌ها از جمله چاقی، درد مفاصل، ناباروری و یا بیماری های قلبی شود. البته جای نگرانی نیست؛ چراکه تیروئید کم کار را می‌توان با استفاده از هورمون تیروئید مصنوعی درمان کرده و جلوی ابتلا به بیماری را گرفت.

 

ابهام جنسی

ابهام جنسی به حالتی گفته می‌شود که دستگاه تناسلی کودک نامشخص باشد. مثلا ظاهر پسرانه در یک دختر و یا ظاهر دخترانه در یک پسر وجود داشته باشد. انسان ها ۴۶ کروموزوم در هر سلول دارند که این‌ها به شکل جفت هستند. جفت بیست و سوم از کروموزم‌ها، جنسیت ما را مشخص می‌کند. زنان ۲ کروموزم x و مردان یک کروموزم x و یک کروموزم y دارند. یک زن معمولی xx 46 و یک مرد معمولی xy 46 است.

 

اختلال ارثی لختگی خون

فرآیند لخته‌ شدن خون یکی از انواع سندرم و پدیده‌های زیست شیمیایی پیچیده در بدن است. انواع مختلفی از اختلال ارثی لختگی خون وجود دارند. این مشکل می‌تواند به خونریزی‌های بسیار و تشکیل لخته‌های خونی غیرعادی در تمام نقاط بدن و عمدتا در رگ‌ها بینجامد و مشکلات و ناراحتی‌های جدی برای فرد مبتلا به وجود آورد.

 

سقط مکرر جنین و اختلالات سیستم ایمنی

بررسی‌های انجام شده نشان داده‌اند که علت اصلی سقط مکرر در افراد، عدم وجود نوعی آنتی بادی محافظ جنین بنام APCA است که در محل اتصال جفت به رحم ایجاد می‌شود. در فرایند آلوایمیونیتی به عنوان یک دلیل برای سقط مکرر به علت پاسخ ایمنی نامناسب مادر، آنتی بادی‌های مادری علیه آنتی ژن‌های موجود برسطح گویچه‌های سفید پدری که به وسیله جنین عرضه می‌گردد، ساخته نمی‌شود و این امر یکی از دلایل انواع سندرم شکست در روند بارداری است.

 

بیماری پسوریازیس

بیماری پسوریازیس، یک بیماری شایع پوستی است که، چرخه زندگی سلول‌های پوستی را به هم می‌زند. پسوریازیس با افزایش سرعت ساخت سلول بر سطح پوست، باعث به وجود آمدن تکه‌های نقره‌ای ضخیم و خارش دار، خشک و یا تکه‌های قرمز که گاهی اوقات دردناک هم هستند، می‌شود. برای بعضی از افراد بیماری پسوریازیس فقط آزاردهنده است. اما برای بعضی دیگر این بیماری به خصوص اگر با ورم مفاصل همراه باشد، باعث از کار افتادگی می‌شود.

بیماری پسوریازیس

دیستروفی ماهیچه‌ای

بسیاری از موارد دیستروفی ماهیچه‌ای که با ضعیف شدن ماهیچه‌ها شناخته می‌شود جزو انواع سندرم و اختلالات وراثتی به حساب می‌آیند. این اختلال به دو نوع دیستروفی ماهیچه‌ای «دوشن» و «بکر» تقسیم می‌شود.

در نوع اول این بیماری علائم آن پیش از سن شش سالگی ظاهر می‌شود که شامل خستگی، ضعف ماهیچه‌ و عقب‌افتادگی ذهنی است. هم‌چنین می‌تواند با علائم دیگری همچون مشکلات قلبی، تنفسی و بد شکلی سینه و پشت ظاهر شود. به گفته پزشکان، پسران بیشتر این بیماری را به ارث می‌برند. نوع دوم دیستروفی ماهیچه‌ای نیز علائمی مشابه با نوع اول دارد، با این تفاوت که با سرعت و شدت کمتری ظاهر می‌شود.

 

یکی از انواع سندرم کوررنگی است

بررسی‌ها نشان می‌دهد، حدود 10 میلیون مرد آمریکایی نمی‌توانند رنگ قرمز را از سبز تشخیص دهند. هرچند این اختلال در زنان آمریکایی کمتر از 600 هزار نفر است. دلیل ابتلای فرد به این عارضه این است که ژن‌های دریافت کننده نور قرمز و سبز در کروموزوم X کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. مردان، تنها یک کروموزوم X دارند که از مادر خود به ارث می‌برند. در حالی که زنان دو کروموزوم X دارند و یک ژن طبیعی روی کروموزوم X دیگر عملکرد ژن معیوب را متوازن می‌سازد. به همین دلیل است که مردان بیشتر در معرض ابتلا به این اختلال هستند.

انواع سندرم

بیماری ام اس یا Multiple sclerosis از شایع‌ترین انواع سندرم

بیماری ام اس (Multiple sclerosis) یک بیماری ناتوان‌کننده است. این بیماری مغز و نخاع را تحت تاثیر قرارداده و باعث از دست‌دادن کنترل، دید، تعادل و حواس (بی حسی) می‌شود. در بیماری ام اس، اعصاب مغز و نخاع توسط سیستم ایمنی بدن آسیب می‌بینند. به این اختلال بیماری خودایمنی نیز می‌گویند. در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به مغز و نخاع، دوتا از اجزاء مهم که سیستم مرکزی اعصاب را کنترل می‌کنند، کرده و باعث فلج شدن و از کارافتادگی آن‌ها می‌شود.


بیماری های ارثی که از مادر به دختر می‌رسد، مقاله‌ای متفاوت در روژه مگ

الکلیسم

اعتیاد به الکل که یکی از انواع سندرم و بیماری در نظر گرفته می‌شود، زیرا از طریق ترکیب‌های ژنتیکی به نسل بعد منتقل می‌شود. در صورتی که یکی از والدین یا هر دوی آنان، به مصرف الکل اعتیاد داشته باشند، احتمال آن که فرزندان آن‌ها به مصرف الکل اعتیاد پیدا کنند نیز افزایش می‌یابد؛ که در بسیاری از موارد می‌تواند سرطان‌زا و کشنده باشد.

انواع سندرم

نتیجه گیری

یک syndrome مجموعه‌ای از نشانه‌ها و علامت‌هایی است که با یک علتِ خاصِ مرتبط با سلامتی، در ارتباط هستند. به بیانی دیگر، انواع سندرم ، زنگ خطر نمود بیماری‌ها به شمار می‌روند.

اشتراک‌گذاری

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.