تاریخ امروز11 خرداد 1403
دلایل ایجاد سرگیجه

مهمترین دلایل سرگیجه

یکی از شایع ترین اختلالاتی که تقریبا تمامی افراد با هر سن و جنسیتی به آن دچار می شوند؛ سرگیجه است. علل مختلفی وجود دارد که باعث ایجاد سرگیجه خواهد شد. اما جالب است بدانید گاهی اوقات هیچ علتی برای آن پیدا نمی شود. به طور کلی سرگیجه به حالتی گفته می شود که شما احساس می کنید در حال حرکت هستید؛ در حالی که حرکت نمی کنید یا این که فکر کنید اشیا اطراف شما در حال حرکت هستند؛ اما واقعیت امر این نیست. در این مقاله قصد داریم در رابطه با دلایل ایجاد سرگیجه صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات شما را در این زمینه افزایش دهیم.

 

سرگیجه به چه دلایلی به وجود می آید؟

بر اساس آمار به دست آمده و تحقیقاتی که روی این مشکل صورت گرفته، مشخص شد که شایع ترین دلایل ایجاد سرگیجه به شرح زیر است:

 

قند خون پایین

قند یا گلوکز مهم ترین عنصری است که به بدن انرژی می دهد. زمانی که میزان آن از حالت طبیعی و نرمال کمتر باشد، شخص احساس سرگیجه می کند و در بدن لرزش ایجاد می شود. معمولا کسانی که انسولین و داروهای دیگر که با دیابت مرتبط است مصرف می کنند؛ دچار افت قند خون و در نتیجه سرگیجه خواهند شد. برای این که دچار چنین مشکلی نشوید، به اندازه و در زمان مناسب خود این داروها را استفاده کنید. گاهی شخص به دیابت مبتلا نیست و داروهای مرتبط با آن را نیز مصرف نمی کند. اما به شدت دچار افت قند می شود. این موضوع به دلیل آن است که برای مدت طولانی غذا نخورده و یا مقدار زیادی الکل مصرف کرده؛ از همین رو دچار سرگیجه خواهد شد.


عوارض استفاده از آمپول فشار در زایمان

 

فشار خون پایین

خون دائما و بدون توقف در بدن جریان دارد و فشاری را به دیواره ی رگ ها وارد می کند که آن را با نام فشار خون می شناسند. چنانچه جریان خون در سطح بدن کاهش داشته باشد؛ یعنی فشار خون پایین است. در نتیجه فرد سرگیجه و سبکی سر را تجربه می کند.

دلایل ایجاد سرگیجه

کم خونی

از دیگر دلایل ایجاد سرگیجه، کم خونی است. گلبول های قرمز خون، برای اکسیژن رسانی به سایر اندام های بدن حضور دارند. در نتیجه زمانی که به اندازه کافی خون و گلبول قرمز در بدن وجود نداشته باشد؛ اکسیژن کافی نیز به بدن نخواهد رسید، از همین رو شخص دچار سرگیجه و بی حالی می شود.

 

سر دردهای میگرنی

به آن دسته از سردردهای نبض دار که چند ساعت و یا حتی چند روز طول می کشند؛ سردردهای میگرنی گفته می شود که یکی از دلایل ایجاد سرگیجه به شمار می آید. افرادی که همیشه دچار چنین سردردهایی می شوند حتی اگر سردرد هم نداشته باشند؛ ممکن است بی حالی و سرگیجه را تجربه کنند. این موضوع در واقع به دلیل علائم تشدید کننده سردرد است که شامل مصرف الکل، کافئین و لبنیات خواهد بود. پس بهتر است استفاده از این خوراکی ها را محدود کنید.

 

مصرف برخی داروها

از آن جایی که داروها دارای ترکیبات شیمیایی هستند. برخی از آن ها در بدن واکنش نشان می دهند. یکی از این واکنش ها بروز سرگیجه و بی حالی است. از جمله داروهایی که پس از مصرف ممکن است باعث سرگیجه شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داروهای ضد افسردگی مانند فلوکستین (fluoxetine) و ترازودون (trazodone)
  • داروهای ضد تشنج مانند والپروات (divalproex)، گاباپنتین (gabapentin) و پرِگابالین (pregabalin)
  • داروهای پایین آورنده ‌ی فشار خون مانند مهارکننده‌ های آنزیم و تبدیل ‌کننده آنژیوتانسین، مسدود ‌کننده‌ های بتا (beta-blockers) و داروهای ادرار‌آور (diuretics)
  • ریلکس ‌کننده‌ های عضلات مانند سیکلوبنزاپرین (cyclobenzaprine) و متازولون (metaxalone)
  • قرص‌ های خواب همچون دیفن‌ هیدرامین (diphenhydramine)، تمازپام (temazepam)، زولپیدم (zolpidem) و سزوپیکلون (eszopiclone)

در صورتی که پس از مصرف هر یک از این داروها احساس سرگیجه داشتید؛ بهتر است با پزشک خود مشورت کرده و درباره ی میزان مناسب دز آن سوال کنید. زیرا گاهی در صورت دریافت بیش از حد این داروها شخص دچار سرگیجه خواهد شد.

 

ریتم غیر طبیعی قلب

زمانی که قلب ریتم غیر طبیعی داشته باشد؛ به اصطلاح آوای لاب- داب را به وجود می آورد. به افرادی که دچار ریتم غیر طبیعی قلب هستند؛ آریتمی قلبی می گویند. یعنی قلب یا بسیار آهسته و یا بسیار کند حرکت می کند. از شایع ترین مشکلاتی که همراه با بیماران آریتمی قلبی است می توان به سرگیجه اشاره کرد.

دلایل ایجاد سرگیجه

سندرم خستگی مزمن

(Chronic fatigue syndrome (CFS)) یا سندرم خستگی مزمن به اختلالی گفته می شود که شخص حتی با استراحت و خواب طولانی مدت نیز باز هم احساس خستگی بیش از حد می کند. یکی از علائم آن ایجاد سرگیجه بوده که همراه با مشکلات خواب، مشکلات عدم تمرکز و حافظه، درد ماهیچه ها و مفاصل، سردرد، حساسیت به مواد غذایی یا دارویی و… به وجود می آید.

 

التهاب گوش داخلی از دلایل ایجاد سرگیجه

گاهی با وجود التهاب در گوش داخلی ممکن است سرگیجه ایجاد شود. این التهابات می تواند ناشی از ساده ترین مشکلات که به آن توجهی نخواهد شد، ایجاد شود. به طور مثال عفونت های ساده ای که همراه با سرماخوردگی یا آنفلوانزا است باعث می شود بخش دهلیزی گوش داخلی درگیر شده و دچار التهاب شود. وظیفه ی این نورون ها ارسال پیام ها از گوش به مغز است به شکلی که باعث سرپا نگه داشتن شخص خواهند شد. زمانی که دچار تورم شوند پیام ها را به درستی ارسال یا دریافت نمی کنند که نتیجه ی آن سرگیجه و احساس دوران سر است.


علت تپش قلب به همراه راه‌های درمان آن

 

از دست رفتن آب بدن

زمانی که بدن آب کافی دریافت نکند؛ به اصطلاح دهیدراته یا Dehydration شده است. این موضوع در فصول گرم سال یا زمانی که شخص فعالیت بدنی زیادی دارد به وجود می آید که نتیجه ی آن به وجود آمدن سرگیجه و بی حالی است. در واقع آب، سوخت مورد نیاز ماهیچه ها است. علاوه بر آن اکسیژن کافی را به خون می رساند. توصیه می شود اگر بدون دلیل خاصی و برای مدت طولانی دچار سرگیجه شدید؛ سریعا به پزشک مراجعه کنید. چرا که ممکن است باعث بروز مشکلات دیگری همچون، غش، تشنج، تاری و از دست دادن دید و… شود.

دلایل ایجاد سرگیجه

نتیجه گیری

تقریبا می توان گفت که همه ی ما در ادوار مختلف زندگی دچار سرگیجه شده ایم. اما از آن جایی که احتمالا پس از مدت کوتاهی بهبود یافته ایم نسبت به آن بی توجه بودیم و جویای دلایل ایجاد سرگیجه نشده ایم. سرگیجه می تواند علل مختلفی داشته باشد. اما گاهی بدون دلیل نیز به وجود می آید. از جمله دلایل مهم آن می توان به افت قند خون، افت فشار خون، کاهش میزان آب در بدن، مصرف برخی داروها و… اشاره کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.