تنبیه کودکان ، همان روشی است که اگر به شکل غلط اجرا شود، نتیجهی عکس داده و تاثیرات منفی در تربیت کودک خواهد گذاشت. اکثر مشکلات خانوادهها در ارتباط با فرزندان خود، ناشی از عدم آگاهی از شیوههای درست تربیتی است. والدین باید بدانند کودکی که تنبیه شده، ممکن است واکنش احساسی نشان بدهد، مقابله به مثل کند یا از فرد تنبیهکننده دوری کند، بنابراین تنبیه کودکان توسط والدین نیز پیامدهای مخربی هم خواهد داشت و باید طبق اصولی اجرا شود که تاثیرات منفی در تربیت و رفتار کودک نداشته باشد.
تنبیه بدنی کودکان کارساز است؟
بدترین روشی که پدر و مادر میتوانند برای تنبیه کودکان در نظر بگیرند و انجام دهند، تنبیه بدنی کودکان است. تنبیه بدنی بعد از جسم، مستقیما روح و روان کودک را نشانه میرود. کتک زدن فقط سوءرفتار کودک را متوقف میکند. وقتی سوء رفتار کودک متوقف میشود، والدین احساس موفقیت کرده و میفهمند که تنبیه کودکان بدین شیوه کارساز بوده است.
این الگوی فریبنده به این خاطر رخ میدهد که کتک زدن کودک صرفا یک کنترل بیرونی بوده و در اتخاذ تصمیم مسئولانه و یا تقویت تصمیمگیری درونی، کودک را تشویق نمیکند. کودکانی که به طور مرتب کتک میخورند، در واقع خویشتنداری را یاد نمیگیرند.
بسیاری از کودکان ترجیح میدهند کتک بخورند تا اینکه به مدت چند روز از امتیاز خاصی محروم بشوند. کتک زدن سریع تمام میشود و آنها میتوانند برای شروع یک ماجراجویی دیگر آماده شوند.
بسیاری از کودکان بر این باورند که وقتی کتک خوردند؛ دیگر همه چیز روبهراه است. چون به عقیده آنها دیگر حسابشان صاف شده است. هنگام کتک خوردن بسیاری از کودکان به جای تمرکز بر تصمیم نادرست و اصلاح رفتارشان، بر تنبیه خود را متمرکز میشوند.
در خانوادههایی که یکی از والدین کودک خود را کتک میزند، کودکان از پدر یا مادری که آنها را کتک زده، اجتناب کرده و پدر یا مادری را که کتک نمیزند، ناتوان فرض خواهند کرد و این به معنای بازندگی والدین است که به نوبه خود بر رشد و نمو طبیعی کودک اثر نامطلوب میگذارد.
همه چیز درباره بلوغ زودرس در پسران را در روژه مگ بخوانید.
عوارض تنبیه کودکان
سلب عزت نفس از کودک
تنبیه کودکان مخصوصا به شکل فیزیکی و بدنی پیام منفی قویای را به ذهن آنها القا میکند و عزت نفس کودک له میشود. کتک زدن کودکان موجب از دست رفتن عزت نفس و اعتماد به نفس آنها خواهد شد. آنها خیلی زود به این نتیجه میرسند که هیچ ارزشی ندارند و به درد هیچ کاری نمیخورند.
استرسزایی برای کودک
تنبیه کودکان ، استرس و نگرانی زیادی برای آنها ایجاد میکند. مخصوصا برای آن دسته از افرادی که سه بار در هفته یا بیشتر تنبیه می شوند فشار روانی ناشی از استرس میتواند باعث نگرانی و وحشت زدگی همیشگی آنها یا حتی دل آشوبه شود. این نشانهها با کاهش آی کیوی کودک همراه است.
کودکی دعوایی تربیت میکنید
تنبیه بدنی کودک او را به یک فرد مهاجم تبدیل میکند. بسیاری از مطالعات نشان میدهد بین تنبیه بدنی کودکان و رفتار خشونتآمیز و پرخاشگری آنها در دوران بزرگسالی ارتباط مستقیم وجود دارد.
بیشتر مجرمان افرادی هستند که در دوران کودکی مورد تنبیه بدنی واقع شدهاند. این قانون طبیعت است که کودکان از شیوههای تربیتی والدین، معلمان و بزرگترهای خود درس میگیرند و در آینده همان رفتار را بروز میدهند.
کودک آداب اجتماعی صحیح را یاد نمیگیرد
تنبیه کودکان به شکل فیزیکی، حواس آنها را پرت میکند. به این ترتیب آنها دیگر یاد نمیگیرند با شیوههای اجتماعی قابل قبول، اختلاف خود با دیگران را حل کنند. وقتی کودکی تنبیه بدنی میشود، احساساتی مانند خشم، ناامیدی و ترس بر روح و روان او حاکم میشود.
از پیامدهای منفی تنبیه کودکان این است که ممکن است او افکار انتقامجویانه در سر خود بپروراند و دیگر یاد نگیرد چگونه با موقعیتهای مشابه روبهرو شود. او هرگز یاد نمیگیرد در آینده چطور باید از پس یک اتفاق ناگوار بربیاید. بنابراین به یک فرد خشن تبدیل میشود.
روشهای جایگزین تنبیه بدنی و غلط
به جای اینکه ناراحتیهایتان را روی کودک تخلیه کنید، ابتدا خودتان را آرام کنید. اگر فکر میکنید ممکن است از نظر جسمی به کودک آسیب بزنید، مدتی را با خودتان خلوت کنید. ممکن است از نظر روحی تحت فشار زیادی قرار داشته باشید؛ اما قرار نیست این ناراحتی را روی کودک خود خالی کنید.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترمحرومیت موقتی برای تنبیه کودکان خوب است
محروم کردن موقتی نیز از روشهای تنبیه کودکان به شکلی صحیح است. یکی از جایگزینهای مناسب برای تنبیه بدنی کودک است و به این صورت است که شما کودکتان را برای مدتی از فعالیتی محروم می کنید. البته این محرومیت باید به گونهای باشد که کودک شما احساس کند چیز با ارزشی را از دست داده است.
فرستادن کودک به اتاقش یک روش تنبیه کودکان است
این رفتار از دو جهت مفید واقع میشود. ابتدا باعث میگردد که کودک مدتی از جمع فاصله بگیرد و نتواند به بازی بپردازد و به رفتارش در اتاق فکر کند. شما نیز آرامتر شده و از تنبیه بدنی کودک، یا خشم و فریاد بر سر او پرهیز میکنید.
تکرار و تمرین رفتار مثبت
حتما شما هم به خاطر دارید هنگامی که در مدرسه کلمهای را غلط مینوشتیم، معلم مجبورمان میکرد املای درست آن کلمه را ده بار بنویسیم. انجام این روش هم به همین صورت است. مثل تمیز کردن دیوار که کودک مجبور میشود قسمت دیگری از آن را نیز تمیز کند. مثلا اگرتمام اتاقش را نامرتب کرد. برای تنبیه کودکان و برخورد درست بهتر است از او بخواهید علاوه بر اتاقش قسمت دیگری از خانه را هم مرتب کند.
برای تنبیه کودکان کمی عصبانی شدن بد نیست
عصبانیت نیز یکی از روشهای تنبیه کودکان است. در واقع بعضی از کودکان خیلی لجباز هستند؛ به گونهای که انجام روشهای ذکر شده، تاثیری بر آنها ندارد. در این صورت اگر شما مقداری عصبانی شوید، اشکالی ندارد و همین که شما به کودکتان با قاطعیت بگویید: «دیگه دارم از دستت عصبانی میشم!» مقاومتش را در هم میشکنید. گاهی عصبانیت کاذب والدین صرفا برای هشدار دادن و تنبیه کودکان لازم است.
اگر کودکتان مشکل بی خوابی دارد بخوانید
تنبیه کلامی
به جای تنبیه بدنی بهتر است با واکنشهای کلامی رفتار کودکان را اصلاح کنیم و به سرکوب شخصیت آنها بپردازیم. هرچند در زمینه تنبیه کردن کودکان بدین روش نباید افراط کنیم زیرا تنبیه تاثیر خود را از دست میدهد . به طور مثال به کودکان نگوییم :«تو دختر یا پسر بدی هستی»، رفتار آنها را سرزنش کنیم و بگوییم «تو کار بدی کردی» . یکی از نکات مهم در تنبیه کودکان این است که قبل از تنبیه به کودک بگوییم به خاطر چه کاری او را تنبیه میکنیم .
تذکر
برای تنبیه کودکان هیچ گاه با فرزد خود قهر نکنید، زیرا قهر کردن میتواند به رابطه شما و کودکتان آسیب بزند. این رفتار، احساس عدم اطمینان به فرزندتان میدهد. احساس دوست داشتنی نبودن و نداشتن عشقی بدون قید و شرط او را به این باور میرساند که تنهاست و ارزشی واقعی ندارد. شما در عین حال که به فکر تربیت او هستید، باید به او اطمینان بدهید که در همه شرایط رابطه بین شما و او حفظ خواهد شد.
نتیجه گیری
اگر به جای تنبیه کودکان بتوانیم در عین حفظ مهربانی و رابطهمان با آنها برایشان حدومرز تعیین کنیم، کودکانمان آنچه را انجام میدهند درونی میکنند. در مقابل راهنماییهای ما مقاومت نشان نمیدهند تا بتوانند رابطهای را که با ما دارند حفظ کنند.
علاوه بر این کودکان تحت چنین تربیتی تأثیر رفتارشان را روی دیگران میبینند. بنابراین به انسانهایی باملاحظه و مسئول تبدیل میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید