تاریخ امروز6 تیر 1403
مراقبت های لازم برای اهدای خون

نکاتی که باید در هنگام اهدای خون به آن توجه کنید

آشنایی با مراقبت های لازم برای اهدای خون می تواند شما را در این دوران راهنمایی کند. با توجه به روند افزایش جمعیت، به وقوع پیوستن حادثه های دردناک و سوانح متفاوت، تشخیص های مختلف در پزشکی درمانی در ارتباط با بیماری های خاصی مانند سرطان و ژنتیک، ابتلای افراد به بیماری های مختلف و نیاز آن ها به انجام عمل های جراحی، جهت زنده ماندن و… نیاز جامعه را به فرآورده های خونی شده افزایش داده است و همین دلیل تمامی افرادی که توانایی اهدای خون را به صورت مستمر دارند و ویژگی‌های ایده آل یک فرد اهدا کننده خون را در خود می بینند، می توانند با حضور در مراکز معتبر و مختلف خون خود را اهدا کنند.

اهدا کننده های خون اگر به صورت مستمر فعالیت داشته باشند، می‌ توانند در تامین خون مورد نیاز قسمت‌های مختلف پزشکی در کشور نقش بسیار پررنگی را اهدا کنند. اما باید به این نکته نیز توجه کرد که اگر فردی توانایی اهدای خون را به صورت مستمر ندارد نیز می ‌تواند با اهدای خون خود در مواقعی که توانایی اهدای خون را دارد، در حفظ ذخایر خونی کشور نقش مفیدی را ایفا کند.

 

اهمیت اهدای خون توسط افراد

با توجه به تحقیقات انجام شده و قوانین موجود در ارتباط با شرایط اهدای خون، هر خانم می‌ تواند در طول یک سال سه بار و هر آقا چهار بار خون خود را اهدا کند. نتایج تحقیقات که در ارتباط با افرادی به صورت مستمر به اهدای خون می پردازند، حاکی از آن است که درصد بسیاری از افراد اهدا کننده خون در طول سال آقایان هستند. زیرا خانم‌ها به دلیل وجود مشکلاتی همانند کم خونی، تغذیه نامناسب و … شرایط اهدای خون را ندارند. البته این به معنای این نیست که هیچ خانمی نمی تواند به صورت مستمر خون خود را اهدا کند.

 

بررسی واجد شرایط بودن جهت اهدای خون

اولین و مهم ترین نکته ای که در ارتباط با اهدای خون باید مورد توجه قرار گرفته شود و جزء مراقبت های لازم برای اهدای خون است؛ بررسی واجد شرایط بودن فرد برای اهدا است. شاید شما هم با تشویق های بسیار که از سوی بانک های خون اعلام می شود برخورد کرده باشید و یا می دانید که بانک‌های خون همواره افراد جامعه را برای اهدای خون به صورت منظم و مرتب یا همان مستمر تشویق می کنند. اما نکته ای که باید مورد توجه قرار گرفته شود این است که آیا فرد شرایط لازم را جهت اهدای خون دارد یا خیر؟

افرادی که می توانند جهت اهدای خون اهدا کنند باید حداقل ۱۷ سال سن داشته و دارای وزنی معادل ۱۱۰ پوند باشند. از مهم ترین مواردی که می تواند شرایط لازم و کافی را جهت اهدای خون از سر بگیرد، داشتن رابطه جنسی پرخطر، داشتن خالکوبی تازه، فشار خون بالا و ابتلا به بیماری های مختلف مرتبط با کم خونی است.

مراقبت های لازم برای اهدای خون

بررسی میزان و سطح کافی آهن خون فرد

در صورتی که فردی تمامی شرایط کافی جهت اهدای خون را در خود مورد بررسی قرار داد و متوجه شد که واجد شرایط اهدای خون است، می تواند با به همراه داشتن کارت شناسایی معتبر خود و در صورت مصرف دارو، لیست داروهایی که در طول روز مصرف می کند، به یکی از مراکز اهدای خون یا صلیب سرخ مراجعه کنند.

  • از مهم ترین نکات و مراقبت های لازم برای اهدای خون مصرف وعده های کم چرب و سرشار از آهن قبل از مراجعه به مراکز اهدای خون است. قبل از اهدای خون باید غذاهایی که سرشار از آهن هستند توسط فرد اهدا کننده مصرف شود. از بهترین و مناسب ‌ترین نوع مواد غذایی جهت مصرف قبل از مراجعه به مراکز اهدای خون، می توان به نان گندم، ماست بدون چربی، تخم مرغ اسفناج عدس و … اشاره کرد.
  • از مصرف غذاهایی که چرب هستند، قبل از اهدای خون به صورت کامل خودداری شود. زیرا در صورت ورود چربی به خون نتیجه آزمایش هایی که بر روی خون انجام می شود را کاملاً تغییر می‌دهد و در نتیجه امکان دور ریختن خون دریافت شده به دلیل نتیجه آزمایش های غلط افزایش پیدا می کند.
  • تا جایی که امکان دارد از مصرف قرص آسپرین به مدت ۴۸ ساعت قبل از اهدای خون خودداری شود.
  • با توجه به این که اهدای خون صورت می‌گیرد و مقدار مایه بسیاری از بدن خارج می شود جهت جبران مایع از دست رفته است و در مصرف مایعات را به مقدار قابل توجهی افزایش دهید.
  • سعی کنید که از نوشیدنی های همانند چای، قهوه و تمام نوشیدنی هایی که حاوی کافئین هستند؛ جهت جلوگیری از تکرر ادرار خودداری کنید.

علت و علائم کمبود اکسیژن در بدن


 

مراقبت های لازم برای اهدای خون

 

حفظ آرامش و داشتن پوشش مناسب

یکی از مهم ترین نکات و مراقبت های لازم برای اهدای خون حفظ آرامش فرد هنگام انجام مراحل اهدای خون و پوشیدن لباسی مناسب و راحت است. توجه داشته باشید که قبل از مراجعه به مراکز اهدای خون لباسی را انتخاب کنید و بپوشید که دارای آستین کوتاه باشد و یا به راحتی آستینتان بالا برود تا هنگام انجام مراحل اهدای خون با هیچ گونه مشکل و یا اذیتی رو به رو نشوید. امکان دریافت خون از هر کدام از بازی ها که مناسب تر است را به فردی که خون را دریافت می کند دهید تا بتواند به راحت ترین حالت ممکن و بدون برخورد با هیچ گونه مشکلی در عملیات پیدا کردن رگ را انجام دهد. تا جایی که امکان دارد استرس و اضطراب را از خود دور نگه دارید تا مراحل اهدای خون به بهترین و سالم ترین حالت ممکن به اتمام برسد.

 

کمپرس سرد فراموش نشود

  • اگر تا به حال اهدای خون انجام نداده اید و حالا با مواردی همانند تورم در قسمت وارد شدن سوزن رو به رو شده اید به هیچ عنوان نگران نباشید و استرس نداشته باشد. زیرا متورم شدن ناحیه که درون آن سوزن رفته است کاملاً طبیعی بوده و جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. شما می توانید جهت بهبود این شرایط و کاهش میزان تورم موجود بر روی بازوی خود از کمپرس سرد استفاده کنید.
  • سعی کنید پس از به اتمام رسیدن مراحل اهدای خون، بلافاصله به فعالیت های روزانه خود مشغول نشوید و یا سرپا نایستید. این نکته به عنوان یکی از نکات و مراقبت های لازم برای اهدای خون است. زیرا پس از اهدای خون فرد ممکن است دچار کاهش میزان مواد قندی و مایعات موجود در خون شود و در نتیجه کاهش میزان مواد غذایی و مایعات موجود در خون، امکان به وجود آمدن حالاتی همانند سرگیجه، سردرد و … وجود دارد و فرد دچار یک سری از اختلال ها در تعادل و حفظ کنترل خود می شود. در صورت احساس سردرد و سرگیجه در خود، پس از به اتمام رسیدن مراحل اهدای خون نگران نباشید و آرامش خود را حفظ کنید. شما می توانید جهت کاهش علائم موجود دراز کشیده و پاهای خود را بالاتر از سطح بدن خود قرار دهید تا حال و شرایط شما بهبود پیدا کند. البته در جریان گذاشتن پزشک متخصص و ماهر در مرکز اهدای خون را فراموش نکنید.

 

نوشیدن مایعات را به مقدار قابل توجهی افزایش دهید

از مهم ترین نکات و مراقبت های لازم برای اهدای خون می توان به همراه داشتن خوراکی ها و تنقلات دارای قند به همراه بطری‌ های آب میوه اشاره کرد. زیرا مصرف آن ها می تواند فرد را از داشتن احساس سرگیجه و سردرد دور کند. به هیچ عنوان پس از به اتمام رسیدن مراحل اهدای خون از مشروبات الکلی استفاده نکنید و یا حرکات ورزشی سنگین انجام ندهید.

مراقبت های لازم برای اهدای خون

مرحله خونگیری در اهدای خون چگونه انجام می شود؟

نگرانی‌های افراد در اهدای خون، ترس از مرحله خونگیری و نداشتن اطلاعات کافی در ارتباط با این مراحل است. همانطور که در قسمت های قبلی اشاره کردیم، قبل از آغاز مراحل خونگیری باید یک سری از آزمایش ها همانند آزمایش وجود کم خونی یا عدم وجود کم خونی و همچنین بررسی واجد شرایط بودن فرد انجام شود. به طور کلی و به بیان ساده، عملیات خونگیری از زمانی آغاز می شود که سوزن مخصوص خونگیری توسط فردی که این وظیفه را بر عهده دارد وارد بدن فرد شده و تا خارج شدن آن به زمانی معادل حداکثر ۲۰ دقیقه نیاز است.

در طی مدت زمان خونگیری جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد. زیرا تمامی مراقبت های لازم برای اهدای خون توسط کارشناس پزشکی ماهر و مجرب انجام شده و آنها به صورت مداوم در کنار تخت فرد اهدا کننده جهت جمع آوری خون به بهترین حالت ممکن و مراقبت از او می ماند. درصد بسیاری از افراد که به صورت مستمر و مداوم در طول سال در اهدای خون فعالیت می ‌کنند در حین انجام عملیات و مرحله خونگیری با هیچ گونه مشکلی رو به رو نمی شوند. اما درصد بسیار کمی از افراد دچار حالت هایی همانند سرگیجه و سردرد می‌شوند که امری کاملاً طبیعی است. زیرا با کاهش قند خون رو به ‌رو می‌ شوند.


IUD یا دستگاه درون رحمی چیست؟


نکته‌ ای که در این باره باید مورد توجه ویژه قرار گرفته شود این است که در صورتی که با علائمی مانند درد در ناحیه شکم، درد در قفسه سینه و یا محل ورود سوزن به مقدار زیاد، برخورد با مشکلات تنفسی و … رو به رو شدید؛ بلافاصله و با سرعت زیاد مشکل ایجاد شده را با کارشناس پزشک ماهر که در کنار تخت شما قرار دارد در میان بگذارید. همانطور که در قسمت قبلی اشاره کردیم درصد بسیار کمی از افراد در حین مرحله خونی با چنین حالت هایی رو به رو می شوند. اما برای اطمینان خاطر و بررسی شرایط و حال شما بهتر است با پزشک مجرب حاضر در مورد خونگیری در میان گذاشته شود.

 

نتیجه گیری

طبق بررسی ها و آزمایش های انجام شده مشخص شده است که تمامی افراد توانایی اهدای خون به مقدار ۴۵۰ میلی لیتر را بدون برخورد با هیچ گونه مشکلی در طول سال دارند؛ اما در بعضی از افراد به دلیل عدم وجود شرایط مناسب جهت اهدای خون مشکلات معدودی همانند سرگیجه، سردرد، احساس درد در ناحیه سینه و … دیده می‌ شود که پس از مشاهده چنین شرایطی باید با سرعت بالا با پزشک در موقعیت در میان گذاشته شود تا عملیات لازم جهت از بین بردن مشکل ایجاد شده صورت بگیرد. از مهم ترین نکات موجود در مراقبت های لازم برای اهدای خون می توان به چک کردن واجد شرایط بودن جهت اهدای خون آزمایشات لازم استفاده از لباس مناسب و حضور در محل و … اشاره کرد. توجه به مراقبت های لازم برای اهدای خون اهمیت بسیاری دارد و می تواند در بهبود کیفیت فرآیند خونگیری تاثیر بسیاری داشته باشد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.