این روزها بیماری کبد چرب به گوش همهی ما آشنا است. آیا درمورد عوارض این بیماری چیزی میدانید؟ آیا به دنبال راه های درمان کبد چرب و یا کنترل این بیماری هستید؟ پس بهتر است بخوانید و از سلامتی خود محافظت کنید.
یکی از مهمترین فعالیتهای کبد، سوخت و ساز و ذخیره سازی چربیها در بدن است. با تجمع چربی در سلولهای کبد، این قسمت دچار آسیب و التهاب شده و به مرور باعث ایجاد بیماری کبد چرب خواهد شد. کبد طبیعی، حاوی حدود 5 گرم چربی در 100 گرم وزن خود است. هنگامی که مقدار چربی، بیش از 5 درصد از وزن آن افزایش یابد، به این حالت کبد چرب گفته میشود. در اینجا میخواهیم دربارهی این بیماری بیشتر بدانیم و راه های درمان کبد چرب را بررسی کنیم.
کبد چرب، یک بیماری خاموش است!
کبد چرب یک بیماری خاموش است؛ زیرا در بعضی از افراد بدون هیچ علائمی بروز میکند. بیشتر افراد مبتلا به NAFLD با چربی موجود در کبد به زندگی خود ادامه میدهند و کبد شان دچار هیچ آسیبی نمیشود. اما هستند عدهای که چربی موجود در کبدشان به NASH تبدیل میشود و به دنبال آن التهاب کبد را به همراه دارد.
اگر تجمع چربی در کبد ادامه یابد، در نتیجه NASH بیشتر شده و تبدیل به سیروز میشود.
سیروز به معنی اسکار دائم و سخت شدن کبد است. در بعضی از مواقع این بیماری خود به خودی درمان میشود ولی در برخی موارد، بیماری پیشرفت کرده و به بیماری کبد چرب میانجامد. این بیماری به دو صورت زیر ظاهر میشود:
افراد دارای کبد چرب بدون مصرف الکل:
در افراد چاق، دیابتی، و یا افراد با کلسترن خون بالا، ایجاد خواهد شد. همچنین مصرف داروهای استروئیدی، آنابولیک و مکملها، در ابتلا به کبد چرب نقش مهمی دارند.
اگر از میزان کلسترول خونتان اطلاع ندارید، مقاله میزان کلسترول خون شما چقدر است؟
افراد دارای کبد چرب در اثر مصرف الکل:
این بیماران در اثر مصرف مدام الکل، بسته به مدت زمان آن دچار این بیماری خواهند شد. همینطور افراد چاق، دیابتی و کسانی که سطح آهن بالایی دارند از ابتلا به کبد چرب الکلی در امان نیستند.
آیا کودکان هم به بیماری کبد چرب مبتلا میشوند؟
درصد اندکی از کودکان در سنین پایین به این بیماری مبتلا خواهند شد. کودکانی که دارای اضافه وزن و یا دیابت نوع دو هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب قرار میگیرند. والدین میتوانند به کمک پزشک و انجام آزمایشات مربوطه از این بیماری خاموش در فرزندانشان مطلع شوند. راه های درمان کبد چرب در کودکان و افرادی که در سنین پایین قرار دارند بسیار راحتتر است. این کار باعث میشود تا در بزرگسالی از بروز بیماریهای خطرناکی مثل سیروز و یا سرطان جلوگیری کند.
ممکن است کودک شما به دلیل مصرف بیش از حد فست فود و یا نوشیدنیهای صنعتی که قند بالایی دارند و همینطور نداشتن فعالیت کافی ورزشی، نشستن زیاد برای مشاهدهی تلویزیون و انجام بازیهای کامپیوتری، سلامتش را به خطر بیاندازد.
تا به حال نام رژیم دانمارکی به گوشتان خورده است؟
هشدار!
اگر کودک و یا نوجوان شما دچار درد ممتد در ناحیهی شکم خود شود، بهتراست هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا با انجام معاینههای معمولی یا آزمایشات خون و ادرار، تست تحمل گلوکز خوراکی و حتی سونوگرافی به ناهنجاری کبد در فرزندتان پی ببرد.
دربارهی علل ایجاد بیماری کبد چرب بیشتر بدانیم
عادت و رفتارهای ناسالم بسیاری در بروز این بیماری نقش دارند که مهمترین موارد آن شامل:
- اضافه وزن
- مصرف مواد غذایی چرب
- مصرف مشروبات الکلی
- سوء تغذیه
- فشارخون بالا
- نداشتن تحرک و فعالیت مفید مثل ورزش کردن
- مصرف بیرویهی آسپیرین، استامینوفن و تتراسایکلین
- بارداری
علائم بیماری کبد چرب
- کاهش وزن و اشتها
- حالت تهوع
- ضعف عمومی
- گیجی
- درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم
- احساس خستگی و بیحالی مداوم
- سردرگمی، مشکل در تمرکز
- زرد شدن قسمت سفیدی چشم
- احساس خارش دائمی
- مبتلا به یکی از هپاتیتهای A، B و یا C
چگونه کبد چرب را تشخیص دهیم؟
علایمی که ممکن است در بعضی از افراد مبتلا به کبد چرب رخ دهد:
تغییرات عروقی: قرمزی صورت و یا کف دست از علائم بیماریهای کبدی است که غیر اختصاصی محسوب میشود. همچنین کبودی پوست نیز یکی دیگر از علل آن به شمار میآید.
خارش پوستی: به دلیل انسداد در مجاری صفراوی، مواد و ترشحات آن دفع نخواهند شد و در اثر تجمع این مواد در صفرا، موجب ترشح آن در خون میشود. این خارشها با پوشیدن لباسهای تنگ در شب تشدید شده و در نواحی انتهایی بدن نیز افزایش مییابد.
تغییرات در مو و ناخن: موهای بدن نازک خواهد شد؛ همینطور در ناخن، باعث سفید شدن قسمت بالایی و صورتی رنگ شدن قسمت تحتانی میشود. بهتراست بدانید بینگ، چنگکی شدن ناخن، صاف شدن وهمچنین قاشقی شدن ناخن هم ممکن است دیده شود. همچنین در پوست، ترکهایی مانند ترکهای حاملگی در ناحیهی رانها، باسن و قسمتهایی پایینی شکم ایجاد میشود.
تغییرات رنگدانه ای پوست: زردی پوست یا یرقان، از مشهورترین بیماری کبدی است که باعث زردی پوست و حتی زرد شدن سفیدی چشم خواهد شد. زردی پوست زمانی رخ میدهد که کبد به مقدار کافی بیلی روبین دفع نکند. تغییر رنگ خاکستری تیره، در نواحی که بیشتر در معرض آفتاب قرار دارند؛ به صورت لکههایی تیره در نواحی اطراف لب و چشم و گاهی مشابه کک ومک ظاهر میشود.
خشکی دهان یا چشم: کبد آسیب دیده میتواند باعث بروز مشکل خشکی دهان یا چشم شود. این شرایط به واسطهی کلانژیت صفراوی اولیه رخ خواهد داد. البته این حالت ممکن است از عوارض جانبی در اثر مصرف برخی داروها هم ایجاد شود. در حالی که خشکی چشم یا دهان مشکلی نه چندان جدی است؛ اما میتواند نشان از بروز مشکل در بدن باشد.
تورم شکم: مصرف بی رویه نمک میتواند باعث نفخ یا تورم شکم شود. بهتر است بدانید زمانی که عملکرد کبد در دفع سموم باعث اختلال شود؛ موجب انباشته شدن آب در شکم و تورم آن نیز خواهد شد. تورم شکم در مردان ممکن است به حدی غیر طبیعی باشد. همچنین در زنان نیز امکان تصور بارداری در فرد شکل بگیرد.
ادرار تیره: مقدار زیاد بیلی روبین که سبب زرد شدن پوست و قسمت سفید چشمها میشود، میتواند موجب بروز مشکلاتی در ادرار شود. ممکن است کلیهها تحت تاثیر کبد آسیب دیده قرار بگیرند و نتوانند تمام بیلی روبین موجود در ادرار را تصفیه کنند.
آیا کبد چرب درمان قطعی دارد؟
این بیماری خاموش بسیار آرام به سراغ انسان میآید و تا زمانیکه با انجام آزمایشات لازم تایید نشوند شاید علایمی را هم در شما بروز ندهد. با داشتن رژیم غذایی مناسب و ورزش مداوم میتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید. اما اگه در حال حاضر به این بیماری مبتلا هستید اصلا نگران نباشید؛ زیرا میتوان به راحتی آن را به کمک راه های درمان کبد چرب تسریع بخشید.
نوشیدن لیمو ترش تازه به همراه یک لیوان آب در آغاز روز میتواند از ابتلا به بیماری کبد چرب جلوگیری و همچنین به درمان این بیماری کمک کند.
ترکیب روغن زیتون بکر و آبلیمو به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدانی، ویتامینC و هسپریدین( نوعی بیوفلاوونید که در لیمو یافت میشود) موجود در آبلیمو به سمزدایی از کبد کمک مینماید و کبد را در برابر آسیب محافظت خواهد کرد.
با فشار خون بالا خداحافظی کنید، بهترین مقاله برای افرادی که از مشکل فشار خون رنج میبرند.
رژیم غذایی مناسب از راه های درمان کبد چرب
آیا در رابطه با راه های درمان کبد چرب چیزی شنیدهاید؟ جالب است بدانید علاوه بر جلوگیری از مصرف کربوهیدراتها و کالری اضافی، غذاها و نوشیدنیهای خاصی میتواند به درمان کبد چرب کمک کند:
چای سبز:
آنتی کسیدانهای موجود در چای سبز به نام کاتچین میتواند به کاهش چربی و التهاب کبد در مبتلایان به این بیماری کمک کند.
اسیدهای چرب امگا 3:
مطالعات نشان داده است که مصرف امگا 3 در بزرگسالان و کودکان، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد. امگا 3 در ماهی هایی همچون سالمون، ساردین و شاه ماهی یافت میشود.
چربیهای اشباه نشده:
خوردن غذاهایی که سرشار از اسید چرب اشباه نشده هستند، مانند: آووکادو، روغن زیتون و آجیل باعث از بین رفتن کبد چرب میشود. این مورد هم یکی دیگر از راه های درمان کبد چرب به شمار میآید.
پروتئین آب پنیر:
این پروتئین باعث کاهش 20 درصدی چربی کبد در افراد چاق خواهد شد. علاوه بر آن به پایین آمدن سطح آنزیم کبد، در مبتلایان پیشرفته این بیماری کمک خواهد کرد.
سبزیجات:
سبزیجاتی شامل: آووکادو، پاپایا، کنگرفرنگی، موز، سیب سبز، گریپ فروت، بادام زمینی و بادام تلخ، عناب، خربزه و طالبی، رزماری و …
همچنین مصرف میوههای قرمزمثل: انار، زغالاخته، آلبالو و حتی آب تازهی آنها اگر در رژیم غذایی این افراد جای بگیرد در درمان بهتر این بیماری تاثیر گذار خواهد بود.
مطلب 6 عدد از بهترین مواد غذایی مفید برای سلامتی، بهترین گزینه برای شماست.
مصرف قهوه:
تحقیقات نشان داده مصرف کنندگان قهوه، نسبت به کسانی که مصرف ندارند آسیب کمتری خواهند دید. بر این اساس کافئین موجب کاهش آنزیمهای غیر طبیعی که در معرض ابتلا به کبد چرب هستند، خواهند شد.
موارد فوق تعدادی از راههای درمان کبد چرب است که میتواند شما را برای درمان بهتر در این بیماری کمک کند.
حرف آخر
کبد چرب یکی از شایعترین بیماریهای است که ممکن است، در تمام افراد مبتلا به این بیماری علایم آن بروز پیدا نکند. کبد چرب در افرادی که رژیم غذایی ناسالمی دارند حتی در کودکان، خطر ابتلا به آن را افزایش میدهد. در اینجا با علایم بیماری و راه های درمان کبد چرب بیشتر آشنا شدهاید. امیدوارم به کمک این مطالب بتوانید بیشتر به سلامت خود و اطرافیانتان بپردازید.
دیدگاهتان را بنویسید