تاریخ امروز3 آذر 1403
علت آنورکسیا

علت آنورکسیا چیست؟

علت آنورکسیا تا کنون به شکل دقیق مشخص نشده است. آنورکسیا نوعی اختلال عصبی بوده که در اصطلاح به آن بی اشتهایی عصبی نیز گفته می شود. فردی که به این اختلال دچار باشد؛ معمولا از خوردن غذا امتناع می کند و بسیار بیش تر از حد معمول با کاهش وزن همراه خواهد بود. در حقیقت افرادی که به آنورکسیا دچار باشند، وزنشان معادل یا کمتر از 85 درصد وزن یک فرد سالم است. افرادی که به این اختلال دچار هستند، چنانچه شاخص توده بدنی پایینی هم داشته باشند، به دلیل ترس از چاق شدن و چاق ماندن معمولا به صورت عمد غذای خود را محدود خواهند کرد.

علاوه بر آن، ممکن است این افراد برای کاهش وزن خود، از روش های دیگری همچون ورزش های مکرر، قرص های ملین و در مواردی نیز استفراغ روی بیاورند. در حقیقت 2 نوع آنورکسیا وجود دارد که نوع اول پر خوری و سپس پس دادن کالری های همراه آن است و نوع دوم شامل محدود کردن وعده های غذایی روزانه خواهد بود. آنورکسیا را می توان نوعی از اختلال در خوردن دانست که نهایتاً منجر به از دست رفتن سلامت روحی و جسمی فرد می شود، تا جایی که گرسنگی می تواند کشنده باشد. علت آنورکسیا تا کنون به شکل قطعی کشف نشده اما عوامل متعددی می تواند بر آن تاثیر گذار باشد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.

 

علائم ظاهری ابتلا به اختلال آنورکسیا

ابتلا به این اختلال و امتناع از خوردن غذا می تواند موجب مشکلات عصبی در فرد شده و علائم شدید رفتاری و احساسی را در پی داشته باشد. این مشکل به دلیل درک غیر واقعی از وزن بدن و ترس بی اندازه از چاقی و اضافه وزن به وجود خواهد آمد. درک علائم و نشانه های ابتلا به این اختلال می تواند دشوار باشد. چرا که معنای پایین بودن وزن در هر فردی متفاوت است. جالب است بدانید که برخی از بیمارانی که به این اختلال دچار هستند؛ لاغر نبوده و در مواردی دیگر نیز افرادی که لاغر اندامند، سعی دارند تا لاغری خود را با عادات غذایی و ابتلا به این اختلال پنهان کنند. با این وجود، علائم متفاوتی هستند که می تواند بیانگر ابتلا به آنورکسیا در بیمار باشد که از جمله آن شامل:

  1. کاهش شدید وزن
  2. عدم افزایش وزن و داشتن یک ظاهر لاغر
  3. غیر طبیعی بودن تعداد پلاکت های خون
  4. خستگی مفرط
  5. بی خوابی
  6. سرگیجه
  7. آبی و کبود شدن انگشت دست و پا
  8. شکنندگی، کم پشتی و ریزش مو
  9. موهای پرز مانند که روی بدن را می پوشاند
  10. بهم ریختن دوره قائدگی
  11. یبوست و درد های شکمی
  12. خشکی و زردی پوست
  13. عدم تحمل سرما
  14. ضربان قلب نامنظم
  15. فشار خون پایین
  16. کمبود آب بدن
  17. ورم بازو یا پا
  18. فرسایش دندان و پینه بستن بند انگشت در اثر استفراغ

علت آنورکسیا

علائم رفتاری و عصبی آنورکسیا

مواردی که تا کنون ذکر شد؛ تنها علائم ظاهری در فرد مبتلا به آنورکسیا است. اما این افراد ممکن است با علائم رفتاری و عصبی برای کاهش وزن خود همراه باشند که از جمله آن شامل:

  1. محدودیت های غذایی با روش های مختلف همچون روزه گرفتن یا رژیم های سخت
  2. ورزش کردن بیش از حد تعادل
  3. پر خوری کردن و نهایتا دفع کالری های مربوط به مواد غذایی خورده شده با روش استفراغ
  4. آشپزی کردن برای دیگر افراد خانواده و نخوردن غذا
  5. انکار گرسنگی و بهانه جویی برای نخوردن غذا
  6. استفاده از غذا های سالم و کم کالری و کم چرب
  7. عادات بد غذایی همچون تف کردن غذا بعد از جویدن آن، به دلیل عدم تمایل به قورت دادن آن
  8. عدم تمایل به خوردن غذا در مکان های عمومی
  9. وزن کردن مکرر و اندازه گیری قسمت های مختلف بدن
  10. کناره گیری از حضور در اجتماعات
  11. زود رنجی
  12. بی خوابی
  13. کاهش میل جنسی

با رژیم غذایی لیمومی آشنا شوید


 

علت آنورکسیا یا بی اشتهایی عصبی

همان گونه که گفته شد علت آنورکسیا تا کنون به شکل دقیق مشخص نشده است. اما با این وجود عوامل متعددی هستند که می تواند در ابتلا به این اختلال موثر واقع شود. یکی از مهم ترین آن ها می تواند دلایل ژنتیکی باشد و در مواردی دیگر افرادی که دچار گرایش های شدید وسواسی – اجباری هستند. برخی از اشخاص را بیش از سایرین مستعد ابتلا به آنورکسیا می کند. ویژگی های شخصیتی که ذکر شد، می تواند موجب تلاش بیشتر این افراد برای کاهش وزن بدن شان باشد. چرا که تصور می کنند تلاش هایشان هرگز کافی نبوده و هر روز برای رسیدن به ایده آل ها و اهداف کمال گرایانه خود تلاش می کنند.

علاوه بر مواردی که ذکر شد جامعه نیز می تواند از جمله علت آنورکسیا و بی اشتهایی عصبی در فرد باشد. چرا که تا کنون زنان موفق و جذاب که دستاورد های بزرگی داشته اند. معمولا با اندامی لاغر، ورزیده و زیبا به تصویر کشیده می شوند. زنان جوان عموما در مرحله بلوغ با بی اشتهایی عصبی رو به رو می شوند. چرا که در تلاش هستند تا رابطه کالبد انسان با دنیای اطراف را درک کنند.

 

پیشگیری و درمان علت آنورکسیا

همان گونه که می دانید اطلاع دادن مزایای تغذیه سالم، در حالت کلی می تواند کار مفیدی در جامعه شناخته شود. اما برای پیشگیری از اختلالات تغذیه ای و ابتلا به بیماری آنورکسیا، تنها آگاهی دادن به مردم کافی و موثر نخواهد بود. همان گونه که می بینید رسانه ها تمایل بسیار زیادی به نشان دادن افراد بسیار لاغر دارند. از این رو نباید خود را با سلبریتی ها مقایسه کنید.


بهترین جایگزین های قند و شکر کدامند؟


چنانچه بتوانید این بیماری را در مراحل اولیه ابتلا به آن تشخیص دهید و در صدد درمان آن باشید. بهترین و موثر ترین راهکار می تواند بهره گیری از برنامه ای باشد که همه ابزار مورد نیاز برای بهبود را در بر بگیرد. این ابزار شامل درمان های شدید، اطلاعات تغذیه ای و مراقبت های پزشکی است. علاوه بر آن، بنا به تشخیص پزشک در مواردی همچون مشکلات قلبی، بی آبی شدید بدن و … ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان وجود داشته باشد.

علت آنورکسیا

نتیجه گیری

بر این اساس که علت آنورکسیا می تواند بر اثر اختلالات عصبی و روانی باشد. پزشک متخصص در طی درمان ممکن است از هیچ نوع دارویی برای کنترل آن استفاده نکند. در عوض، بهره گیری از رژیم غذایی صحیح و مشاوره های مکرر می تواند برای بهبود و درمان بیمار الزامی باشد. در نتیجه درک این موضوع که اختلالات این چنینی را نمی توان به صورت یک شبه درمان کرد، بسیار اهمیت دارد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.