تاریخ امروز12 اردیبهشت 1403
وزن مناسب نوزاد

چرا نوزاد بعد از تولد وزن کمی دارد؟

نوزادان با توجه به شرایطی که مادر در دوران بارداری داشته است؛ با وزن های متفاوتی به دنیا می آیند. برخی از نوزادان با وزن بسیار کمی متولد می شوند که این موضوع باعث نگرانی مادرها می شود. کسانی که فرزندی با چنین شرایطی به دنیا می آورند؛ می خواهند دلیل کم حجم بودن نوزاد خود را بدانند. اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید؛ پس ادامه ی مطالب را مطالعه کنید.

 

منظور از کم حجم بودن نوزاد هنگام تولد چیست؟

به طور کلی برای هر رده سنی، حتی نوزادان یک سطح نرمال از لحاظ قدی و وزنی مشخص می کنند، این میانگین در کشور ما 2 کیلو و 500 گرم است. نوزادی که از این وزن کمتر باشد در رده ی نوزادان کم حجم قرار دارد. وزن متوسط و نرمال حدودا 3 کیلو و 500 گرم است. جالب است بدانید هر ساله در سراسر دنیا 20 درصد از نوزادان با کمبود وزن به دنیا می آیند و جالب تر آن که این رقم رو به افزایش است، حال با هم به دلایل اصلی آن می پردازیم.

 

دلیل کم حجم بودن نوزاد هنگام تولد چیست؟

با توجه به تحقیقات به دست آمده، روی نوزادان با وزن کم مشخص شد که به چه علت از لحاظ وزنی نرمال نیستند، مهم ترین دلایل این موضوع می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

تولد زود هنگام

هر بارداری نرمال باید حدود 42 هفته طول بکشد، تا نوزاد هم به وزن و هم وضعیت نرمالی داشته باشد. از عمده دلایل وزن کم نوزاد این است که پیش از 37 هفتگی به دنیا می آیند. جالب است بدانید که از 37 هفتگی به بعد، نوزاد بیشترین رشد خود را خواهد داشت. به همین جهت است که اگر پیش از این زمان متولد شوند، بدون شک با کمبود وزن روبه می شوند.

دلیل کم حجم بودن نوزاد

محدودیت رشد داخل رحمی

محدودیت رشد داخل رحمی یا به دلیل عوامل ژنتیکی و یا سبک زندگی به وجود می آید که به دو نوع مختلف تقسیم می شود.

  • محدودیت نامتقارن:

محدودیت نامتقارن زمانی رخ می دهد که مادر در زمان بارداری دچار سوء تغذیه باشد. نوزادانی با این شرایط به لحاظ ظاهری سالم بوده؛ اما لاغر هستند در حالی که کبد آن ها تقارن ندارد.

  • محدودیت متقارن:

این مشکل بر اثر مواردی همچون عفونت، جهش کروموزومی، مصرف الکل و... به وجود می آید. جنینی که در چنین شرایطی باشد، مراحل بارداری را آرام تر از حد طبیعی طی می کند. در نتیجه وزن او زیر خط نرمال خواهد بود. علاوه بر این، در آینده نیز به لحاظ سلامتی دچار یکسری مشکلات خواهد شد.


علت آروغ زدن به همراه راه های درمان

 

بارداری های چند قلویی؛ دلیل کم حجم بودن نوزاد

مادری که بیش از یک فرزند را باردار است؛ به احتمال بسیار قوی فرزندان او دچار کمبود وزن خواهند شد. بر اساس میانگین فرزندان چند قلو معمولا زیر 2500 گرم وزن دارند که البته یک موضوع طبیعی است. دلیل کم حجم بودن نوزادان چند قلو این است که بر سر دریافت مواد غذایی مورد نیاز به نحوی با هم رقابت می کنند.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

فشار خون بالا

اگر سابقه فشار خون بالا دارید؛ بهتر است پیش از بارداری به پزشک مراجعه کنید تا با دستور غذایی و تجویز داروهای لازم آن را کنترل کند. یکی از دلایل کم حجم بودن نوزاد فشار خون بالای مادر است. با بالا بودن فشار خون جفت در داخل رحم به صورت عادی جریان و حرکت ندارد که نتیجه ی آن کاهش وزن نوزاد است.

 

مصرف دارو و الکل

مصرف برخی چیزها مثل نیکوتین، داروهای خاص و الکل در زمان بارداری می تواند روی رشد و حتی وزن نوزاد تاثیر منفی داشته باشد. عملکرد آن ها بدین صورت است که مواد شیمیایی را درون جفت آزاد کرده و مانع رسیدن اکسیژن کافی به جنین می شوند. پس می توان گفت که مصرف دارو و الکل هم جز دلیل کم حجم بودن نوزاد به شمار می آید.

دلیل کم حجم بودن نوزاد

مشکلات جفت؛ دلیل کم حجم بودن نوزاد

مشکلاتی که برای جفت به وجود می آید؛ تاثیر مستقیمی روی رشد و وزن نوزاد دارد. به طور مثال شخصی که جفت پایینی دارد؛ بدون شک نوزادی با وزن پایین خواهد داشت. دلیل آن هم این است که مواد مغذی به درستی به جنین نخواهد رسید.

 

ناتعادلی های دهانه رحمی

زمانی که شخص به ناتعادلی دهانه رحم دچار می شود؛ پزشک به او استراحت مطلق می دهد. چرا که در این مدت فشار زیادی به جنین وارد می شود.

 

ناتعادلی های رحمی

منظور از ناتعادلی های رحمی که دلیل کم حجم بودن نوزاد به شمار می آید، وجود مشکلاتی همچون فیبروم و نارسایی رحم است. این مشکلات اجازه نمی دهند که جنین به طور طبیعی رشد کند.

 

دیابت؛ دلیل کم حجم بودن نوزاد

به طور کلی دو نوع دیابت وجود دارد، یکی پیش از بارداری شخص به آن مبتلا بوده و تا پایان عمر با او همراه است، دیگری دیابتی است که تنها در زمان بارداری متوجه شخص خواهد شد. به طور کلی، دیابت رابطه مستقیمی با بزرگ و کوچک ماندن نوزاد دارد. برخی افراد به سبب وجود دیابت باید پیش از زمان مقرر زایمان کنند؛ از همین رو انتظار می رود که جنین وزن کمی داشته باشد.

 

عفونت های دوران بارداری

داشتن عفونت یکی از شایع ترین مشکلات در بین زنان است. این عفونت اگر در دوران بارداری هم وجود داشته باشد؛ شخص باید برای رفع آن به مصرف آنتی بیوتیک های قوی بپردازد. این موضوع می تواند روی رشد و وزن جنین تاثیر منفی داشته باشد.

 

سابقه قبلی

برخی از بانوان در زایمان های قبلی خود جنینی با وزن کم داشته اند، همین علت می تواند دلیل کم حجم بودن نوزاد دیگر آن در زایمان بعدی باشد.


شیر مادر بهترین غذای نوزادان

 

رژیم غذایی نامناسب؛ دلیل کم حجم بودن نوزاد

بانوان باردار باید بیش از پیش، به لحاظ تغذیه ای به خود رسیدگی کنند تا مواد مغذی و ضروری علاوه بر این که به بدنشان برسد به میزان کافی به بدن جنین نیز برسد. در صورتی که به رژیم غذایی توجهی نشود، شخص دچار سوء تغذیه خواهد شد که دلیل کم حجم بودن نوزاد به همین خاطر است.

دلیل کم حجم بودن نوزاد

کمبود وزن در نوزادان چه تاثیری روی آن ها دارد؟

دلیل کم حجم بودن نوزاد به عوامل متعددی بستگی دارد. شاید بسیاری از مادران با خود فکر کنند که بعد از تولد می توانند با تغذیه درست به وزن نوزاد اضافه کنند و یا این که فکر کنند مشکل خاصی برای نوزاد به وجود نخواهد آمد. در حالی که این یک تصور غلط است و مشکلات دیگری نیز برای نوزاد به وجود خواهد آمد که سلامتی او را به خطر می اندازد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوزاد ممکن است به سندرم زجر تنفسی یا مشکلات تنفسی دیگر مبتلا شود.
  • نوزادانی که به هر دلیل دچار کمبود وزن می شوند؛ بیش از کودکان دیگر به انواع عفونت مبتلا خواهند شد.
  • آن ها حتی در وزن گیری نیز دچار مشکلاتی خواهند شد. بدین معنا که هر چقدر هم که مادر به لحاظ تغذیه ای به اینگونه نوزادان رسیدگی کند، باز هم به صورت چشم گیری افزایش وزن نخواهند داشت.
  • قند خون نوزادانی که با وزن کم به دنیا می آیند؛ معمولا از حد نرمال پایین تر است.
  • سلول های خونی آن ها بیش از حد نرمال است؛ این موضوع باعث غلظت خون خواهد شد.
  • بدن آن ها به خوبی گرم نخواهد شد و برای گرم شدن دچار ناتوانی می شوند.
  • در هنگام تولد اکسیژن کافی دریافت نمی کنند.
  • به مشکلات گوارشی که شایع ترین آن بیماری های روده است، مبتلا می شوند.
  • به سبب این که در رحم مادر به درستی رشد نداشته اند؛ این احتمال وجود دارد که به مشکلات عصبی مبتلا شوند.
  • گاهی حتی نوزاد به سندرم ناگهانی مرگ نوزاد مبتلا می شود.

 

از چه راه هایی می توان دلیل کم حجم بودن نوزاد را تشخیص داد؟

در گذشته راهی برای مشخص شدن وزن نوزاد وجود نداشت. اما امروزه با پیشرفت علم علاوه بر دلیل کم حجم بودن نوزاد، راه های تشخیص آن نیز به وجود آمده اند. از جمله این راه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

اندازه گیری رحم

زمانی که تحت نظر یک پزشک قرار می گیرید، برای این که از حجم و وزن نوزاد مطلع شود، از هفته ی 20 شروع به اندازه گیری می کند. در هر هفته از بارداری، رحم باید یک اندازه استاندارد داشته باشد. اندازه ها بر اساس سانتی متر هستند. کوچک بودن رحم می تواند دلیل کم حجم بودن نوزاد باشد.

 

سونوگرافی

راه دیگری نیز برای تشخیص وزن نوزاد وجود دارد؛ آن هم این است که از مادر سونوگرافی یا برخی آزمایشات گرفته شود. با استفاده از این روش ها، به راحتی می توان علاوه بر وضعیت نوزاد، وزن آن را نیز تشخیص داد. با توجه به شرایط مادر، پزشک روش مناسب را پیشنهاد می کند.

دلیل کم حجم بودن نوزاد

نتیجه گیری

اگر تا به این قسمت از مقاله را با دقت مطالعه کرده باشید می دانید که عواملی متعددی می توانند دلیل کم حجم بودن نوزاد محسوب شوند. پس باید پیش از بارداری به پزشک متخصص مراجعه کرده و در خصوص مشکلات خود با او مشورت کنید. اگر این موضوع را جدی نگیرید؛ باید شاهد مشکلاتی باشید که برای نوزاد شما به وجود می آید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.