تاریخ امروز15 اردیبهشت 1403
علت پوسیدگی دندان کودکان

علت پوسیدگی دندان کودکان چیست؟

علت پوسیدگی دندان کودکان به عوامل مختلفی بستگی دارد. در واقع، پوسیدگی دندان یکی از شایعترین مشکلات دهان و دندان در انسان‌ها به خصوص کودکان به شمار می‌آید. این مشکل به قدری شایع است که بعد از سرماخوردگی، دومین عارضه رایج در تمام جهان به حساب می‌آید. در ادامه قصد داریم علت پوسیدگی دندان کودکان ، عوامل، نحوه تشخیص، درمان و نحوه پیشگیری آن را به والدین معرفی کنیم.

 

علت پوسیدگی دندان کودکان

پوسیدگی دندان توسط باکتری‌ها و یه سری عوامل دیگه ایجاد خواهد شد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که کودک به دفعات غذاهای حاوی کربوهیدرات (قند و نشاسته) را میل می‌کند. به طور مثال شیر، نوشابه، کشمش، آب نبات، کیک، آب میوه، غلات و نان و تمام غذاهای از این قبیل را مصرف می‌کند.

یک سری باکتری داخل دهان کودک (همه انسان‌ها) وجود دارد که از مواد غذایی کهدمی‌خورد؛ تغذیه خواهد کرد. در نتیجه تغذیه این باکتری‌ها، از غذاهای حاوی کربوهیدرات اسید تولید می‌شود.

حال ترکیبی از این اسید با باکتری‌ها، ذرات ریز مواد غذایی لابه لای دندان‌ها و بزاق، در نهایت یه چیزی به نام پلاک دندان ایجاد می‌کند که خیلی راحت به سطح دندان کودک می‌چسبد.

این پلاک و اسیدهای داخل آن و کلا تولید بیشتر اسید توسط باکتری‌ها باعث تحلیل رفتن جزئی دندان می‌شود و اگه بهداشت دهان و دندان خوب باشد، مینای دندان خودش را بازسازی و تقویت خواهد کرد.

اما اگر رسیدگی به بهداشت دهان و دندان ضعیف باشد؛ هر سری مقدار بیشتری از مینای دندان از بین می‌راد و در نهایت مینای دندان بیشتر دچار خوردگی و آسیب دیدگی می‌شود. با از بین رفتن مینای دندان و ایجاد پوسیدگی دندان کودکان، حفره‌های دندانی نیز به وجود می‌آید.

درمان پوسیدگی دندان

علائم و نشانه‌های پوسیدگی دندان کودکان

نوع و ماهیت پوسیدگی دندان ممکن است در کودکان با یکدیگر متفاوت باشد. اما معمولا اگه پوسیدگی وجود داشته باشد؛ علائم مشخصی دارد. رایج‌ترین علائم پوسیدگی دندان کودکان بدین شکل است:

  • در نقاط آسیب دیده و دچار پوسیدگی، احتمالا لکه‌های سفید رای دندان ایجاد می‌شود. وجود این لکه‌ها به این معنی است که مینای دندان در حال شکسته شدن یا تحلیل رفتن است. و همین موضوع ممکنه باعث حساسیت اولیه دندان کودکان شود.
  • در محل پوسیدگی اولیه، یک حفره و سوراخ کوچک به رنگ قهوه‌ای راشن ممکن است وجود داشته باشد.
  • در مراحل بعدی همان حفره و سوراخ عمیق‌تر می‌شود و به رنگ تیره‌تر مثل قهوه‌ای تیره یا مشکی در می‌آید.

البته پوسیدگی لزوما قرار نیست همیشه علائم مشخصی داشته باشد. اینجاست که نیاز به متخصص دندانپزشکی کودکان پیدا خواهد شد. این نوع پوسیدگی دندان کودکان را تنها دندانپزشک کودکان تشخیص می‌دهد. از همین رای اگر علائم زیر؛ در خصوص دهان و دندان کودک شما وجود دارد؛ به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.

  • درد در ناحیه دهان و اطراف دندان
  • حساسیت به بعضی غذاها مانند شیرینی و نوشیدنی های گرم یا سرد

روش‌هایی برای درمان دندان درد کودک

 

درمان علت پوسیدگی دندان کودکان

بسته به عواملی مثل نوع علائم، سن و سال کودک، سطح سلامتی عمومی و شدت پوسیدگی راش های درمان متفاوت خواهد بود. اما در اغلب موارد آن بخش پوسیده دندان برداشته می‌شود و با کمک مواد پرکننده دندان ترمیم خواهد شد. پر کردن دندان کودکان هم تقریبا با بزگسالان فرقی ندارد و مشابه هم هستند. به طور کلی 2 نوع راش ترمیم دندان پوسیده در کودکان وجود دارد که به صورت زیر است:

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

ترمیم مستقیم

ترمیم مستقیم همان پر کردن ساده و معمولی دندان است. یعنی مواد پر کننده مستقیما داخل محل پوسیدگی قرار داده می‌شود. یه جلسه طول می‌کشد تا دندان پر شود. بنابراین نیازی به جلسات بعدی نخواهد بود. این پرکننده‌ها ممکن است از نقره، اسیدهای اکریلیک یا رزین ساخته شده باشند. اما معمولا سعی می‌شود که از نوع همرنگ دندان استفاده شود.

 

ترمیم‌های غیرمستقیم

ترمیم غیرمستقیم دندان کودکان، نیاز به دو جلسه دارد (شاید هم بیشتر). این ترمیم‌ها در لابراتوار ساخته می‌شود و طی یک جلسه مجزا نصب خواهد شد. به طور مثال، اینله و انله، راکش دندان و بریج از این دست ترمیم‌ها هستند. جنس اینها هم معمولا از آلیاژهای فلزی، سرامیک و پرسلینف کامپوزیت، طلا و … است.

علت پوسیدگی دندان کودکان

روش‌های پیشگیری

 

ابتدا سلامت دندان خود را حفظ کنید

به عنوان مادر کودک، پیش از هرچیزی اول از سلامت دهان و دندان خودتان مراقبت کنید. وقتی باردار هستید و هنوز بچه به دنیا نیامده بهتر است که به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. چرا که مراقبت از سلامتی دهان و دندان در طول بارداری بسیار مهم است. از این را تغییرات هورمونی زیادی در داخل بدن مادر حامله ایجاد می‌شود که می‌تواند تاثیرات این تغییرات رای دهان و دندان هم قابل مشاهده باشد.

 

در هر شرایطی باید مراقب دندان کودک باشید

چه خود به نوزاد شیر می‌دهید؛ چه با شیشه شیر او را تغذیه‌ می‌کنید؛ باید مراقب دندان‌هایش باشید. به همین منظور، سعی کنید در سنین مختلف نوزادی اقدامات زیر را انجام دهید:

 

از تولد تا 12 ماهگی

لثه‌های نوزاد را با یک دستمال پاکیزه تمیز کنید. دهانش را همیشه تمیز نگه دارید. اولین دندان بچه که درآمد؛ مسواک مخصوص کودک تهیه کنید و با مقدار خیلی اندک کمی خمیر دندان را تمیز کنید. مسواک باید خیلی نرم باشد و خمیر دندان اندازه یا کمتر از یه دانه برنج باشد.

 

از 12 تا 36 ماهگی

دندان بچه را رازی 2 بار و هر بار به مدت 2 دقیقه مسواک بزنید. تا سومین سال زندگی کودک، حتما از خمیر دندان حاوی فلوراید برای شست و شوی دندان‌های بچه کمک بگیرید. بهتر است مسواک زدن را بذارید برای بعد از صبحانه و قبل از خواب، در اینصورت به خوبی از پوسیدگی دندان کودکان پیشگیری می‌کنید.

 

موقع خواب خوراکی و شیشه شیر را از کودک دور نگه دارید

کودک برای سلامتی دهان و دندانش نباید بعد از مسواک زدن هیچ چیزی بخورد. برای همین سعی کنید وقتی می‌خواهد بخوابد شیشه شیر بهش ندهید. یا هیچ خوراکی دم دستش نگذارید. اگه به این مسئله توجه نکنید؛ نه تنها به پوسیدگی دندان کودک کمک کرده‌اید؛ بلکه احتمال شکل گیری عفونت گوش و خفگی را هم تقویت خواهید کرد.

علت پوسیدگی دندان کودکان

فلوراید آب آشامیدنی را کنترل کنید

آب لوله کشی و آشامیدنی در اغلب شهرها بر اساس سیاست‌های بهداشتی حاوی فلوراید است. البته در کشور ما ممکن است این چنین نباشد. فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان کودکان از واجبات محسوب می‌شود. چون باعث تقویت مینای دندان و کمک به شکل گیری بهتر آن خواهد شد.

اگر آب آشامیدنی شما حاوی فلوراید نیست؛ احتمالا متخصص دندانپزشکی کودکان برای فرزند شما مکمل فلوراید تجویز کند. به جز این، حتی ممکن است که فلوراید وارنیش را هم برای کودک انجام دهد.

به کودکتان یاد دهید از لیوان برای آب خوردن استفاده کند

تا زمانی که کودک با شیشه شیر، شیر، نوشیدنی و یا آب میوه خودش را بخورد؛ یعنی احتمال پوسیدگی دندان کودک بیشتر می‌شود. چون در همه جا (حتی توی تخت خواب) با خودش بطری به همراه دارد.

اما زمانی که به جای بطری، عادت کند که از فنجان، آب و نوشیدنی بخورد، همیشه و هرجا قادر نیست که فنجان داشته باشد (مخصوصا در تختخواب). بنابراین هرچه زودتر به کودک کمک کنید که لیوان خودش را داشته باشد.


علت بوی بد دهان کودک چیست؟

 

هر زمانی آبمیوه برای کودک مناسب نیست

آکادمی پزشکی اطفال آمریکا AAP آب شیرین را برای نوزادان زیر 6 ماه توصیه نمی‌کند. پس آب میوه هم ضرارتی را به همراه دارد. اگر بعد از این 6 ماه (تا حدود 12 ماهگی) هم بخواهید به کودک آبمیوه بدهید باید محدود و کنترل شده باشد.

برای مثال، بهتر است که آب میوه در حد 4 اونس باشد و همین مقدار آب میوه باید با نصف لیوان آب رقیق شود. سپس به کودک بین 6 تا 12 ماهه داده شود. همچنین برای کودکان 1 تا 6 سال هم بهتر است که بیشتر از 4 تا 6 اونس آب میوه در طول روز داده نشود.

اما بسیار مهم است که فراموش نکنید؛ همین مقدار را هم بهتر است که همراه وعده غذایی به کودک بدهید. چون اگر به عنوان میان وعده بدهید ممکن است که پوسیدگی را به دلیل فراموشی در مسواک زدن و تمیز کردن دهان و دندان کودک بیشتر کند.

 

تا قبل از یک سالگی به یک دندانپزشک متخصص اطفال مراجعه کنید

هرچند که به محض در آمدن اولین دندان شیری می‌شود بچه را به مطب یه متخصص دندانپزشک کودکان برد. اما تا یک سالگی هم اگر هنوز مراجعه نکردید؛ مشکلی پیش نخواهد آمد.

علت پوسیدگی دندان کودکان

به محض مشاهده جزئی‌ترین علائم پوسیدگی دندان کودکان دست به کار شوید

گاهی اوقات با وجود اینکه همیشه حواسمان به سلامت دهان و دندان کودکان هست؛ اما به صورت جزئی ممکن است دندان دچار پوسیدگی شود. نگران نباشید؛ چرا که هنوز در اولین مراحل آسیب دیدگی قرار دارد که می‌شود متوقف یا معکوسش کرد. فقط کافی است به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید؛ تا به شما در این خصوص کمک کند.

 

نتیجه گیری

در طول مدتی که علم دندانپزشکی وجود داشته، تئوری‌های مختلفی در مورد علت پوسیدگی دندان کودکان بیان شده است. امروزه تمام صاحب نظران پوسیدگی دندان کودکان، عموماً بر این موضوع اتفاق نظر دارند که پوسیدگی بیماری عفونی و قابل سرایتی است که فاکتورهای متعددی شروع و ادامه آن تاثیرگذار است. امیدواریم مطالب گفته شده در این مقاله به والدین کمک کرده باشد؛ تا کمی بیشتر مراقب سلامت دهان و دندان فرزند دلبندتان باشند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.