تاریخ امروز28 مهر 1403

سندروم دست بیگانه چیست؟

سندروم دست بیگانه به یک نوع بیماری عصبی گفته می شود که بسیار نادر بوده و مهم ترین ویژگی آن عمل کردن دست بدون اراده ی خود فرد است و فرد خود توانایی کنترل دست آسیب دیده را از دست می دهد. تحت تاثیر قرار گرفتن پا در چنین بیماری های عصبی بسیار نادر تر بوده و دیده می شود. با این که این نوع بیماری به عنوان یکی بیماری های عصبی بسیار کمیاب در بین افراد دیده می شود. در ادامه قصد داریم شما را بیشتر با این بیماری آشنا کنیم.

 

سندروم دست بیگانه چیست و به چه نوع بیماری گفته می شود؟

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم این بیماری یک نوع بیماری عصبی است که فرد دچار یکسری از سوزش ها و سوزن سوزن شدن در دست و یا پای خود می شود. در چنین شرایطی بهتر است فرد دست و یا پایی که دچار سوزش و یا سوزن سوزن شده است را تکان دهد تا درد آن تسکین پیدا کند. مهم ترین دلایلی که سبب ایجاد این نوع بیماری عصبی می شود عبارتند از:

  • مصرف مداوم و بالای الکل
  • کم خونی شدید ناشی از فقر آهن
  • نارسایی کلیوی
  • دیابت
  • اختلال های عصبی محیطی
  • بیماری های خاصی همانند پارکینسون
  • و…

در این بیماری بسیار خاص عصبی، فرد هیچگونه کنترلی را بر روی دست خود ندارد و گویی دست خود ذهنی جدا برای کنترل رفتار و حرکات دارد. در بسیاری از موارد دستی که دچار این بیماری و آسیب شده است با صاحب خود حس بیگانه ای دارد و این موضوع سبب این گونه نام گذاری شده است. به طور معمول و رایج در افراد بزرگسال رخ می دهد و بسیار به ندرت دیده می شود که کودکی دچار این بیماری عصبی شود.


بادی ویت راز تناسب اندام


 

مهم ترین دلایل مبتلا شدن به سندروم دست بیگانه چیست؟

در قسمت های قبل به طور خلاصه به مهم ترین عواملی که می توانند سبب ایجاد این بیماری در بدن یک فرد شود اشاره کردیم. در این قسمت به بررسی و شرح کامل مهم ترین عوامل در این نوع بیماری عصبی می پردازیم. عوامل بسیار مختلفی سبب ایجاد سندروم دست بیگانه در فرد می شود که مهم ترین این عوامل عبارتند از:

  • پس از سکته ی مغزی احتمال مبتلا شدن فرد به تروما وجود دارد.
  • جراحی های مختلف مغز که در آن ها پزشک جراح، مجبور به ایجاد تغییرات در قسمتی که دو نیم کرده از هم دیگر جدا می شوند، خواهد بود. بخشی که نیم کره های مغز از هم جدا می شوند کالوزوم نام دارد که وظیفه ی برقراری ارتباط بین این دو نیم کره را فراهم می کند و در وارد آمدن آسیب به این قسمت امکان ایجاد این نوع سندروم عصبی افزایش چشم گیری را پیدا می کند.

سندروم دست بیگانه

رایج ترین علائم سندروم دست بیگانه چیست؟

  • رایج ترین و اصلی ترین علائمی که این نوع بیماری دارد؛ عدم وجود توانایی فرد در کنترل دست خود است. در بسیاری از موارد دیده می شود که دست آسیب دیده ی فرد مبتلا حرکاتی کاملا غیر ارادی دارد و تمامی حرکات انجام شده توسط دست آسیب دیده به صورت هدفمند هستند. به بیان کاملا ساده و قابل فهم تمامی حرکات انجام شده توسط فرد به صورت غیر ارادی انجام می شود به شکلی که فرد حس کند حرکات توسط فردی دیگر در حال انجام هستند.
  • لمس کردن دست آسیب دیده به صورت کاملا اجباری و به صورت مکرر از مهم ترین ویژگی ها و علائم سندروم دست بیگانه است. دیده می شود که دست آسیب دیده توانایی لمس و انتخاب کردن شیء را دارا است. در بعضی از مواقع دست آسیب دیده اقداماتی خلاف اقدامات انجام شده با دست دیگر انجام می دهد. به عنوان مثال توانایی باز کردن دکمه هایی را که دست دیگر بسته است دارد و یا می تواند درب کمدی را که دست دیگر باز کرده است ببندد.
  • تمامی افرادی که به این بیماری عصبی دچار هستند، حس می کنند که دست آسیب دیده ی آن ها یک نوع خاص از اندام خارجی است که هیچگونه تعلقی به آن ها ندارد و این موضوع به معنای انکار کردن مالکیت دست توسط افراد مبتلا نیست.

 

برترین روش های تشخصی سندروم دست بیگانه چیست؟

در بسیاری از مواقع یک پزشک متخصص با بررسی ها و آزمایش های مختلف توانایی تشخیص این نوع سندروم عصبی را در فرد بیمار دارا است. اما این به معنای ساده بودن امکان تشخیص این نوع بیماری نادر در افراد نیست. تشخیص بیماری عصبی به خصوص این نوع نادر، دشواری های بسیاری دارد و مهم ترین دلیل دشواری این نوع تشخیص نیز مسائل رفتاری مرتبط با فرد آسیب دیده است. با توجه به این که علائم این بیماری در بسیاری از مواقع به یک نوع خاص از اختلال روانپزشکی نسبت داده می شود می تواند برای فرد بیمار حس کاملا ناامیدی را منتقل کند.


با موضوعات مختلف چطور برخورد کنیم؟


 

روش های درمان 

متاسفانه باید بگوییم که هیچگونه درمانی برای این نوع بیماری عصبی وجود ندارد و هیچگونه پیشرفتی برای روش ها و گزینه های انتخاب شده برای درمان این نوع سندروم وجود ندارد و دیده نشده است. دانشمندان بسیاری در حال انجام تلاش های مداوم برای دستیابی به راه و روش هایی جهت کنترل این بیماری و کاهش علائم آن در فرد مبتلا هستند. خوشبختانه درصد بسیاری از افراد که پس از سکته ی مغذی و یا انجام عمل جراحی مغز به این سندروم دچار شده اند؛ بهبود پیدا می کنند. این در حالی است که افراد دیگر که با توجه به بیماری های عصبی خود به این نوع خاص از سندروم مبتلا شده اند نا موفق بوده است.

پزشک های بسیاری برای کنترل این نوع بیماری عصبی و یا کاهش علائم آن از دارو های خاصی از جمله دارو های مسدود کننده ی عضلانی درمانی و… استفاده می کنند. در چند سال اخیر و با توجه به تحقیقات و آزمایش هایی که به تازگی انجام شده است استفاده کردن از روش ها و تکنیک های درمانی، بهترین نتیجه را داده است.

سندروم دست بیگانه

نتیجه گیری

یکی از انواع بیماری های عصبی سندروم دست بیگانه است که در آن فرد مبتلا شده اختیار بسیاری از حرکات دست خود را ندارد و به بیان ساده دست حس مس کند که دست و حرکات او هیچگونه تعلقی به خود ندارند. این نوع بیماری عصبی هیچگونه درمانی ندارد و می توان تنها با استفاده از روش های مختلف این بیماری را کنترل کرد. مهم ترین دلایل ایجاد این بیماری انجام عمل های جراحی مغز، سکته ی مغزی، کم خونی بسیار شدید ناشی از فقر اهن، نارسایی های کلیوی و… است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.