تاریخ امروز2 آذر 1403
درمان آبسه دندان

آبسه‌ی دندان چه درمانی دارد؟

آیا می‌دانستید که عدم درمان آبسه دندان چقدر می‌تواند خطرناک باشد؟ بدون درمان مناسب، عفونت‌های دندان می‌توانند در مناطق دیگر بدن گسترش یابند و منجر به عوارض جدی و تهدید کننده‌ شود. برای کاهش خطر عوارض، فرد باید در اسرع وقت به دنبال درمان آبسه دندان باشد.

در ادامه‌ی مطلب به علل بروز آبسه و روش‌های خانگی درمان آبسه دندان اشاره خواهیم کرد.

 

آبسه دندان چیست؟

آبسه دندان، عفونتی است که به علت پوسیدگی دندانی، بیماری پریودنتال یا یک ترک دندانی بوجود می‌آید. این عوارض می‌توانند اجازه ورود باکتری‌ها به داخل پالپ ( بافت نرم دندان  شامل اعصاب، عروق خونی و بافت همبندی) را داده و منجربه مرگ پالپ شوند.

هنگامی که چرک در نوک ریشه دندان در استخوان فک تشکیل شود، یک پاکت چرکی  به نام آبسه را ایجاد می‌نماید. در صورتی که آبسه دندان درمان نشود، می‌تواند منجربه یک عفونت شدید در استخوان فک، دندان‌ها و بافت‌های مجاور گردد.

 

علائم آبسه دندان

گسترش عفونت دندان در سایر نقاط بدن به ندرت رخ می‌دهد. اما اگر این اتفاق بیفتد، عواقب آن می‌تواند شدید باشد.

علائم زیر می‌توانند نشان دهنده‌ی عفونت دندان در قسمت دیگری از بدن باشند. شخصی که به عفونت دندان مبتلا شده و هریک از این علائم را دارد باید فورأ به پزشک جهت درمان آبسه دندان مراجعه کند:

  • درد زبان و دهان
  • ورم صورت، گردن و گونه‌ها
  • احساس خارش یا سوزش روی پوست
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • تب
  • سردرد شدید
  • دو بینی یا از دست دادن بینایی
  • افتادگی پلک‌ها
  • مشکل تنفسی
  • گیجی

علائم آبسه دندان

علت آبسه

ورودی باکتری به دندان یا لثه منجر به آبسه دندان می‌شود. با این حال، نحوه وقوع آبسه به نوع آبسه بستگی دارد:

آبسه پری‌آپیکال

باکتری‌ها معمولا از طریق یک حفره وارد پالپ دندان می‌شوند. پالپ به قسمت داخلی و نرم دندان گفته می‌شود که از عصب‌ها، بافت همبند و عروق خونی تشکیل شده است.

آبسه پریودنتال

معمولا بیماری لثه باعث این نوع آبسه می‌شود ولی می‌تواند در نتیجه‌ی یک آسیب نیز رخ دهد.

آبسه لثه

ورود یک جسم خارجی مانند پوسته ذرت یا موی مسواک در لثه.

 

عوامل زیر می‌تواند خطر بروز آبسه دندان را افزایش دهد

رعایت نکردن بهداشت لثه و دندان‌ها

مثلاً مسواک نزدن و نکشیدن نخ دندان حداقل دو بار در روز می‌تواند خطر بروز پوسیدگیی دندان، بیماری‌های لثه، آبسه دندان و سایر بیماری‌های دهان و دندان را در شما افزایش دهد.

رژیم غذایی دارای قند فراوان

مصرف زیاد غذاهای حاوی قند مانند نوشابه‌‌های قنددار و شیرینی می‌تواند موجب پوسیدگی دندان و به دنبال آن بروز آبسه دندان شود.

ابتلا به بیماری‌های مرتبط

ابتلا به بیماری‌هایی که باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن شما می‌شود، مانند دیابت یا بیماری‌های سیستم خود ایمنی، می‌تواند خطر بروز عفونت دندان و آبسه دندان را نیز افزایش دهد.

استعمال دخانیات و سیگار کشیدن

مصرف الکل

 

روش‌های درمان آبسه دندان

مشکل آبسه بدون انجام روش مناسب درمان آبسه دندان برطرف نمی‌شود. حتی گر آبسه از بین برود، بترکد یا چرک آن خارج شود و به این ترتیب درد شما متوقف شود، باز هم نیاز به درمان‌های حرفه‌ای دندان پزشکی وجود دارد. درمان آبسه دندان شامل موارد زیر می‌شود:

درمان فوری پوسیدگی‌ها و آسیب‌های وارد شده به دندان‌ها

هدف درمان آبسه دندان در این رابطه شامل خارج کردن چرک آن، ریشه کن کردن و متوقف کردن پخش شدن عفونت در بدن، نجات دندان (در صورت امکان) و پیشگیری از خطرات احتمالی مربوط به آن است.

 

دهان شویه با آب نمک گرم

اگر یک آبسه دندان خود به خود بترکد، دهان شویه با آب نمک گرم می‌تواند در تسکین و آرام کردن شما موثر باشد و دهان شما را تمیز کرده و باعث خارج شدن چرک باقی مانده از آن تا زمانی شود که شما بتوانید با دندان پزشک خود ملاقات کنید. دندان پزشک همچنین ممکن است به شما پیشنهاد کند از دهان شویه با آب نمک گرم در طول دوره ریکاوری برای کاهش ناراحتی‌های احتمالی و نیز تسریع در بهبودی استفاده کنید.

 

مسکن‌های درد موجود در داروخانه‌ها

قرص‌های مسکن درد همچون ایبوپروفن می‌تواند به کاهش ناراحتی‌های شما در زمان بهبود ناحیه مورد نظر کمک کند. به هر حال، با وجودی که این داروها می‌تواند درد را تسکین دهد، نمی‌وتواند آبسه دندان شما را درمان نماید. به همین خاطر نیاز است که شما با دندان پزشک برای اقدامات مراقبتی مناسب تماس بگیرید.

 

عصب کشی دندان

عصب کشی و ترمیم ریشه دندان می‌تواند به کاهش عفونت و درمان آبسه دندان شما کمک کند. نحوه عصب کشی دندان شامل خارج کردن پالپ آسیب دیده دندان و خارج کردن چرک آبسه دندانی است. ساقه پالپ دندان و کانال‌های ریشه دندان در ادامه پر شده و پوشانده می‌شوند و سپس روی دندان روکش قرار می‌گیرد. جراحی عصب دندان برای درمان آبسه دندان همچنین ممکن است برای حذف هر گونه بافت ریشه آسیب دیده پس از بر طرف شدن عفونت دندان مورد استفاده قرار گیرد. این روش فقط زمانی برای بیمار توصیه می‌شود که ساختار دندان کافی برای استفاده از یک ترمیم دائمی بر روی دندان باقی مانده باشد.

 

کشیدن دندان آسیب دیده

اگر دندان امکان ترمیم و روت کانال تراپی و درمان را از طریق عصب کشی وجود نداشته باشد، لازم است که دندان کشیده شود. در این حالت دندان پزشک دندان را کشیده و آبسه دهان و دندان را به منظور حذف عفونت از چرک خالی می‌کند. دندان پزشک در ادامه از کورتاژ برای حذف تمام بافت‌های نرم آسیب دیده در ناحیه مورد نظر استفاده می‌کند. به این ترتیب با کشیدن دندان و تمیز کردن ناحیه آسیب دیده امکان بهبود بیمار فراهم می‌شود.

 

عمل جراحی

هنگامی که آبسه لثه و یا دندان در سطح دهان یا گردن پخش شود، ممکن است نیاز به خارج کردن چرک آن در اطاق عمل، تحت بی‌هوشی عمومی وجود داشته باشد. علاوه بر این، اگر یک آبسه دندان درمان نشود، یا پس از عصب کشی دندان بزرگ‌تر گردد، شما به احتمال زیاد نیاز به جراحی و پر کردن سرهای ریشه دندان و نیز نمونه برداری از آن برای تشخیص مشکل خواهید داشت.

عمل جراحی

روش‌های مدیریت درد برای درمان آبسه دندان

شما می‌تواند درد آبسه را با کمک داروهای غیرنسخه‌ای ضد درد کاهش دهید. توجه کنید که مسکن‌ها فقط برای کاهش درد قابل استفاده هستند و به هیچ عنوان نمی‌توانند جایگزین مراجعه به دندانپزشک باشند.

آسپرین و ایبوپروفن مسکن‌های موثری برای کاهش درد آبسه‌ها هستند. با این حال، بعضی از انواع این داروها برای برخی از بیماران و افراد نامناسب است و مصرف آن‌ها توسط این افراد صحیح نیست:

ایبوپروفن و آسم: اگر آسم دارید، ایبوپروفن مصرف نکنید.

ایبوپروفن و زخم معده: در صورتی که زخم معده دارید هرگز از این دارو مصرف نکنید.

آسپرین و کودکان: به کودکان زیر 16 سال آسپرین ندهید.

آسپرین و بارداری و شیردهی: در صورت بارداری یا شیردهی، آسپرین مصرف نکنید.

آنتی‌بیوتیک‌ها

برای جلوگیری از شیوع عفونت ممکن است برای شما در کنار مسکن‌ها، آنتی بیوتیک نیز تجویز شود. نمونه‌هایی از آنتی بیوتیک‌های تجویزی برای کنترل عفونت آموکسی سیلین یا مترونیدازول است. به هیچ وجه نباید خودسر آنتی بیوتیک مصرف کرد. یا آن‌ها را جایگزین ویزیت و درمان دندانپزشک کرد.

درمان آبسه دندان

چند روش خانگی برای درمان آبسه دندان

آب نمک

یکی از قدیمی‌ترین نسخه‌های درمان آبسه دندان و لثه استفاده از آب نمک است. به این صورت که: یک قاشق چای خوری نمک را به یک لیوان آب ولرم اضافه کرده و حل کنید. با این محلول دهان خود را بشویید و برای درمان آبسه این کار را 2 الی 3 بار در روز تکرار کنید.

 

غرغره کردن سرکه سیب

1-2 قاشق غذاخوری سرکه سیب را آماده کنید.

قبل از مسواک زدن دندان‌ها، از سرکه سیب برای شستن دهان خود استفاده کنید.

پس از 2-3 دقیقه، سرکه سیب را از دهان‌تان بیرون بریزید.

دندان‌هایتان را به طور عادی مسواک کنید.

این روش را 2 تا 3 بار در هفته به طور منظم برای بهبود وضعیت آبسه خود انجام دهید.

شما می‌توانید از سرکه سیب رقیق شده نیز استفاده کنید. اما توجه داشته باشید که با استفاده زیاد از سرکه سیب سرکه باعث حساسیت دندان‌ها می‌شود. علاوه بر این، شما همچنین می‌توانید پد پنبه را در سرکه فرو کنید و سپس آن را به مدت چند دقیقه روی آبسه دندان خود بگذارید. این روش را 2-3 بار در هفته انجام دهید.

 

جوش شیرین

برای اعمال این درمان، لطفا مراحل زیر را دنبال کنید:

1 قاشق چای‌خوری جوش شیرین و کمی آب گرم تهیه کنید.

همه اجزا رو باهم مخلوط کنید.

از آب برای شستشو دهان خود استفاده کنید.

اگر احساس درد در آبسه‌ها کردید، این کار را اغلب انجام دهید.

علاوه بر این، شما می‌توانید جوش شیرین را به طور مستقیم به منطقه آبسه بزنید. این نیز یک روش بسیار موثر برای درمان آبسه دندان است.

جوش شیرین

روتین روزانه برای درمان آبسه دندان

علاوه بر درمان های خانگی بالا برای جلوگیری آبسه دندان روال روزانه خود را به صورت زیر داشته باشید:

– استفاده از آب آشامیدنی فلوراید دار.

– دندان‌هایتان را حداقل دو بار در روز با خمیر دندان فلوراید مسواک کنید.

– نخ دندان کشیدن مرتب.

– جایگزین مسواک در هر سه یا چهار ماه و یا هر زمان که موهای مسواک ضعیف شدند.

– داشتن یک رژیم متعادل و محدود کردن شیرینی‌ها و میان وعده‌های بین وعده‌های غذایی اصلی.

– چکاپ توسط دندانپزشک برای بررسی‌های منظم و تمیز کردن حرفه‌ای .

– استفاده از دهانشویه فلوئورید دار یا آنتی بیوتیکی برای ایجاد یک لایه حفاظت روی دندان و کمک به دندان‌ها در برابر خراب شدنشان.

 

نتیجه گیری

هر کسی می‌تواند نیازمند درمان آبسه دندان باشد. اما افرادی که عادت‌های بهداشت دهان و دندان مناسبی ندارند، در معرض خطر بالای این مشکل هستند. علاوه بر این، افراد مبتلا به سیستم ایمنی ضعیف و افرادی که دچار آسیب‌های دندانی مانند دندان‌های شکسته یا تراشیده شده هستند نیز در معرض خطر بالای آبسه دندان قرار دارند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.