اگر تا به حال در ذهن خود به این مسئله فکر کرده اید که ضریب هوشی شما در مقایسه با رنج جهانی چقدر است و به جواب سوال خود نرسیده اید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید. چون ما سعی داریم در این مقاله نحوه محاسبه ضریب هوشی را برای شما توضیح بدهیم.
هر انسانی دارای ضریب هوشی متفاوتی است. گاهی ممکن است انسان وقتی با سوالی مواجه می شود که پاسخ دادن به آن برایش نسبت به سایر مسائل دشوارتر است با خودش فکر کند که ضریب هوشی اون تا چه حدی است. برای پاسخ دادن به این سوال راه های بسیار زیادی وجود دارد.
ضریب هوشی هر شخصی را توانایی او برای پاسخ دادن به مسائل می تواند تعیین کند. برای به دست آوردن ضریب هوشی قدرت انسان را برای استدلال مسئله، توانایی او برای تجزیه تحلیل اطلاعاتی که در اختیار او قرار می دهند و همچنین دانش زبان او می توان به دست آورد. تست های متفاوتی برای به دست آوردن ضریب هوشی وحود دارد. اما متوسط همه آن ها را 100 در نظر می گیرند.
چگونه می توان ضریب هوشی را حساب کرد؟
همانطور که اشاره کردیم تست های متفاوتی برای محاسبه ضریب هوشی وجود دارد. هنگامی که جواب تست ها مشخص شد می توان آن را به مشاوری نشان داد که تست ها را تجزیه و تحلیل کند و پس از محاسبه میزان آی کیو شما در اختیارتان قرار بدهد. محاسبه میزان ضریب هوشی انسان ها یکی از فعالیت هایی است که روانشناسان علاقه زیادی به آن نشان داده اند و مورد توجه آن ها قرار گرفته است. به همین دلیل قدرت تجزیه و تحلیل تست ها برایشان راحت تر است.
یکی از تست هایی که مورد توجه روانشناسان قرار گرفته است و از آن برای محاسبه ضریب هوشی شخص استفاده می کنند تست هوش تصویری ریون است که در این تست بر اساس تشخیص تفاوت تصویر ها میزان ضریب هوشی را می توانند محاسبه کنند. همانطور که اشاره کردیم روانشناسان متوسط تمام تست ها را 100 در نظر می گیرند و هنگامی که تست هوش مورد برسی قرار می گیرد عدد محاسبه شده را با جامعه آماری خاص مقایسه می کنند و میزان ضریب هوشی شما را محاسبه می کنند. روانشناسان رنج ضریب هوشی را به صورت زنگوله ای شکل ترسیم کرده اند.
میزان هوش به چه صورت اندازه گیری می شود؟
برای به دست آورد ضریب هوشی معمولا از دو روش استفاده می شود:
- روش اول این است که سن عقلی شخص را برا اساس تست ها بر سن واقعی تقسیم می کنند و نتیجه حاصل را در 100 ضرب می کنند
- روش دوم به این صورت است که نمره به دست آمده را با جامعه آماری مقایسه می کنند که معمولا این جامعه را به گونه ای در نظر می گیرند که همسن باشند.
طبق بررسی هایی که در جامعه صورت گرفته شده است رنج هایی را برای ضریب هوشی انسان در نظر گرفته اند که شامل موارد زیر است و میزان ضریب هوشی سایر افراد را با آن مقایسه می کنند.
بررسی نگرش های صحیح رفتاری
رنج ضریب هوشی به چه میزان است؟
- اگر عدد محاسبه شده برای ضریب هوشی فرد بالای 120 باشد به عنوان شخصی نابغه در جامعه شناخته می شود.
- این عدد اگر بین رنج 110 تا 120 باشد فرد به عنوان شخص تیز هوش معرفی می شود.
- هنگامی که عدد ضریب هوشی بین 90 تا 110 باشد دارای هوش متوسطی است.
- اگر ضریب هوشی بین 80 تا 90 باشد به عنوان شخص کم هوش معرفی می شود.
- رنج ضریب هوشی بین 70 تا 80 به عنوان مرزی شناخته می شود.
- و در آخر اگر ضریب هوشی کمتر از 70 باشد مرزی ضعیف است.
زمانی که از تست های مختلف ضریب هوشی استفاده می شود و میزان ضریب هوشی محاسبه می شود. روانشناسان میزان ضریب هوشی را با این مقادیر مقایسه می کنند و حد ضریب هوشی شخص را معین می کنند.
روش اندازه گیری تست هوش بر اساس روش آلفرد بینه و تئودور به چه صورت است؟
یکی دیگر از تست هایی که در میان روانشناسان رواج دارد تستی است که توسط آلفرد بینه و تئودور طراحی شده است. این تست اولین تست هوشی است که در دنیا مورد استفاده قرار گرفت. ویژگی برتری که این تست نسبت به سایر تست ها دارد این است افراد را با رنج سنی خود مقایسه می کنند و این امر باعث شده است که آمریکایی ها و کشورهای اروپایی برای محاسبه هوش دانش آموزان خود از این تست استفاده کنند.
شیوه ای که برای محاسبه ضریب هوشی در این تست استفاده می شود به این صورت است که توانایی هایی که شخص در پیدا کردن قافیه ها، اسم گذاری جدید برای اشیایی که روبه روی او قرار می گیرد و همچنین استدلال هایی که شخص با منطق خود می تواند بیاورد مورد بررسی قرار می گیرد و ضریب هوشی او بر این اساس محاسبه می شود.
امروزه از جمله معروف ترین تست هوش هایی که در میان روانشناسان رواج دارد را می توان به تست ریون و تست هوش کتل اشاره کرد. عوامل زیادی در میزان ضریب هوشی شخص می تواند موثر باشد که در ادامه مطلب به آن اشاره می کنیم.
علاوه بر عوامل ژنتیکی که در میزان ضریب هوشی موثر است امروزه محققان اثبات کرده اند که عوامل محیطی نیز در میزان ضریب هوشی شخص می تواند موثر باشد.
عوامل محیطی
- یکی از مهمترین عوامل محیطی که می توان به آن اشاره کرد میزان تحصیلاتی است که شخص دارد. این مسئله در میزان ضریب هوشی بسیار تاثیر گذار است و اثر آن توسط محققین به اثبات رسیده است.
- یکی دیگر از عواملی که ممکن است در میزان ضریب هوشی شخص تاثیر گذار باشد نوع تغذیه ای است که دارد.
- از جمله تاثیر گذار ترین عوامل در میزان ضریب هوشی می توان به شرایط اقتصادی که فرد تجربه می کند اشاره کرد. اثر این عامل طی تحقیقاتی که توسط محققین سراسر دنیا انجام شده است به اثبات رسیده است.
- از موارد دیگری که در میزان ضریب هوشی تاثیر گذار است شرایط خانوادگی است که فرد دارد و همچنین میزان امیدی که فرد برای زندگی در آینده دارد نیز در این مسئله بسیار اهمیت دارد.
- هنگامی که تست های ضریب هوشی توسط خود شخص و یا روانشناسان گرفته می شود ممکن است دچار خطا هایی در هنگام محاسبه و یا تجزیه و تحلیل داده ها بشوند که این نیز از جمله عوامل محیطی است که ممکن است در میزان ضریب هوشی تاثیر گذار باشد.
8 ویژگی زنانی که اعتماد به نفس بالایی دارند
تاثیر نژاد و ملیت افراد
زمانی در میان محققین و روانشناسان این مسئله وجود داشت که عوامل مختلفی از جمله نژاد و ملیتی که شخص دارد و همچنین جنسیتی که شخص دارد در میزان ضریب هوشی او موثر است؛ اما این مسئله سبب ایجاد درگیری ها و تنش های مختلفی شد و باعث شد بین افراد با رنگ پوستی متفاوت و حتی جنسیت ها تبعیض هایی ایجاد شود. اما طبق مطالبی که به آن اشاره کردیم عوامل محیطی می توانند در میزان ضریب هوشی شخص موثر باشد؛ اما ربطی به نوع رنگ پوست انسان ندارد.
یکی دیگر از مهمترین نظریه هایی که در میان روانشناسان و محققین رواج دارد این است که ضریب هوشی انسان ها در طول زمان به صورت خطی در حال افزایش پیدا کردن است و این فرضیه را محققان به عنوان اثر فلین می شناسند.
طی بررسی هایی که توسط محققین انجام شده است به اثبات رسیده است که ضریب هوشی متوسط یعنی بین 90 تا 110 بیشترین آمار را در میان ضریب هوشی ها دارد و بیش از نصف مردم جهان دارای ضریب هوشی متوسطی هستند.
همانگونه که اشاره کردیم ضریب هوشی انسان را بر اساس قدرت استدلال او و توانایی هایی که در حل کردن مسئله ها دارد تعیین می کنند. یک انسان با ضریب هوشی متوسط می تواند در تمام زمینه های مختلف از جمله حل مسئله، موسیقی، نقاشی و سایر استعداد ها قابلیت کافی را داشته باشد.
هوش عاطفی
یکی از نکاتی که باید به ان توجه ویژه داشته باشیم این است که انسان ها دارای هوش عاطفی نیز هستند و طبق نظریه ای که دنیل گلمن ارائه داده است به این اشاره کرده است که هوش عاطف انسان که به ای کیو EQ معروف است ازIQ بیشتر دارای اهمیت است به همین دلیل یک فردی که آی کیو او بالاتر از 120 است و به عنوان شخص نابغه در جامعه شناخته می شود نمی تواند بگوید که حتما در مقایسه با افرادی که دارای ضریب هوشی متوسطی هستند در تمام موارد عملکرد بهتری خواهند داشت.
نتیجه گیری
با توجه به مطالبی که در مقاله به آن اشاره کردیم ضریب هوشی انسان ها با یکدیگر متفاوت است و تست های مختلفی برای فهمیدن میزان هوش در اختیار شما قرار دارد که با مراجعه به روانشناسان و انجام تست های مناسب از میزان ضریب هوشی خود مطلع شوید.
همانطور که گفته شد عوامل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی در میزان ضریب هوشی شخص می تواند موثر باشد. به همین دلیل بهتر است اگر به دنبال ضریب هوشی بالایی هستید سعی داشته باشید که شرایط محیطی مناسبی برا خود و فرزندان خود ایجاد نمایید؛ اما اگر درصد هوش بالایی نداشتید نگران نباشید.
چون زمینه های مختلفی در دنیا وجود دارد که حتی اگر ضریب بالایی هم نداشته باشد می تواند در آن زمینه ها موفق عمل کند که حتی افرادی که به عنوان نابغه و تیز هوش شناخته می شوند در آن عملکرد چندان خوبی نداشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید