تاریخ امروز2 آذر 1403
اضطراب موقعیتی

اضطراب موقعیتی

اضطراب موقعیتی اضطرابی رایج بوده که به دلیل قرارگرفتن در موقعیت‌های ناآشنا و جدید در فرد ایجاد می‌شود. این اضطراب می‌تواند بسیار آزاردهنده و در بعضی موارد مختل‌کننده زندگی باشد. ازاین‌رو یادگیری روش‌های کنترل اضطراب موقعیتی امری لازم و ضروری به نظر می‎رسد.

اگر هنگام سخنرانی جلوی یک جمع، مصاحبه کاری، ملاقات با افراد جدید و موقعیت‎هایی ازاین‌قبیل دچار اضطراب می‎شوید، از اضطراب موقعیتی رنج می‎برید. اما نگران نباشید و از آن خجالت نکشید، بسیاری از افراد هستند که این اضطراب را تجربه می‎کنند. روش‎هایی برای کنترل این اضطراب وجود دارد که اگر تا آخر این مطلب همراه ما باشید با این روش‎ها آشنا خواهید شد.

اضطراب موقعیتی چیست؟

افرادی که دچار اضطراب موقعیتی هستند، در موقعیت‎ها و مکان‎های ناآشنا، به حدی دچار استرس و اضطراب می‎شوند که توانایی خود برای حفظ آرامش را از دست می‎دهند. اضطراب داشتن در این موقعیت‌ها بسیار رایج است، به‌خصوص هنگام سخنرانی در جمع، اما موقعیت‎هایی نیز هستند که سطح اضطراب را افزایش می‎دهند. برخی از این موقعیت‎ها به شرح زیر است:

  • ملاقات با یک شخص برای اولین‌بار
  • مصاحبه شغلی
  • درمیان‌گذاشتن یک نظر در میان جمع
  • رهبری کردن یک بحث یا جلسه

نکته قابل‌توجه این است که اضطراب موقعیتی لزوماً با اختلال اضطراب فراگیر یکسان نیست، زیرا اضطراب فراگیر، فارغ از موقعیت، ادامه‌دار است.

اضطراب موقعیتی

علائم اضطراب موقعیتی چیست؟

اضطراب موقعیتی هم علائم فیزیکی ایجاد می‎کند، هم علائم روانی. برخی از این علائم شامل موارد زیر می‎شود:

  • تحریک‌پذیری یا زودرنجی
  • خستگی
  • ضربان قلب بالا
  • تعریق کف دست‎
  • سردرد
  • لرزش دست
  • تنش عضلانی
  • خشکی دهان
  • مشکل خواب

باید توجه داشت که علائم اضطراب در هر فردی نسبت به فرد دیگر و بر طبق موقعیت می‎تواند متفاوت باشد. برای مثال فردی که از سخنرانی در جلوی جمع هراس دارد ممکن است علائمی مثل لرزیدن صدا و قرمز شدن صورت را تجربه کند. یا فردی که برای مصاحبه کاری خود استرس و اضطراب دارد ممکن است دچار بی‎خوابی شده و کف دست‎هایش عرق کند.

علت اضطراب موقعیتی چیست؟

هنوز دلیل مشخصی برای این اضطراب شناسایی نشده است اما عوامل مختلفی می‎تواند در افزایش و پیشرفت آن نقش داشته باشد. عوامل زیستی و محیطی همراه عدم تعادل شیمیایی ناشی از استرس، در کنترل خلق‌وخو دخیل هستند. همین عوامل در اضطراب موقعیتی نیز می‎توانند تاثیرگذار باشند.

چگونه اضطراب موقعیتی را کنترل کنیم؟

اضطراب موقعیتی علاوه بر این که می‎تواند بسیار خسته‎کننده و آزاردهنده باشد، ممکن است عواقب بدی هم به دنبال داشته باشد. این اضطراب ممکن است جلوی پیشرفت شغلی فرد را بگیرد، بر روی روابط افراد تاثیر گذاشته و یا عزت‌نفس آن‎ها را کاهش دهد. ولی خبر خوش این است که راه‎هایی برای کنترل اضطراب موقعیتی وجود دارد که در ادامه به آن‎ها می‌پردازیم.

اضطراب موقعیتی

در مورد اضطراب خود مطالعه کنید

هرچقدر که می‎توانید در مورد اضطراب خود تحقیق و مطالعه کنید. هرچقدر بیش‎تر در مورد آن بدانید، از تکنیک‎های موثرتری بهره خواهید برد و بهتر متوجه می‎شوید که ریشه افکار و رفتارهای شما چیست. همچنین دانستن در مورد اضطرابتان به شما کمک می‎کند تا راحت‎تر موقعیت خود را به دیگران توضیح داده و از آن‎ها کمک بگیرید.

خود را در معرض ترس‎هایتان قرار دهید!

این جمله به این معنی نیست که بلافاصله و سریع خود را در موقعیتی که از آن می‎ترسید قرار دهید، خیر! بلکه منظور از این جمله این است که پله‌پله و کم‌کم جلو بروید تا در طول زمان بتوانید در آن موقعیت احساس راحتی بیش‎تری کنید.

یک روتین بسازید

یکی از راه‎های کنترل اضطراب موقعیتی ایجاد یک روتین است. زمانی که متوجه شدید چه موقعیتی شما را مضطرب می‎کند و ریشه این ترس شما از کجاست، می‎توانید از تکنیک‎هایی که به کاهش اضطراب و بهبود عملکرد شما کمک می‎کند استفاده کنید. یکی از رایج‎ ترین کارهایی که می‎توانید انجام دهید، این است که از قبل برای آن موقعیت تمرین کنید. به بیانی دیگر خود و کارهایی که در آن موقعیت انجام می‎دهید را تصور کرده تا با آن آشنا شوید. این آشنایی باعث کاهش اضطراب شما می‎شود. برای مثال اگر یک مصاحبه پیش رو دارید، از تمام چیزهایی که نیاز دارید یک لیست تهیه کنید تا آن‎ها را فراموش نکنید. هرچقدر بیش‎تر تمرین کنید، برای آن موقعیت آماده‎تر بوده و اضطراب کم‎تری خواهید داشت.

یک نکته را هرگز فراموش نکنید. هرچقدر هم که برای یک موقعیت نگران هستید، مراقب باشید که خواب کافی داشته باشید، خوب غذا بخورید و هروقت که نیاز بود استراحت کنید.

اضطراب موقعیتی

مصرف کافئین را محدود کنید

کافئین با افزایش سطح هشیاری شما می‎تواند باعث تشدید احساس اضطراب شما شده و در خوابتان اختلال ایجاد کند. نداشتن خواب باکیفیت و کافی سلامت روان را به خطر می‌اندازد.

از یک متخصص کمک بگیرید

اگر اضطراب شما برایتان مشکل ایجاد کرده و زندگی روزمره‎تان را مختل کرده است، در کمک‌گرفتن از یک متخصص دریغ نکنید. با یک روان‎شناس یا روانپزشک راجع به روش و درمانی که می‎تواند بیش‎ترین تاثیر را در کنترل اضطراب موقعیتی شما داشته باشد مشورت کنید.

افکار منفی را به چالش بکشید

یکی از رایج‎ترین الگوهای افکار منفی درگیرشدن با افکاری چون «چه می‎شود» و «اگر» بوده که در آن بدترین نتیجه‎ای که ممکن است پیش آید را تصور می‎کنید. این‎گونه افکار منفی اضطراب موقعیتی را به دنبال دارد. برای مقابله با این افکار منفی، افکار مثبت‎تر را جایگزین آن‎ها کنید.

استفاده از تکنیک‎های آرامش‌بخش

تکنیک‎های آرامش‌بخش را یاد بگیرید و آن‎ها را تمرین کنید تا زمانی که دچار اضطراب موقعیتی می‎شوید از آن‎ها استفاده کنید. از تکنیک‎هایی که در آرام‌کردن شما موثر هستند می‎توان به تنفس عمیق و تصویرسازی اشاره کرد.

واقع‎بین باشید!

اغلب موقعیت‎های نگران‌کننده، آن‌قدر که به نظر می‎رسند بد نیستند. اگر کسی هستید که همیشه نیمه خالی لیوان را می‎بینید وقت آن رسیده است که وخامت اوضاع را واقع‎بینانه ارزیابی کنید. غالبا حتی اگر همه چیز به بدترین شکل ممکن پیش رود، زیان زیادی به شما وارد نمی‎کند و حتی ممکن است هنوز امیدی برای یک نتیجه خوب وجود داشته باشد.

نفس کشیدن را فراموش نکنید!

تحقیقات نشان می‎دهند که یک سری تکنیک‎های مشخص نفس کشیدن مثل تنفس عمیق می‎تواند تقریبا خیلی سریع شما را آرام کند. تکنیک‎ها و روش‎های مختلف را امتحان کنید تا بتوانید بهترین و موثرترین آن‎ها در کنترل اضطراب موقعیتی خود را پیدا و انتخاب کنید.

از دوست یا خانواده خود کمک بگیرید

آیا دوستی دارید که از بودن او در کنار خود خوشحال می‎شوید و می‎تواند شما را آرام کند؟ اگر بله پس منتظر چه هستید! هروقت که قرار بود به جایی بروید که باعث اضطراب شما می‎شود، از او درخواست کنید تا همراه شما بیاید.

سخن آخر

تمرین مرتب تکنیک‎ها و روش‎های معرفی شده باعث می‎شود اضطراب شما به‌مرور کاهش یابد. هرچقدر که بیش‎تر با ترس‎هایتان روبه‌رو شوید، از قبل خود را آماده کنید، افکار منفی خود را به چالش کشیده از تکنیک‎های آرامش‌بخش استفاده کنید و … اضطراب کم‎تری را تجربه خواهید کرد. توجه داشته باشید که گاهی کنار آمدن با این اضطراب به این راحتی‎ها ممکن نبوده و روش‎های بالا جواب نمی‎دهد. در این صورت حتما از یک متخصص کمک بگیرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.