تاریخ امروز15 اردیبهشت 1403
سلامت زنان

8 نام آشنا در سلامت زنان

زنان و مردان ممکن است به بیماری های مختلفی مبتلا شوند، اما بعضی مسائل سلامتی زنان را به شکلی متفاوت تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از دلایل این موضوع می تواند وجود بیماری هایی باشد که منحصرا مربوط به زنان است، بیماری هایی نظیر سرطان دهانه رحم، سرطان سینه و بیماری های خاص دوران بارداری یا یائسگی که اگر به موقع تشخیص داده نشوند و تحت درمان قرار نگیرند میتوانند منجر به مرگ شوند. همچنین بیماری هایی مانند افسردگی، اضطراب و حمله ی قلبی در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد و بیماری های مقاربتی و اختلالات مجاری ادرار می تواند آسیب بیشتری به زنان وارد کند، در حالیکه مردان ممکن است در طول عمر خود یک بار هم به چنین بیماری هایی دچار نشوند.

در میان شرایطی که زنان را بیشتر از مردان تهدید می کند، هشت بیماری خطرات قابل توجهی برای سلامتی زنان دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

بیماری های قلبی

در ایالات متحده ی آمریکا بیماری های قلبی به طور متوسط از هر چهار زن جان یک نفر را می گیرد. اگرچه عموم مردم بیماری قلبی را یک مسئله ی رایج در میان مردان می دانند، این وضعیت تقریباً مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار می دهد.  با این حال، تنها 54 درصد از زنان می دانند که بیماری قلبی بیشترین بیماری است که زنان را تهدید می کند.  در ایالات متحده، 49 درصد از بیماران قلبی الکل و دخانیات مصرف می کنند که عامل اصلی بروز بیماری های قلبی است.

سرطان سینه

سرطان سینه، که به طور معمول از مجاری ترشح شیر منشا می گیرد، می تواند به سایر اندام ها سرایت کند و تهاجمی ترین سرطانی است که جمعیت زنان جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. این وضعیت در میان جمعیت‌های زنان در کشورهای توسعه ‌یافته به دلیل طول عمر طولانی ‌شان بیشتر است. در ابتدا، زنان مبتلا به سرطان سینه ممکن است دچار توده های سینه شوند. بیشتر توده ‌های سینه تهدیدکننده نیستند، اما زنان برای بررسی و مراقبت های خاص لازم است تحت نظر پزشک قرار بگیرند.

انجام چکاپ های سالانه می تواند تا حد زیادی ریسک ابتلا به سرطان سینه را در زنان کاهش دهد و برخی توصیه ها و مراقبت های پزشکی مانند مصرف مکمل های خاص یا تغییر در عادات روزمره در پیشگیری به این نوع سرطان شایع بیسیار موثر هستند.

دکتر زنان

 سرطان تخمدان و دهانه رحم

 بسیاری از مردم از تفاوت بین سرطان تخمدان و سرطان دهانه ی رحم آگاه نیستند. سرطان دهانه ی رحم از قسمت تحتانی رحم منشا می گیرد، در حالی که سرطان تخمدان از لوله های فالوپ شروع می شود.  ویژگی مشترک هر دو بیماری ایجاد دردهای شدید است و سرطان دهانه ی رحم گاهی می تواند باعث ترشح و درد در حین مقاربت نیز بشود، در حالی که سرطان تخمدان علائم بسیار مبهمی دارد و به همین دلیل تشخیص آن پیچیده تر است. در نهایت، آزمایش پاپ اسمیر سرطان دهانه رحم را تشخیص می دهد اما سرطان تخمدان از طریق پاپ اسمیر قابل تشخیص نیست.

بسیاری از بیماری های زنان در مراحل اولیه بدون هیچ گونه درد یا نشانه ای ایجاد شده و پیشرفت می کنند، به همین علت حتی اگر در شرایط عادی و سلامت هستید حتما سالی یک بار برای انجام چکاپ های دوره ای به متخصص مراجعه کنید.

بیماری های زنانه

خونریزی و ترشح بخشی طبیعی از چرخه ی قاعدگی در زنان است، با این حال، علائم غیرعادی در طول قاعدگی ممکن است نشان دهنده ی بیماری های زنانه باشد. این علایم ممکن است شامل خونریزی بین قاعدگی، تکرر ادرار یا به هم خوردن نظم قاعدگی باشد. مشکلات واژن همچنین می تواند نشان دهنده ی مشکلات جدی مانند بیماری های مقاربتی یا سرطان دستگاه تناسلی باشد. ممکن است عفونت های خفیف به راحتی با مصرف یک دوره دارو برطرف شوند اما اگر کنترل نشوند می توانند منجر به شرایطی مانند ناباروری یا نارسایی کلیه شوند.

تمام علامت های غیرطبیعی، ترشحات رنگی یا غیرعادی و به هم خوردن سیکل های قاعدگی را جدی بگیرید و برای بررسی علت آن ها از پزشک متخصص کمک بخواهید.

بیماری زنان

بیماری های بارداری

اگر خانم ها مبتلا به هر بیماری باشند، با بارداری شرایط بیماری می تواند وخیم تر شود و سلامت مادر و فرزند را به خطر بیندازد. آسم، دیابت، بیماری های تیرویید و افسردگی در صورت عدم مدیریت صحیح در دوران بارداری تشدید شده و به سلامت مادر و جنین آسیب وارد می کند. بارداری می تواند باعث کاهش تعداد گلبول های قرمز خون مادر سالم شود و کم خونی موقتی شود، یا اختلالات افسردگی به وجود بیاورد. مشکل دیگر زمانی ایجاد می شود که یک سلول تولید مثل در خارج از رحم کاشته می شود و بارداری بعدی را غیرممکن می کند.  خوشبختانه امروزه به لطف علم و تکنولوژی متخصصان زنان و زایمان می توانند مشکلات شایع و نادر زنان را که در دوران بارداری ظاهر می شوند، مدیریت و درمان کنند.

بیماری های خود ایمنی (سلامتی زنان)

بیماری خود ایمنی زمانی رخ می دهد که سلول های دفاعی بدن که وظیفه ی حفظ ایمنی و مبارزه با عوامل تهدیدکننده مانند ویروس ها را به عهده دارند به اشتباه به سلول های سالم بدن حمله می کنند. با ادامه و تشدید این وضعیت در میان افراد، محققان در مورد اینکه چرا این وضعیت بیشتر زنان را تحت تأثیر قرار می دهد، اتفاق نظر ندارند. بیماری‌های خود ایمنی انواع مختلفی دارند اما اغلب علائم مشترکی دارند که عبارتند از:

 

  • خستگی و بی حالی
  • تب خفیف
  • درد
  • تحریک پوست
  • سرگیجه

 

بیشتر سیستم خود ایمنی در معده قرار دارد و به همین دلیل بسیاری از کسانی که از این عارضه ها رنج می برند به روش های درمانی طبیعی متوسل شده اند، نمونه هایی از آن عبارتند از:

 

  • مصرف کمتر شکر
  • مصرف کمتر چربی
  • کاهش استرس
  • کاهش مصرف دخانیات و الکل

با این حال، بهترین کار در برابر بیماری خود ایمنی، تشخیص زود هنگام و قرار گرفتن تحت نظر پزشک است، در اغلب موارد برای کنترل بیماری های خود ایمنی نیاز به درمان های دارویی و مصرف منظم و مادام العمر دارو وجود دارد.

پوکی استخوان

یکی دیگر از بیماری هایی که در زنان شایع تر از مردان است بیماری پوکی استخوان است. پوکی استخوان استخوان ها را ضعیف می کند و با آسیب پذیر ساختن آن ها باعث می شود به سادگی بشکنند یا با هر ضربه ترک بردارند. عوامل متعددی می توانند باعث ایجاد پوکی استخوان به خصوص در زنان شوند که برخی از آن ها را در ادامه می بینید:

 

  • بالا رفتن سن
  • مصرف الکل
  • مصرف داروهای خاص
  • ژنتیک
  • ورزش نکردن
  • کاهش توده ی عضلانی
  • سیگار کشیدن
  • استفاده از استروئیدها

برای تشخیص پوکی استخوان، پزشکان آزمایش تراکم استخوان را با استفاده از اشعه ی ایکس یا سونوگرافی تجویز می کنند. در حالی که هیچ درمانی برای پوکی استخوان وجود ندارد، پزشکان می توانند روش های پیشگیری از ابتلا به بیماری یا کمک به کاهش روند پیشرفت بیماری تجویز کنند، که ممکن است شامل مکمل های غذایی، انتخاب سبک زندگی سالم یا داروهای خاص باشد. مصرف کلسیم و ورزش کردن به طور منظم از روش های موثر برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان در زنان و مردان است.

اهمیت سلامتی زنان

افسردگی و اضطراب (سلامتی زنان)

نوسانات طبیعی هورمونی در خانم ها می تواند منجر به افسردگی یا اضطراب شود. سندرم پیش از قاعدگی (PMS) نیز معمولاً در بین زنان رخ می دهد، و می تواند سلامت روانی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد.نوع دیگر افسردگی در زنان مدت کوتاهی پس از زایمان است که بسیاری از مادران به نوعی افسردگی به نام «بیبی بلوز» مبتلا می‌شوند، و تغییرات عاطفی، غمگینی و خستگی رایج ترین نشانه های آن هستند. علاوه بر این ها یائسگی نیز می تواند باعث افسردگی شود. مهم نیست که علائم افسردگی چقدر شدید باشد، پزشکان می توانند با تجویز دارو یا ارائه ی روش های بدون نیاز به دارو افسردگس ناشی از یائسگی یا پیش از یائسگی و افسردگی زایمان را تسکین دهند.

 

پیشرفت تکنولوژی سلامت برای زنان

 به زودی، فناوری‌های جدید برای کمک به پزشکان و متخصصان در تشخیص و درمان بیماری های مخصوص زنان پدیدار خواهد شد. محققان درمان‌های پزشکی نوآورانه‌ ای را کشف کرده‌اند، مانند طراحی نوعی آزمایش خون که می‌تواند تشخیص دهد آیا بارداری خارج از لوله‌های فالوپ شروع شده است یا خیر، و سایر فناوری‌های پزشکی در حال توسعه که بعضی از مهم ترین آن ها عبارتند از: آزمایش پاپ اسمیر در خانه و آزمایشی که با استفاده از بزاق دهان به عنوان نمونه، بارداری را مشخص می کند.  زنان می توانند با عادات سالم و مراجعه ی منظم به پزشک متخصص، خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماری های رایج را کاهش دهند. بهترین و موثرترین راه برای پیشگیری از بیماری های زنانه ایجاد سبک زندگی سالم و انجام چکاپ های منظم است.

بسیاری از بیماری های خطرناک زنان اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شوند قابل درمان هستند و فرایند به مراتب ساده تری را برای بهبود نیاز دارند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.