ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که دو دوست هم سن را ببینید؛ اما سن واقعی هرکدام را بر اساس چهرهشان، اشتباه حدس بزنید. یکی پوستی شفاف و دیگری همراه با چین و چروک داشته باشد. قطعا کسی که پوست بهتری داشته باشد، جوانتر به نظر میرسد.
یکی از نشانههای افزایش سن، تغییرات پوستی است. همراه با افزایش سن، روند رشد مجدد سلولهای پوستی و فرایند بهبود بدن بعد از ورزش کردن، کند خواهد شد. چرا که با افزایش سن، قوام و ارتجاعیت پوست کاهش مییابد. تراکمها و ترکیبات مولکولها(کلاژنها و استالینها) که لایههای زیرین پوست را تشکیل میدهند، دست خوش تغییرات شده و باعث پیری پوست شما خواهند شد. عوامل متعددی بر روند طبیعی پیری پوست که ناشی از افزایش سن است، موثر است که برخی از آنها قابل کنترل بوده و میتوانیم از سرعتشان بکاهیم. در ادامه مهمترین عوامل پیری پوست را بررسی خواهیم کرد.
اصلیترین عوامل پیری پوست
استعمال دخانیات
نیکوتین موجود در دخانیات، چروکهای قبلی شما را تشدید کرده و چروکهای جدید شعاعی شکلی در اطراف دهان، ایجاد میکند. مصرف دخانیات باعث افت اکسیژن خون شده و تعادل آنتی اکسیدانها و رادیکالهای آزاد پوست را به هم میزند که سبب خشکی پوست خواهد شد. همچنین در دود سیگار سمومی وجود دارد که بدن شما را در معرض استرس اکسیداتیو قرار داده و به شدت بر پیری پوست موثر است و دور لبها و اطراف چشم شما را تیره میکند.
استرس
استرس و فشار روحی نه تنها با پوست، بلکه با همهی جنبههای سلامت انسان ارتباط مستقیم دارد. شاید شنیده باشید که فلانی بعد از جدایی از همسرش، خیلی شکسته شده یا مادری بعد از مرگ فرزندش، یک باره پیر شده باشد! این شکسته شدن و پیر شدن پیامد همان استرسها و فشارهای روانی است که فرد متحمل شده و از عوامل پیری پوست به حساب میآید. عواملی مثل طلاق از همسر، مرگ او و یا مشکلات مالی در خانواده میتواند سبب پیری پوست شود. کسانی که عصبی یا به اصطلاح دائما اخمو هستند پوستشان زودتر از هم سالان خود چین و چروک برمیدارد. استرس و انقباض دائمی عضلات حالت دهندهی صورت باعث کش آمدن پوست و در نتیجه شل شدن و افتادگی آن میشود.
نور خورشید
تحقیقات دانشمندان بر روی هزاران دوقلو که یکی بیشتر از دیگری در معرض نور خرشید بوده است؛ اثبات کرده که نور خورشید از عوامل پیری پوست است و در دراز مدت تاثیر غیرقابل جبرانی دارد. اگر شما در معرض نور خورشید باشید یا بخواهید با نور آفتاب برنزه کنید، اشعهی فرابنفش به پوست شما نفوذ کرده و به سلولهای DNA پوست شما آسیب میزند.
زیبا شدن در خواب! تاثیرات خواب بر زیبایی، یک مقاله متفاوت برای آنهایی که به زیبایی پوستشان اهمیت میدهند.
نیروی جاذبه
کمتر کسی میداند که نیروی جاذبه، باعث افتادگی پوست و پیری آن میشود. علت اصلی چروکهای دوطرف لب (Nasolabia) که بین دو طرف بینی و حاشیهی لبها ایجاد میشود، تاثیر نیروی کشش زمین بر گونههاست. علاوه بر تغییرات بافتهای زیرین پوست که ناشی از افزایش سن هستند، جاذبهی زمین باعث پیری پوست و افتادگی ابروها، پلکهای بالایی و پایینی و غبغب میشود.
ژنتیک
برخی عوامل ارثی و ژنتیکی نیز جزو عوامل پیری پوست و مسبب عارضههای پوستی هستند. طی شرایط ژنتیکی بسیار نادری، علائم پیری در کودکی و ابتدای بلوغ پدیدار میشود. این حالت را پیری زودرس یا پروگریا (Progeria)مینامند. به طور کلی از هر یک میلیون نفر، یک نفر به سندرم ورنر (Werner)مبتلاست که دچار چین و چروک، سفید شدن مو و طاسی میشود و در سنین 13 تا 30 سالگی نمایان خواهد شد. سندرم نادر دیگری به نام هاچینسون_گیلفورد(Hutchinson-Gilford) وجود دارد که از هر هشت میلیون نوزاد، یک نفر به این سندرم مبتلاست. این کودکان به سرعت همسالان خود رشد نمیکنند و اندام نحیفی دارند، طاس میشوند و میانگین امید به زندگی مبتلایان آن 13 سال است.
با دوری از عادات ناسالم، عوامل پیری زودرس را کاهش دهید.
برخی از عوامل پیری پوست قابل کنترل و توقف هستند. شما میتوانید با کنار گذاشتن این عادات غلط، عوامل پیری پوست را کاهش دهید. در ادامه برخی از این عادات را ذکر خواهیم کرد.
– کیفیت پایین خواب
وقتی که انسان خواب است؛ بدن در حال احیا و بازتولید سلولهاست. خواب بیکیفیت، عملکرد محافظتی پوست را تضغیف کرده و باعث بروز علائم پیری میشود. پس خواب ناکافی یا بیکیفیت یکی از علل پیری پوستبوده و فرصت احیای سلولها را به بدن نمیدهد.
– مصرف الکل و کافئین
نوشیدن بیش از حد الکل، آب بدن را کم کرده و به مرور باعث شل شدن پوست میشود. به این ترتیب پوست شما غالب و بافت محکم گذشته را ندارد و شکل خود را از دست میدهد. مصرف کافئین نیز تاثیر مشابه الکل را دارد؛ اما در این باره تحقیقات قطعی و کاملی به عمل نیامده و نمیشود گفت مصرف روزانه قهوه و نوشیدنیهای حاوی کافئین از علل پیری پوست شمرده میشود چراکه هنوز به اثبات نرسیده است.
با مقاله ورود آلزایمر را ممنوع کنید، میتوانید از بروز این بیماری جلوگیری کنید.
– استرس و فشار روانی
بدیهی است که شرایط و سبک زندگی فردی هرکس بر سلامت پوست او موثر است چرا که شرایط نامناسب زندگی و سبک زندگی نادرست، بروز واکنشهای التهابی بدن را به دنبال دارد. استرس و تنشهای ذهنی، بر کیفیت خواب شما تاثیر به سزایی دارد و سبب ترشح هورمون و ایجاد التهاب میشود که همین امر سرعت پیری پوست را افزایش داده و سلامت پوست شما را تهدید میکند.
– رژیم غذایی ناسالم
یک رژیم غذایی مناسب میتواند شما را در حفظ سلامت پوستتان به خوبی یاری کند. رژیم غذاییای سالم تلقی میشود که عاری از مواد قندی باشد؛ چرا که رژیم غذایی حاوی قند و کربوهیدراتهای تصفیه نشده به پوست آسیب جدی وارد کرده و باعث ایجاد چین و چروک خواهد شد. پس با حذف این مواد از رژیم غذایی میتوان یکی از عوامل پیری پوست را به راحتی کنترل کرد.
کسانی که با مفهوم لایهبرداری پوست آشنا نیستند، مقاله لایه برداری پوست و معرفی بهترین کرم لایه بردار را مطالعه کنند.
آلودگی محیطی
پوست شما همواره با هوای اطرافتان در تماس است. هوای آلوده دارای سموم مضری برای پوست شماست که در آن نفوذ کرده و باعث ایجاد لکهای پوستی و چین چروک میشود. نفوذ آلایندههای موجود در هوای محیط این معضلات را تشدید مینماید.
راههای پیشگیری از پیری پوست
– مهمترین توصیه هر متخصص پوست برای جلوگیری از پیری آن، استفاده از کرمهای ضد آفتاب “با حداقل 30SPF” است. توصیه میشود هر2 الی 3ساعت کرم ضد آفتاب خود را تجدید نمایید و در هر بار مصرف، یک بند انگشت از کرم را روی سطح پوست خود پخش کنید.
– برخی از کرمهای ضد آفتاب نباید برای نواحی دور چشم استفاده شوند. در این باره از متخصص پوست خود مشورت بگیرید و کرم مناسب با پوست خود را استفاده نمایید.
– توجه داشته باشید که ضد آفتابهای فاقد چربی، مناسب پوستهای چرب هستند و بهتر است، زنان باردار و کودکان کم سن از ضد آفتابهای معمولی استفاده نکنند و بسته به تشخیص پزشک متخصص پوست از ضد آفتاب مناسب استفاده کنند.
– فراموش نکنید که از ضد آفتابهای مخصوص لب استفاده کنید و قبل از غذا خوردن، آن را از پوست خود بشویید.
– در روزهای نیمه آفتابی هم حتما از ضد آفتاب استفاده کنید؛ علی الخصوص در روزهای برفی که تابش نور خورشید توسط برف رفلکس میشود و تاثیر نور آفتاب را بیشتر میکند.
– کنترل اضافه وزن از عوامل پیری پوست میکاهد. سعی کنید روزانه، مصرف سبزیجات و میوهی بیشتری داشته باشید و از خوردن غذاهای چرب اجتناب کنید.
– در طول روز6 تا 8 لیوان آب بنوشید تا از خشکی پوست پیشگیری نمایید.
– برنامهی خواب خود را تنظیم کنید تا در طول شبانه روز خواب کافی داشته باشید.
– حتما قبل از خواب، آرایش خود را با استفاده از پاک کنندههای مناسب پاک کنید و پوست صورت را به آرامی شست و شو دهید.
– سعی کنید حدالامکان در معرض نور خورشید نباشید و یا از کلاه لبه دار استفاده کنید.
– دائما پوست خود را مرطوب نگه دارید و از محصولات مراقبت پوست که حاوی عصاره چای سبز، ویتامینA، ویتامینC و رتینوئید هستند، استفاده نمایید.
– خودتان را به اخم نکردن عادت دهید تا عضلات پیشانی آزاد باشند و در طول روز عضلات صورت خود را ماساژ دهید.
– حتما ورزش کردن را در برنامه روزانهی خود قرار دهید و بیرون از منزل، لباس های راحت و گشاد بپوشید و پوست خود را با لباس مناسب بپوشانید تا پوستتان لک نزند.
اگر پوستی چرب دارید، باید راه های کنترل چربی پوست را بدانید.
توصیههای پزشکی جهت درمان پیری پوست
تاثیر مخرب نورآفتاب بر پوست در دراز مدت قابل تغییر نیست؛ اما میتوان جهت کاهش تاثیر منفی آن به توصیههای پزشکی متخصصان پوست عمل نمود.
مصرف گروهی از داروهای پوستی تاثیر مثبتی بر پیری زودرس پوست دارند که عبارتند از:
لایه بردارهای آلفا هیدروکسی اسید (Alpha hydroxyl acid)
کرمها و ژلهای ترتینوئین(Tertenoin)
تازاروتینها(Tazarotene)
رتینولها(Retinol)
درمان با نور پالسی با شدت بالا (IPL)
کرایوتراپی یا همان سرما درمانی
استفاده از لایه بردارهای شیمیایی
شایعترین معضلات پوستی و روشهای پیشگیری از آنها
خشکی پوست
اگر به دلیل کمبود آب بدن و حساسیتهای فصلی یا آب و هوایی، پوستتان خشک شده، میتوانید با مصرف آنتی اکسیدانهای قوی گیاهی؛ مانند انواع توت و جو دوسر و استفاده از آرگان و بابونه و گنجاندن ویتامینهای گروه ب در برنامهی غذایی خود از خشکی پوست جلوگیری کنید.
پیری و چروک شدن پوست دست
اگر دستان نحیفی دارید به طوری که رگهای دستتان قابل مشاهده است؛ از محصولاتی که لایههای زیرین پوست را آبرسانی میکنند، استفاده نمایید و یا میتوانید از ضدآفتاب استفاده کنید.
ممکن است بخاطر شغلتان یا کارهای منزل پوست شما در معرض مواد شوینده و آلایندهها قرار گیرد و نتوانید این مواد را حذف کنید، پس بهتر است از دستکش استفاده کنید؛ همچنین روشهای درمانیای مثل لیزر یا استفاده از ژل(فیلر) پوستی تحت نظر متخصص پوست، مناسب هستند.
لکههای روی پوست
برای از بین بردن این لکهها مرتبا پوست خود را مرطوب نگه دارید. از محصولاتی مانند سرم ویتامینC بخاطر خاصیت لایه برداری و ضد پیری استفاده نمایید. برای از بین بردن لکههای قهوهای قفسه سینه با مراجعه به پزشک از استروئیدهای ضعیف و روشن کننده استفاده کنید. این محصولات به مرور زمان این لکهها را محو کرده و روند پیری پوست شما را کند میکند.
پوسته پوسته شدن یا خارش پوست
خشکی و پوسته پوسته شدن پوست باعث خارش میشود که بسیار آزاردهنده است؛ اگر پزشک تشخیص داد که احتمال بیماری خاصی وجود ندارد، کافیست بیشتر آب بنوشید، مدت زمان دوش گرفتنتان را کوتاه کرده و با آب ولرم استحمام کنید. استفاده از مرطوب کنندههای سازگار با پوستتان هم تاثیر زیادی در کاهش خارش پوست دارد.
نتیجه گیری
تمامی نکات ذکر شده شیوههایی هستند که با کمترین هزینه و آسانترین روشها پوست شما را تقویت میکنند. هیچ وقت برای استفاده از ضدآفتاب دیر نیست! هیچ وقت برای تصحیح رژیم غذایی نامناسب دیر نیست!شما میتوانید با اصلاح سبک زندگی بهداشتی و فردی خود، عوامل پیری پوست را از خودتان دور کنید. برای حفظ سلامتی لباسی که از تولد تا آخر عمر به تن دارید، هیچ وقت دیر نخواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید