مسواک زدن، یک عادت روزانهی مهم است، که متاسفانه هنوز برخی از مردم، روش درست مسواک زدن را بلد نیستند و سهوا دچار اشتباهاتی میشوند، که این اشتباهات رایج میتوانند مسواک زدن شما را بی فایده کنند و حتی موجب تخریب دندانهایتان نیز بشوند! دندانپزشکان هشدار میدهند برخی اشتباهات رایج به هنگام مسواک زدن میتواند سبب عوارض شدید برای دندانها و مضر شدن مسواک زدن، به جای کارایی آن، برای حفظ سلامت دندانها میشود. روش صحیح مسواک زدن از آن جهت اهمیت دارد که باکتریها بعد از خوردن غذا بین دندانها باقی میمانند و اگر مدت تمیز کردن این باکتریها از دندان طولانی شود، باعث پوسیدگی و سوراخ شدن دندانها خواهد شد.
اینکه شما اصولی مسواک بزنید و روش صحیح مسواک زدن را بدانید، تاثیر بهتری بر مراقبت از دندانها دارد؛ اما قبل از آن به چند عادت اشتباه که فواید مسواک زدن را کلا بی اثر میکند اشاره میکنیم؛
اشتباهات رایج هنگام مسواک زدن
انتخاب مسواک نامناسب
داشتن آگاهی کافی دراین زمینه بسیار مهم است. با توجه به وضعیت سلامت دندانها و لثه، ویژگیهای مسواک مناسب در افراد مختلف متفاوت است.
بیشتر افراد تمایل دارند از مسواک با موهای سخت استفاده کنند(نوع هارد)، در حالی که سختی موهای مسواک خود باعث تحلیل و صدمه به لثه و ایجاد حساسیت در ناحیه طوق دندان میشود. مسواک با موهای دارای سختی متوسط در اغلب افراد مناسب است (نوع مدیوم). از انواع با موهای نرم(سافت) بیشتر در بیمارانی که سابقه جراحی لثه دارند، استفاده میشود و بهتر است که همین گونه باشد.
استفاده طولانی مدت از یک مسواک
با استفاده مداوم (دو یا سه بار در روز به مدت هفت روز در هفته)، میانگین عمر مفید یک مسواک حدود سه ماه است. پس از ۲۰۰ تا ۲۵۰ بار استفاده، شما نیاز به تعویض مسواک دارید؛ چرا که بعد از این زمان، موی مسواک شکننده میشود و رنگ آن تغییر میکند. موی تغییر یافته و بی خاصیت، عملکرد درستی نخواهد داشت و دهان و دندانها را به خوبی پاک نمیکند. پس از دو تا سه ماه استفاده روزانه، باکتریها و ذرات غذایی روی مسواک و درون موهای آن تجمع میکند و باعث بدرنگی آن میشود.
هر ۳ ماه یک مسواک
پس خود را ملزم کنید هر سه ماه یک بار پس از آن که موهای مسواک انعطاف پذیری خود را از دست داد، آن را تعویض کنید. در بعضی از انواع مسواکها، یک ردیف از موهای آن به عنوان نشانگر زمان تعویض وجود دارد که بر اساس تغییرات در نشانگرها، مسواک عوض میشود و اغلب روی جلد آن دستورالعمل صحیح و زمان تعویض درج شده است.
صدماتی که با کشیدن قلیان به خودتان میزنید
مسواک نزدن دندانها به اندازه کافی
2 تا ۳ دقیقه و گاهی ۵ دقیقه زمان مناسب برای روش صحیح مسواک زدن دندان است؛ در حالی که بر اساس مطالعات متعدد، زمان مسواک زدن یک فرد به طور میانگین حدود ۴۵ ثانیه است.
مسواک زدن کمتر از ۲ دقیقه مانع جذب فلوراید موجود در خمیر دندان میشود و با کوتاه کردن زمان مسواک زدن، دندانها تمیز نمیشوند. اغلب قسمتهایی از دهان نادیده گرفته میشود؛ ممکن است سطح بیرونی دندان سفید و به ظاهر تمیز باشد، اما درباره سطوح بین دندانی یا پشت دندان، شرایط چگونه است؟ سطوح مخفی از اهمیت بیشتری برخوردار است. میتوانید از مسواک برقی دارای زمان سنج استفاده کنید یا گوشی و ساعت خود را روی ۲ دقیقه تنظیم کنید؛ فقط مطمئن شوید که حداقل تا ۲ دقیقه مسواک بزنید.
طبق مطالعات، نگهداری مسواک در توالت آن را آلوده میکند چطور این اتفاق میافتد؟
از آن جا که اغلب ظرف نگهداری مسواک را در فضای توالت نگهداری میکنید، هنگامی که سیفون را میکشید، محتویات کاسه توالت در تمام جهات اسپری میشود و متعاقب آن بر اثر تهویهای که در تمام توالتها وجود دارد، این آلودگی به بیرون حرکت میکند و بر روی هر جسمی که در مسیر باشد، از جمله مسواک مینشیند؛ قرار دادن مسواک در جعبه مخصوص نگهداری باعث کاهش این مشکل میشود، ولی بهتر است از مکان دیگری نظیر آشپزخانه یا حمام برای نگهداری مسواک استفاده کنید یا حداقل داخل کابینت نگهداری شود.
آموزش مسواک زدن صحیح
روش درست مسواک زدن اینطور است که مسواک را با زاویه 45 درجه، در طول شیار لثه (حد فاصل دندان و لثه) قرار دهید و با حرکات لغزشی با دامنه کوتاه شیار لثه را تمیز کرده و سپس به سمت سطح جونده بالا ببرید. این حرکت را در تمام نقاط دهان انجام دهید، در هر حرکت باید تقریبا ۲ تا ۳ دندان در بر گرفته شود. در مسواک زدن استفاده از حرکات افقی، خشن و پر دامنه ممنوع است. دقت کنید که روش صحیح مسواک زدن باید آرام و همراه با دامنه های کوتاه حرکتی باشد، به شیار لثه، قسمتهایی از دندانها که سختتر قابل دسترسی هستند به ویژه پشت آخرین دندانها، اطراف پر کردگیها و روکشها و اطراف آنها توجه کنید.
ترتیب مسواک زدن صحیح:
۱.ابتدا سطح خارجی دندانهای بالا و سپس سطح خارجی دندانهای پایین
۲. تمیز کردن سطح داخلی دندانهای بالا و سپس دندانهای فک پایین
۳. تمیز کردن سطح جونده دندانها
۴. تمیز کردن سطح زبان.
روش درست مسواک زدن
1- تمیز کردن سطح جلویی دندانها
بخشی از دندان که وظیفه جوندگی را برعهده دارد، بسیار مهم و حساس است و در طول روز باید مداوم به آنها رسیدگی شود. برای انجام صحیح مسواک زدن این ناحیه در ابتدا، مسواک را بر روی شیارهای موجود در این بخش قرار دهید و با یک حرکت رفت و برگشت صحیح، از فک پایین به سوی فک بالا حرکت نمایید، سپس همین روش را به صورت برعکس و آرام انجام دهید، تا پرزهای مسواک بتواند کف تولید شده را به راحتی در لابه لای دندانها نفوذ داده و باعث از بین رفتن باکتریها شود.
2- مسواک زدن دندانهای کناری
یکی از مهمترین و در عین حال سختترین قسمتهای مسواک زدن محسوب میشود زیرا این بخش به دلیل داشتن ارتباط مستقیم با لثههای کناری که حساسیت بیشتری نسبت به سایر قسمتهای لثه دارند به دلیل کمتر توجه شدن، همیشه باعث بروز مشکلات دندانی در افراد میشوند.
برای روش صحیح مسواک زدن این بخش، باید بتوانید پرزهای مسواک را در لابه لای این بخشها نفوذ دهید، برای انجام این کار ابتدا مسواک را با یک زاویه 45 درجه بر روی دندانهای خود قرار دهید و به گونهای آن را تنظیم کنید که پرزهای دندان در بین شیارهای آن قرار بگیرد، حال با یک حرکت لغزشی آرام، این عمل را تا پایین و فک پایینی انجام دهید و با انجام 3 الی 4 مرتبه این روش دندانهای کناری خود را به خوبی پاکسازی نمایید.
توجه کنید که برای تمیز کردن این بخش حتما از حرکت لرزشی به منظور قرارگیری و حرکت بهتر مسواک بر روی شیارهای دندان حتما استفاده نمایید.
3- مسواک زدن روی دندانهای کناری
برای مسواک زدن به شیوه کاملا اصولی، ابتدا مسواک را با یک زاویه صحیح 45 درجه در داخل دندانهای خود قرار دهید و از بالا به سوی پایین حرکت نمایید، در این روش میتوانید فضای داخلی دندان و شیارهای آن را به راحتی پاکسازی کنید. برای این مرحله باید از روش رفت و برگشتی استفاده نمود، زیرا باعث میشود که دندانها ساییده شده و در دراز مدت باعث خرابی زودرس آنها میشود.
تاثیرات دراز مدت مصرف سیگار و روش های ترک آن را در روژه مگ بخوانید.
4- مسواک زدن داخل دندانها
بعد از آن بخش قوسی داخل دندانها را به صورت عمودی تمیز نمایید، بخشی از مسواک را به صورت عمودی در داخل دهان خود قرار داده و با یک روش بالا به پایین این قسمت را مرتب نمایید. حال برای انجام بهتر مراحل و سرعت بخشیدن به عمل مسواک زدن، هرچه از عقب به سوی جلوی دندان و داخل آن حرکت میکنید، باید جهت مسواک را رفته رفته تغییر دهید تا مسواک دندانها و لثه شما را اذیت نکند.
5- تمیز کردن زبان
یکی از بخشهایی که کمتر به آن توجه میشود، زبان است. این بخش به دلیل وجود باکتریهای مختلف، باعث میشود که دوباره باکتریهای مخرب بعد از شست و شوی دهان به روی دندانها نشسته و باعث خرابی دندانها شود.
روش مسواک زدن زبان
بسیاری از مسواک های جدید و استاندارد در بخش پشتی خود یک قسمت نرم به منظور تمیزی این بخش را در اختیار دارند و در صورت نبود این بخش می توان با یک حرکت آرام و صحیح رفت و برگشتی رو و زیر زبان را به آرامی مسواک کرده تا تمام باکتریهای آن از بین برود.
زمان مناسب برای مسواک زدن
اکنون که تا حدودی با روش صحیح مسواک زدن آشنا شدید، بدانید که بهتر است مسواک زدن را به ساعات آخر شب و بلافاصله قبل از خواب، موکول نکنید و بعد از شام، زمانی که تلویزیون تماشا میکنید، مسواک هم بزنید که در این صورت عجلهای برای سر هم کردن و بی دقتی در انجام آن ندارید.
نتیجه گیری
لزومی ندارد بیش از دو بار در روز مسواک بزنید؛ بعضی افراد فکر میکنند ایرادی ندارد ۳ یا ۴ بار در روز مسواک بزنند، معمولا بعد از هر وعده غذایی؛ اما مسواک زدن بیش از دو بار میتواند به لثه و مینای دندان آسیب برساند، دفعات مسواک زدن اهمیتی ندارد و روش صحیح مسواک زدن مهم است.
دیدگاهتان را بنویسید