بیماری پولمونیت یا پنومونیت به نوعی عارضه گفته می شود که بافت های ریه را تحت تاثیر قرار می دهد. در این بیماری ریه های شخص دچار عفونت شدیدی می شوند که التهاب نیز با آن همراه خواهد بود. این عارضه به دلایل مختلفی از جمله عوامل تحریک کننده موجود در هوا، عوامل تحریک کننده موجود در محیط کار که می تواند شامل رنگ ها و مواد شیمیایی باشد، به وجود می آید. حتی گاهی درمان هایی که برای سرطان است یا مصرف برخی داروها نیز می تواند باعث به وجود آمدن این بیماری شود. در این مقاله قصد داریم راجع به بیماری پولمونیت صحبت کنیم؛ پس برای افزایش اطلاعات خود با ما همراه باشید.
پولمونیت چه علائمی دارد؟
همانطور که گفتیم این بیماری روی ریه ها تاثیر می گذارد. پس علائم آن نیز مربوط به ریه و تنفس است. رایج ترین علائم آن تنگی نفس همراه با سرفه خشک است. در صورتی که این بیماری به موقع درمان نشود می تواند باعث بروز پنومونیت مزمن شود که در نهایت ریه را زخم کرده و فیبروز به وجود خواهد آمد. از دیگر علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه های مداوم
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- لاغری ناخواسته
- تب و لرز
- درد در قفسه سینه
چه زمان بیماری پولمونیت در فرد ظاهر می شود؟
این بیماری به خودی خود به وجود نمی آید؛ بلکه باید یک عامل تحریک کننده خارجی وجود داشته باشد که باعث بروز آن شود. در واقع زمانی که آلاینده های شیمیایی به ریه نفوذ می کنند؛ کیسه های ریز هوا را که آلوئول نام دارد ملتهب می کنند. با التهاب داشتن ریه هوا به سختی جریان پیدا خواهد کرد. گاهی حتی فرد به سختی تنفس می کند که به سرفه می افتد و درد ریه را همراه با تنفس تجربه می کند. کپک های موجود در هوا و داروهای شیمی درمانی از جمله مواردی هستند که باعث بروز التهاب در ریه می شوند. اما جالب است بدانید در برخی از افراد که به این بیماری مبتلا می شوند؛ هیچ منبعی که باعث بروز التهاب شود پیدا نخواهد شد.
شایع ترین علل بروز بیماری پولمونیت چیست؟
بر اساس آمار به دست آمده، از شایع ترین دلایلی که باعث بروز پولمونیت می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
داروها
برخی داروها در صورتی که بیش از حد استفاده شوند یا این که شخص به آن ها آلرژی داشته باشد می تواند باعث بروز پولمونیت شود. از جلمه این داروها می توان برخی از آنتی بیوتیک ها، داروهای شیمی درمانی، داروهای کنترل کننده ضربان قلب و آسپرین اشاره کرد.
کپک و باکتری
تمامی کپک ها و باکتری ها نمی توانند باعث بروز این بیماری شوند. اما در این میان برخی از آن ها باعث بروز پولمونیت می شود. البته این در صورتی است که برای طولانی مدت در محیطی که این باکتری ها و کپک ها وجود دارند، قرار گرفت. جالب است بدانید برخی از آن ها لقب نیز دارند که در این میان شایع ترین آن ها ریه کشاورز و ریه وان گرم نام دارد.
عادت هایی که شما را از افسردگی دور می کند
پرنده ها
پرنده ها معمولا کرک های بسیار ریزی که معمولا با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند، دارند. این کرک ها با نفس کشیدن به ریه وارد می شوند که اگر شخص برای مدت طولانی با پرندگان در ارتباط باشد ممکن است دچار بیماری پولمونیت شود. از آن گذشته حتی فضولات آن ها نیز عاملی برای التهاب ریه و به وجود آمدن این بیماری به شمار می آید.
پرتو درمانی
پرتو درمانی اشعه های مضری دارد که می توانند از بدن عبور کرده و روی ارگان های داخلی تاثیر منفی داشته باشند. یکی از این ارگان های بسیار آسیب پذیر ریه است که معمولا پس از پرتو درمانی شخص دچار پولمونیت خواهد شد. سرطان پستان و ریه از شایع ترین پرتو درمانی هایی است که نتیجه ی آن بروز بیماری التهاب ریه بوده است.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به پولمونیت هستند؟
در قسمت قبلی ذکر کردیم که چه عواملی باعث بروز این بیماری می شود. اما نمی توان گفت قطعا تمامی کسانی که در چنین شرایطی هستند؛ به آن مبتلا می شوند. پولمونیت بیشتر گروه خاصی را تحت تاثیر قرار می دهد. از جمله افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری ها هستند عبارتند از:
- کودکان، خصوصا آن دسته از کودکانی که به بیماری های زمینه ای مبتلا هستند.
- افرادی که دخانیات و سیگار مصرف می کنند.
- افراد مبتلا به ایدز، افراد پیر و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- اشخاصی که طحال آن ها طی عمل جراحی برداشته شده است.
- کسانی که بیش از حد الکل مصرف می کنند.
معرفی بهترین دمنوش های گیاهی
چگونه می توان پولمونیت را تشخیص داد؟
زمانی که شما هر یک از علائم ذکر شده را برای مدت نسبت طولانی در خود مشاهده کردید؛ سریعا به پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید. او ابتدا از شما در خصوص علائمی که دارید سوال می کند و با توجه به علائم وضعیت سلامت عمومی بدن شما نتیجه ی به دست آمده را اعلام می کند. البته این به تنهایی کافی نیست؛ بلکه با استفاده از گوشی پزشکی وضعیت ریه شما را نیز بررسی خواهد کرد. در صورتی که چیز غیر طبیعی را متوجه شود ممکن است برای شما عکس برداری از ریه را تجویز کند.
آیا بیماری پولمونیت درمان دارد؟
تقریبا می توان گفت که تمام بیماری ها به استثناء برخی از آن ها، درمان دارند. البته مشروط بر این که در کوتاه ترین زمان ممکن برای درمان آن اقدام کرد. یعنی بلافاصله پس از این که برای مدت کوتاهی یکسری علام خاص در شخص مشاهده شد؛ باید به پزشک متخصص مراجعه کند. این موضوع برای پولمونیت نیز صدق می کند. پزشک پس از بررسی نتایج آزمایش یا عکس برداری هایی که صورت گرفته است درمان متناسب با وضعیت بیمار را تجویز می کند. در صورتی که بیمار وضعیت متناسبی داشته باشد باید برای مدتی در منزل استراحت کرده، از داروهایی که پزشک تجویز کرده استفاده کند و در محیط هایی که مواد آلرژی زا دارند حضور نداشته باشد.
اما آن دسته از بیمارانی که وضعیت وخیم تری دارند و نمی توانند به خوبی نفس بکشند؛ باید مدتی را در بیمارستان بستری شوند تا هم دستگاه اکسیژن به آن ها وصل شود و هم این که داروهایی با دوز قوی تری برای آن ها تجویز شود. این دسته از بیماران معمولا به صورت روزانه سرم دریافت می کنند. متاسفانه گاهی با تلاش های بسیار زیاد کادر درمان، هیچ یک از روش های درمانی پاسخ نمی دهد و شخص با مرگ مواجه می شود.
نتیجه گیری
بیماری پولمونیت به بیماری ریه گفته می شود که در اثر وجود آلاینده های شیمیایی، کپک ها و باکتری ها، برخی داروها، پرتو درمانی و… به وجود می آید. این بیماری ریه را درگیر کرده به شکلی که کیسه های بسیار ریز درون ریه را ملتهب می کند و باعث عفونت آن ها می شود. در این صورت فرد نمی تواند به خوبی تنفس داشته باشد. علائم، عوارض، راه های درمان و نحوه ی تشخیص این بیماری در این مقاله ذکر شده است.
دیدگاهتان را بنویسید