اثرات مضر کم خوابی در سلامت بدن غیرقابل انکار است. بدن انسان بالغ به 6 تا 8 ساعت خواب مفید در طول شبانه روز، خصوصا شب ها نیاز دارد. در واقع اگر شخص به اندازه کافی بخوابد بدنش عملکرد بهتر و درست تری خواهد داشت. خواب برای انسان نقش بسیار حیاتی دارد تا جایی که در هر ساعت از شب زمانی که به خواب رفته ایم یک قسمت از بدن در حال دفع سموم خواهد بود و بدن نیز در مسیر سلامتی قرار می گیرد. بر این اساس می توان گفت که کم خوابی چه مضراتی برای بدن به همراه دارد. بر اساس آمار به دست آمده اشخاصی که دچار کم خوابی، خصوصا در ساعات شب هستند؛ بیش از سایرین دچار بیماری خواهند شد. در این مقاله قصد داریم راجع به اثرات مضر کم خوابی صحبت کنیم. اگر شما هم با این مشکل مواجه هستید؛ پس ادامه ی مطالب را مطالعه کنید تا هر آن چه باید در این باره بدانید را به شما بگوییم.
اثرات مضر کم خوابی چیست؟
از جمله اثرات مضر کم خوابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تحریک پذیری
بر اساس تحقیقاتی که روی شکایات مربوط به تحریک پذیری و بی ثباتی عاطفی به دست آمد مشخص شد بیشتر کسانی که در شب قبل بی خوابی داشته اند با این مشکل مواجه بوده اند. شاید به این خاطر است که بی خوابی می تواند اعصاب را درگیر کند؛ در نتیجه شخص با کوچک ترین حرکت تحریک شده و مشکلی را به وجود می آورد.
درمان بیخوابی به کمک روشهای گیاهی
سردرد
از شایع ترین دلایل بی خوابی که هنوز هم علت آن برای محققان مشخص نشده، سردرد است. بیش از 100 سال است پزشکان به این موضوع پی برده اند که بی خوابی و سردرد رابطه مستقیمی با هم دارند. علاوه بر آن گمان بر این است که سردردهای میگرنی نیز به دلیل خواب نا کافی یا بی کیفیت شب باشد. جالب است بدانید از بین کسانی که به آپنه خواب دچارند؛ چیزی در حدود 36 تا 58 درصد را با سردرد از خواب بیدار می شوند.
ناتوانی در یادگیری
در صورتی که برای مدت طولانی بی خوابی وجود داشته باشد، باید انتظار ناتوانی در یادگیری را داشت. برای اثبات این موضوع تحقیقی روی دانش آموزان صورت گرفت و به جای آن که کلاس ها از ساعت 7:30 شروع شوند با یک ساعت تاخیر؛ یعنی ساعت 8:30 شروع به کار کردند، سپس آزمون هایی از دانش آموزان گرفته شد. آن ها ریاضی را 2 نمره و روخوانی را 1 نمره بیشتر از چیزی که همیشه دریافت می کردند، دریافت کرده اند. محرومیت از خواب تاثیر مستقیمی را حافظه کوتاه مدت دارد پس می توان گفت که این موضوع تنها برای دانش آموزان مطرح نیست؛ بلکه همه را با هر سنی دربر می گیرد.
افزایش وزن
کم خوابی می تواند یکی از نشانه های عدم تعادل هورمون ها باشد. به طور مثال کسانی که با کمبود هورمون سروتونین روبه رو هستند نمی توانند به اندازه کافی بخوابند. کم خوابی و کمبود برخی هورمون ها در بدن می تواند باعث افزایش اشتها، گرایش بیشتر به غذاهایی با کالری بالا، انجام رفتارهای افراطی، عدم توانایی در کنترل و کاهش انگیزه ها و… باشد که نتیجه همه ی آن ها افزایش وزن و چاقی است. درست است که بدن در خواب به میزان کمتری کالری نیاز دارد؛ اما در بیداری حتی اگر شخص کار خاصی انجام ندهد کالری بیشتری نیاز خواهد داشت. اما با این حال بی خوابی به مرور باعث چاقی می شود.
دید ضعیف
از دیگر اثرات مضر کم خوابی دید ضعیف است. اشخاصی که کم خوابی دارند به دید تونلی، دو بینی و تاری دید مبتلا می شوند. میزان اشتباهات بصری با میزان بیدار ماندن رابطه مستقیمی دارد؛ یعنی هر چه بیشتر بیدار بمانید بیشتر اشتباهات بصری خواهید داشت.
بیماری قلبی
در یک آزمایش، پزشکان تعدادی از افراد را به مدت 88 ساعت بیدار نگه داشتند؛ در طول این آزمایش فشار خون آن ها را اندازه گیری کردند و متوجه شدند که فشار خون آن ها نرمال نیست. عده ای از این افراد مجاز بودند تا 4 ساعت را در شب بخوابند، عده ای دیگر اجازه ی 8 ساعت خواب را داشتند، میزان ضربان قلب آن ها با میزان مدت خواب آن ها رابطه ی عکس داشت. یعنی هر چقدر که خواب کمتر باشد ضربان قلب نیز بیشتر است. از این رو می توان نتیجه گرفت که اگر به طور دائم کم خوابی داشته باشیم به بیماری های قلبی مبتلا خواهیم شد.
کندی در واکنش ها
کند بودن در واکنش ها از دیگر اثرات مضر کم خوابی است. زمانی که به اندازه کافی می خوابید نه تنها بدنتان؛ بلکه مغزتان نیز استراحت کرده و کارایی بهتری خواهد داشت. پس می توان گفت که کم خوابی باعث می شود مغز نتواند در زمان مناسب واکنش نشان دهد. برای اثبات این موضوع دانشمندان بر روی تعدادی از شرکت کنندگان وست پوینت آزمایشاتی را انجام دادند. در این آزمایش اولین موضوع مهم سرعت عمل شرکت کنندگان بود. اشخاصی که خواب کافی نداشتند نمی توانستند عملکرد سریعی داشته باشند این در حالی است که سایر شرکت کنندگان که به اندازه خوابیده بودند، عملکردی به وضوح سریع تر داشتند.
بعد از خواندن این مقاله خوابی راحت خواهید داشت
عفونت
شاید بگویید که بی خوابی ارتباطی به عفونت ندارد که البته درست است؛ زیرا به طور مستقیم به وجود نمی آید. در واقع زمانی که شخص کم خوابی داشته باشد بدن او استراحت کافی ندارد از همین رو سیستم ایمنی اش ضعیف خواهد شد. با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن مستعد عفونت خواهد شد. پس با این اوصاف به وجود آمدن عفونت نیز از اثرات مضر کم خوابی به شمار می آید.
تکرُر ادرار
اگر دقت داشته باشید انسان در طول شب بسیار کمتر از روز نیاز به دفع ادرار دارد. به این خاطر که تولید عادی آن را کاهش می دهد. اما زمانی که شخص کم خوابی داشته باشد به تکرر ادرار دچار خواهد شد.
نتیجه گیری
انسان ها در دوره های مختلف زندگی خود به میزان خاصی از خواب نیاز دارند که در سنین بزرگسالی این میزان به 6 تا 8 ساعت می رسد. هر چه در شب ساعات بیشتری بخوابید و خواب با کیفیت تری داشته باشید؛ قطعا سلامتی خود را تضمین کرده اید. کم خوابی می تواند عوارض زیادی به همراه داشته باشد؛ از جمله اثرات مضر کم خوابی می توان به سردرد، تحریک پذیری، ناتوانی در یادگیری، بیماری های قلبی، دید ضعیف و… اشاره کرد.
دیدگاهتان را بنویسید