تاریخ امروز19 اردیبهشت 1403
زایمان بدون درد

چطور زایمانی بدون درد داشته باشیم؟

زایمان بدون درد یکی از نگرانی‌های خانم‌های بارداری است. در واقع، این موضوع که آنها چطور می‌توانند با کمترین درد، نوزاد خود را به دنیا بیاورند؛ دغدغه است که مادران را درگیر خود می‌کنند. معمولا خانم‌هایی که قبلا زایمان نکرده‌اند و یا تجربه یک زایمان طبیعی همراه با درد زیاد را داشته‌اند، لحظه به لحظه که به پایان ماه نهم نزدیک می‌شوند، اضطراب خاصی وجود آ‌نها را فرا می‌گیرد. بخشی از این مساله به دلیل عدم آگاهی از روش‌های نوین زایمان بدون درد است. اگر می‌خواهید زایمان بدون درد را تجربه کنید؛ پیشنهاد می‌کنیم، مطالعه‌ی این مقاله را از دست ندهید.

 

روش‌های برای داشتن زایمان بدون درد

اغلب خانم‌ها از درد زایمان هراس دارند و به همین خاطر نیز از روش‌های به ظاهر آسان، همچون سزارین استفاده می‌کنند. اگر شما هم قصد دارید یک زایمان طبیعی و بدون درد داشته باشید؛ بهتر است ترفندهای زیر را به خاطر بسپارید:

 

ورزش کردن را ادامه دهید تا گردش خون و ترشح اندورفین را بالا ببرید

در هنگام بارداری مجبور نیستید که ورزش ‌کردن را کنار بگذارید. تحقیقات نشان می‌دهند که تا روز زایمان هرچه بیشتر ورزش کنید، عضلات شما آماده‌تر خواهند شد و در نتیجه زایمان سریع‌تر، همراه با درد کمتری خواهید داشت. تمرینات قلبی عروقی مانند دویدن و پیاده ‌روی به حفظ ضربان قلب، افزایش گردش خون و ترشح اندورفین (بهترین مسکن طبیعی) کمک خواهد کرد. تناسب اندام همچنین می‌تواند باعث مداخلات کمتر در حین زایمان شود.

زایمان بدون درد

با تمرینات کگل، عضلات بدن را برای خروج نوزاد تقویت کنید

در تمرینات کگل (Kegels) انقباض و آزادسازی مداوم عضلات کف لگن انجام می‌شود. ماهیچه‌های درگیر در زایمان طبیعی که به شما در خروج نوزاد کمک می‌کنند، تقویت و آماده خواهد شد.

 

آروماتراپی یا رایحه ‌درمانی را امتحان کنید؛ تا به اسپاسم عضلات خود کمک نمایید

سال‌ها است که از اسانس‌های روغنی به عنوان مسکن استفاده می‌شود. چرا که مواد فعال موجود در آنها می‌توانند بر میزان سروتونین که باعث کنترل خلق ‌و خو، دوپامین که موجب احساس لذت می‌شود و نور اپی‌نفرین (هورمون استرس) بدن اثر بگذارند. می‌توانید برای کاهش درد زایمان، آنها را بر روی بدن خود به کمک ماما یا همسر خود ماساژ بدهید و یا استنشاق کنید. طبق تجربه، روغن گل رز می‌تواند به کنترل درد اسپاسم عضلات در حین زایمان کمک کند. روغن فلفل سیاه، باعث افزایش گردش خون و در نتیجه استقامت بدن، و روغن اسطوخودوس برای کاهش التهاب بدنی ناشی از زایمان توصیه می‌شود.


علائم بارداری کدام‌اند و چه زمانی احساس می‌شوند؟


 

طب سوزنی انجام دهید؛ تا زایمان بدون درد داشته باشید

چندین آزمایش بالینی پزشکی ثابت کرده‌اند که طب سوزنی یک درمان غیردارویی موثر، برای داشتن زایمان بدون درد و تهوع صبحگاهی است. چرا که می‌تواند موجب بهبود گردش خون شود و سیستم عصبی و غدد درون ‌ریز بدن را در حین زایمان تحریک کند. این شرایط توانسته است استرس و درد را به حداقل میزان برساند.

 

ورزش‌های کششی انجام دهید؛ تا کشش و عضلات را افزایش دهید

تمریناتی که در ورزش‌های کششی مانند یوگا و پیلاتس انجام می‌شوند، می‌توانند باعث کشش بیشتر و شل‌ شدن عضلات درگیر در زایمان شوند. این تمرینات همچنین می‌توانند به شما کمک کنند تا از نظر ذهنی برای کنترل درد آماده شوید. شما می‌توانید آگاهی لازم در این زمینه را از پزشک متخصص خود به دست آورید.

ورزش های بارداری

از هیپنوتیزم ‌درمانی کمک بگیرید؛ تا زایمان بدون درد را تجربه کنید

طبق نظر انجمن روانشناسی آمریکا، اگرچه هیپنوتیزم معمولاً برای درمان اعتیاد، افسردگی و اختلالات اضطرابی استفاده می‌شود. اما می‌تواند به مادران نیز کمک کند، تا زایمان بدون درد را تجربه کنند. زیرا به کمک تکنیک‌های هیپنوتیزم و ذهن آگاهی، عضلات شل می‎شوند و آرامش عمیقی وجود مادر را فرا می‌گیرد.

 

با آب‌ درمانی، فشار وارده بر ستون فقرات را کاهش دهید

دراز کشیدن در آب پیش از زایمان و حتی انجام زایمان در آب، باعث احساس بی‌وزنی در مادر می‌شود و از فشار کودک بر روی ستون فقرات او می‌کاهد.

 

برای داشتن زایمان بدون درد ، بی‌حسی اپیدورال را آخرین گزینه قرار دهید

در نهایت اگر راهکارهای ذکر‌شده نتوانند در کاهش درد زایمان مادر تاثیرگذار باشد و یا مشکل زمینه‌ای قبلی وجود داشته باشد، به دستور پزشک بی‌حسی اپیدورال یا اسپینال برای زایمان بدون درد انجام می‌شود. در این روش به صورت مستقیم مواد بی‌حسی به نخاع مادر تزریق و بدن از کمر به پایین بی‌حس می‌شود.


روش‌های رفع بدویاری در بارداری


 

چند توصیه به مادران باردار

  • به دنبال کلاس‌هایی باشید که به شما کمک می‌کند از روش‌های مدیریت درد همچون تنفس، آرامش و سایر روش‌ها استفاده کنید. بیمارستان ممکن است دوره‌های مختلفی را برای اینکار برگزار کند. اما در بیشتر موارد اطلاعات کافی، به خصوص در مورد خطرات سزارین به فرد داده نمی‌شود. بنابراین بهتر است خودتان دست به کار شوید و از آموزش‌های دیگر بهره ببرید. سعی کنید کلاس‌های مختلفی را امتحان کنید.
  • اگر فردی در کنارتان باشد که بتواند از شما مراقبت کند، راحت‌تر به هدفتان خواهید رسید. شما ممکن است بخواهید از یک ماما برای اینکار استفاده کنید. فقط به خاطر داشته باشید که فرد مورد نظر، باید اطلاعات و تجربه کافی در این زمینه را دارا باشد.
  • معمولا درد زایمان برای افرادی که اضافه وزن زیادی ندارند، کمتر است. این افراد با مشکلات کمتری رو به رو می‌شوند و کمتر از سایرین به دارو نیاز خواهند داشت. بنابراین از پزشک خود بخواهید وزن شما را به طور مرتب کنترل کند.
  • اگر بارداری پرخطری ندارید؛ بهتر است به دنبال یک روش سالم باشید. استفاده مکرر از آزمایش‌ها و داروهای مختلف انتخاب خوبی نیست. هر چند برخی از بررسی‌ها و آزمایشات برای سلامت جنین و مادر ضروری است و باید انجام شود. اگر به این موارد نیاز داشتید، حتما دلیل آن را از پزشک متخصص بپرسید. اگر دلیل قانع کننده‌ای وجود داشته باشد، باید آن را انجام دهید.
  • شما می‌توانید به اطراف حرکت کنید، بخورید و بیاشامید و کارهایی را برای فراموش کردن درد انجام دهید. زمانی که انقباضات به صورت مداوم شد، بهتر است از یک فرد متخصص کمک بگیرید.
  • دوش گرفتن، حمام کردن و کمپرس آب گرم نیز می‌تواند یک روش موثر برای کاهش درد زایمان باشد. تا جایی که می‌توانید زمان خود را در آب بگذرانید.
  • نفس کشیدن، آرام بودن، مدیتیشن، حرکت، تغییر موقعیت، ماساژ، گوش دادن به موسیقی یا سایر فعالیت‌ها می‌تواند به شما کمک کند، درد را کمتر احساس کنید.

زایمان بدون درد

نتیجه گیری

بدن خانم‌ها از ابتدا برای دوران بارداری برنامه‌ ریزی شده است و در اکثر موارد این دوران با موفقیت سپری می‌شود. بارداری دوران حساسی است؛ حساس به این معنا که نیاز به مراقبت بیشتری دارد. ممکن است بدون مراقبت هم نتیجه خوبی بگیرید. اما برای اینکه حس خوبی داشته باشید و با آرامش این دوران را بگذرانید؛ لازم است تلاش کنید با برنامه‌ی بدن خود هماهنگ شوید.

بدن مادر در دوران بارداری تحت ‌تاثیر تغییرات فیزیولوژیک، رشد جنین و رحم و تغییرات آناتومیک قرار می‌گیرد. بنابراین برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی و ضعف در ساختمان عضلانی اسکلتی، باید تمامی عضلات به ‌خصوص عضلات کف لگن و جدار شکم را از طریق ورزش‌های ملایم مخصوص بارداری تقویت نمایید. تغییرات دوران بارداری می‌تواند باعث کمر درد، پشت درد، درد مفاصل، اختلال در گردش خون، مشکلات گوارشی و تنفسی و شل شدن عضلات شکم و کف لگن شود. حضور هورمون‌ها و شل شدن عضلات و مفاصل در فرایند زایمان ضروری است. پس برای داشتن زایمان بدون درد باید از طریق آمادگی بدنی، با این تغییرات هماهنگ شوید. و در آخر امیدواریم شما مادران باردار، زایمانی موفق و بی‌خطر داشته باشید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.