تاریخ امروز2 آذر 1403
حساسيت فصلی

اگر از حساسیت فصلی رنج می‌برید، بخوانید

تغییرات فصول یکی از زیباترین اتفاقات هر سال است؛ اما این تغییرات ممکن است برای عده‌ای از افراد خوشایند نباشد؛ زیرا در اکثر افراد شروع هر فصل‌، باعث بروز علائم آلرژی در آنها خواهد شد. این احساس شبیه به سرما خوردگی است، در صورتی که شخص دچار حساسیت‌های فصلی شده است. این حساسیت‌ها یک مشکل شایع است که اغلب به عنوان تب یونجه شناخته می‌شوند. این بیماری در برخی مواقع، مخصوصا در فصل بهار، تابستان و پاییز، بسته به نوع ماده‌ای که در فرد سبب ایجاد الرژی می‌کند، دیده خواهد شد. اگر شما هم از علائم آلرژی رنج می‌برید، توصیه می‌شود مطالب را تا انتها مطالعه نمایید.

آلرژی چیست؟

زمانی که فرد مبتلا به آلرژی، در معرض عوامل حساسیت‌زایی مثل: گرد و خاک و یا گرده‌ی گیاهان قرار می‌گیرد، بدن فرد نسبت به این عوامل واکنش نشان می‌دهد و سبب خواهد شد تا سلولی به نام ماستوسیت از خود هیستامین ترشح کند. با ترشح هیستامین علائمی چون سرفه، عطسه، آبریزش بینی و سوزش چشم بروز می‌یابد. همچنین هرچه فرد بیشتر در معرض عوامل حساسیت باشد، احتمال بروز آلرژی افزایش خواهد یافت. در واقع حساسیت فصلی در اثر واکنش بدن به عوامل آلرژیک به وجود می‌آید که بی‌خطر هستند؛ ولی دستگاه ایمنی بدن به شدت در برابر آنها مبارزه می‌کند.

 

علائم و نشانه‌های حساسیت فصلی

علائم و نشانه‌های الرژی بسته به نوع عوامل ایجادکننده در افراد مختلف از خفیف تا شدید متفاوت است. شایع‌ترین علائم این آلرژی عبارتند از:

  • سرفه‌های آلرژیک
  • عطسه
  • سردرد
  • تنگی نفس
  • گرفتگی یا آبریزش بینی
  • سوزش و خارش چشم
  • گرفتگی یا التهاب کانال‌های گوش
  • التهاب سینوس و گلو
  • خس خس سینه

حساسیت فصلی

علل ایجاد حساسیت فصلی

وقتی سیستم ایمنی بدن ذرات موجود در هوا که وارد بدن می‌شوند را خطرناک تشخیص می‌دهد، ترشح هیستامین و مواد شیمیایی دیگر در جریان خون افزایش خواهد یافت. عوامل ایجادکننده‌ی آلرژی در فصول مختلف متفاوت است:

فصل بهار

درختان یک عامل مهم در ایجاد حساسیت‌های بهاری محسوب می‌شوند. درخت توس از اصلی‌ترین گیاهان در بروز این بیماری است که در نواحی رشد، هنگام گرده افشانی سبب بروز علائمی در افراد خواهد شد. از دیگر انواع درختان، می‌توان به درخت توسکا، سرو، بلوط، صنوبر و بید نیز اشاره کرد.


سرفه را با این روش ها درمان کنید، بهترین مقاله برای درمان سرفه در فصول مختلف.

فصل تابستان

بر اساس تحقیقات به دست آمده از موسسه‌ی آسم و آلرژی آمریکا، علف‌ها شایع‌ترین علل ایجاد تب یونجه یا حساسیت محسوب می‌شوند. علف‌هایی مانند: دم گربه‌ای چمن‌زار، تلخه و یک سری علف‌های هرز در بروز این بیماری نقش دارند.

فصل پاییز

پاییز فصل کنه‌واش است که به آن آمبروسیا نیز گفته می‌شود. بیشتر از 40 نوع گونه از گیاه کنه‌واش در دنیا وجود دارد که اغلب آنها در نواحی معتدل رشد خواهند کرد. این دسته از گیاهان سبب بروز حساسیت‌های شدید، هنگام گرده افشانی پاییزی گیاه در افراد خواهند شد. از جمله این گیاهان، گزنه، سلمه تره، ترشک، برنجاسف و بارهنگ است که در بروز عوامل آلرژی نیز موثر هستند.

فصل زمستان

در فصل زمستان میزان حساسیت فصلی در افراد کاهش یا متوقف خواهد شد. در نهایت، سرد شدن هوا برای عده‌ای به منظور رهایی از علائم الرژی، خوشایند است. اگر حساسیت فصلی دارید ممکن است در خانه به کپک، هیره، سوسک حمام و یا حیوانات خانگی واکنش نشان دهید.

حساسیت فصلی

چطور آلرژی را در خود تشخیص دهیم؟

تشخیص آلرژی نسبت به دیگر حساسیت‌ها آسان‌تر است. اگر علائمی را فقط در برخی از فصول سال داشته باشید، نشانه‌ی آن است که شما به این بیماری مبتلا هستید. به علاوه پزشک با معاینه و بررسی گوش، گلو و بینی‌تان به راحتی می‌تواند نوع حساسیت را در شما تشخیص دهد. اصولا نیازی به تست حساسیت نیست و به آسانی با معاینه شناسایی خواهد شد. همچنین داروهای تجویزه شده برای انواع حساسیت‌ها یکسان هستند.

 

بهترین راه درمان حساسیت فصلی چیست؟

درمان‌های حساسیت فصلی ممکن است با استفاده از گیاهان دارویی، داروهای بدون نیاز به نسخه، تجویز آنتی هیستامین یا نئوتادین و یا مصرف داروهای ضد احتقاق، ایمونوتراپی و طب مکمل نیز گزنیه‌ مناسبی باشد. توجه داشته باشید مصرف آنتی هیستامین‌ها در فرد سبب خواب آلودگی شدید خواهد شد که توصیه می‌شود بعد از استفاده، از رانندگی و کار کردن با دستگاه‌های سنگین خودداری نمایید. از دیگر عوارض این بیماری می‌توان به تاری دید، سخت ادرار کردن، یبوست، سرگیجه و گیجی نیز اشاره کرد.

همچنین استفاده از کورتون یکی دیگر از روش‌های درمان محسوب می‌شود که به علت عوامل جانبی زیادی که دارد؛ اغلب در موارد شدید و حاد مصرف خواهد شد. که اصولا جزو آخرین راه‌های درمان است که تجویز می‌شود.

طبق مطالعات انجام شده، علائم آلرژی در بیمارانی که غذاهای حاوی پروبیوتیک استفاده می‌کنند، کاهش خواهد یافت و کیفیت زندگی را در این افراد بهبود می‌بخشد.

از جمله خوراکی‌هایی که سرشار از پروبیوتیک هستند؛ عبارتند از: ماست، کفیر، خیارشور و چای سبز.


حتما سری به مقاله اهمیت سلامت ریه ها در روزهای کرونایی بزنید.

یک نکته‌ی مهم

به یاد داشته باشید مصرف آنتی هیستامین‌ها، خواب آور هستند که بهتر است بعد از مصرف آن، زمانی را برای استراحت خود قرار دهید تا گیجی و خواب آلودگی در این حین برای شما خطرساز نباشد.

حساسیت فصلی

چطور علائم آلرژی را در خود کاهش دهیم؟

  • برای کاهش رطوبت اضافی از دستگاه رطوب‌گیر استفاده نمایید.
  • نشتی شیرآلات را بگیرید و قسمت‌های رطوبت زده را بازسازی کنید تا از گسترش کپک در محیط که هستید را کاهش دهید.
  • روی بالش، لحاف و تخت را با کاورهای ضد آلرژی بپوشانید.
  • حداقل یک بار در هفته، روتختی و ملحفه خود را در آب بسیار گرم بشویید.
  • در خانه قالی و فرش نیندازید و از مبل‌های تشک دوزی شده استفاده نکنید.
  • اسباب بازی‌های اضافی و خرد ریزه‌ها را از اتاق کودک خارج کنید.
  • پنجره‌ها را بسته نگه ‌دارید.
  • سعی کنید کمتر در فضاهای باز بمانید.
  • در روزهایی که باد شدید می‌وزد، حتما از ماسک مخصوص استفاده نمایید.
  • برای خنک کردن محیط در تابستان، از تهویه با فیلتر هوا به جای پنکه سقفی استفاده کنید.
  • با چک کردن پیش بینی‌ها، آب و هوای محلی را چک کنید و از میزان گرده‌ها مطلع شوید تا اگر مقدار آن زیاد است در خانه بمانید.

حساسیت فصلی

نتیجه گیری

شاید شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که با تغییر آب و هوا و فصول سال، دچار حساسیت فصلی و یا آلرژی خواهند شد. ممکن است علائم این بیماری که چندان هم خطرناک نیست، برای شما رنج‌ آور بوده و شما را کلافه کرده باشد. در واقع حساسیت یک واکنش بی ضرر در برابر آلرژن‌های موجود در محیط است که می‌توان به کمک رعایت برخی نکات و مصرف آنتی‌هیسامین‌ها میزان آن را کاهش داد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.