تاریخ امروز8 اردیبهشت 1403
علت بیماری ام اس

آیا بیماری ام اس درمان دارد؟

علت بیماری ام اس تاکنون دلیل مشخصی نداشته است و نیاز به بررسی های بیشتر دارد. یکی از مهم ترین بخش های بدن انسان، سیستم ایمنی است که در واقع مانند حفاظی در برابر میکروب ها و عوامل بیرونی که برای بدن مضر هستند، عمل می کند. گاه این سیستم ایمنی دچار اختلال می شود و سلول ها و بافت های بدن ما را به عنوان دشمن و عامل خارجی می شناسد و به آن ها حمله می کند. این عارضه، بیماری خود ایمنی نام دارد. بیماری های خود ایمنی چند دسته هستند و بیماری ام اس هم یکی از مهم ترین آن ها به شمار می آید.

 

آشنایی با بیماری ام اس

در ابتدا بهتر است با مکانیسم بیماری آشنا شوید تا بهتر بتوانی درباره علائم و علت ام اس صحبت کنیم. اسم این بیماری به صورت کامل مولتیپل اسکلروزیس است. در ام اس سیستم ایمنی، سلول های عصبی را مورد حمله قرار می دهد. سلول های عصبی دارای پوششی به نام میلین هستند که در انتقال پیام عصبی بین سلول ها نقش مهمی دارند. در ام اس این مورد حمله قرار می گیرد و از بین می رود. این موضوع را می توان به طور کلی علت بیماری ام اس دانست.

تخریبی که در میلین یا همان پوشش سیستم های عصبی صورت می گیرد، ممکن است کم و یا زیاد باشد. گاه میلین تخریب شده قابل ترمیم است، گاه شرایط بیماری و روند آن ثابت می ماند و گاه به مرور دارای پیشرفت است.

 

علائم بیماری ام اس:

طبق مطلب گفته شده، علائم این عارضه به دلیل اینکه محل آسیب و شدت آن متفاوت است، کاملا متغیر است. در برخی افراد علائم ضعیفی دیده می شود و در برخی اختلالات شدید و مشکل ساز ظاهر می شود. در ادامه هر یک از علائم را به طور کامل بیان می کنیم:

  • از بارزترین علائم بیماری ام اس، خستگی را می توان نام برد. این نشانه حدودا در 80 درصد بیماران مبتلا قابل مشاهده است. خستگی باعث ایجاد اختلال در انجام امور روزمره می شود و انجام کار و فعالیت های منزل را با مشکل روبرو می کند.
  • از اولین علائم این بیماری، خواب رفتگی صورت و بدن است. هر قسمت از بدن مانند دست و پا دچار خواب رفتگی می شود. اگر فردی دچار این بیماری خود ایمنی شده باشد، در اولین مراحل بیماری خواب رفتگی های غیرعادی را زیاد حس می کند. این علامت هم به نوبه خود باعث ایجاد مشکل در انجام کارها می شود و به خصوص در راه رفتن و حفظ تعادل مشکل ایجاد خواهد کرد.
  • در بیماران مبتلا به ام اس اختلال در عملکرد سیستم مثانه بسیار دیده می شود. شاید بتوان گفت این مشکل در 80 درصد افراد مبتلا دیده شده است.
  • اختلال در عملکرد روده ها را می توان از دیگر مشکلات بیماری ام اس دانست.
  • صدمه ای که به سلول های عصبی وارد می شود، در بینایی شخص تاثیر بسزایی می گذارد. دوبینی، تاری دید و اختلالات بینایی در افرادی که به این بیماری خود ایمنی مبتلا هستند دیده می شود. این علامت در آغاز بیماری قابل تشخیص است.
  • سرگیجه و احساس منگی از دیگر اختلالات بیماری ام اس است. افراد مبتلا حس سبکی سر و اینکه فضای اطراف، دور سر آن ها می چرخد را دارند.
  • درد در نواحی مختلف بدن هم از نشانه های بیماری ام اس است.
  • یکی از علائم شایع در بیماران مبتلا به این عارضه، تغییرات شناختی است که شاید بتوان گفت در 50 درصد آن ها دیده می شود.
  • در این بیماری به علت آسیب به سیستم عصبی و فشار ناشی از آینده نامعلوم این بیماری، تغییرات احساسی شدید در فرد ایجاد می شود و این خود زمینه ساز مشکلات دیگری است.
  • مشکل در تکلم و حتی صدا را هم می توان جز علائم بیماری خود ایمنی ام اس، به حساب آورد. این علامت بسیار مشهود است که برای بیمار سخت و مشکل ساز خواهد بود.
  • همانطور که گفته شد آسیب به اعصاب هر قسمتی، ممکن است صورت بگیرد. اگر این آسیب به سلول های عضلات کوچک زبان و حلق باشد، در غذا خوردن و عمل بلع اختلال ایجاد می شود.
  • مشکل در شنوایی هم علامتی دیگر در این بیماری است؛ اما خیلی کم دیده می شود و شاید تنها 6 درصد بیماران به این اختلال دچار شوند.
  • لرزش بدن را هم به عنوان یکی دیگر از علامت های بیماری ام اس باید ذکر کرد. لرزش در قسمت های مختلف بدن اتفاق می افتد و با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات تخصصی می توان مطمئن شد که در اثر ام اس ظاهر شده است.

البته باید این علائم توسط پزشک مورد بررسی قرار بگیرد تا براساس آن نظر نهایی اعلام شود. نباید با دیدن هر کدام از این علائم در خود و یا دیگران، آن را به این عارضه مربوط دانست.

علت بیماری ام اس

علت بیماری ام اس

بیماری ام اس متاسفانه افراد زیادی را گرفتار می کند. در کشور ایران از هر 100 هزار نفر، 20 تا 60 نفر به این بیماری مبتلا هستند. سن ابتلا معمولا پایین است و بیشتر در افراد بین 20 تا 40 سال دیده می شود. همچنین در زنان 2 تا 3 برابر مبتلا وجود دارد. علت این عارضه، به طور دقیق مشخص نیست و هنوز علم پزشکی به اطمینان در مورد آن نرسیده است؛ اما برخی علل را برای آن در نظر می گیرند که در ادامه ذکر خواهد شد:


خاصیت دارچین در بهبود انواع بیماری‌ها


 

وراثت و زمینه ژنتیکی 

علت بیماری ام اس را می توان تا حدودی ژنتیکی دانست. یعنی افرادی که در تاریخچه خانواده و اقوام درجه یک خود، این عارضه وجود دارد، بیشتر در معرض خطر هستند.

محل زندگی

برخی مناطق وجود هستند که بیماران ام اسی بیشتری دارند و افراد بیشتری در بین آن ها دچار این اختلال خود ایمنی هستند.

برخی میکروب ها

برخی میکروب ها را می توان علت بیماری ام اس دانست. قرار گرفتن در معرض آن ها به خصوص در کودکی زمینه ساز ابتلا به ام اس می شود.

استرس و اضطراب

استرس و فشارهای عصبی شدید و مداوم را می توان علت این بیماری دانست. خستگی و فشارهای جسمی را هم می توان به عنوان عاملی در نظر داشت.

کمبود ویتامین D

گاه پایین بودن میزان ویتامین D خون، علت بیماری ام اس است. بهتر است با آزمایش و مصرف این ویتامین چه به صورت قرص و چه در مواد غذایی، مراقب این مورد باشید.

مصرف دخانیات

مصرف دخانیات به صورت مداوم و شدید در بروز این عارضه موثر خواهد بود.

مصرف بیش از حد نمک

مصرف افراطی نمک را باید از علت های بیماری ام اس حساب کرد.

علت بیماری ام اس

تشخیص بیماری ام اس

با اینکه ما در مورد علائم و علت بیماری ام اس صحبت کردیم؛ ولی تشخیص قطعی این بیماری به سادگی نخواهد بود. فردی که دارای علائمی نام برده است؛ باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب یا نورولوژیست مراجعه کند. پس از توضیح کامل شرایط و علائم خود برای پزشک، یکسری آزمایش های تخصصی برای فرد مبتلا تجویز می شود که باید انجام شود. نکته ای که  وجود دارد این است که گاه تشخیص این بیماری از برخی بیماری های عصبی دیگر، سخت است و این عامل باعث می شود که آزمایشات مدتی طول بکشد.


علائم و روش های درمان بیماری کزاز


 

درمان بیماری ام اس

بعد از تشخیص قطعی بیماری ام اس، باید درمان جدی و مستمر آغاز شود. در سال های اخیر داروهای این بیماری، بسیار پیشرفت کرده اند و انواع خوراکی نیز در کنار داروهای تزریقی تولیده شده اند. با توجه به این پیشرفت دیگر جای نگرانی نیست. چون بیماری دارای طیف گسترده ای است و در افراد مختلف بخش های مختلفی را مختل می کند. درمان و داروهای آن نیز متفاوت هستند.

این بیماری هم مانند سایر بیماری ها تا حد زیادی به سبک زندگی بستگی دارد. یکسری از کارهایی که در کنار مصرف دارو در روند درمان باید رعایت شود و بسیار موثر هم هستند را در ادامه خواهیم گفت:

  • استرس فکری و جسمی در زندگی را باید در حد امکان کاهش داد.
  • از مصرف دخانیات باید پرهیز کرد. به خصوص مواد مخدری که روی روان افراد تاثیر بالایی دارند.
  • رژیم غذایی درست و متعادل که تمام مواد موردنیاز بدن را به اندازه در خود داشته باشد، باید رعایت شود.
  • مواد غذایی که دارای آنتی اکسیدان بالایی هستند باید خیلی زیاد مصرف شوند.
  • ویتامین D خون باید در حد نرمال حفظ شود.
  • از مهم ترین موارد این است که در طول روند درمان باید روحیه بیمار حفظ شود. از دست دادن روحیه، درمان را با اختلال مواجه می کند. به پزشک خود اعتماد کنید و اعتماد به نفس خود را از دست ندهید.

 

نتیجه گیری

بیماری ام اس یک بیماری خود ایمنی است که دارای علائمی است که روند زندگی طبیعی را با مشکل روبرو می کند. این مورد نباید فرد مبتلا را دچار استرس کند و فکر کند برای بیماری اش درمانی وجود ندارد. با مراجعه به پزشک متخصص و شروع روند درمان و مصرف دارو، بیماری تا حد زیادی قابل کنترل است. حفظ روحیه و توجه به توصیه های پزشک از موارد مهم درمان به شمار می آید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.