تاریخ امروز15 اردیبهشت 1403
مهارت های ارتباطی

بهتر است مهارت‌های ارتباطی خود را پرورش دهید

هر فرد برای ورود به یک کسب و کار یا حرفه، نیاز به یک سری مهارت‌ها دارد که بتواند در مسیر موفقیت قرار بگیرد. بعضی از مهارت‌ها با آموزش و یا تحصیل به دست می‌آیند که فرد به کمک آنها، توانایی‌های خود را در آن شغل و حرفه برای کسب درآمد به کار می‌گیرد. برخی دیگر از مهارت‌ها هستند که شاید در اول کارخیلی کارآمد نباشند؛ اما برای ادامه‌ی حرفه‌ی خود، حتما به آن‌ها نیاز پیدا خواهید کرد. این عواملی که شما را در روند پیشرفت‌هایتان هدایت می‌کند، مهارت های ارتباطی نام دارند. برای یافتن رمز و رازهای این مهارت این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.

مهارت های ارتباطی چیست؟

مهارت‌ها در زندگی شغلی و فردی بسیار مهم و ضروری هستند. در حالت کلی مهارت به رفتارها و عکس العمل‌هایی گفته می‌شود که فرد به کمک آموزش، گذراندن دوره‌ها یا تحصیل به دست می‌آورد. این مهارت‌ها ذاتی نیستند و با تمرین و تجربه هر فرد می‌تواند به آن دست یابد.

مهم‌ترین مهارت های ارتباطی

تمام مهارت‌های ارتباطی در موفقیت و تاثیرگذاری شما می‌توانند موثر باشند. به طور مثال مهارت نوشتاری، گفتاری، ایجاد اعتماد بین مشتریان و همکاران، همدلی، ارتباط غیرکلامی (حرکت دست‌ها، چشم، حالات صورت و تن صدا)، خوب گوش دادن، احترام، مذاکره و متقاعد کردن و … همگی از عوامل مهم در این موضوع محسوب خواهند شد.


نه گفتن را قبل از صدمه زدن به خودتان یاد بگیرید

انواعی از مهارت های ارتباطی با توجه به شخصیت هر فرد

 

  • افراد برونگرا

اکثر افراد برونگرا سرشار از انرژی هستند و هنگام صحبت دست‌های خود را تکان می‌دهند و حرکات فیزیکی زیادی دارند. این افراد افکار خود را برای برقراری ارتباط معمولا بیشتر و بلندتر بیان می‌کنند. همچنین می‌توانند با این انرژی شما را تحت تاثیر قرار دهند. پس اجازه دهید صحبت کنند و افکار عقاید خود را برایتان بیان کنند.

 

  • افراد درونگرا

افراد درونگرا نسبت به برونگراها آرام‌تر و گوشه‌گیرتر هستند. حالت‌های فیزیکی کمتری دارند و سعی می‌کنند بیشتر گوش دهند تا صحبت کنند. سطح مهارت های ارتباطی در این افراد پایین است پس هنگام مواجه شدن با آنها زمان بیشتری را صرف گوش دادن کنید تا اینکه حرف بزنید.

مهارت های ارتباطی

  • افراد متفکر

افراد متفکر زمان را هدر نمی‌دهند و همیشه به اصل موضوع می‌پردازند. این افراد اعتماد به نفس بالایی دارند و منطقی و واقع بین هستند. افراد متفکر معمولا در ارتباطات سردند؛ پس در مقابل آنها خوددار و منطقی باشید. همچنین کمتر حرف بزنید و از تکرار مکرر بپرهیزید.

 

  • افراد شهودی

زبان برای شهودی‌ها یک ابزار بازی است. این افراد اصولا به سمت حاشیه می‌روند و جملات دیگران را تمام می‌کنند. همچنین بهتر است بدانید در برخورد با افراد شهودی بر بیان حقایق پافشاری نکنید؛ زیرا ترجیح آنها بر این است که تصویری بزرگ از موضوع را در ذهن خود ترسیم کنند.

 

  • افراد حس کننده

افراد حس کننده، زبان را به عنوان یک ابراز کاری می‌دانند. این افراد با جملات کوتاه صحبت می‌کنند، در گفتگوها صبور هستند و اجازه می‌دهند دیگران هم نظرات و افکار خود را به طور کامل بیان کنند. در هم‌صحبتی با این افراد بیشتر از حقایق و مثال‌ها استفاده نمایید؛ زیرا بررسی مسائل شفاف و دم دستی را دوست دارند.

 

8 مورد از مهارت های ارتباطی که بهتر است بدانیم!

 

دیگران را هم درک کنید

هر فرد شخصیت متفاوتی نسبت به دیگری دارد و نوع برخورد او، حالات و اشارات، سرعت و تن صدایش نیز فرق دارد. برای داشتن ارتباط مناسب با افراد مختلف باید با آن‌ها وقت بگذرانید و بیشتر با سبک و سیاق آن‌ها آشنا شوید. این موضوع زمان بر است؛ پس انتظار نداشته باشید به سرعت با یک فرد رابطه‌ی درست و صمیمانه را تجربه کنید.

 

از بیان افکار و احساسات خود نترسید

یکی از راه‌های داشتن مهارت های ارتباطی این است که برای بیان صحیح احساسات و افکارتان برنامه ریزی داشته باشید. مغز هر ثانیه با پیام‌های زیادی رو به رو می‌شود به همین منظور پیامی که به دیگران انتقال می‌دهید باید واضح و مشخص باشد.

 

مشکلات خود را بیان کنید

اگر مشکلات و خصومت‌های پنهانی را در دلتان انباشته کنید و از آن‌ها به خوبی حرف نزنید، این موضوع می‌تواند به عنوان یک مانع برای شما در مسیر پیشرفت‌تان محسوب شود. نگرانی‌ها، ناامیدی‌ها و عصبانیت‌های خود را رو در رو ابراز کنید و سوء‌تفاهمات را رفع کنید. همچنین از بروز برخوردهای دفاعی خودداری نمایید.

مهارت های ارتباطی

در صورت برآورده نشدن نیازهایتان، اعتراض کنید

قاطعیت در ارتباط یک ابزار مفید است اما اگر در موقعیت درست از آن استفاده نشود ممکن است شما را فردی خشن جلوه دهد. اعتراض کردن برای اطمینان از این‌که نیازهایتان برآورده می‌شود، چه در روابط اجتماعی و چه کاری، بخش مهمی از یک رابطه محسوب خواهد شد. سعی داشته باشید قبل از داشتن گفتگو تمرین کنید، نیازهایتان را تکرار نمایید و در رابطه به آنها نظر دهید، این کار از خشنونت شما کم خواهد کرد.

 

بعضی مواقع لازم است، دست بکشید

درست است، گاهی وقت‌ها لازم است دست بکشید و بروید. خود را از شرایط بد و ناسالم دور کنید تا انرژی از دست رفته‌ی خود را برای برداشتن قدم‌های بزرگ‌تر و بازگشت به خود قبلی‌تان بازیابید.

 

بیشتر تاثیرگذار باشید

به یاد داشته باشید یک نگرش منجر به یک احساس خواهد شد که در نهایت عمل را شکل می‌دهد. شما می‌توانید از یک چیز ساده مثل لبخند زدن و سلام کردن به عنوان راهی برای تاثیرگذاشتن بر روحیه دیگران تا الگو شدن در شرایط سخت، استفاده نمایید.

 

در کارهایتان با دیگران همکاری کنید

به جای این‌که خود را در زیر حجم زیادی از کارها دفن کنید و مسئولیت تمام کارها را به دوش بگیرید؛ در عوض از مهارت های ارتباطی خود استفاده نمایید و از دیگران کمک بگیرید تا با آنها تقسیم کار داشته باشید. این موضوع علاوه بر افزایش سرعت در روند کار، پیشرفت بهتری را نیز برای شما به همراه خواهد داشت. همچنین با آموزش به افراد دیگر، می‌توانید از ایده‌های نو و کاربردی بیشتری بهره‌مند ‌شوید.

مهارت های ارتباطی

ظاهرتان را حفظ کنید

شناخت ذات درونی و باطن هر فرد موضوعی نیست که بشود به سرعت به آن پی برد. داشتن ارتباط موثر در محیط کار یا شغلی، بر اساس باطن فرد نیست؛ زیرا افراد با هم گفتگو می‌کنند و حرف می‌زنند و بر روی گفته‌های خود متمرکز می‌شوند. پس ملاک این است که ظاهر خوبی داشته باشید و از ذهن خوانی دست برداید.

 

چطور ارتباطی موثرتر داشته باشیم؟

  • در جمع‌ها صحبت کنید.
  • صریح و صادق باشید.
  • صبور باشید و به صحبت‌های طرف مقابل گوش دهید.
  • از کلام دیگران بهره ببرید.
  • مختصر و مفید صحبت کنید.
  • برای تاثیرگذاری بیشتر از زبان بدن خود استفاده کنید.
  • ارتباطی دو طرفه و دوستانه داشته باشید.
  • واضح حرف بزنید.
  • به افکار و احساسات افراد واکنش نشان دهید و آنها را درک کنید.

 

یک نکته‌ی مهم

هیچگاه طوری رفتار نکنید که بعد از بیان احساسات و افکارتان، به دنبال توجیه باشید تا طرف مقابل از شما نرنجد. به یاد داشته باشید هیچکس از نیت قلبی ما باخبر نیست؛ پس طوری برخورد کنید تا جای هیچ گونه ابهامی وجود نداشته باشد.

 

اهمیت مهارت های ارتباطی در خانواده

خانواده مهمترین عضو در رشد و توسعه ارتباطات فردی است. نداشتن روابط موثر در خانواده، دوستان، والدین و فرزندان موجب کاهش صمیمیت بین افراد خواهد شد. در واقع شما می‌توانید با بیان مشکلات و نیازهای خود در زندگی، گوش دادن و صبور بودن در مسائل، اختلالات ارتباطی را رفع کنید تا صمیمیت و دوست داشتن  در خانواده‌ روز به روز بیشتر شود.

مهارت های ارتباطی

مهارت های ارتباطی چه کاربردی دارند؟

تصور کنید فردی در یک شرکت بزرگ مشغول به کار و فعالیت است. اگر این فرد از مهارت های ارتباطی مناسبی مثل گفتار و نوشتار به خوبی استفاده نکند، به مرور زمان ارتباطش با دیگر افراد کاهش می‌یابد و کم‌کم منزوی خواهد شد. این عدم داشتن ارتباط، به ایجاد افسردگی و کاهش لذت فرد از شغل و محل کارش تاثیرگذار است. در واقع مهارت‌ های ارتباطی یک راه موثر هستند تا شما در محل کار با رئیس، مشتریان و همکاران به خوبی ارتباط برقرار سازید. همچنین موجب افزایش شور و اشتیاق در شغل یا زندگی روزمره‌تان خواهد شد.


راه‌ های یافتن شغل مورد علاقه از دیدگاه روژه

چه موانعی بر داشتن ارتباط موثر اثرگذار هستند؟

 

زبان بدن منفی

برای داشتن ارتباط موثرتر یا جلوگیری از جبهه گرفتن افراد، مهم این است که از زبان منفی بدن استفاده نکنید.

زبان متناقض بدن

اگر شما موضوعی را بیان کنید اما زبان بدنتان نشانگر چیز دیگری باشد؛ در این‌صورت فرد نمی‌تواند به گفته‌های شما اعتماد کند.

نداشتن تمرکز

به منظور استفاده از مهارت های ارتباطی موثر، از انجام چندین کار همزمان خودداری کنید. این موضوع مانع نشان دادن علائم غیرکلامی و زبان بدنتان به افراد خواهد شد. حتی ممکن است فرد منظور صحیحی از گفته‌هایتان برداشت نکند.

کنترل نکردن احساسات

اگر احساسات به شما غلبه کنند باعث می‌شود تا رفتار بقیه را به خوبی متوجه نشوید. در نتیجه کارهای غلط و علائم غیرکلامی نامناسبی را از خود بروز دهید.

مهارت های ارتباطی

سخن پایانی

مهارت های ارتباطی در هر فرد نیاز به آموزش و تجربه دارد. این مهارت‌ها شما را در داشتن روابط اجتماعی بهتر و کسب و کار پررونق‌تر هدایت خواهد کرد. پرورش و تقویت مهارت‌های ارتباطی یک امر مهم است که باید هر فرد از آنها، در زندگی استفاده نمایید تا از بروز اختلافات، مشکلات و خشونت افراد مقابل جلوگیری کند. همچنین جالب است بدانید با یادگیری این مهارت‌ها می‌توانید روابط سالم‌تری را داشته باشید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.