تاریخ امروز2 آذر 1403
روش های کاهش فشار خون

با فشار خون بالا خداحافظی کنید

همه‌ی ما شاید چندین بار افت یا افزایش فشار را تجربه کرده‌‌ایم که این نوسان طبیعتا برای ما نگران‌کننده بوده است. در واقع همه افراد فشارخون دارند! خون برای گردش موثر در عروق بدن از نیرو و فشاری برخوردار است که آن را به نقاط مختلف بدن می‌رساند.

همراهان همیشگی روژه، توجه داشته باشید که افزایش فشار خون بیماری محسوب می‌شود و شما برای کنترل و حفظ سلامت خود نیاز دارید تا بایدها و نبایدهای آن را رعایت کنید. فشار خون بالا یا پرفشاری خون، یک بیماری قلبی عروقی است و زمانی شکل می‌گیرد که گردش خون در سراسر بدن با مشکل انجام ‌شود. این شرایط می‌تواند به واسطه تنگ شدن شریان‌ها یا نوعی از انسداد شکل بگیرد. دیگر نگران نباشید؛ ما به شما کمک خواهیم کرد تا بیشتر با روش های کاهش فشار خون آشنا شوید و بیشتر از قبل به آن اهمیت دهید.

فشار خون بالا چیست؟

فشار خون را یک قاتل خاموش می‌نامند؛ زیرا در این بیماری فرد نشانه‌هایی خیلی جزئی در خود می‌یابد اما مشکل جدی را حس نمی‌کند. این شرایط تا زمانی که فرد دچار علائم وخیم‌تر شود ادامه پیدا خواهد کرد.

فشار خون یک بیماری شایع است که در افراد مسن‌تر احتمال وقوع آن افزایش می‌یابد. اگر به پرفشاری خون رسیدگی نشود، در این صورت قلب باید دوبرابر سخت‌تر کار کند تا وظیفه‌ی پمپاژ خون را انجام دهد. هنگامی که قلب، خون را در رگ‌های باریک‌تر به جریان درمی‌آورد، افزایش فشار خون را به همراه دارد. در ابتدا این بیماری، آسیب جدی ایجاد نخواهد کرد اما با گذر زمان، باعث تغییر در سیستم‌های بدن می‌شود. در نتیجه موجب بروز بیماری‌های خطرناک در فرد خواهد شد. سعی داشته باشید به کمک روش های کاهش فشار خون و رژیم مناسب خطر ابتلا به این بیماری را در خود به حداقل برسانید.

علت ایجاد فشار خون

تاکنون دلیل کاملی برای ابتلا به بیماری فشار خون مشخص نشده است. دراکثر مواقع افزایش مقاومت محیطی عروق مسئول افزایش فشار خواهد بود که خود علل متفاوتی دارد. شما می‌توانید به کمک روش های کاهش فشار خون ، بیشتر مراقب سلامت بدن خود باشید.


مقاله جالب راه‌هایی برای درمان انحراف چشم را در مجله زیبایی روژه بخوانید.

8 مورد از نشانه‌های فشار خون

این بیماری می‌تواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:

  1. سرگیجه
  2. خون دماغ
  3. درد قفسه سینه
  4. سردرد
  5. گر گرفتگی
  6. تنگی نفس
  7. تغییرات دید
  8. وجود خون در ادرار

این علائم در تمام افراد بروز نخواهد کرد اما در صورت هر یک از نشانه‌های فوق سریعا به پزشک مراجعه کنید تا از اتفاقات جدی‌تر جلوگیری نمایید. همچنین توصیه می‌شود اگر در تاریخچه‌ی خانوادگی خود بیماری‌های قلبی یا فاکتورهای خطر این بیماری دارید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.

روش های کاهش فشار خون

چطور فشار خون را اندازه‌ بگیریم؟

در اندازه‌گیری فشار خون دو عدد ثبت می‌شود:

فشار سیستولیک

این عدد اولین عدد یا عدد بالایی است که نشان‌دهنده‌ی فشار شریان‌ها در زمان تپش قلب و پمپاژ خون است.

فشار دیاستولیک

عدد دوم یا عدد پایینی میزان فشار شریان‌ها بین ضربان‌های قلب را نشان می‌دهد.


با بهترین روش‌ها، ورود آلزایمر را ممنوع کنید

5 دسته فشار خون برای بزرگسالان تعریف شده است:

 

سالم: فشار خون افراد سالم معمولا کمتر از 120 بر روی 80 میلی‌متر جیوه است.

 

افزایش یافته: در فشار خون بالا مقدار سیستولیک بین 129 تا 120 میلی‌متر جیوه و مقدار دیاستولیک کمتر از 80 میلی‌متر جیوه است.

معمولا پزشکان این بیماری را به کمک روش های کاهش فشار خون و تغییر در سبک زندگی درمان می‌کنند و در شرایط وخیم‌تر از دارو استفاده خواهند کرد.

پرفشاری مرحله 1

مقدار سیستولیک بین 139 تا 130 میلی‌متر جیوه و مقدار دیاستولیک بین 89 تا 80 میلی‌متر جیوه است.

پرفشاری مرحله 2

در نوع دوم، مقدار سیستولیک 140 میلی‌متر جیوه یا بالاتر از آن است و میزان دیاستولیک 90 میلی‌متر جیوه یا بیشتر از آن است.

پرفشاری بحرانی: مقدار سیستولیک بیش از 180 میلی‌متر جیوه و میزان دیاستولیک بیش از 120 میلی‌متر جیوه است.

در این دسته از بیماری فرد دچار سردرد، تنگی نفس، درد در قفسه سینه یا تغییرات بینایی دچار خواهد شد. در این صورت باید فرد تحت درمان فوریت‌های پزشکی قرار بگیرد.

عوارض پرخطر بیماری فشار خون

 

نارسایی قلبی

نارسایی قلبی از اصلی‌ترین دلایل مرگ در میان افراد مبتلا به فشار خون بالاست. در این شرایط، قلب خون را در شریان‌های سخت و باریک پمپاژ خواهد کرد. استرس از بارزترین علت‌های این نارسایی محسوب می‌شود که مستقیم بر روی عضلات قلب تاثیر می‌گذارد و ممکن است حملات قلبی را همراه داشته باشد. از نشانه‌های نارسایی قلبی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • التهاب در اندام‌ها
  • خستگی یا احساس ضعف
  • مشکلات تنفسی
  • بی‌اختیاری ادرار
  • اتساع شکمی
  • مشکلات خواب

روش های کاهش فشار خون

دیابت

از دست دادن کنترل بر روی قند خون، می‌تواند در جریان خون نیز تاثیرگذار باشد. این شرایط باعث کاهش توانایی فرد در استفاده از قند به عنوان منبع انرژی خواهد شد. ممکن است دیابت در بیماران با فشار خون بالا، شرایط وخیم‌تری را ایجاد کند؛ زیرا پرفشاری بر عملکرد لوزالمعده، کلیه‌ها و سوخت و ساز بدن اثرگذار است.

آترواسکلروز

آترواسکلروز موجب سخت شدن شریان‌ها می‌شود. این شرایط باعث انسداد و بیماری‌های خطرناکی مانند بیماری عروق کرونر قلب خواهد شد. نوع خاصی از درمان برای این بیماری وجود ندارد اما می‌توان به کمک روش های کاهش فشار خون خطر ابتلا به این  بیماری را در خود کاهش دهید.

سکته مغزی

به واسطه‌ی محدود شدن جریان خون در یکی از رگ‌های خونی انتقال‌دهنده‌ی خون به مغز، سکته مغزی رخ خواهد داد. فشار خون تاثیری مستقیمی بر روی جریان خون به این اندام حیاتی را دارد. به همین دلیل احتمال وقوع سکته مغزی در افرادی با فشار خون بالا بیشتر است.

بیماری‌های چشمی

شاید در ابتدا باخود فکر کنید که این دو موضوع چه ارتباطی با هم دارند! اما بهتر است بدانید جریان خون محدود شده به هر بخش از بدن انسان، می‌تواند باعث آسیب رگ‌های خونی در شبکیه چشم شود. افراد مبتلا به فشار خون بالا به مرور زمان دچار تاری دید، التهاب و از دست دادن وضوح بینایی خواهند شد. پرفشاری خون یک بیماری بسیار شایع است که باید جدی گرفته شود؛ پس سهل انگاری را کنار بگذارید.

روش های کاهش فشار خون

بیماری‌های کلیوی

کلیه ها وظیفه‌ی پالایش مواد زائد از خون را برعهده دارند. همچنین وظیفه‌ی تنظیم الکترولیت‌ها را دارند و این مایعات را از طریق ادرار دفع می‌کنند. فشار خون بالا به طور مستقیم بر عملکرد کلیه‌ها تاثیرگذار است. در این بیماری جریان خون به کلیه‌ محدود می‌شود و آنها را وادار می‌سازد تا سخت‌تر کار کنند. در نتیجه جریان اکسیژن و مواد مغذی به این اندام کاهش می‌یابد و نارسایی‌های کلیه را به همراه دارد. همچنین شریان‌هایی که در اطراف کلیه قرار دارند، ممکن است باریک شوند و شرایط حذف مواد زائد را کمتر کنند که به موجب آن امکان بروز خطرات جبران ناپذیری را برای فرد به همراه داشته باشد. عوارض این بیماری را جدی بگیرید و با استفاده از روش های کاهش فشار خون ، سلامت کلیه‌های خود را تضمین کنید.

روش های کاهش فشار خون

درباره‌ی درمان‌های خانگی فشار خون بیشتر بدانید!

شما می‌توانید به کمک روش های کاهش فشار خون و ایجاد تغییر در سبک زندگی، عوامل ایجادکننده‌ی فشار خون بالا را کنترل نمایید. در این بخش به برخی از مهمترین عملکردهای خانگی اشاره خواهیم کرد:

به وزن ایده‌آل خود برسید

اگر از چاقی و اضافه وزن خود رنج می‌برید؛ بهتر است با انجام فعالیت ورزشی و رژیم مناسب، به وزن ایده آل خود برسید و با این کار به کاهش فشار خون خود کمک کنید.

از رژیم غذایی سالم استفاده نمایید

به یاد داشته باشید به کمک رژیم غذایی مناسب و سالم می‌توانید سلامت قلب خود را تضمین کنید و از ابتلا به بیماری فشار خون بالا جلوگیری نمایید. توصیه می‌شود از مواد خوراکی زیر در رژیم غذایی خود استفاده کنید:

  • سبزیجات
  • پروتئین کم‌چرب مثل ماهی‌ها
  • میوه‌ها
  • غلات کامل

استرس را در خود کاهش دهید

استرس را از خود دور کنید. فعالیت‌ هایی که باعث کاهش استرس در شما خواهد شد عبارتند از:

  • تنفس عمیق
  • ماساژ
  • یوگا یا تای‌چی
  • مدیتیشن
  • ورزش کردن
  • خواب کافی

موارد فوق به شما این امکان را می‌دهد تا به کمک یکی دیگر از روش های کاهش فشار خون ، خطر ابتلا به این بیماری را در خود به حداقل برسانید.

ورزش را فراموش نکنید

ورزش علاوه بر کاهش استرس باعث کاهش طبیعی فشار خون و تقویت سیستم قلبی عروقی خواهد شد. بهتر است حداقل 150 دقیقه فعالیت فیزیکی سبک در هفته را انجام دهید.

 

بایدها و نبایدهای رژیم غذایی

رژیم غذایی مناسب یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای درمان پرفشاری خون است. در اینجا برخی از رایج‌ترین توصیه‌های رژیم غذایی برای افراد با فشار خون بالا مطرح شده است.

روش های کاهش فشار خون

مصرف سدیم را به حداقل برسانید

افراد مبتلا به فشار خون بالا و یا بیماری‌های قلبی لازم است مصرف روزانه‌ی سدیم خود را بین 1500 تا 2300 میلی‌گرم در روز حفظ کنند. بهترین راه کاهش سدیم، طبخ غذاهای تازه است. همچنین از خوردن غذاهای آماده و رستورانی که معمولا سدیم زیادی دارند، خودداری کنید.

سبزیجات بیشتری مصرف کنید

به جای مصرف گوشت قرمز، پروتئین‌های کم چرب سالم مانند ماهی و مرغ را استفاده کنید. همچنین به یاد داشته باشید میوه، صیفی‌جات، غلات سبوس‌دار و سبزیجات برگ‌دار را بیشتر مصرف نمایید؛ زیرا یکی از آسان‌ترین راه‌ها برای افزایش فیبر، کاهش مقدار سدیم و چربی اشباع نشده حاصل از غذاهای لبنی و گوشت است.

 مصرف شیرینی‌جات را کاهش دهید

نوشیدنی‌ها و غذاهای قندی فقط کالری دارند؛ اما فاقد ارزش غذایی هستند. به جای مصرف شرینی‌جات از میوه‌های تازه و شکلات تلخ استفاده کنید. تحقیقات ثابت کرده است که شکلات تلخ در کاهش فشار خون موثر بوده است.


دوستان عزیز، مقاله درمان خانگی گلودرد نیز می‌تواند برایتان مفید باشد.

سخن پایانی

بیماری فشار خون ممکن است تا مدتی علائمی نداشته باشد و حتی فرد از ابتلا به آن باخبر نباشد. به کمک آزمایشات مختلف به راحتی می‌توانید از این موضوع مطلع شوید. همیشه پیشگیر بهتر از درمان است؛ امیدوارم با خواندن این مقاله با بیماری فشار خون بیشتر آشنا شوید و حتی با روش های کاهش فشار خون ، خطر ابتلا به پرفشاری را در خود و اطرافیانتان به حداقل برسانید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.