تاثیرات موسیقی بر انسان ، انکار ناپذیر است. گاه منجر به پرورش غم وافسردگی میشود و گاه نشاط و شادی را به وجود انسان میبخشد.
در مغز انسان مرکزی برای دریافت موسیقی وجود دارد که درست در پشت پیشانی قرار گرفته است، واین همان نقطهای است که وظیفهی یادگیری وابراز احساسات انسان را نیز برعهده دارد. به همین دلیل بین موسیقی، یادگیری، کنترل و بیان احساسات رابطهی مستقیمی وجود دارد. دانشمندان دریافتهاند که تاثیرات موسیقی برانسان، بر مغز اثرگذار است. افراد در موارد مختلف واکنشهای متفاوتی را به یک موسیقی مشابه نشان میدهند، زیرا شرایط احساسی گوناگون انسانها در زمان متفاوت باشد.
موسیقی یکی از ابزارهای بیان احساس افراد در حالات مختلف است و انواع و اقسام آن در دنیای امروزه با توجه به سلیقه مخاطبان در گروههای سلیقهای متعدد، تولید و پخش میشود. که هر کدام طرفداران مربوط به خود را دارد و افراد با این دیدگاههای مختلف، به شنیدن موزیکی که با حال آن لحظه آنها همخوانی دارد، میپردازد.
8 مورد شگفت انگیز از تاثیرات موسیقی بر انسان
موسیقی درد را کاهش میدهد!
تحقیقات انجام شده در دانشگاه درکسل فیلادلفیا نشان داده که موسیقی درمانی و موسیقی از پیش ضبط شده بیش از درمان استاندارد در بیماران مبتلا به سرطان باعث کاهش درد میشود. همچنین موسیقی باعث کاهش کارهای مراقبتی لازم در سالمندان خواهد شد.
البته بهتر است موسیقیهای انتخابی به ترتیب کلاسیک، ملایم و یا آهنگهای انتخابی بیمار باشند.
موسیقی افسردگی را کاهش میدهد!
بیش از 350 میلیون نفر در جهان دچار افسرگی هستند. 90 درصد از آنها علاوه بر افسردگی، بی خوابی را نیز تجربه میکنند.
تحقیقات انجام شده در زمینهی خواب نشان داده است که علائم افسردگی در افرادی که قبل از خواب، موسیقی کلاسیک و ملایم گوش میدهند به نسبت از افراد دیگر کاهش یافته است.
صداهای دلنشین و کلاسیک، برخلاف موسیقیهای تکنو ومتال، میتواند روحیه افراد را بالا ببرد. بنابراین هنگامی به تقویت احساسات خود نیاز داشتید، به مدت 15 دقیقه به آهنگهای مورد علاقهی خود را گوش دهید و از این تاثیرات موسیقی بر انسان غافل نشوید!
موسیقی در شما شادی ایجاد میکند!
هنگامی که به موسیقی مورد علاقه خود گوش میدهید؛ در مغزتان دوپامین بیشتری ترشح خواهد شد. دوپامین یک انتقال دهندهی عصبی است که احساس شادی را در انسان ایجاد میکند.
طبق آزمایشی که در دانشگاه مک گیل انجام شد است؛ به هشت دوستدار موسیقی مادهی رادیو اکتیو تزریق کردند، که بعد از گوش دادن به موسیقی به گیرندههای عصبی دوپامین متصل میشد. اسکنPET نشان داد که مقدار دوپامین در این افراد افزایش یافت و از لحاظ بیولوژیکی موجب بروز احساساتی همچون شادی، هیجان و خوشحالی در این افراد شده بود.
مقاله بهترین راه های شاد بودن را در مجله زیبایی روژه بخوانید.
موسیقی باعث افزایش کارایی شما درهنگام ورزش کردن میشود!
موسیقی میتواند به انجام کارهای شما سرعت ببخشد. برای مثال دوندههایی که به موسیقی انگیزشی سریع یا آهنگهای تند گوش میدهند، اولین 800 متر را زودتر از دوندههایی که موسیقی آرام گوش میدادند یا به موسیقی گوش نمیدادند، دویدهاند.
موسیقی در مقدار مصرف کالری شما نقش دارد!
استفاده از نور ملایم و موسیقی در هنگام غذا خوردن به مردم کمک میکند تا کالری کمتری مصرف کنند و بیشتر از وعدههای غذایی خود لذت ببرند.
بنابراین اگر شما هم به دنبال راهی برای کاهش اشتهای خود هستید؛ این بار که غذا میخورید، از چراغهای کم نور استفاده کنید و به موسیقی ملایم گوش فرا دهید تا کمتر غذا بخورید.
موسیقی قبل و بعد از جراحی تاثیر آرامش بخشی دارد!
محققان دریافتهاند که گوش دادن موسیقی قبل از عمل جراحی میتواند، اضطراب را کاهش دهد. در واقع اینکار حتی از مصرف داروهای آرامش بخش خوراکی که برای کاهش استرس بیمار انجام میشود نیز تاثیرگذارتر است. نکتهی جالب اینجاست که گوش دادن به موسیقی برای افراد بیمار دیگر عوارضی را به همراه ندارد. همینطور زمانیکه بعد از انجام عمل جراحی باز درحال استراحت در رختخواب خود هستند؛ آرامش را در بیمار افزایش میدهد.
اگر شما یا کسی که میشناسید به تازگی یک جراحی بزرگ داشتهاید، بهتر است از موسیقیهای آرامش بخش و ملایم برای کاهش اضطراب استفاده کنید.
موسیقی خلق و خوی شما را در هنگام رانندگی بهبود میبخشد!
تاثیرات موسیقی بر انسان در هنگام رانندگی موجب بهبود خلق وخوی و آرام کردن فرد در این حین خواهد شد. در این زمان موسیقی مورد علاقه خود را گوش دهید؛ این امر عملکرد بدی روی شما نخواهد داشت بلکه باعث میشود ایمنتر رانندگی کنید.
دوستان عزیز، اگر میخواهید از روش های تقویت اعتماد به نفس آگاه شوید، بخوانید
موسیقی به افراد مبتلا به آلزایمر کمک به یاد آوری میکند!
موسیقی به افرادی که بیماری آلزایمر یا زوال عقل دارند کمک میکند و میتواند روی بسیاری از نقاط مغز تاثیر بگذارد و قسمتهایی که هنوز سالم هستند تحریک نمایند. از این رو سعی داشته باشید بیشتر برای این افراد آهنگهای خاطره انگیز وملایم را پخش کنید تا به یادآوری گذشته به آنها کمک کنید. این مورد هم یکی دیگر از تاثیرات موسیقی بر انسان است.
جالب است بدانید …
دوپامین ماده است که برای زنده ماندن و کارهایی مانند غذا خوردن ضروری است. به همین دلیل، ما همواره به دنبال موسیقی هستیم. تنها تفاوت در این است که موسیقی برای زنده ماندن و ادامهی حیات، ضروری نیست.
هنگامی که به یک قطعه گوش میدهیم، ریتم باعث میشود که ما وارد فرایندی به نام ( همراهی با جریان) شویم. اگر گامهای آهنگ سریع باشند، روند ضربان قلب و الگوی تنفسی ما برای هماهنگی با آن، تسریع میگردد. این برانگیختگی میتواند توسط مغز به عنوان هیجان تعبیر شود. اگر موسیقی بیشتر مورد رضایت باشد، این همراهی افزایش خواهد یافت.
مغز انسان همواره به دنبال تکمیل الگو است. موسیقی نیز یک الگو دارد، همینطور مغز انسان دوست دارد الگوی موسیقی را حدس بزند و تکمیل کند.
افراد ترجیحا موسیقیهای که در حافظه شان ثبت شده را بیشتر می پسندند، و کمتر به سمت موسیقیهای نو میروند.
نوزاد و موسیقی
نوزادان قبل از اینکه قادر به درک کلمات باشند، ملودی و آواها را کاملا درک خواهند کرد. آنها سعی دارند صداهایی را که میشنوند تقلید کنند. استفاده از موزیک آرام، خصوصا در هنگام خواب نوزاد باعث آرامش آنها شود. اگرقرار است برای نوزاد آوازی به شکل لالایی بخوانید، سعی کنید آوازتان ساده و کوتاه و در عین حال نرم و کمی بلند باشد، نه آنقدر که باعث برهم زدن آرامش او شود. در هنگام حمام کردن، لباس پوشیدن ویا غذا خوردن کودک آواز بخوانید تا موسیقی را در تمام جنبههای زندگی فرزندتان همراه سازید.
موسیقی قبل از 7 سالگی برای کودکان
مطالعهی دانشمندان نشان داده که کودکانی که قبل از 7 سالگی به آموزش موسیقی می پردازند، دارای هوش بهتری هستند که این روند تسریع هوش آنها، با بزرگ شدنشان همچنان ادامه خواهد داشت. اما نکته جالب این است که یادگیری موسیقی برای شما شروع یک چالش است، که شما را مدام درگیری یادگیری میکند. این استمرار کودک شما را همزمان با بزرگ شدن دنبال خواهد کرد و به او قدت رویارویی با چالشهای زندگی را خواهد داد.
بله درست است، تاثیرات موسیقی بر انسان حتی در زمان کودکی تاثیرگذار است.
موسیقی گوش کنید
هنگامی که ذهنتان درگیر است و تمرکز کافی را ندارد؛ سعی کنید موسیقی آرام و ملایم گوش دهید. اینکار مغزتان را وادار به پیروی از الگوی ریتم و موسیقی خواهد کرد، و ناخودآگاه توجهتان را به سمت نتها خواهد برد. این آرامش در مغز، بر روی تمام احساسات، روان و حتی جسم شما تاثیر لازم را ایجاد میکند.
دیدگاهتان را بنویسید