تاریخ امروز8 اردیبهشت 1403

اعتیاد به موبایل با بچه ها چه می کند؟

شما چه ترفندی برای کنترل استفاده از موبایل و تبلت و برای کودک به کار می گیرید؟

در دنیای دیجیتال امروز دور نگه داشتن کودکان از صفحه نمایش یک دغدغه و چالش بزرگ برای والدین است که در بسیاری از مواقع آن ها را به تسلیم واداشته و بیخیال می کند.

اگرچه گوشی های هوشمند و استفاده از رسانه تصویری خالی از فایده نیست و موبایل و تبلت در حال تبدیل شدن به  ابزارهای مفید یادگیری برای کودکان و خردسالان هستند، اما استفاده ی کنترل نشده از ان ابزارها به شدت اعتیادآور بوده و تاثیر نامطلوبی روی رشد و تکامل کودکان خواهد گذارشت.

به علت اینکه استفاده ی نادرست از صفحه نمایش و رسانه های الکترونیکی می تواند منجر به گرایش های مضر در کودکان شود، در ادامه راهکارهایی را برای ترک اعتیاد کودکان به این ابزارها و کاهش اثرات مخرب گوشی های هوشمند ارائه داده ایم.

اثرات مخرب گوشی های هوشمند و تبلت ها

تحقیقات نشان می دهد کودکان 8 تا 12 ساله به طور میانگین روزانه 6 ساعت را در مقابل صفحه نمایش تلویزیون، موبایل و تبلیت سپری می کنند و عوارض جانبی این مقدار استفاده از صفحه نمایش یا اصطلاحا Screen Time بسیار مضر است.

در این بخش فهرستی از آثار مخرب استفاده ی مدیریت نشده از گوشی های هوشمند در کودکان را مطالعه کنید:

 

  • اعتیاد
  • افسردگی
  • بروز اختلالات خواب
  • بروز مشکلات رفتاری
  • پرخاشگری
  • تاخیر در توسعه ی روابط اجتماعی
  • تاخیر در تکامل
  • اضافه وزن
  • بروز مشکلات شدید تمرکز
  • بروز مشکلات جدی در سیستم عصبی

اگر کودک شما به استفاده از موبایل و تبلت عادت دارد، دور کردن این ابزارها از او می تواند دشوار باشد و به علائمی مانند کج خلقی و کم اشتهایی منجر شود. با این حال اگر راهکارهای صحیح ترک دادن را در پیش گیرید این علائم کنترل شده و فرایند ترک استفاده از گجت ها راحت تر انجام خواهد شد.

9  روش خلاقانه برای ترک اعتیاد کودکان به گوشی های هوشمند

ممکن است برای دور نگه داشتن کودک خود از صفحه نمایش و موبایل دست به دامن زور و تهدید شده باشید، اما این روش ها تاثیر مثبتی نداشته و به ارتباط شما با فرزندتان آسیب خواهد زد. در عوض، با بکارگیری راهکارهای خلاقانه ی زیر می توانید تجربه ی مثبت تری از این چالش داشته باشید و اثرات مخرب گوشی های هوشمند را تا حد چشمگیری کاهش دهید:

گوشی تلفن

افزایش تحرک و فعالیت

کودکان لازم است همواره در حال انجام دادن کاری باشند و یک جا ساکن نباشند. روی انرژی بالای فرزندتان سرمایه گذاری کنید و مستقیم یا غیر مستقیم از او بخواهید فعالیتی انجام داده و تحرک داشته باشد. آن ها را در پیاده روی های کوتاه، ورزش های کششی، تمرینات بارفیکس و بازی هایی نظیر این ها شرکت دهید و با جذاب کردن این فعالیت ها زمان استفاده از صفحه نمایش را مختل کرده و به تدریج کاهش دهید.

 اولویت بندی کارها

اطمینان حاصل کنید فرزند شما قبل از رسیدگی به بازی های کامپیوتری و استفاده از صفحه نمایش باقی کارهای ضروری را انجام داده است. تکالیف مدرسه، تمرینات کلاس های فوق العاده، مرتب کردن کمد اتاق خواب و فعالیت هایی از این دست می تواند کودکان را از سنین پایین به تعیین اولویت ها عادت داده و منظم تر و با برنامه ریزی تر بار بیاورد.

طراحی و برنامه ریزی

بهترین راه برای کنترل و مدیریت هر عادت اشتباه و مخرب، برنامه ریزی کردن است. برای پیشگیری از مصرف بیش از حد و بی رویه ی رسانه های تصویری مسئولانه برنامه ریزی کنید و به برنامه ی خود پایبند باشید.

یک برنامه ریزی معقولانه و جدی می تواند آثار مثبت دیگری در تربیت کودک شما گذاشته و به رشد سایر جنبه های شخصیتی او کمک کند.

موبایل را وسیله ای برای پاداش یا سرگرمی قرار ندهید

خوشبختانه اگرچه ابزارهای الکترونیک مانند موبایل آثار مخرب زیادی دارند، اما می توانند ارزش آموزشی بالایی نیز داشته باشند. بنابراین میانه روی و استفاده از آن ها به عنوان ابزارهای واسطه ی آموزش می تواند مفید واقع شود. اگر از آن دسته والدینی هستید که از ابزار الکترونیکی به عنوان تشویق کودکان به انجام تکالیف، کارهای خانه و غیره استفاده می کنند که این کار خود آسیب زاست. در عوض برای یادگیری مفاهیم آموزشی و استفاده از پتانسیل مفید موبایل و تبلت می تواند نتیجه ی خوبی درپی داشته باشد.

یادگیری بر اساس بازی را جایگزین کنید

کودکان به بازی های چالش برانگیز علاقه نشان می دهند و بعضی بازی های موبایل در سطح خوبی از چالش هستند. با درگیر کردن کودکان در یادگیری مفاهیم حین بازی های چالش برانگیز استفاده از موبایل و تبلت به عنوان یک سرگرمی را به استفاده ی سودمند با هدف آموزش تبدیل کنید تا در حین بازی کردن دانش کسب کنند.

اثرات مخرب گوشی های هوشمند به خودی خود حذف نمی شود، این شما هستید که باید برای حذف آن ها هوشمندانه برنامه ریزی کرده و اقدام کنید.

تنظیم و کنترل اسکرین تایم

زمان بندی و چک کردن اسکرین تایم در موبایل ها و تبلت ها به والدین اجازه می دهد تا زمان صرف شده در گجت ها را پیگیری کرده و کنترل کنید. گوشی های هوشمند جزو جدایی ناپذیر زندگی ما شده اند و نمی توان آن ها را به طور کامل از دسترس کودکان خارج و حذف کرد، اما به کودک خود آموزش دهید که مدت زمان های محدود و کوتاهی را می تواند به کار با گوشی اختصاص دهد.

به خاطر داشته باشید:

  • استفاده از گوشی را در حضور کودک محدود کنید
  • قبل از خواب یا هنگام تماشای تلویزیون گوشی را کنار بگذارید
  • در زمان غذا خوردن تلفن همراه را فراموش کنید
  • به هیچ وجه تسلیم خواسته های غیر منطقی کودکتان نشوید

بهبود ارتباط با فرزندان

اگرچه مشغله ی زندگی والدین زیاد است، اما فراموش نکنید پیوند شما با فرزندتان بسیار حائز اهمیت است و می بایست لحظاتی را برای فعالیت و سرگرمی، گوش دادن به موسیقی و نقاشی و بازی با آن ها در نظر بگیرید.

هیچ چیز جایگزین صحبت کردن و برقراری ارتباط چشمی و رو در رو خواهد شد.

اثرات موبایل

پایش و نظارت فعال

هنگامی که فرزندتان عمیقا درگیر دنیای مجازی است به وضعیت بدنی و حالات نشستن او توجه کنید. وضعت بدنی، فاصله ی موبایل یا تبلت با چشم، روشنایی و نور صفحه نمایش و خیره شدن به آن را به خوبی کنترل کنید تا علاوه بر ایجاد تعامل و صحبت کردن با آن ها عوارض جانبی استفاده از ابزارهای الکترونیکی برای جسم او را کاهش دهید.

وضعیت بدنی اشتباه و خیره شدن به صفحه نمایش می تواند در بلندمدت باعث آسیب های اسکلتی، تیک های عصبی و بسیاری ناهنجاری های دیگر در کودکان بشود.

الگوی خوبی باشید

سعی کنید برای فرزندانتان الگوی خوب و ممتازی باشید. کودکان پا جای پای شما می گذارند، پس به جای خیره شدن به صفحه نمایش ها، بچه ها را در آغوش بگیرید و برای فعالیت های مثبت و سودمند وقت بگذارید.

چگونه از کودکان در برابر گوشی های هوشمند محافظت کنیم؟

علاوه بر نکاتی که تا اینجا ذکر شد، برای دور نگه داشتن کودک از تلفن همراه و اثرات مضر تشعشعات آن به موارد زیر توجه کنید:

  • نور گوشی یا تبلتی که فرزند شما از آن استفاده می کند را در سطح پایین تنظیم کنید تا از چشم کودک خود محافظت کنید.
  • آسیب چشمی استفاده از تلفن همراه در شب و یا هنگامی که چراغ ها خاموش است چندین برابر خواهد بود، برای جلوگیری از این موضوع استفاده از موبایل و تبلت هنگام خواب را ممنوع کنید.
  • هنگام سفر و حرکت وسایل نقلیه تلفن های همراه به اسکن سیگنال ها ادامه می دهند، در این مدت اشعه ی بیشتری ساطع کرده و برای کودکان مضر هستند.
  • برای دستگاه موبایل یا تبلت هایی که در دسترس کودک هستند رمز بگذارید تا بدون نظارت شما نتواند وارد محیط آن ها شود.
  • بازی فیزیکی مغز را تحریک کرده و به افراد اجازه می دهد از انرژی و توانمندی های خود استفاده کنند. مهارت های حرکتی مختلف را پرورش دهند و با یاد گرفتن چزهای جدید علاوه بر رشد جسمی و روانی، اجتماعی تر شوند. از این بازی ها غافل نشوید و تمام مهارت ها را در فرزند خود تقویت کنید.
  • استفاده ی ابزارهای الکترونیکی را به عنوان یک وسیله ی آرامش بخش و پرت کننده ی حواس فراموش کنید. شما به عنوان والد وظیفه دارید احساسات مختلف را در کودک خود تقویت کنید و مدیریت خستگی و کنترل احساسات را از طریق ارتباط برقرار کردن به آن ها آموزش دهید.

نتیجه گیری

تلفن های هوشمند، رسانه های تصویری و تبلت ها دارای مزایا و معایب متعددی هستند و می توانند در عین حال که به شما کمک می کنند برای شما مضراتی نیز داشته باشند.

زمان ارتباط برقرار کردن رو در رو با خانواده، دوستان و همسن و سالان کودک تاثیر بسزایی در رشد و سلامت کودکان دارد و اجازه نمی دهد جریان رسانه و تکنولوژی های مدرن آن ها را در خود غرق کند. به خاطر داشته باشید این شما هستید که باید مدیریت امور و کنترل استفاده از ابزارهای مختلف را در خانه به دست بگیرید و با نظارت همه جانبه و قانون گذاری رفتارهای سالم را جایگزین رفتارهای مخرب و اعتیادآور کنید.

برای برقراری تعادل بین ارتباطات واقعی و مجازی در خانواده تلاش کنید و فرصت رشد و پرورش ذهنی سالم و جسمی پویا را از فرزند خود دریغ نکنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.