تاریخ امروز9 اردیبهشت 1403
تغذیه با شیشه شیر

چالش های تغذیه با شیشه شیر

اگرچه توصیه ی اکید می شود که نوزادان تا حد امکان از شیر مادر استفاده کنند، اما گاهی برای تغذیه با شیر مادر نیز نیاز به شیشه شیر دارید. یا در مواقع ضروری ممکن است شرایط شیردهی توسط مادر فراهم نبوده و نوزاد برای تغذیه به شیشه شیر احتیاج داشته باشد.

در این مطلب نحوه ی تغذیه با شیشه شیر را از لحظه ی انتخاب شیشه شیر تا آماده کردن نوزاد و موقعیت قرارگیری او حین تغذیه با شیشه شیر را برای نومادران توضیح داده ایم.

نکات این مقاله در جهت تغذیه ی ایمن و لذت بخش نوزادان آورده شده و تلاش می کند تغذیه با شیشه شیر را برای آن ها جذاب کند. اگر به زودی مادر می شوید و یا به تازگی این شرایط را تجربه کرده اید، این مطلب برای شما مفید و موثر خواهد بود.

چگونه شیشه شیر با سَری مناسب را انتخاب کنیم؟

اولین چالش مهم هنگام استفاده از شیشه شیر برای نوزادان انتخاب بطری مناسب با سری شبیه به نوک سینه ی مادر است. بهترین شیشه شیرها شیشه هایی هستند که جدا کردن قسمت های مختلف آن ها راحت بوده و تمیز کردن آن ها به سرعت امکان پذیر باشد. تمیز کردن شیشه شیر نوزادان بسیار حائز اهمیت است. به این ترتیب حتی یک بطری ساده که تنها از یک شیشه و یک سری تشکیل شده است اگر استاندارد باشد و نوزاد شما با آن احساس خوبی داشته باشد، می تواند گزینه ی خوبی باشد.

نکته ی مهم دیگر توجه به میزان جریان شیری ست که از سری بطری به دهان نوزاد جاری می شود. نوزادان در سنین مختلف نیازهای متغیری دارند، به این شکل که نوزادان کم سن به جریان آهسته تر و نوزادان بزرگتر به جریان متوسط تری نیاز دارند که کمی سریع تر باشد. زیرا تسلط نوزادان در ماه های بالاتر برای مکیدن شیر و بلع آن بهتر شده است و قادر هستند در تغذیه با شیشه شیر جریان سریع شیر را کنترل کنند.

برای تشخیص زمان تعویض بطری و ارتقای سری آن، می تواید به نحوه ی شیر خوردن نوزاد خود توجه کنید. اگر کودک شما زمان زیادی را برای تمام کردن شیر درون شیشه صرف می کند، یا در میانه ی راه از تغذیه با شیشه شیر علاقه ی خود را برای ادامه ی مک زدن از دست می دهد، ممکن است به سری جدیدتر با نوک متفاوت تر و جریان سریعتری نیاز داشته باشد.

در مقابل، اگر نوزاد شما به سرعت یک شیشه شیر را تمام می کند، زیاد نفخ می کند و یا بدخلق به نظر می رسد و گاهی بعد از تغذیه با شیشه شیر مقداری شیر را به بیرون پس می دهد، ممکن است نشانه ی این باشد که زمان آن رسیده که به یک نوک شیشه شیر با جریان آهسته تر برگردید.

تغذیه در کودکان در روند رشد آن ها و خلق و خوی آن ها تاثیر زیادی دارد، بنابراین شایسته است به این موارد دقت زیادی شود.

تغذیه سالم

بهترین حالت های نگه داشتن نوزاد برای تغذیه با شیشه شیر

بخش مهم و تعیین کننده ای که هنگام غذا خوردن نوزادان از روز نخست باید به آن توجه شود، چگونگی نگه داشتن کودک در هنگام غذا خوردن است. احتمالا بارها دیده باشید والدین هنگام شیردهی با شیشه شیر به نوزاد خود تلویزیون تماشا می کنند یا نوزاد را در موقعیت ناراحت نگه می دارند. خودتان را تصور کنید که به پشت خوابیده اید و مایعات می نوشید، احساس راحتی دارید؟ قطعا خیر! در مورد نوزادان نیز به همین ترتیب است. وضعیت های اشتباه شیردهی با شیشه شیر مثل روی زانو گذاشتن نوزاد یا دراز کشیدن او هنگام تغذیه تنها منجر به ریفلاکس شده و در مواردی عفونت های گوش و حلق و بینی را به دنبال خواهد داشت.

در ادامه بهترین وضعیت ها برای شیردهی با شیشه شیر یا از طریق سینه ی مادر را بیاموزید:

نوزاد را در آغوش بگیرید

 در این وضعیت شیردهی رایج، هنگامی که سر و سینه ی نوزاد را با شیب کمی به بالا نگه می دارید، سر کودک در خم بازوی شما و در نزدیکی سینه ی شما قرار می گیرد.

کودک را راست نگه دارید

به جای دراز کشیدن و خوابیدن، نوزاد هنگام تغذیه با شیشه شیر باید تقریبا در یک موقعیت نشسته باشد، در مورد نوزادانی که مشکل ریفلاکس دارند نیز این وضعیت علی عمل می کند. بطری را طوری در دهان او قرار دهید که شیر به طور کامل نوک شیشه را پر کند، چون در غیر اینصورت ممکن است منجر به بلعیدن مقداری هوا توسط کودک شود که این خود از عوامل ایجاد ریفلاکس است.

از بالش استفاده کنید

یک بالش شیردهی می تواند در نگه داشتن بالاتنه ی نوزاد در یک زاویه مفید عمل کند.

جابه جا شوید و پهلوهای مخالف را امتحان کنید

به طور کلی در زمان شیردهی با شیشه شیر یا از طریق سینه، تغییر وضعیت دادن از یک طرف به طرف دیگر هم به بازوهای شما استراحت می دهد و هم کودک را از اینکه یک طرف خاص را ترجیح دهد بازمی دارد.

چگونه کودک را به استفاده از شیشه شیر تشویق کنیم

حتی اگر شما قصد دارید نوزادتان به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه کند، در برخی موارد به دلایل مختلف ممکن است نیاز به استفاده از شیشه شیر داشته باشید. در نوزادانی که سینه ی مادر را ترجیح می دهند پروسه ی معرفی شیشه شیر ممکن است کمی طولانی شده و تا یک ماه هم طول بکشد.

بعضی از نوزادان شیشه شیر را بدون هیچ چالشی پذیرفته و مصرف می کنند. به هر حال، مکیدن یک واکنش غریزی در نوزادان است. به همین دلیل است که نوزادانی که از روز اول با شیشه شیر تغذیه می شوند، در چند روز نخست زندگی به آن عادت می کنند.

اما سایر نوزادانی که از ابتدا شیر مادر خورده اند احتمالا هنگام استفاده از شیشه شیر تمایلی نشان نمی دهند و بدخلقی می کنند. هرچه زمان معرفی شیشه شیر سریعتر و در سنین پایین تر باشد، احتمال پذیرش آن توسط نوزاد بیشتر خواهد بود.

مقاومت در برابر شیشه شیر بسیار رایج است، اما خوشبختانه نکاتی وجود دارد که به شما در این مسیر کمک خواهند کرد.

شیشه شیر را به طور منظم به نوزاد پیشنهاد دهید

حتی اگر نوزاد از سینه ی شما تغذیه می کند، به طور منظم مثلا هفته ای یک یا دوبار به او شیشه شیر بدهید و این را بخشی از برنامه ی روتین خود قرار دهید. به این شکل امکان مقاومت در برابر استفاده از شیشه کمتر خواهد بود.

تغذیه کودکان

وقتی نوزاد خیلی گرسنه است از شیشه دادن اجتناب کنید

شیشه شیر دادن به نوزاد را در فواصل مختلف روز و در شرایط عادی امتحان کنید. اگر نوزاد بیش از حد گرسنه و کلافه است از دادن شیشه شیر به او خودداری کنید و در عوض اگر آرام است و خیلی گرسنه نیست این کار را امتحان کنید تا احتمال پذیرش شیشه شیر را بالا ببرید.

از دیگران کمک بگیرید

در مواقعی که در خانه نیستید از همسرتان بخواهید شیشه شیر دادن به کودک را امتحان کند.

ناامید نشوید

اگر نوزادتان شیشه شیر را قبول نمی کند آن را کنار بگذارید و بعد از مدتی دوباره امتحان کنید. فراموش نکنید اصرار و اجبار روی این موضوع هر دوی شما را ناراحت خواهد کرد و باعث آزار کودک خواهد شد. اما تا مدت طولانی به شکل منظم این کار را انجام دهید تا بالاخره موفق شوید.

 

چه موقع مصرف شیشه شیر را قطع کنیم؟

اگرچه مصرف شیشه شیر مانعی ندارد و در بسیاری از موارد توصیه می شود، اما مانند سایر مراقبت های بهداشتی و سلامت کودک اندازه و میزان مشخصی دارد. سازمان های بهداشت در سراسر دنیا به والدین توصیه می کنند که به علت رویش دندان ها و احتمال پوسیدگی آن ها از سن 18 ماهگی به بعد از دادن شیر با شیشه و یا از سینه به خصوص در طول شب خودداری کنند.

روش و زمان شیر خوردن نوزادان بستگی به میزان غذا خوردن آن ها دارد و باید توسط متخصص اطفال مخصوص کودک شما با توجه به نمودار رشد و ارزیابی های آن تعیین شود. ترک شیشه شیر در کودکان متفاوت است، بعضی از آن ها مشکلی با کنار گذاشتن شیشه شیر ندارند در حالیکه بعضی دیگر این فرایند را دشوار می دانند و به زمان بیشتری نیاز دارند.

مراجعه به متخصص اطفال یا مشاور شیردهی می تواند به شما کمک کند تا مطمئن شوید که شما در مسیر درست قرار دارید و روش صحیحی را در پیش گرفته اید.

سفر چالش برانگیز تغذیه کودک

والد بودن پرچالش ترین و حساس ترین شغل دنیاست و تمام مادرانی که کودکان خود را به هر شکلی شیر می دهند با دغدغه های فراوانی دست و پنجه نرم می کنند. با توجه به شرایط ویژه ی خودتان در مورد نحوه ی تغذیه ی نوزادتان تصمیم بگیرید و در این را مصمم باشید.

فرقی نمی کند که کودک شما از شیر مادر تغذیه می کند، گاهی تغذیه با شیشه شیر را هم تجربه می کند، یا به طور انحصاری از شیشه شیر تغذیه می کند، در هر حال ممکن است در طول مسیر تغذیه با شیشه شیر با مشکلاتی مواجه شوید. اما راه حل هایی برای عبور از چالش ها وجود دارد که با صبوری و حوصله به خرج دادن نتیجه بخش خواهند بود.

ناامید نشوید. با خواندن دستورالعمل ها، پیروی از توصیه های یک متخصص اطفال ومشاور شیردهی، اطمینان از رعایت جوانب احتیاط، در کم ترین زمان ممکن بر این مشکلات فائق آیید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.