تاریخ امروز16 اردیبهشت 1403
پرخاشگری در کودکان

چرا کودکان پرخاشگر می‌شوند؟

پرخاشگری در کودکان یکی از علل‌های شایعی است که فرزندتان در دوره‌ سنی خاصی با اطرافیانش اینگونه برخورد می‌کنند. بنابراین کودکان در سن 5 سالگی برای حفاظت یا مقاومت در برابر رفتارهای کودکان دیگر یا والدین، پرخاشگر می‌شوند. اگر چه این موضوع کاملا طبیعی است، اما در صورت نداشتن برخورد صحیح با کودک یا بی‌توجهی به رفتارهایش، عصبانیت را در او تبدیل به عادت خواهید کرد. به طوری که ممکن است مشکلاتی را برای خود در آینده به وجود آورد. والدین در این مواقع، اصولا تحمل خود را از دست می‌دهند و رفتار نادرستی را در مقابل برخورد کودک از خود نشان می‌دهند. در حقیقت بهتر است از کودکی به او بیاموزید که چطور خشم و عصبانیت خود را کنترل کند تا از عوارض و عواقب این رفتار ناشایست او در آینده جلوگیری شود. در این مقاله سعی داریم با بررسی خشم در کودکان و راه‌های کمک به کنترل عصبانیت در فرزندتان، شما را در تربیت کودکانتان راهنمایی کنیم.

 

انواع پرخاشگری در کودکان

در واقع روانشناسان پرخاشگری کودکان را به دو صورت کلی تقسیم بندی می‌کنند. از جمله:

 

پرخاشگری ابزاری کودک:

پرخاشگری ابزاری به نام‌های پرخاشگر پنهان، کنترل شده و یا تهاجمی خوانده می‌شود. در این نوع عصبانیت عموما با سطوح پایین همراه است و کودک قصد آسیب رساندن بدنی را ندارد. تنها برانگیختگی او، با داد زدن به منظور جلب توجه و یا رجزخوانی در بین کودکان دیگر، همراه خواهد بود.


مقاله پس از تولد کودک دوم، با فرزند اول چگونه رفتار کنیم؟ را در روژه مگ بخوانید.

پرخاشگری انفعالی در کودک:

در این نوع پرخاشگری، کودک به قصد رساندن آسیب بدنی به اطرافیانش، حمله می‌کند. مانند کودکی که خواهر یا برادرش را می‌زند و یا با کودکانی که در مدرسه هستند، دعوا و کتک کاری می‌کند.

پرخاشگری در کودکان

علت پرخاشگری کودکان

پژوهشگرانی که به بررسی خشم در کودکان می‌پردازند، معتقدند که علت پرخاشگری به عواملی مختلفی بستگی دارد. مهمترین دلایل این احساس در کودکان، عبارتند از:

 

پرخاشگری در کودکان به دلیل دست نیافتن به هدف

ناکامی در کودکان یکی از دلایل خشم در آنها محسوب می‌شود. هنگامی که کودک به هدف خود نمی‌رسد، ممکن است رفتار پرخاشگرانه‌ای را از خود بروز دهد. اگر با خشم و عصبانیت به خواسته‌اش دست یابد، بنابراین این رفتار در او تبدیل به یک عادت خواهد شد. پس کودک تصمیم می‌گیرد تا با پرخاشگری به هدف خود برسد.

 

تقلید رفتاری

اگر به عنوان والدین شخصیتی پرخاشگر دارید؛ بهتر است بدانید که این رفتار شما، ناخود آگاه بر روی کودکتان تاثیر می‌گذارد. در حقیقت این موضوع مربوط به رفتار پرخاشگرانه‌ی شما با کودک اتفاق نخواهد افتاد؛ بلکه اگر زمانی فرزندتان شاهد عصبانیت شما باشد، از روی رفتارتان الگو می‌گیرد و به آن عادت می‌کند. همچنین تماشای برنامه‌ها و بازی‌های کامپیوتری خشن، می‌تواند در ایجاد خشم کودک اثرگذار باشند.

 

پرخاشگری در کودکان به دلیل اضطراب در کودک

کودکان مضطرب، معمولا آرام نیستند. آنها در برخی مسائل پرخاشگری می‌کنند؛ اما بلافاصله پشیمان می‌شوند و معذرت خواهی می‌کنند. بنابراین اضطراب و استرس مداوم، یکی دیگر از دلایل پرخاشگری در کودکان محسوب می‌شود.

 

افسردگی در کودک

پرخاشگری در کودکان در برخی مواقع با رفتارهای دیگر مانند: شب ادراری، گریه‌های بی‌دلیل، دوری کردن و افت تحصیلی که از نشانه‌های افسردگی در کودک است، همراه خواهد بود.

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

پرخاشگری در کودکان به دلیل مشکلات در مدرسه

برخی از کودکان در مدرسه، با رفتارهای پرخاشگرانه‌ی معلمان یا دوستانشان رو به رو می‌شوند که این برخوردها بر روی خشم کودک تاثیرگذار خواهد بود. از مهمترین رفتارهایی که در مدرسه باعث پرخاشگری کودک شما می‌شود؛ عبارتند از:

  • کتک خوردن از دانش آموزان رده بالاتر
  • سکوت مکرر و خجالتی بودن در کلاس
  • افت تحصیلی
  • افسردگی و ناراحت بودن از محیط مدرسه
  • فرار کردن از مشاجرات و گریه کردن
  • مورد تمسخر همکلاسی‌ها و معلمان قرار گرفتن

پرخاشگری در کودکان

عوارض برخی داروها

با مصرف برخی داروها، کودک دائما پرخاشگر و یا عصبانی برخورد خواهد کرد که البته با قطع مصرف دارو تحت نظر پزشک، این اختلالات رفع می‌شود.

 

در مقابل کودکان پرخاشگر چه برخوردی داشته باشیم؟

اگر از همان ابتدا به فکر درمان پرخاشگری در کودکان خود نباشید، این رفتار در آنها شدت پیدا می‌کند و در آینده موجب بروز مشکلات حادتر خواهد شد. برخی از روش‌هایی که می‌تواند به شما در کنترل و مدیریت خشم در فرزندتان کمک کند، عبارتند از:

 

سبک تربیتی درستی را در پیش بگیرید

سبک تربیت شما در زمان پرخاشگری کودک می‌تواند نقش مهمی در کنترل رفتارهای او داشته باشد. به طور مثال اگر فرزندتان هنگام بازی با دوستانش به آنها آسیب می‌زند، به جای اینکه در بین دوستانش فریاد بزنید؛ عواقب خشم و کاری که انجام داده است را برایش بگویید و بخواهید که از صمیم قلب از دوستش معذرت خواهی کند.

همچنین می‌توانید از کودک بخواهید که به جای پرخاش کردن، دلایل و مشکلات خودش را بیان کند. به علاوه به او بیاموزید که چطور عصبانیتش را کنترل کند تا مشکل ساز نشود.

 

پرخاشگری در کودکان را با حرف بزدن کنترل کنید

اگر کودک رفتار نادرستی از خود نشان داد، به جای پرخاشگری کردن و عصبانیت، با آرامش با او حرف بزنید؛ حتی اگر روز سختی را داشته‌اید. سعی کنید دلیل کار او را جویا شوید و عواقب عصبانیت و خشم را برایش بیان کنید. برای مثال به کودک بیاموزید که با پرخاشگری او ممکن است تمام دوستانش از او فاصله بگیرند و یا از دست او ناراحت شوند.

پرخاشگری در کودکان

تاثیر دوستان کودک را نادیده نگیرید

دوست فرزندتان، می‌تواند تاثیر بسیاری بر روی خلق و پرخاشگری کودک شما بگذارد. به طور مثال اگر کودکی با پدر و مادرش پرخاشگر باشد و یا با برادر و خواهرش با بدرفتاری برخورد کند؛ مسلما این رفتار بر روی فرزند شما تاثیر خواهد گذاشت. بنابراین به او بگویید، رفتار و برخورد دوستش ناپسند است و نباید همانند او برخورد کند.

 

الگوی خوبی برای کودکتان باشید

اگر والدین کودک، مدام رفتار پرخاشگرانه‌ای داشته باشند و با فریاد مسائل را بیان کنند؛ بنابراین پرخاشگری در کودکان شدت می‌یابد و آنها از شما تقلید می‌کنند. پس در هنگام حضور کودک سعی داشته باشید آرامشتان را حفظ کنید و خشم خود را کنترل کنید تا کودک هم از شما به خوبی بیاموزد.

 

از رفتارهای خوب کودک قدردانی کنید

در مقابل رفتارهای مطلوب کودک، پاداش و قدردانی شما می‌تواند تاثیر بسیاری در کاهش پرخاشگری آنها داشته باشد. اگر کودک خود را به جایی بردید که رفتار خوب و پسندیده‌ای داشت، حتما از او قدردانی کنید تا به این مسئله که توانسته شما را خوشحال و راضی کند، پی ببرد. بنابراین به او نشان دهید که پرخاشگر نبودن او چقدر شما را راضی خواهد کرد.


برای تربیت صحیح کودکان خود، مقاله چگونه با کودک خود رفتار کنیم؟ را مطالعه نمائید.

حس مسئولیت کودک را تقویت کنید

اگر کودکی با عصبانیت خود، به وسایل دیگران صدمه وارد کرد، از او بخواهید که خودش آن را درست کند. او می‌تواند به وسایل شکسته چسب بزند و یا خودش اشیایی که پرت کرده را جمع کند. این کار را به عنوان تنبیه برای او معرفی نکیند؛ بلکه به او این آگاهی را بدهید که این برخورد نتیجه‌ی طبیعی پرخاشگری او خواهد بود. کاری که هر فرد باید در مقابل خشم خود انجام دهد.

 

کودک خشمگین

در برخورد با خشم کودک مصمم باشید

تا جای امکان، به شکلی یکسان با عصبانیت او مقابله کنید. پاسخ ناراحت کننده و قابل پیش بینی شما، الگویی را پدید خواهد آورد که کودک می‌تواند آن را تشخیص دهد. بنابراین قبل از اینکه اشتباهی انجام دهد، به عواقب برخورد شما پی می‌برد. کنترل این احساس نیاز به انرژی شما دارد. بنابراین حوصله به خرج دهید و ناامید نشوید. چرا که والدین بیشترین تاثیرگذاری را در خشم کودک خواهند داشت.

 

به سرعت به رفتار نادرست کودک پاسخ دهید

سعی کنید همان لحظه که کودکتان پرخاشگری می‌کند، سریعا به آن پاسخ دهید تا متوجه رفتار نادرستش بشود. همچنین او را مدتی از وضعیت خشم خارج کنید، این مدت زمان برای کودکان مهدکودکی برای 5 دقیقه کافی است. بهتر است هربار مجوز انجام کاری را از او بگیرید تا متوجه شود همه چیز به رفتارهای خودش بستگی دارد.

 

چند توصیه‌ی مهم به والدین!

  • برای رفتارهای مطلوب کودک، پاداش در نظر بگیرید و در مقابل رفتارهای نادرستش، او را از تماشای برنامه مورد علاقه‌اش محروم کنید. برای کنترل پرخاشگری در کودکان ، محدودیت‌هایی را تعیین نمایید و او را به کودک اطلاع دهید.
  • تماشای بازی‌ها و برنامه‌های پرخاشگرانه را برای کودک خود به حداقل برسانید.
  • در حضور کودکتان با عصبانیت برخورد نکنید.
  • آگاهی کودک را در مقابل عصبانیتی که ممکن است در برابر آن، بر دیگران و حیوانات تاثیر بگذارد، بالا ببرید.
  • به جای توجه به کودک پرخاشگر، به کودکی که به او پرخاش شده اهمیت دهید.
  • به منظور تنبیه پرخاشگری در کودکان ، بهتر است طوری برخورد کنید که با رفتار تهاجمی و انتقامی کودک رو به رو نشوید. این اطمینان را به فرزندتان بدهید که او را دوست دارید.
  • برای کودک خود فرصتی به منظور تخلیه انرژی، مثل بازی‌های پر سر و صدا و هیجانی ترتیب دهید.
  • در برابر خواسته‌هایی که کودک با پرخاشگری از شما می‌خواهد، مقاومت کنید. شاید در ابتدا این برخورد برای والدین سخت و دشوار باشد؛ اما زمانی که کودک پی ببرد دیگر نمی‎‌تواند با خشم و عصبانیت به خواسته‌هایش برسند، سعی می‌کنند رفتارش را اصلاح کنند.

 

کودک عصبی

نتیجه گیری

به خاطر داشته باشید که کودکان در دوره‌ی سنی خاصی، به منظور برخورد با دیگران عصبی و خشمگین می‌شوند. علت این  رفتار ممکن است دلایل زیادی داشته باشد که والدین باید آن را در کودک جویا شوند. همچنین بهتر است بدانید که اگر در مقابل پرخاشگری در کودکان رفتار مناسبی نداشته باشید و به برخوردش اهمیت ندهید؛ این رفتار تبدیل به یک عادت در او خواهد شد. پس به منظور جلوگیری از عواقب خشم کودک توصیه می‌شود که نسبت به رفتارهای فرزند خود بی‌تفاوت نباشید. در این مقاله با معرفی برخی از روش‌های تاثیرگذار بر کودکان، شما را در کنترل خشم در آنها راهنمایی کرده‌ایم. امیدواریم بتوانید این استرس و عصبانیت را در فرزند خود تا حدی کاهش دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.