تاریخ امروز16 اردیبهشت 1403

سقط جنین و عوارض نامطلوب آن

سقط جنین به صورت عمد یا غیرعمد، اتفاقی است که باعث از دست رفتن نوزاد بعد از گذشت 20 هفته از بارداری صورت می‌گیرد. که معمولا طی سه ماه اول بارداری رخ خواهد داد.

بهتر است بدانید سقط جنین به معنای پایان یافتن بارداری در هر مرحله‌ای که زندگی نوزاد در جریان دارد گفته می‌شود؛ این امر به واسطه‌ی جراحی یا خارج کردن جنین یا رویان به صورت تخصصی انجام می‌گیرد.

 بیشتر بدانید

در کشورهای توسعه یافته، مدت کمی است که سقط جنین خود خواسته و قانونی، به لحاظ پزشکی از امن‌ترین فرایندها محسوب می‌شود. با این حال سقط جنین ناسالم؛ که توسط افراد بدون آموزش و یا کم تجربه در محیطی نامناسب انجام می‌شود سالانه حدود 70هزار مرگ مادر و 5 میلیون معلول، در سطح جهان به جا می‌گذارد. همینطور در سال، حدود 42 میلیون سقط انجام می‌شود، که تخمین زده شده، 20 میلیون از آن‌ها به شکلی ناسالم انجام شده است.

40 درصد زنان باردار جهان، از داشتن امکانات درمانی و حق انتخاب برای سقط جنین محروم هستند. همچنین سقط تاریخچه‌ی طولانی دارد، که به کمک روش‌هایی همچون مصرف داروهای گیاهی، استفاده از ابزار تیز، آسیب جسمانی و دیگر روش های سنتی انجام می‌گیرد.

امروزه دسترسی به آموزش و خدمات تنظیم خانواده برای پیشگیری از بارداریی در سراسر جهان، در حال افزایش بوده، که به موجب آن سقط جنین، کاهش چشمگیری داشته است.

واقعیت‌های مهم درباره‌ی سقط جنین

برخی عوامل سقط جنین شامل اختلالات هورمونی، مشکلات ایمنی، بیش از حد در معرض تشعشع قرار گرفتن، بیماری مادر و عفونت هستند.

خطر سقط جنین برای زنان بالاتر از 35 سال، بیشتر است.


ضرورت آزمایش غربالگری تا چه حدی است؟

زنانی که سقط جنین مکرر داشته‌اند باید تحت درمان پزشک قرار بگیرند، همانطور که متخصصان داخلی توصیه کرده‌اند. همچنین الکل، سیگار و مصرف داروهای خاص، خطر سقط جنین را افزایش می‌دهد. علاوه بر این موارد، داروهایی که سرطان، مالاریا، آکنه را درمان می‌کنند، خطر سقط جنین را افزایش خواهند داد.

عوارض سقط جنین

علائم سقط جنین چگونه است؟

این علائم بسته به مرحله‌ی بارداری متغیر است. در بعضی از مواقع این اتفاق آنقدر سریع رخ می‌دهد که فرد تا زمان سقط هنوز نمی‌داند حامله است.

و اما 5 مورد از علائم سقط جنین:

  • خارج شدن بافت یا مایع از واژن
  • خونریزی واژن
  • درد یا گرفتگی شدید شکم
  • کمردرد خفیف یا شدید
  • لکه‌های درشت خون

اگر در دوران بارداری با هر یک از علائم فوق روبه رو شدید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید. بهتر است بدانید بروز علائم فوق عموماً با سقط جنین همراه نخواهد بود؛ در اینصورت پزشک می‌تواند با انجام آزمایشات لازم از سلامت جنین اطمینان کافی را به‌دست آورد.

عوارض سقط جنین

انواع سقط جنین

سقط ناخواسته انواع مختلفی دارد، که پزشکان به کمک علائم و مرحله بارداری، یکی از موارد زیر را در شما تشخیص خواهند داد:

سقط عفونی: رحم دچار عفونت می‌شود.

 

سقط حتمی: خونریزی، گرفتگی و قطر دهانه‌ی رحم نشانگر سقط جنین حتمی است.

 

سقط کامل: تمام بافت‌های حاملگی از بین می‌رود.

 

سقط ناقص: قسمت‌هایی از بافت یا جفت از بدن خارج می‌شود، اما نه به صورت کامل، بلکه مقدار از آن در رحم باقی می‌ماند.

 

سقط فراموش شده: جنین بدون اطلاع شما می‌میرد و آن را از بدن خارج نمی‌کنید.

 

تهدید سقط: خونریزی و گرفتگی آنقدر شدید است که خبر از سقط احتمالی می‌دهد.

عوارض سقط جنین

7 مورد از عوارض سقط جنین عمدی برای مادران

 

– در برخی از موارد به دلیل استفاده از دستگاه‌های مکنده، جداره‌ی رحم دچار زخم‌های دائمی می‌شود.

 

– گاهی در طول روند سقط، دهانه و گردنه‌ی رحم دچار آسیب شدیدی خواهد شد؛ این زخم، پارگی و یا آسیب دهانه‌ی رحم به دلیل استفاده از ابزار سقط صورت می‌گیرد؛ که در ادامه عفونت و خونریزی را به همراه دارد؛ این مورد هم یکی دیگر مهم‌ترین عوارض سقط جنین به شمار بیاید.

 

– خونریزی از شایع‌ترین عوارض سقط جنین است. گر چه خونریزی بعد از سقط یه اتفاق کاملاً طبیعی محسوب می‌شود؛ اما گاهی بر اثر سوراخ شدن جداره‌ی رحم یا دهانه‌ی آن خونریزی شدت می‌یابد، به نحوی که تنها با جراحی و انتقال خون می‌توان مادر را از مرگ حتمی نجات داد.

 

– بروز سقط جنین مسئله‌ای رایج است. گاهی به دلیل سقط ناقص و باقی ماندن قسمت‌هایی از جنین یا ابزار جراحی در رحم این اتفاق رخ می‌دهد. استفاده از قرص‌های سقط کننده نیز می‌تواند باعت عفونت کلی بدن شود؛ این نوع از عفونت بسیار خطرناک بوده و عامل مرگ مادر خواهد شد.

 

– در صورتی که سقط جنین با بیهوشی همراه باشد، ممکن است باعث تشنج و حمله‌ی قلبی شود. در این شرایط خطر بروز عوارض دیگر نیز افزایش می‌یابد.

 

– سقط جنین عمدی در برخی از موارد باعث آسیب دیدگی سایر ارگان‌ها از جمله روده و مثانه خواهد شد.

 

– گاهی در اثر استفاده از ابزار جراحی، رحم به شدت صدمه می‌بیند؛ به طوری که لازم است با کمک جراحی رحم را کاملاً از بدن خارج کرد.

عوارض سقط جنین

عوارض سقط جنین در دراز مدت برای مادران

 

متخصصان می‌گویند: به دلیل آسیب وارد شده دریک سقط جنین عمدی، احتمال زایمان زودرس و یا غیرعمدی افزایش خواهد یافت.

 نیمی از ناباروری‌ها به علت سقط جنین است. دلیل این موضوع می‌تواند عفونت‌های لوله‌ی فالوپ، چسبندگی رحم به دلیل ایجاد زخم پس از کورتاژ یا بازشدن بیش از حد دهانه رحم باشد. نوجوانان و بانوانی که برای نخستین مرتبه باردار می‌شوند و سقط انجام می‌دهند، بیش از سایرین در معرض ناباروری دائمی قرار می‌گیرند.

 از دیگر عوارض سقط جنین عمدی، خطر ابتلا به بارداری خارج از رحم را در حاملگی‌های بعدی افزایش خواهد داد؛ به نحوی که گاهی برای نجات جان مادر، عمل جراحی ضروری خواهد بود. آمار نشان می‌دهد که در 20 سال اخیر و به دنبال افزایش میزان سقط‌ های عمدی جنین، تعداد بارداری‌های خارج رحم نیز در کشورهای صعنتی 2-3 برابر شده است. این خود یکی از دلایل مرگ و میر مادران در سه ماه نخست یا ناباروری دائمی در آنها است.

بررسی‌ها نشان داده است حتی در سقط جنین قانونی و به کمک روش‌های پزشکی، احتمال مرگ مادر 2 برابر زمانی است که مادر زایمان طبیعی دارد.بی نظمی در قاعدگی، افزایش ترشحات رحمی، روابط دردناک جنسی، عفونت‌های رحمی معمولا عامل خونریزی ودردهای شدید هستند. همچنین سوراخ شدن قسمت پایینی رحم یا مثانه و یا روده، تهوع، استفراغ، خستگی‌های مداوم، دردهای شکمی، سرگیجه، سردردهای دائمی، حساسیت شدید پستان‌ها، خونریزی های قطع نشدنی و … از جمله عوارض سقط جنین هستند که حتی بعد از انجام موفق سقط عمد، همچنان ادامه خواهند یافت.

 

عوارض روانی سقط جنین برای مادران

 

  • کاهش تمرکز
  • مرور تکراری خاطرات مربوط به سقط جنین
  • احساس بیگانه بودن و جدایی از دیگران
  • احساس گناه از زنده بودن
  • افزایش تحریک پذیری و خصومت در برابر دیگران
  • گرفتار احساساتی نظیر آغاز روند سقط جنین
  • خواب‌های تکراری درمورد سقط جنین
  • افسردگی خلقی
  • احساس افسردگی، خشم، اضطراب و دردهای عصبی
  • کاهش میزان پاسخگویی یا تعهد نسبت به اطرافیان و خانواده

 

باید بدانید در صورت تشدید عوارض روانی، ممکن است حتی فرد دست به خودکشی بزند یا مرتباً دچار فلش بک به آغاز روند سقط شود. گاهی فرد معتاد به مصرف الکل یا مواد مخدر خواهد شد و یا اختلال جنسی پیدا می‌کند. کمبود خواب و بی اشتهایی از دیگر عوارض سقط جنین است.

 

درباره‌ی درمان سقط چه می‌ دانید؟

درمان سقط جنین به نوع سقط بستگی دارد. اگر سقط کامل صورت گرفته باشد نیازی به درمان نیست. اما اگر هنوز بخشی از بافتها در بدن باشد روش‌های مختلفی برای درمان وجود دارد:

  • با عمل‌های جراحی بافت‌های باقی مانده را خارج می‌کنند.
  • می‌توانید با مصرف داروهایی مخصوص، بافت‌های باقی مانده را خارج کنید.
  • منتظر بمانید تا زمانی که بافت‌های باقی مانده به صورت طبیعی از بدن خارج شوند.

 

بارداری مجدد پس از سقط جنین

 پس از سقط بهتر است کمی صبر کنید تا از نظر احساسی و بدنی آمادگی بارداری مجدد را  بیابید. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید. سقط جنین معمولا تکرار نمی‌شود اما اگر چند سقط جنین در گذشته داشته اید، باید آزمایش‌هایی را انجام دهید تا علت آن شناسایی و از تکرار این اتفاق تلخ جلوگیری شود. از جمله این آزمایش‌ها عبارتند از: آزمایش خون برای تشخیص وضعیت هورمونها، آزمایش کروموزوم براساس نمونه خون یا بافت، معاینه لگن و رحم با سونوگرافی.

عوارض سقط جنین

نتیجه‌گیری

بهتر است مادر قبل از شروع بارداری تحت نظر پزشک باشد، تا از بروز احتمالی هر اتفاقی که سلامت خود و نوازدش را به خطر می اندازد جلوگیری کند. آگاه باشید و هیچگاه عوارض سقط جنین بر روی جسم و روان مادر را دست کم نگیرید! در صورت سقط جنین  سعی داشته باشید شرایط روحی و جسمی خود را بهتر کنید، سپس تحت نظر پزشک خود  مجددا برای بارداری اقدام نمایید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.