تاریخ امروز14 اردیبهشت 1403
آموزش نظم به کودکان

چگونه به کودکان نظم را آموزش دهیم؟

آموزش نظم به کودکان یکی از مهمترین دغدغه های خانواده ها است که به آن بیشترین اهمیت را می دهند. آموزش نظم و انضباط به کودکان نیازمند صبر و حوصله و آگاهی لازم است. بسیاری از والدین فکر می کنند با تنبیه و کتک زدن می توانند نظم را به کودکان خود آموزش دهند، اما این یک فکر غلط  است. تنبیه کردن در بیشتر مواقع باعث می شود کودک تا مدت کوتاهی نظم را رعایت کند؛ اما پس از مدتی دوباره به روال گذشته باز می گردد.

اگر والدین آگاهی کامل در مورد رفتار صحیح با کودکان داشته باشند، آموزش نظم به کودکان کار بسیار راحت و آسانی برای آن ها خواهد بود. همانطور که می دانید در هر کاری نیاز به داشتن آگاهی است؛ در غیر این صورت ممکن است که کار نتیجه ای عکس در پی داشته باشد. والدین باید همانگونه که با دیگران با احترام برخورد می کنند، با کودک خود نیز همین رفتار را داشته باشند. این کار باعث می شود تا کودک با شما احساس راحتی بیشتری داشته باشد و با شما بیشتر ارتباط برقرار کند.

ما در این مقاله می خواهیم راهکارهایی به شما پیشنهاد دهیم تا با به کارگیری آن ها بتوانید به بهترین نحوه ممکن نظم را به کودکان خود آموزش دهید.

 

آموزش نظم به کودکان در سنین مختلف

آموزش به کودکان باید بر اساس سن آن ها انجام شود؛ زیرا هر نوع آموزشی مخصوص یک رده سنی خاص است و ممکن با انجام یک آموزش برای تمامی رده های سنی، این کار نتیجه ی عکس را برای برخی از سنین در پی داشته باشد. به طور کلی رده های سنی کودکان را به رده های سنی کودکان زیر سه سال و بالای سه سال تقسیم می کنیم و برای شما در ادامه به طور کامل در مورد آن ها توضیح خواهیم داد.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

آموزش نظم به کودکان زیر سه سال

کودکان زیر سه سال دارای حافظه، درک و توجه محدودی هستند به همین دلیل نمی توان به آن ها چیزی را آموزش داد. شما برای آموزش نظم و انضباط به کودک زیر سه سال، تنها می توانید آن ها را کنترل کنید تا به خود آسیبی نزنند. شما برای این که بتوانید کودک خود را تا حدودی با نظم آشنا کنید، می توانید به نکات زیر توجه کنید.

  • در موقعیت های جدی از کلمه نه، با جدیت و تاکید استفاده کنید تا کودک شما متوجه عمل زشت خود شود؛ اما توجه داشته باشید که استفاده بیش از حد از این لغت باعث می شود تا دیگر تاثیرگذار نباشد.
  • هنگامی که کودک شما عصبی و خشمگین است، سعی کنید او را آرام کنید. کودکان به هنگام خشمگین بودن وسایل خود را پرت می کنند و دور اتاق می چرخند. شما برای آرام کردن کودک خود هرگز نباید عصبانی شوید و پس از آرام کردن آن برای آموزش به کودک خود می توانید به او کمک کنید تا وسایل پرت شده در اتاق را در سر جای خود بگذارد.
  • طوری رفتار کنید تا کودک بتواند به شما اعتماد کند؛ برای ایجاد حس اعتماد، به کودک خود توجه کنید و نیازهایش را نیز برطرف کنید.
  • هنگامی که کودک در حال پرتاب کردن و پخش کردن وسایل است، سعی کنید ذهن او را منحرف کنید تا دیگر این کار را انجام ندهد. زیرا کودکان در این بازه ی زمانی درک خاصی از نظم و خطرناک بودن وسایل ندارند.
  • یکی دیگر از راهکارهایی که باعث آموزش به کودک زیر سه سال می شود، این است که در هنگام انجام یک کار خوب او را تشویق کنید. تنها در زمانی که کودک شما کار بدی را انجام داده است شما می توانید با او جدی برخورد کنید.
  • کودکان را مسئولیت پذیر بار بیاورید. به عنوان مثال اگر کودک شما هنگام خوردن خوراکی آن را ریخت او را دعوا نکنید؛ ولی به او بگویید که پس از خوردن خوراکی باید آن را تمیز کند.
  • کودکان از 18 ماهگی به بعد دوست دارند تا در کارها کمک کند، شما با توجه به این نکته می توانید با کمک کودک اتاقش را تمیز و جمع کنید. اگر در این مورد برای آموزش نظم به کودکان زیر سه سال، کودک شما خرابی کاری کرد او را سرزنش نکنید؛ زیرا او با خراب کردن سعی می کند تا یاد بگیرد.

آموزش نظم به کودکان

آموزش نظم به کودکان بالای سه سال

برای آموزش به این کودکان باید والدین و اولیای مدارس به کودکان کمک کنند تا آن ها با یاد گرفتن مهارت های زندگی و نظم بتوانند فردی با انضباط باشند. برای این که بتوانید به کودکان بالای سه سال خود نظم را آموزش دهید، باید راهکارهای زیر جدی بگیرید و از آن ها استفاده کنید.


کودک آزاری چه علائمی دارد؟

 

برنامه ریزی کنید

برای کمک به یادگیری نظم می توانید یک برنامه روزانه برای او برنامه ریزی کنید. به عنوان مثال در این برنامه زمان خوابیدن، مدتی زمانی که می تواند بازی کند، مدت زمانی که می تواند به تماشای تلویزیون بنشیند و.... را برای او مشخص کرده و قوانینی را نیز برای او وضع کنید. در صورتی که کودک شما هر کدام از قوانین را نقض کرد شما می تواند کودک خود را با پیامد های آن رو به رو کنید. این کار باعث می شود تا کودک شما نظم را یاد بگیرد و قانونمند بزرگ شود.

 

تاکید بر ایجاد حس خوب در انسان با تمیز بودن

یکی دیگر از راهکارهای آموزش این است که شما بر تمیز بودن و نظم داشتن تاکید داشته باشید و به کودک خود بفهمانید که انجام این کارها باعث می شود تا انسان احساس بسیار خوبی داشته باشد. این کار باعث می شود تا کودک شما احساس کند اگر منظم و تمیز باشد، احساس بهتری خواهد داشت.

 

ارتباط عاطفی با کودک

برای این که کودک شما از دستوراتتان سرپیچی نکند و به نظم اهمیت دهد، باید با کودک خود ارتباط عاطفی قوی برقرار کنید و با او با مهربانی رفتار کنید.

 

جمع کردن وسایل شرط انجام کار جدید

برای این که کودک شما بتواند کاری جدید را شروع کند باید به او بگویید تا وسایل بازی قبلی را جمع کند. این راهکار برای آموزش و برقراری نظم باعث می شود تا کودک شما متوجه شود، همیشه نظم  را رعایت کند و قبل از شروع کار جدید، وسایل قبلی خود را جمع کرده و در سر جای اول خود بگذارد.

 

الگو بودن

سعی کنید برای کودکان خود یک الگو خوب و با انضباط باشید. این کار باعث می شود تا کودکان از شما نظم و انضباط را یاد بگیرند. طوری رفتار کنید تا کودک شما را الگوی خود قرار دهند و شما را دنبال کنند.

آموزش نظم به کودکان

وادار نکردن کودکان به انجام کاری

یکی دیگر از مواردی که باعث می شود تا شما آموزش نظم به کودکان را به بهترین نحوه ممکن انجام دهید، وادار نکردن آن ها به انجام کاری است. هرگز سعی نکنید کودک خود را به انجام کاری وادار کنید؛ زیرا این کار نه تنها کودک شما را منظم نمی کند، بلکه باعث به وجود آمدن نتیجه منفی در رفتار آن ها می شود.

 

با شادی و خوشحالی تمیزکاری کنید

مرتب و تمیز کردن اتاق کودک و خانه را برای کودک خود به یک کار مفرح تبدیل کنید. شما می توانید به هنگام مرتب کردن خانه برای کودک خود آواز بخوانید و او را ترغیب کنید تا شما را در مرتب کردن خانه و همچنین آواز خواندن یاری کند. همچنین برای این انجام این راهکار آموزش نظم به کودکان می توانید تمیز و مرتب کردن اتاق کودک و خانه را به یک بازی سرگرم کننده برای کودک خود تبدیل کنید.

 

تقویت و پاداش

می توانید برای این که به کودک خود نظم را آموزش دهید، در صورت انجام کار خوب او را تشویق کنید و به او پاداش دهید. سیستم تقویت و پاداش چند نوع است که به شرح زیر خواهد بود:

 

پاداش مادی

اگر کودک شما رفتاری خوب از خود نشان داد شما می توانید به او پاداش های مادی، همچون خوراکی و یا اسباب بازی مورد علاقه اش را به او بدهید.


دیگر به کودکتان رشوه ندهید

 

پاداش غیر مادی

یکی دیگر از راهکار سیستم تقویت و پاداش برای آموزش نظم به کودکان، دادن پاداش غیر مادی به کودکان در برابر رفتار خوب است. برای پاداش های غیر مادی می توانید در برابر رفتار خوب کودک به او با دید مثبت نگاه کنید، او را در آغوش بگیرید، لبخند بزنید، او را با کلام تحسین کنید و یا او را نوازش کنید.

 

پاداش موقعیتی

برای این نوع پاداش شما باید به کودک قول دهید کارهایی را که دوست دارد، انجام دهد و یا به مکانی هایی که دوست دارد او را ببرید.

در مورد پاداش دادن در سیستم تقویت و پاداش حتما باید به نکات زیر توجه کنید:

  • علت پاداش را به کودک بگویید.
  • از پاداش دادن به صورت مبهم استفاده نکنید.
  • به هنگام دیدن رفتاری خوب از کودک او را با کلام تحسین کرده و به او توجه کنید.
  • رفتارهای خاصی را به عنوان هدف مشخص کنید و برای آن ها پاداش تعیین کنید.
  • هرگز به کودک باج ندهید.

آموزش نظم به کودکان

نتیجه گیری

برای آموزش انضباط به کودک می توانید به راهکارهایی که ما در این مقاله برای شما جمع آوری کرده ایم، مراجعه کنید. راه های زیادی برای آموزش دادن نظم و انضباط به کودکان وجود دارد که ما برخی از آن ها را برای شما در این مقاله آورده ایم.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.