حتما شما هم درباره برخی از قرص ها که اعتیاد آور هستند شنیده اید. یکی از این قرص ها ترامادول نام دارد. اما جالب است بدانید که این قرص را به عنوان مواد مخدر عرضه نمی شود؛ بلکه نوعی داروی ضد درد است که باعث تسکین دردهای متوسط و حتی شدید می شود، این دارو را با نام تجاری پیرالژین، بایومادول، ترامادل، ترامد و ترامال به بازار عرضه می کنند. ترامادول در واقع یک داروی اپیوئید است که اولین بار توسط شرکتی آلمانی تولید شد. اما امروزه در بسیاری از کشورها از جمله ایران از آن به عنوان نوعی مواد مخدر استفاده می شود. چرا که هم قیمت پائینی دارد و هم این که به راحتی مصرف می شود.
عملکرد ترامادول اینگونه است که گیرنده های اپیوئیدی را تحت تاثیر قرار داده و باعث تسکین درد می شود. مورفین نیز دقیقا چنین عملکردی را روی بدن دارد. اما تفاوت آن با مورفین این است که شخص هوشیاری داشته و می تواند بیش از پیش به فعالیت های خود ادامه دهد. در مقاله ای که پیش رو دارید قصد داریم راجع به خطرات مصرف ترامادول برای شما صحبت کنیم. اطلاع در خصوص این دارو برای همه نیاز است. پس با ما همراه باشید تا هر آن چه باید در این باره بدانید را در اختیار شما قرار دهیم.
ترامادول به چه شکل هایی تولید و به بازار عرضه می شود؟
برخلاف تصور عموم که فکر می کنند داروی ترامادول تنها به صورت قرص عرضه می شود؛ اما بهتر است بدانید که این یک باور غلط است. چرا که آن را در شکل های مختلفی تولید می کنند. با این حال بیشتر آن را به شکل نمک هیدروکلراید تولید کرده و به صورت کپسول، قرص و آمپول به مشتریان عرضه می کنند. جالب است بدانید که نوع تزریقی آن بیش از نوع خوراکی قدرت جذب دارد. در خارج از ایران ترکیب ترامادول و استامینوفن را به صورت قرص، آمپول، کپسول و قطره های خوراکی توزیع می کنند که در این میان بیشترین تقاضا برای قطره های خوراکی این دارو است.
عملکرد متابولیسم بدن خود را تقویت کنید
موارد مصرف ترامادول چیست؟
همانطور که گفتیم این دارو برای کاهش درد تجویز می شود، بزرگسالانی که برخی بیماری های خاص دارند با دستور پزشک و به میزانی که برای آن ها مجاز است از این دارو استفاده می کنند. کودکان زیر 12 سال به هیچ عنوان نباید از ترامادول استفاده کنند. اشخاصی که زیر 18 سال هستند نیز در صورت جراحی لوزه یا غدد مربوط به بینی از مصرف آن منع می شوند.
حتی اگر درد شدیدی داشته باشید و به بیماری های تنفسی، اضافه وزن، آپنه خواب یا بیماری های ریوی مبتلا باشید دکتر به هیچ عنوان ترامادول را به شما توصیه نخواهد کرد.
عوارض و خطرات مصرف ترامادول چیست؟
مانند هر داروی دیگری این دارو نیز از عوارض خاصی برخوردار است. از جمله خطرات مصرف ترامادول می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حالت تهوع
- یبوست
- سرگیجه
- سردرد
- تشنگی
- سوء هاضمه
- گرفتگی ماهیچه ها
- ضعف
- خواب آلودگی
- استفراغ
- خارش پوست
- خشکی دهان
- عرق کردن
- اسهال
- تحریک و اذیت شدن پوست
- دیدن هاله ای پیرامون اجسام
مواردی که ذکر شد همراه با مصرف این دارو است. اما همه ی آن ها ممکن است در یک شخص ظاهر نشود. از دیگر خطرات مصرف ترامادول تشنج است. معمولا در صورتی که دوز مصرفی آن زیاد باشد؛ شخص تشنج خواهد کرد. گاهی هم اگر با برخی داروهای دیگر که با هم تداخل دارند، مصرف شود باعث افزایش سروتونین شده و مشکلی به نام سندرم سروتونین را به وجود خواهد آورد.
از عوارض مصرف قرص ضد بارداری مطلع هستید؟
آیا اعتیاد آور بودن ترامادول ثابت شده است؟
قطع به یقین اعتیاد آور بودن ترامادول به اثبات رسیده است. اشخاصی که خود سرانه و حتی به مقدار بسیار ناچیز از این دارو مصرف می کنند، باید در انتظار عوارض و خطرات مصرف ترامادول باشند؛ چرا که به آن اعتیاد پیدا خواهند کرد. ترامادول در دسته ی مواد کنترل شده ی گروه 4 قرار دارد. بدین معنا که به اندازه سایر مواد مخدر وابستگی ندارد. اما این بدان معنا نیست که هیچ زیانی ندارد؛ بلکه باعث سوء مصرف مواد و کاربرد نادرست می شود.
جالب است بدانید که حتی اگر پزشک آن را برای شما تجویز کرده باشد؛ باز هم این امکان وجود دارد که به آن اعتیاد پیدا کنید. چنانچه زمان زیادی از مصرف این قرص می گذرد، نباید به هیچ عنوان به یک باره آن را کنار گذاشت. چرا که عوارض زیادی به همراه دارد. از جمله عوارضی که ممکن است پس از ترک آن همراه با شخص باشد عبارتند از:
- بی قراری
- فعالیت بیشتر غدد اشکی
- خمیازه کشیدن
- تعریق
- لرز
- درد ماهیچه
- کمر درد
- اضطراب
- درد مفاصل
- ضعف
- انقباض شکمی
- بی خوابی
- حالت تهوع
- کاهش وزن
- استفراغ
- اسهال
- فشار خون بالا
- تغییراتی در شمارش نبض و نفس
لازم به ذکر است نوزادانی که مادرشان به مصرف ترامادول روی آروده باشد؛ پس از تولد دچار مشکلات تنفسی یا هر یک از علائم ذکر شده خواهند شد. پس زنانی که این دارو را مصرف می کنند و قصد بارداری دارند؛ باید پیش از هر کار به قطع آن بپردازند تا برای نوزاد مشکلی به وجود نیاید.
اعتیاد به ترامادول یا هر ماده ی مخدر دیگر با چه علائمی همراه است؟
از آن جایی که ترامادول برخلاف سایر مواد مخدر بدون هیچ بویی است و برای مصرف آن به هیچ ابزار خاصی مثل پایپ، فندک، کاغذ فویل و… نیاز نیست؛ در نتیجه راحت تر و بیشتر استفاده می شود. وجه اشتراک آن با سایر مواد مخدر این است که علائمی را به همراه دارد. از جمله این علائم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شخص دچار تغییرات شخصیتی مثل اضطراب یا دمدمی مزاج بودن می شود.
- پنهان کار، پرخاشگر و بدگمان می شود.
- دچار کاهش یا افزایش ناگهانی وزن می شود.
- مردمک چشم های فرد تنگ می شود.
- دچار وضعیت بهداشتی نامناسبی خواهد شد.
- به طور مداوم خستگی، سوء تغذیه و بی خوابی را تجربه می کند.
- تمایلی به ارتباط برقرار کردن با دوستان و خانواده ندارد و بیشتر دوست دارد با افراد مصرف کننده ارتباط بگیرد.
- در مدرسه، دانشگاه یا محل کار علاقه ای به فعالیت ندارد.
- از اطرافیان درخواست پول دارد یا این که برای تهیه پول مواد، دست به کارهای غیر قانونی می زند.
نتیجه گیری
ترامادول یکی از صدها قرصی است که برای تسکین دردهای بسیار شدید یا متوسط توسط پزشکان تجویز می شود. اما به دلیل این که این دارو در دسته ی مواد کنترل شده گروه 4 است، می تواند مانند مواد مخدر وابستگی ایجاد کند. البته نه به شدت آن ها، پس می توان نتیجه گرفت ترامادول نیز نوعی مواد مخدر است. این دارو در اشکال مختلف عرضه می شود که متداول ترین آن قرص است. در کشورهای دیگر حتی قطره خوراکی آن که ترکیبی از ترامادول و استامینوفن است را نیز تولید می کنند.
دیدگاهتان را بنویسید