هنگامی که به بحث حساس سلامتی کودکان وارد میشویم، مرحله نوزادی بسیار مهمتر از سایر دورههای زندگی آنهاست. اکثر نوزادان چه در بدو تولد و چه در هفتههای بعد، از نظر الگوی رفتاری و ظاهر ناهنجاریهای خاصی دارند و به دلیل آسیب پذیری بالا، به راحتی دچار عفونتهای مختلف میشوند که این مسائل معمولا موجب نگرانی و اضطراب والدین میشود. از طرفی هر خانمی که برای بار اول مادر میشود، لازم است بداند که باید مراقب چه چیزهایی باشد و چه زمانی باید به پزشک مراجعه کند؛ در همین راستا، 7 مورد از مشکلات و بیماریهای رایج که حداقل چند مورد از آنها ممکن است برای هر نوزادی اتفاق بیفتد، در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.
قبل از بررسی لیست 7 عددی مشکلات نوزادان، در ابتدا میخواهیم به یک نکته مهم اشاره داشته باشیم. توجه داشته باشید که تمامی مشکلات ذکر شده صرفا خطرناک نبوده و ممکن است همه نوزادان به چند مورد از آنها دچار شوند؛ ولی اگر ادامه دار باشد و بعد از گذشت زمان معین حل نشود، لازم است که به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
انحراف چشم
یکی از رایجترین مشکلات نوزادان، انحراف چشم است که در آن چشمهای کودک جهتگیری ناهماهنگ یا چرخش در یک یا هر دو چشم را نشان میدهد. جهتگیری بینظم میتواند به سمت داخل، خارج، بالا و یا پایین باشد. این وضعیت میتواند پیوسته باشد اما والدین ممکن است گاهی اوقات متوجه شوند. انحراف چشم معمولا در هنگام تولد وجود دارد و در دوران کودکی همچنان ادامه مییابد. هنوز هیچ علت خاصی برای استرابیسم یا همان انحراف چشم در نوزادان وجود ندارد.
انحراف چشم تا چه زمانی طبیعی است؟
قبل از 6 ماهگی، نوزادان اغلب دارای چشمان چپ هستند. تا زمانی که چشمها در حال رشد هستند این حالت طبیعی است. این مشکل متناوب است و معمولا در همه زمانها وجود ندارد. زمانی که این حالت همیشگی باشد، انحراف چشم ثابت نامیده میشود، که باید در هر سنی از کودک توسط پزشک بررسی شود زیرا طبیعی نیست. پس از سن 6 ماه، همواره غیر طبیعی است که نوزاد دچار چشم چپ یا لوچی دائمی چشم باشد، بنابراین پس از 6 ماهگی، انحراف چشم در کودکان همیشه غیر طبیعی است و نیاز به بررسی توسط پزشک دارد.
همه چیز درباره کرونا در کودکان، مقالهای متفاوت از روژه مگ
تورم پستان
قطر سینه نوزاد به طور طبیعی حدود ۱ تا ۲ سانتی متر است. تورم پستان نوزاد در اندازههای مختلف، در حدود ۷۰ ٪ نوزادان رخ میدهد و ممکن است نرم و یا سخت باشد و از سومین روز تولد قابل تشخیص است. این مورد یکی دیگر از مشکلات نوزادان است که معمولا باعث نگرانی پدر و مادرها میشود، اما در واقع مساله مهمی نیست و این اتفاق در میان نوزادان کاملا طبیعی است. ورم پستان نوزاد ممکن است تا چند هفته پس از تولد نوزاد ادامه داشته باشد. به طور کلی، بیشتر نوزادان تازه متولد شده پستانهای متورم دارند، حتی گاهی اوقات از پستانهای آنها شیر ترشح میشود که دلیل اصلی آن، انتقال هورمونهای مادر به نوزاد پیش از تولد است. همچنین تورم پستان نوزاد از ۳ روز پس از تولد دیده میشود و معمولا پس از گذشت ۵ هفته ناپدید میشود.
تورم پستان تا چه زمانی طبیعی است؟
همان گونه که پیش از این گفته شد، تورم پستان نوزاد مساله نگران کنندهای نیست، زیرا تورم آنها به طور طبیعی پس از ۵ تا ۸ هفته کاهش مییابد. گاهی اوقات پستان نوزاد قرمز رنگ و بیش از حد متورم میشود. در این صورت بایستی بلافاصله با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید. همچنین اگر پستان نوزاد برای مدت زمان طولانی متورم بوده و حجم آن کاهش نمییابد، بهترین گزینه مراجعه به پزشک مربوطه است.
زردی
اکثر نوزادان سالم دارای زردی فیزیولوژیک یا طبیعی هستند و علت آن این است که نوزادان سلولهای خونی بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند. البته این سلولها زیاد عمر نمیکنند و پس از مدتی از بین خواهند رفت. زردی معمولا از صورت، سینه و شکم شروع شده و به پاها ختم میشود. علاوه بر موارد ذکر شده، سفیدی چشم نوزاد نیز به رنگ زرد کم رنگ درمیآید. توجه داشته باشید که زردی خفیف به صورت طبیعی در مدت زمان 7 تا 14 روز از بین میرود و یک مورد کاملا شایع در میان مشکلات نوزادان محسوب میشود.
زردی تا چه زمانی طبیعی است؟
این موضوع کاملا به سن، وزن و زمان به دنیا آمدن نوزاد دارد. اگر سطح بیلی روبین نوزاد خیلی بالا برود، باعث آسیب رسانی به سلولهای عصبی آن میشود و اگر به موقع درمان نشود، ممکن است عارضههایی از جمله تاخیر در تکلم، فلج مغزی، کند ذهنی، تاخیر در تکلم، بیش فعالی و اختلال در تعادل حرکتی را به دنبال داشته باشد. از این رو، اگر زردی بیشتر از یک ماه به طول انجامید، آزمایشات آن باید تکرار شود و نوزاد باید زیر نظر پزشک باشد تا به حالت نرمال برسد.
مشکل تنفس
این مشکل معمولا در نوزادانی که با عمل سزارین به دنیا میآیند، بیشتر به چشم میخورد و دلیل اصلی آن، ناقص بودن ریهها در روزهای اول زندگی است. البته مشکل تنفس در نوزادان انواع مختلفی دارد و معمولا علائم آنها به صورت خرخر و ناله کردن نوزاد، وقفه تنفسی نوزاد، تنفس کم عمق و سریع، پهن شدن بینی نوزاد برای نفس کشیدن بیشتر و ... خود را نشان میدهند که در بیشتر مواقع جای نگرانی نیست و پس از مدت زمان کوتاهی رفع خواهند شد.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترمشکل تنفس در نوزاد تا چه زمانی طبیعی است؟
اگر تنفس به حدی سریع است که تقریبا میتوانید آنرا بشنوید و تعداد آن به 80 بار در دقیقه رسیده است، بهتر است که به پزشک مربوطه مراجعه کنید. همچنین در صورتی که رنگ پوست اطراف گونهها، لپها و نوک انگشتان کبود شد، ممکن است نشان دهنده یک بیماری و مشکل قلبی جدی باشد و نیاز به بررسی دارد.
تب
این مورد یکی دیگر از مشکلات نوزادان است که بسیار شایع بوده و برای هر نوزادی اتفاق میافتد. تب کردن کودک جزو مسائلی است که والدین را دچار استرس می کند. حرارت بدن کودکان در حالت طبیعی بین 8/36 تا 2/37 درجه سانتی گراد در شبانه روز متغیر است. اگر حرارت کودک بیش از این حد باشد، کودک تب دارد. به خاطر داشته باشید که تب به خودی خود بیماری نیست و معمولا میتواند یک علامت برای بیماری یا مشکل خاص در بدن باشد.
تب تا چه زمانی طبیعی است؟
همان طور که گفتیم، تب یک مشکل کاملا طبیعی است و برای همه نوزادان اتفاق میافتد ولی در صورتی که نوزاد علاوه بر تب حالتی غیر عادی داشته باشد، نیاز است که سریعا به پزشک مراجعه کنید زیرا در صورت ادامه این وضعیت، ممکن است منجر به تشنج در نوزاد شود. علاوه بر این، اگر نوزاد زیر 3 ماه شما دارای درجه حرارت بالای 38 درجه سانتیگراد باشد، لازم است که با پزشک مشورت کنید.
اسهال
نوزادان معمولا پس از هر بار شیر خوردن، مدفوع میکنند که معمولاً شل است، به ویژه اگر نوزاد از سینه مادر تغذیه کند. علاوه بر این مورد، رژیم غذایی مادر میتواند باعث تغییر مدفوع نوزاد شود. هنگامی که کودک شروع به خوردن غذاهای جامد میکند، مادر متوجه میشود که مدفوع کودک کمی سفت است، این در حالی است که معمولا براساس رژیم غذایی کودک مدفوع او نیز تغییر خواهد کرد. همه این موارد در کنار هم باعث میشود که توصیف اسهال بودن نوزاد دشوار باشد. والدین باید به خاطر داشته باشند که اگر معمولا مدفوع نوزاد آنها شلتر از حد طبیعی است جایی برای نگرانی وجود ندارد، اما اگر به طور ناگهانی مدفوع نوزاد به مدفوع آبکی تغییر کرد به احتمال زیاد نوزاد اسهال شده است.
اسهال تا چه زمانی طبیعی است؟
اسهال نوزاد باعث میشود که بدن مقدار زیادی آب و مواد معدنی که الکترولیت نامیده میشوند، را از دست بدهد که این مسئله باعث بیآبی بدن میشود. نوزادان ظرف مدت یک یا دو روز پس از شروع اسهال به سرعت دچار بیآبی میشوند که این مسئله بسیار خطرناک است. توجه داشته باشید که این مورد نسبت به سایر مشکلات نوزادان نیاز به بررسی و توجه بیشتری دارد و توصیه میشود در صورت بروز این مشکل، سریعا به پزشک مراجعه نمائید.
هر چیزی که درباره بیماری صرع در کودکان باید بدانید
استفراغ
این مورد نیز یکی از شایعترین مشکلات نوزادان است و زمان اوج آن در سن 4ماهگی است. در دستگاه گوارش کودکان و بزرگسالان بین مری و معده یک اسفنگتر یا دریچهای وجود دارد که هنگام خوردن غذا باز میشود تا شیر یا هر غذایی که کودک میخورد وارد معدهاش شود. پس از غذا خوردن این اسفنگتر بسته میشود و اجازه نمیدهد محتویات معده به سمت مری برگردد اما در نوزادان اسفنگتر در انتهای تحتانی مری شل است و این شلی، طبیعی است. در واقع بین ۵۰ تا ۷۰ درصد نوزادان و شیرخواران این مشکل را دارند و به همین دلیل است که پزشکان توصیه میکنند اگر نوزاد یا شیرخوار ۳ تا ۴ ماهه دارید، بعد از خوردن شیر مقداری از آن را برگردانید.
استفراغ تا چه زمانی طبیعی است؟
حتما به این موضوع توجه داشته باشید که اگر نوزادتان دچار استفراغ پرتابی یا «استنوسیس پیلوریک» شده، یعنی مواد غذایی ناگهان، با فشار و در حجم نسبتا زیاد از دهانش به آن سوی اتاق پرتاب میشوند، فورا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر این مسئله با کاهش وزن کودک همراه باشد، بهتر است که با پزشک مشورت نمائید.
جمع بندی
امیدواریم به صورت کلی با ماهیت اصلی مشکلات نوزادان آشنا شده باشید. به این نکته توجه کنید که این 7 مورد همهی معضلات مربوط به نوزادان و کودکان را در بر نمیگیرد اما جزو شایعترین و البته مهمترین مشکلات محسوب میشوند و در اکثر اوقات به راحتی رفع خواهند شد.
دیدگاهتان را بنویسید