تاریخ امروز17 اردیبهشت 1403

بهترین مقاله برای کودکان دیابتی

دیابت در کودکان، به این شکل است که، اگر بدن کودک نتواند انسولین تولید کند، دچار دیابت نوع یک می‌شود؛ انسولین هورمون اساسی بدن است، که باعث ورود قند خون به داخل سلول‌ها و سوخت و ساز بدن می‌شود. در واقع انرژی اصلی بدن به دنبال سوختن گلوکز (قند) به وجود می‌آید، که توسط انسولین مدیریت می‌شود. البته دیابت نوع دو نیز در کودکان وجود دارد، اما عامل اصلی آن چاقی است و بیشترین آمار دیابت در کودکان مربوط به نوع یک است.

در حال حاضر بیش از 360 میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند، که این میزان در حال افزایش است. از سوی دیگر، سن ابتلا به این بیماری نیز در حال کاهش است. در واقع دیابت نوع یک رشد بیش از 3 درصدی در میان کودکان پیش‌دبستانی داشته و این رشد روند افزایشی را طی می‌کند. براساس تحقیقات جهانی سالانه بیش از 70 هزار نوجوان زیر 15 سال به دیابت مبتلا می‌شوند، که به عبارتی 200 نوجوان در روز را در بر می‌گیرد،  بنابراین تخمین زده می‌شود 500 هزار کودک و نوجوان در محدوده سنی 14 سال در دنیا، مبتلا به دیابت باشند.

دیابت در کودکان از چه سنی شروع می‌شود؟

هر روزه، شمار دیابت در کودکان رو به افزایش است. برخی از کودکان حتی قبل از تولد در حالی‌ که در شکم مادرشان هستند، به دیابت مبتلا می‌شوند. پس آغاز ابتلا به این بیماری در هر سنی امکان پذیر خواهد بود.  دلیل این افزایش شدید دیابت در کودکان، شیوه‌ی زندگی ناسالم امروزی است و والدین باید به علائم دیابت کودکان دقت داشته باشند، تا که علائم این بیماری را با بیماری‌های دیگر اشتباه نگیرند، زیرا در این صورت روند تشخیص دیابت در کودکان و درمان آن به تعویق می‌افتد، بنابراین ممکن است کودک با علائم حادتری مانند کمای دیابتی مواجه شود.

دیابت در کودکان

زنگ خطر...

والدین عزیز به این نکات توجه داشته باشید:

1- شب ادراری کودک

در کودکان تا 4 سالگی ممکن است شب‌ادراری وجود داشته باشد، اما از این سن به بعد، باید نسبت به این مشکل حساس شوید. برخی والدین ممکن است تصور کنند شب‌ادراری فرزندشان به علت مایعاتی است که خورده است یا حتی به اصطلاح سردی‌اش کرده، که در این مواقع هم حتی به کودک خوراکی‌های شیرین داده می‌شود. اما والدین باید بدانند وقتی کودک‌شان تا پیش از این مشکلی نداشته و حالا به یک باره دچار مشکل شده، باید علت‌یابی شود. شب ادراری غیرمعمول یکی از علائم دیابت در کودکان است.


رنگ کردن موی کودکان خطرناک است؟

دیابت در کودکان

2- بیشتر آب نوشیدن

طبیعی است وقتی کودک شب‌ادراری داشته باشد، به دنبال آن، پرنوشی هم دارد. به دنبال دفع زیاد آب از بدن، کودک دچار تشنگی و عطش شده و مبتلا به پرنوشی آب می‌شود. اگر کودک و نوزادی نتواند تشنگی خود را بیان کند، در این صورت آب از بدن از طریق ادرار دفع می‌شود، ولی فرد نمی‌تواند آب را جبران کند و بدن دچار کم‌آبی شدید خواهد شد. وقتی آب بدن زیاد دفع می‌شود، غلظت املاح در خون افزایش پیدا می‌کند. این افزایش غلظت املاح خون، باعث بروز احساس تشنگی و خشکی دهان می‌گردد.

دیابت در کودکان

3-کاهش یا افزایش وزن کودک

وقتی کودکی زیاد آب می‌خورد، امکان دارد اشتهای خود را برای خوردن غذا از دست بدهد و دچار کاهش وزن شود. این احتمال نیز وجود دارد که کودک دچار اشتهای کاذب شود و به دنبال آن اضافه وزن پیدا کند. کودکی که تا پیش از این وزن طبیعی داشته، افزایش ناگهانی وزن می‌تواند یک علامت قابل تامل باشد و یکی از هشدارهای دیابت در کودکان باشد.

4- خستگی

احساس خستگی مداوم در کودکان غیر طبیعی است و باید برای تشخیص دیابت در کودکان یا بیماری‌های دیگر به پزشک مراجعه شود.

5- کثیف شدن سریع پوشک نوزادان

ممکن است کودک، از نوزادی به دیابت مبتلا شده باشد؛ بنابراین اگر پوشک خود را خیلی زود به زود کثیف می‌کند، این موضوع را با پزشک نوزاد در میان بگذارید تا اقدامات و آزمایشات لازم برای تشخیص دیابت در کودکان را انجام دهد.

سرسری از آن نگذرید

از آن‌جا که دیابت نوع یک در اواخر زمستان و اوایل بهار، و هم‌چنین در اواخر تابستان و اوایل پاییز، بیشتر است؛ ممکن است با اتفاقاتی مانند خانه تکانی اواخر زمستان یا فصل مدارس در اوایل پاییز، مورد غفلت قرار گیرد. بنابراین با بروز علائم ذکر شده خانواده‌ها نباید تصور کنند حالا که زمستان است، کودک دچار آنفلولانزا شده یا وقتی مدارس شروع می‌شود دچار استرس گشته است.

 

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

علائم دیابت در کودکان

 

شایع‌ترین علائم دیابت در کودکان و نوجوانان (نوع 1 ) چیست؟

1- افزایش تشنگی و ادرار کردن بیش از حد

2- گرسنگی

3- کاهش وزن

4- خستگی مزمن

5- تحریک پذیری

6- بوی میوه ای دهان

7- در برخی موارد، برخی تاری دید

8- دخترها ممکن است عفونت مخمر داشته باشند. کاهش وزن اغلب علائم معمول قبل از تشخیص است.

علایم دیابت نوع 1 در کودکان، در طول چند هفته به سرعت رشد می‌کنند.

 

شایع‌ترین علائم دیابت در کودکان (نوع 2) چیست؟

1- بیشتر وقت‌ها و به خصوص شب‌ها ادرار کردن

2- افزایش تشنگی

3-  خستگی

4- کاهش وزن غیرقابل توضیح

5- خارش در اطراف اندام‌های جنسی، احتمالا با بروز یک عفونت قارچی

6- ترمیم کُند و خیلی آهسته زخم‌ها

7- خشکی چشم، بینایی مات و تار

دیابت نوع 2 به کندی رشد می‌کند و تا ماه‌ها یا سال‌ها تشخیص داده نمی‌شود. والدین اگر هر یک از علائم فوق را تشخیص دادند، باید کودک خود را نزد پزشک ببرند.

عوامل دخیل در دیابت کودکان

- تاریخچه خانوادگی دیابت نوع 2 در فامیل‌های درجه اول یا درجه دو

- نشانه‌های مقاومت انسولین

- سابقه مادرانه دیابت یا دیابت حاملگی در دوره بارداری کودک

بیماری دیابت در۹۰ تا ۹۵ درصد کودکان زیر۱۶ سال از نوع یک است، دلیل دیابت در کودکان تاکنون نامعلوم است، اما نظریه‌ها و حدس‌های زیادی درباره علت ابتلای کودکان به این بیماری وجود دارد. تحقیقات نشان می‌دهد، تعدادی از کودکان بعد از ابتلا به برخی عفونت‌های ویروسی مثل اوریون، سرخک، سرخجه، آنفلوآنزا و فلج اطفالف به دیابت نوع یک مبتلا شده‌اند. البته این کودکان سابقه بیماری دیابت را هم در خانواده‌شان داشته‌اند.

هم‌چنین تحقیقات نشان می‌دهد در دیابت نوع یک، خطر ابتلا به بیماری در کودکانی که تنها پدرشان به دیابت نوع یک مبتلا باشد، یک به 17 است و اگر تنها مادرشان به دیابت نوع یک مبتلا باشد، یک به 25 است. البته اگر هر دو والد به دیابت نوع یک مبتلا باشند، خطر ابتلای کودک، یک به 10 است.

کودکان شدیدا به فست فودها و نوشیدنی‌هایی که اشباع از شکر و مواد افزودنی است اعتیاد یافته‌اند. علاوه بر همه‌ی این موارد ، بازی‌های ویدیویی و اینترنت سبب افزایش بی تحرکی شده است. باید به کودکانی که در سنین پایین به دیابت مبتلا می‌گردند نحوه‌ی تطابق با بیماریشان را آموزش داد.

دیابت در کودکان

درمان دیابت در کودکان

درمان دیابت نوع اول را باید با دریافت انسولین درمان کرد. انسولین را باید در زیر پوست و در چربی تزریق کرد تا وارد جریان خون بشود و در دسترس تمامی سلول‌هایی که به آن نیاز دارند، قرار بگیرد. انسولین به صورت قرص خوراکی وجود ندارد، زیرا شیره‌ی معده آن را از بین می‌برد. بخاطر داشته باشید که انسولین مانند تمام هورمون‌های دیگر بدن، نوعی پروتئین با ساختار سه بعدی مهمی است که اسید معده می‌تواند آن را از بین ببرد. حتی اگر این پروتئین بتواند از معده جان سالم به در ببرد، آنزیم‌های گوارشی در لوزالمعده، این مولکول‌های پروتئین را هضم می‌کنند. دانشمندان به دنبال راه‌های جدیدی برای انتقال انسولین به بدن هستند. انسولین تنفسی هم برای استفاده موجود است؛ اما قبل از آن باید تست ریه انجام شود و سپس به درستی کار خواهد کرد. انسولین تنفسی به همراه غذا مصرف می‌شود. اما هنوز، تزریق، بهترین روش برای تاثیر بلند مدت انسولین است. امروزه تزریق زیرپوستی رایج‌ترین روش است و پمپ انسولین بیشتر مورد پسند قرار گرفته است.

دیابت در کودکان

نقش تغذیه در درمان دیابت در کودکان چیست؟

برای کنترل دیابت در کودکان، خوردن غذای مناسب در زمان مناسب دارای اهمیت بسیاری است. حفظ توازن صحیح یک چالش است و انجام این کار در کنار فعالیت و تزریق انسولین ضرورت دارد. کربوهیدرات‌ها بخش حیاتی یک رژیم غذایی متعادل هستند. اما برای افراد مبتلا به دیابت نوع اول بخاطر روش تبدیل آن‌ها به گلوکز از اهمیت بیشتری برخوردارند. دو دسته کربوهیدرات وجود دارند. کربوهیدرات شکر و کربوهیدرات نشاسته؛ کربوهیدرات شکر، همان طور که می‌دانید در غذاهای شیرین وجود دارند. کربوهیدرات نشاسته در غذاهای رایجی مانند سیب‌زمینی، نان، پاستا و حبوبات وجود دارند. کربوهیدرات مورد نیاز برای هر فرد متفاوت است. این مقدار به وزن کودک، میزان فعالیت و سن کودک بستگی دارد. درنهایت، ممکن است، توصیه شود که کربوهیدرات‌های نشاسته‌دار را به اندازه‌ی یک سوم غذا و نوشیدنی خود دریافت کنند. مقدار کربوهیدراتی که به گلوکز تبدیل می‌شود باید با دوز مناسبی از انسولین ترکیب شود تا مانع بالا رفتن یا پایین آمدن سطح قند خون در بدن بشود. پیشنهاد می‌شود روالی روزمره را برای مصرف کربوهیدرات پیش بگیرید بنابراین هر روز مقدار مشخص در زمان مشخص خورده می‌شود.


هر چیزی که درباره بیماری صرع در کودکان باید بدانید

عوارض کوتاه مدت دیابت در کودکان

- تپش قلب

- عرق کردن

- رنگ پریدگی

- اضطراب

- بی حسی لب‌ها و نوک انگشتان دست و پا

- خواب آلودگی

- گیجی

- سردرد

- ناشمرده صحبت کردن

 

عوارض بلند مدت دیابت

این عوارض در طی سال‌های متمادی رشد می‌کنند؛ معمولا در ظرف 10 سال و همه‌ی آن‌ها بستگی به چگونگی تاثیر میزان قند خون بر روی رگ‌های خونی دارند. کنترل نکردن قند خون با گذشت زمان به رگ‌های خونی کوچک و بزرگ آسیب می‌رساند. آسیب به عروق خونی کوچک باعث بیماری میکروواسکولار (تخریب عروق خونی کوچک) و آسیب به عروق خونی بزرگ باعث بیماری ماکروواسکولار (تخریب عروق خونی بزرگ) می‌شود.

دیابت در کودکان

نتیجه گیری

کودکان لاغر، معمولا عادت به پرخوری می‌کنند و دچار اضافه وزن می‌شوند، این روزها که با بیماری کرونا مواجه هستیم و کودکان بیشتر در خانه هستند، نباید ورزش را فراموش کنند و لذا روزانه ۱۵ تا ۳۰ دقیقه نرمش کردن در داخل خانه هم می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. به تغذیه‌ی کودک اهمیت دهید؛ و با نظر پزشک و هوشیاری والدین دیابت در کودکان به راحتی قابل تشخیص و کنترل است.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.